Ajax-loader

Sz. Kürti Katalin könyvei a rukkolán


Sz. Kürti Katalin - Debrecen ​- Déri Múzeum, Munkácsy-terem
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Sz. Kürti Katalin - Medgyessy ​Ferenc
Medgyessy ​Ferenc minden szilveszterkor összesítette az év termését. „Szobrok" feliratú kis kockás füzetét az Országos Széchényi Könyvtár őrzi a 25-ös fond 18-as fóliájában. Ezt a füzetet, László Gyula gondozásában közreadta a Déri Múzeum (László Gyula: Medgyessy Ferenc életműve, Debrecen, 1972. Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Közleményei, 16. sz. - 32. p.). László Gyula professzor, Medgyessy barátja és monográfusa értékes elő-, utószóval és kommentárral látta el Medgyessy közléseit, 10-15 fontos tétel azonban kimaradt. Az alábbi oeuvre-lista az eredeti Medgyessy kézirat és László Gyula közlésének egybevetése alapján készült s kizárólag a szobrászati anyaggal foglalkozik. Ahol két hivatkozási szám szerepel s közte "ill." rövidítés áll, ott a kézirat és a kiadvány eltérésre utalunk. A szobrász bizonyos esetekben tévedett, így az 1911-es jelzésű Gulyás Ilonka domborművét 1910-re datálta, vagy kihagyott naplójából műveket. Ezek jórészét felsorolja László Gyula füzete, de újabbakat is találtunk, amelyek ténylegesen megvannak, vagy amelyeket levelezésében említ, illetve katalógusok, hírlapi cikkek közölnek, reprodukálnak. A szobrászati oeuvre-katalógus két részből áll. Az első nagy részben a viszonylagosan meghatározott műveket közöljük időrendben, a napló alapján. A köz- és magángyűjteményekben fellelhető, azonosított művek felsorolása tartalmazza az évszámot, technikát, méretet, anyagot, a leltári számot, egyáltalán a lelőhelyet. A csak naplóból ismert művek esetében a „lelőhelye ismeretlen" kifejezést használjuk, vagy az eredeti tulajdonos nevét közöljük, s ha lehetőség van, a fotók, reprodukciók lelőhelyét is megadjuk. Ezzel azt kívánjuk elérni, hogy a mai tulajdonosok (akik örökölték, vagy magától a művésztől, feleségétől, ismert helyről, személytől vásárolták a műveket) ráismerjenek a sajátjukra, azonosítani tudják a mű címét, készítési évét. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy e közlések révén újabb lelőhelyek bejelentéseit kapjuk, a lappangó műveket felkutassuk, megismerjük, fotózhassuk, s a további kutatás számára hozzáférhetővé tegyük.

Sz. Kürti Katalin - Medgyessy ​Ferenc és Debrecen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Sz. Kürti Katalin - Fejezetek ​a békési képzőművészet történetéből
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Sz. Kürti Katalin - 19–20. ​századi festészet a Déri Múzeumban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bakó Zsuzsanna - Sz. Kürti Katalin - Ónody Magdolna - Munkácsy
"Munkácsy ​Mihály (1844-1900) a XIX. század festőművészet kiemelkedő alakja. Nemcsak magyar viszonylatban az, hiszen a zárkózott, visszahúzódó alkotónak a hazai közönség mellett sikerült elkápráztatni Párizst, majd egész Európát és végül Amerikát is. Hosszú út vezetett az asztalosműhelytől a világhírig: a ritkaságszámba menő képanyagokat tartalmazó könyvünk tisztelgés e páratlan tehetségű művészember életműve előtt." Bánházy Ervin, Mester Tibor, Szántó Zsolt fényképeivel illusztrálva angol, német és magyar nyelven.

Sz. Kürti Katalin - Munkácsy ​Mihály Krisztus-trilógiája
Sz. ​Kürti Katalin könyve első ízben mutatja be együtt a három monumentális, bibliai témájú alkotást. Rendkívül alapos, minden apró részletre kiterjedő dokumentációval tárja az olvasó elé a művek keletkezésének, fogadtatásának körülményeit, a trilógia kalandregénybe illő, hányatott sorsát,a múlt századi nagystílű művészi menedzselés meghökkentő példáját.

Kollekciók