Ajax-loader

Podmaniczky Szilárd könyvei a rukkolán


Podmaniczky Szilárd - Két ​kézzel búcsúzik a leopárd
Kremkus ​utazási magazint lapozgatott a kádban, a fürdőhab lassan, alig hallható sziszegéssel olvadt egyre kisebb szigetekre, Kremkus felemelte a magazint, végignézett a sárgás-zöldes vízfelszínen, amely alatt ott nyújtóztak a lábai, hosszan, egészen távolra elnyúlva tőle, mintha nem is az ő lábai lennének, mintha lábak mély kádnyi aszpikban, meg nem mozdította volna őket, a vízfelszín már csak kivételes helyeken gőzölgött, hogy miféle kivétel szerint, mindegy, Kremkus idegen lábfejeit nézte, mintha két kis torz kezecske, melyek tehetetlenségük miatt jobbnak látták a víz alatt megbújni, két elcsökevényesedett kéz, amelyek hogy markolásznának, kapaszkodnának megint, csakhogy a kis tömzsi ujjak hiába hajladoztak, túlon túl rövidek, már saját ujjtöveiket sem érik el, oly mértékű tehetetlenséggel meredeztek a lábujjai, hogy Kremkus egy rövid időre hiányát érezte a lábfejeiből kinövő harmadik és negyedik kéznek, mintha nemrég még használható kezeket látott volna a lábfején, amelyek most valami furcsa és véletlen átalakulás folytán elvesztették eredeti formájukat, eredeti mozgásukat, s amint megjáratta a levegőben ujjpereceit, szerette volna a lábujjakkal is utánozni, de görcsösen nem ment, már-már irányíthatatlan mozgásba kezdtek a kis ujjacskák, méltánytalanul ijesztően, Kremkus elkapta a kád szélét, aztán kiugrott a kádból, s már föntről, állva nézte a lábait, amelyek olyanok voltak, mint máskor. ”A szerző írásait a Magyar Narancs és a Délmagyarország c. lapokban olvashatjuk, valamint 3 forgatókönyvet is írt.

Podmaniczky Szilárd - Idegpályáim ​emlékezete
"Az ​ég szürke volt, mint egy kiszáradt benzintartály, melybe három fázós kóbor macska költözött. Növényi életnek semmi nyoma, csak állatinak. A hó sűrű pelyhekben pereg a földre, mintha odaföntről az összes pont kipotyogna egy fekete papírra nyomtatott könyvből."

Podmaniczky Szilárd - Ahogy ​a Kisnyúl elképzelte
A ​kötetben a Kisnyúl szórakoztató, kalandos útja során rácsodálkozik a világra, közben meseszerű, mégis valós ismeretekre tesz szert. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt ajánlott családi olvasmány, hangulatos, kedves illusztrációkkal.

Podmaniczky Szilárd - Döglött ​kutyával őrzött terület
Ezeken ​az oldalakon csajok és pasik mesélnek titkos vágyaikról és álmaikról, olyan eseményekbe engednek bepillantást, amelyekről itt és most beszélnek először. Kínzó szerelmek, szexuális bizarrságok, csalások és szenvedélyek, elveszített társak és gyermekek, szóval, az élet sűrűje, amelyben a véletlen és a sors írja a könny- és mosolyfakasztó történeteket.

Podmaniczky Szilárd - Kisgyerekek ​emlékiratai
Megrázó, ​döbbenetes, felkavaró. Ezekkel a szavakkal jellemezték a Kisgyermekek Emlékiratai - t a könyv anyagának első olvasói. Ebben a könyvben kisgyermekek mesélnek arról, hogy hogyan látják a felnőttek világát, amely sok esetben kíméletlen tragédiába sorolja őket. A könyv írása során nem vezetett semmiféle pedagógiai szándék. Sokszor mégis úgy éreztem, hogy eddig átléphetetlen határokon jutok túl, amikor egy gyermek hangján a saját haláláról tudok beszélni. Ezek a tiszta, sérülékeny és kiszolgáltatott gyerekhangok megváltoztatták az írói gondolkodásomat. Az Olvasónak is megvan minden esélye, hogy a könyv történetei után másképpen nézzen a világra”. A szerző

Podmaniczky Szilárd - Szép ​magyar szótár - Történetek A-tól Z-ig
A ​Szép Magyar Szótárban 5000 történet olvasható abc-sorrendben. A könyv anyagának egy része 2003 és 2008 között minden héten folyamatosan megjelent az Élet és Irodalomban. Nyilvános születésének köszönhetően 2006-ban elnyerte a hollandiai Irodalmi Figyelő Díjat, amelyből minden évben egy darabot osztanak ki. Egyedülálló alkotás a magyar és a világirodalomban.

Podmaniczky Szilárd - Vastag ​sapka
"A ​könyvben szereplő írásokat a szerző 1989 és 1998 között sok egyébbel egyetemben a Délmagyarország című napilap utolsó oldalára írta. A többi, a könyvben nem szereplők, amelyek a könyvben szereplőknek közel egész számú többszörösei, kimaradtak, főként terjedelmi okokból, de találhatnék más okokat is, ám azokat terjdelelmi okokból nem sorolom fel."

Podmaniczky Szilárd - Lássuk ​a medvét
Milyen ​is egy medve? Álmodozó, furfangos, néha okoskodó, máskor vicces, időnként feledékeny. Egyszóval olyan, mint mi, emberek, és ezért különösen szeretni való. A humoros történetekből álló meséskönyvhöz Sajdik Ferenc készített rajzokat.

