Ajax-loader

Tóth Gábor könyvei a rukkolán


Sebestyén Balázs - Tóth Gábor - E-mentes ​övezet - Avagy mit reggeliztél ma?
Világunkban ​a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot játszik, és ennek a polgár ihatja meg a levét. Hasznos tisztában lenni a belső folyamatokkal, összefüggésekkel az élelmiszergyártás és a táplálkozás terén, hogy ezek ismeretében jó döntéseket hozhassunk az egészségünket érintő kérdésekben. Ezért született e riportkönyv, amelyben Sebestyén Balázs kérdezi Bio Gabit, alias Tóth Gábor táplálkozáskutatót, akivel műsorvezető kollégáikkal együtt három éven át, hétről hétre beszélgettek a legaktuálisabb kérdésekről, a legfrissebb szakmai eredményekről, a fogyasztói dilemmákról a Morning Show E-mentes övezet című, nagy sikerű rovatában. Közkívánatra született e könyv, amelyben elérhető a műsorban elhangzott számtalan hasznos szakmai információ, tanács, megoldás és ötlet a határainkon innen és túl élők számára, olvasmányos, közérthető, kibővített formában, csokorba gyűjtve, receptekkel együtt. Ennél azonban még többről is szó van. A könyv készítése közben mintegy életre kelt, és így különálló, bővített műként jelenik meg, amely mindenki számára haszonnal forgatható, aki szeretné E-számoktól mentesen, tisztábban látni a jelenségeket. Mit jelent a gasztropszichológia? Miért van annyi étrendi irányzat? Melyik E-számmal kell vigyáznunk? Igyunk-e tehéntejet, együnk-e párizsit? Mit tegyünk, ha emésztési problémáink vannak? Valós-e a gluténpánik, és milyen kenyeret vásároljunk? Ehetünk-e fagylaltot, és miből készül a csokoládé? Miért hiperaktív a gyerek, és miért migrénes a szülő? Milyen vizet igyunk, jó-e a rendszeres kávézás? Bízhatunk-e a biotermékekben? Mit együnk, ha sportolunk vagy fogyni szeretnénk? Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket? Mi a hosszú élet titka? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat e riportkönyvben.

Tóth Gábor - Megyünk ​tovább...
Fogalmam ​sincsen, hogyan kezdjek hozzá, ugyanis még soha nem írtam előszót, ahogyan könyvet sem. Igazából ezt sem én írtam, hanem mi, a zenekar, hiszen együtt éltünk meg mindent, amiről a következő oldalakon szó lesz. Én csupán papírra vetettem azt, ami legjobban megmaradt bennem, amikre legszívesebben és amikre egyáltalán nem szívesen, de emlékszem. Emlékeznem kell, hiszen az elmúlt tíz év mély nyomokat hagyott bennem és úgy érzem, mindannyiunkban. TÍZ ÉV! Ennyi idő telt el azóta, hogy először kiejtettük a szánkon: Ladánybene 27. TÍZ ÉV! Jóban és rosszban, színpadon és az életben...

Tóth Gábor - Varga Melitta - Édesítsünk ​okosan!
Az ​egészségtudatos táplálkozás kérdéskörének egyik legizgalmasabb fejezete ez: léteznek-e egészségmegőrző édességek. Sokan mind a mai napig kristálycukorral édesítenek, illetve megjelentek a mesterséges édesítőszerek is. Az utóbbi időben sok „árnyék” vetült ezekre a vegyületekre, így a figyelem egyre inkább a természetes alapú, egészségvédő hatású édesítő anyagok felé fordult. Ezen belül is igen figyelemfelkeltő kutatási eredménynek számítanak a biocsicsókából készülő betegségmegelőző, édes ízkarakterű készítmények, melyeknek hazánkban népegészségügyi jelentőséget is tulajdonítanak. Szerepük mind táplálkozási, mind környezetvédelmi és gazdasági szempontból is kiemelkedő. A biocsicsóka-sűrítmények a civilizációs ártalmak elkerülésének egyik legfontosabb eszközévé válhatnak a jövőben, melyet hazai és külföldi szakirodalmak is alátámasztanak. E kiadvány a jelenleg használatos édesítő anyagok hatásainak taglalása mellett ráirányítja a figyelmet az egészségmegőrző étrendbe illeszthető édes ízű nyersanyagokra, édesítő vegyületekre, emellett konkrét gyakorlati segítséget kíván nyújtani egy konkrét magyarországi tudományos termékfejlesztés közreadása révén.

