Ajax-loader

Nábrády Mária könyvei a rukkolán


Nábrády Mária - A ​megtévesztés művészete
2004, ​Athén. Két magyar dobóatléta, két állítás, két odaveszett olimpiai aranyérem. A doppingvétséggel vádolt versenyzők nem tudtak vagy nem akartak újabb vizeletmintát adni az ellenőröknek, akik tiltott szerek használatával vádolták az ártatlanságukat hangoztató sportolókat. Vajon ki hazudott? Csak egy példa arra, hogy olykor akár életbe vágóan fontos is lehet, hogy mégis kinek van igaza, és ki akarja megtéveszteni a másikat. A mindennapokban persze a tétek és a lebukás jelentősége is kisebb, többnyire mentséget is találhatunk magunknak, ha éppen mi követjük el a füllentés vétkét. Másokkal már inkább csak akkor vagyunk elnézők, ha nem minket húztak csőbe. A hazugság a vérünkben van? Hogyan ismerjük fel, ha valaki be akar csapni bennünket? Milyen a professzionális hazugságvadászat? Miért ámítjuk önmagunkat? Ki hajlamos a hazugságra? Kik, miért és hogyan tévesztik meg a társadalmat? Az elismert hazai hazugságkutató, Nábrády Mária minden kérdésünkre választ ad, miközben tudományos igénnyel mutatja be a hazugságot biológiai szempontból, ismerteti a hazugság gyermekkori kialakulásával, illetve a személyiség és a hazugság összefüggéseivel kapcsolatos kutatási eredményeket. Könyvéből az is kiderül, mennyire hasznos, és milyen hátrányai vannak a manapság egyre elterjedtebb hazugságvizsgálatnak. A megtévesztés művészete rendkívül érdekes és tanulságos olvasmány mindenkinek, aki szeretné megérteni az emberi természet egyik alapvető jelenségét. Nábrády Mária tanár, pszichológus, családterapeuta. A hazugság lélektanának neves szakértője, aki számos hazugságkutatást vezetett, egyetemi kurzusokat tartott, cikkei és könyve jelent meg a témában.

Nábrády Mária - Az ​érzelmek a tranzakcióanalitikus szemszögéből
A ​tanulmány áttekintést nyújt az érzelmek mai, különböző (biológiai, szociális, fejlődési, kognitív) szempontokat hangsúlyozó elméleteiről és kutatási eredményeiről, az érzelmek szerepéről a személyiség szervezésében, és ismerteti egy, a pszichoterápia területéről induló irányzat, a tranzakcióanalízis érzelmekkel kapcsolatos álláspontját. A tranzakcióanalízis megkülönbözteti az autentikus érzés és rakett érzés fogalmát: az előbbi az aktuális problémahelyzetben a megoldást elősegítő érzés, míg az utóbbi a megoldást inkább akadályozza, egy tanult érzés, mely a szocializáció során az autentikus érzés helyébe lépett. A tudományos pszichológia is felmutat az érzelmileg megterhelő helyzetekben mutatott reakciókra vonatkozó fogalmakat, ilyen a megküzdés és a manapság divatos érzelmi intelligencia konstruktuma. Az olvasó a könyvben egy olyan vizsgálatról kaphat képet, amelynek célja e különböző fogalmak közötti összefüggés felderítése volt.

Nábrády Mária - A ​hazugság pszichológiája
"Lehet-e ​elfogulatlanul igazat mondani a hazugságról? Az ember állandóan hazugságba ütközik, bármennyire is el akarja kerülni. Ahogyan visszaemlékszem, világéletemben arra tanítottak, hogy a hazugság csúnya dolog, mindig őszintének kell lennünk." A szerző e szavakkal indítja kötetét, melyben sorra veszi a hazugság különböző definícióit, érinti a filozófiai és vallási megközelítéseket, részletezi a hazugság biológiai okait és lehetőségeit, ismerteti a hazugság gyermekkori kialakulásával, a személyiség és hazugság összefüggéseivel és a hazugság felismerésével foglalkozó vizsgálatokat.

Kollekciók