Podmaniczky Szilárd - Hutchinson ​rugói
Valentin ​élete egyik nagy lehetősége előtt áll. Eddig megszokott, zárt világát egy mindenben szabadabb és tágasabb világra cserélheti. De csak akkor élhet az új világ szabadságával, ha megérti, miért pont őt szemelte ki a véletlen erre a feladatra.

Podmaniczky Szilárd - Időntúli ​hétméteres
S ​ekkor szellő pattant az égből, és a felhők, melyek a párbaj alatt vastagra szaporodtak mindkét fickó feje fölött, most minden irányba szétnyíltak, mint egy édesen örvénylő kehely, és három angyal szállt alá, kettő csupasz kézzel, a harmadik szaxofonon kísérte társait. Ott lebegtek egy darabig a holttestek fölött, precízen nézték a karórájukat, várták a beavatkozásra legmegfelelőbb időpontot, mígnem az egyik rám nézett. A nemjóját, ez a fiúcska lát minket, angyaltestvérek.

Podmaniczky Szilárd - Láthatatlan ​Szeged
A ​kötet bevezetőjéből: "Ebben a kötetben a régi Szeged és a közelmúlt kicsit megújuló városa van jelen tárgyakban, épületekben, emberekben, néha csak hangulatokban és néha csak felhőiben. Az árvízi mentők ladikjában arc nélküli katonák ülnek, a messziről fényképezett jelent mégis a nagy erőfeszítést mutatja (1879), de a hetvenes árvíz homokzsákhegyei közt nagy erőfeszítéssel dolgozó ember közelképe a közelebbi időt is érzékelteti a nézővel, a fénykép időmutató is lesz egyszerre." Ilia Mihály

Podmaniczky Szilárd - ...hidraulikus ​menyasszony...
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Podmaniczky Szilárd - A ​Magritte-vázlatok
Ez ​a könyv azoknak szól, akik ismerik és szeretik René Magritte művészetét, és azoknak, akik soha nem találkoztak vele. Magritte festészete úgy vonz, mint az eleven titokzatosság. Húsz éve szeretném megszólítani a képeit, de nem találtam hozzá használható nyelvet. 2005 őszén a svájci Beyeler Alapítvány Magritte-kiállításán megtaláltam. De nem teoretikusként, íróként éreztem magam otthon Magritte világában, amely a látás és a látható megkülönbözetésében, valamint a szavak örvényében felkavarodó jelentés dimenzióiban nyújt szenvedélyes inspirációkat. Képei felé a cím függőhídján haladok, de a híd lépésenként omlik össze alattunk a látvány illúziójától.

Podmaniczky Szilárd - Megyek ​egy kört az alvázon
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Podmaniczky Szilárd - Balatoni ​világok
"Arra ​gondoltam, milyen jó lenne összeállítani a Balatonról egy olyan könyvet, amelyben az itt élő emberek történeteit, anekdotáit gyűjteném össze. Amikor a sokadik beszélgetésen is túl voltam, magam is meglepődtem az eredményen, mintha egy élő regény kerekedne ki előttünk. Mesés világok, amelyeket különbözőségük ellenére is összeköt a Balaton magával ragadó hangulata." (a Szerző)

Podmaniczky Szilárd - Klímadogma
A ​klímadogma az állítja, van globális felmelegedés, és ezért a légkörbe juttatott, növekvő mennyiségű szén-dioxid a felelős. De jön egy fiatal tudós, és műholdas adatok segítségével bebizonyítja, hogy a globális felmelegedés nem a szén-monoxid számlájára írható. Úgy látszik, nem tartható tovább az a politikai retorika, amely a felmelegedés apokaliptikus víziójával tartja rettegésben az embert. Egy tudóst azonban sokkal könnyebb eltávolítani, mint egy ekkora víziót lerombolni. Csakhogy Larry Brandtet nem olyan fából faragták, aki könnyen megadja magát. Larry apró srác volt, mikor a fejébe vette, hogy valami egészen különös dolgot fog felfedezni. Ez az ösztönös vágyakozás a tudományos pálya felé tereli, de őt nem a kutatói karrier, hanem a felfedezés izgalma hajtja. Larry ízig-vérig mai fickó, szerelmek és barátságok szövevényes hálójában kering, ám egy váratlan esemény arra kényszeríti, hogy újragondolja az életét.

Podmaniczky Szilárd - Feltétlen ​emberek
Ennek ​hallatán Pesztonka örömmel csapta a magasba karját, ám a mozdulatnak útját állta Józsi bácsi, s a bekapcsolt elektromos sokkoló csakhamar megtette a hatását. Józsi bácsi egy másodperc alatt százszor fűzte a tűbe a cérnát, és százszor rántotta ki, úgyhogy a végén önelégülten hullott a padlóra, s mielőtt végképp elvesztette az eszméletét, csak ennyit nyögött ki: nem tudtam, hogy ilyen jó hatással van rám a hidegfront...

Podmaniczky Szilárd - Gumiharangok
Azt ​hihetnénk, hogy ágyban eszi a túrós csuszát, komótosan falatozik, mint Mikszáth, majd az asztalához ül és nehéz sodrású prózát ír; egy újabb Emberi színjátékot, mint Balzac. Ezzel szemben Podmaniczky észjárása és képzeletvilága inkább szívjárás és képtelenvilág, hajtűkanyarokból álló szerpentin. A tárgyszerűséget imitáló, szenvtelenül "regisztrált" agyrémeknek, a mániákus mellébeszélésnek, a fantázia határainak és a végsőkig redukált szöveghelyzeteknek a lehetőségét kutatja szenvedélyesen.

Kollekciók