Tóth Gábor - Génháború
A ​genetikai módosítással kapcsolatban egyre több kétely merül fel orvosban, közgazdászban, természetvédőben, gazdálkodóban és fogyasztóban egyaránt. Nem is alaptalanul, hiszen a korábban riogatásnak tartott borúlátó vélekedések igazolódni látszanak a jelenben, és árnyékot vetnek a jövőre. A géntechnológián belül a legkritikusabb területet a genetikailag módosított élelmiszerek jelentik. Egyes orvosok és biológusok humán-egészségügyi és ökológiai katasztrófától tartanak, míg a politikusok és a közgazdászok egy része a társadalmi egyenlőtlenségek fokozódását, a hatalom és tőke még teljesebb koncentrálódását jósolja a "GM" élelmiszerek elterjedésével párhuzamosan. Valósak-e az aggodalmak? Erre keresnek választ könyvünk első fejezetei. A géntechnológia témakörének igen érdekes és tanulságos gazdaságpolitikai vonatkozásai is vannak. A hatalmi harcok, érdekellentétek, diplomáciai ügyeskedések és tudományos köntösbe bújtatott vonzó ideológiák ezt a területet sem kerülhették el. De óvatosságra intik-e az Európai Unió szakembereit a vészjósló híradások, vagy az öreg kontinens követi az Újvilágot? Miért kell foglalkozni a génmódosítással Magyarországon és a pannon régióban? Jelen vannak-e hazánkban a génmódosított élelmiszerek, és mi várható a jövőben? Ezek a témakörök is kötetünk fókuszába kerültek. A "génháború" kimenetelét nem a hatalom vagy a pénz, hanem a fogyasztó döntheti el. De érdekli-e egyáltalán a hétköznapi embert a génmódosítás? Él-e a szabad termékválasztás lehetőségével a vásárló, vagy továbbra is szokásszerűen teszi kosarába az élelmiszereket? Egészségünket és környezetünket meghatározó kérdések lehetnek ezek a közeljövőben, s ez magyarázza, miért is íródott e könyv.

Tóth Gábor - Ne ​veszítsd el a csontjaidat!
Az ​emberi csontrendszer állapotát tekintve is kimondható, hogy katasztrófák világában élünk, hiszen a csontritkulás példátlan méreteket öltött napjainkban. A csontritkulás terjedésének jól meghatározható okai vannak, amelyeknek csak elenyésző hányada kerül be a köztudatba. Másrészt a tudományos javaslatok többsége megreked a tej és tejtermékek ajánlásánál, jóllehet ma már kijelenthető, hogy ezek fogyasztása nem hozott valódi eredményt a betegség visszaszorításában. Felvetődnek tehát a kérdések: Milyen tényleges okok állnak a háttérben? Miért marad el sok esetben a javulás? Milyen étrend nevezhető "csontbarátnak", és milyen táplálékok előnytelenek az újabb kutatások fényében? Többek között e sokakat érintő problémák megoldásában nyújt segítséget a könyv. A megelőzésben és kezelésben kulcsszerepet játszik a táplálkozás, azonban itt a kalciumbevitelnél jóval többről van szó. Az úgynevezett fehérjekérdéssel, a "nagy kalciumparadoxonnal", a káros szenvedélyekkel, a nyomelem-szabályozással és a fitoösztrogénekkel is kiemelten foglalkozunk könyvünkben, különös tekintettel a veszélyeztetett korosztályokra. Mennyiben új tehát ez a kiadvány? Annyiban, hogy valós alapokon és új megközelítésben tárgyalja az étrend és a csontozat rejtett összefüggéseit, s ezt élelmiszer-ipari érdekek, táplálkozástudományi megalkuvások, hagyományokhoz való aggályos kötődés és egyéb "tabuk" figyelembevétele nélkül teszi. Mindezek mellett a "lezárt fiókok titkos aktáiból" is merít, hozzájárulva ezzel a csontritkulás kérdéskörének teljes és objektív átlátásához.

Sebestyén Balázs - Tóth Gábor - E.mentes ​övezet 2., avagy több mint reggeli
Az ​E-mentes övezet rádiós táplálkozási rovat már ötödik éve ad hírt az élelmiszer- és táplálkozástudomány újabb felismeréseiről. Ez idő alatt sok ezer család életmód-változtatásában segített, emellett mind a műsor, mind az immár több mint húszezer példányban elkelt első kötet általános "véleményformáló erővé" lépett elő saját szakterületén belül. A rovat az elmúlt évben is folytatódott, nem csökkenő érdeklődés mellett, így Sebestyén Balázs és Bio Gabi újabb riportkötetbe rendezték az első kötetből kimaradt, illetve az azóta elhangzott témákat. Meglepetésekkel is készültek: A könyvben újabb titkok kerülnek napvilágra az élelmiszeriparról, a reklámpszichológiáról és a tudomány egyéb rejtett fiókjaiból, amelyek a műsorban nem, vagy nem ilyen részletességgel hangozhattak el. Továbbra sem rejtik véka alá az egészségünket közvetlenül érintő kérdésekben véleményüket. A kedves olvasó a második kötetben is beléphet a konkrétumok világába, ahol megismerheti az ok-okozati összefüggéseket, kézzelfogható válaszokat kaphat számos megfogalmazott vagy meg nem fogalmazott kérdésére: - Hogyan készülnek az üdítőitalok, és milyen hatásai vannak az energiaitaloknak? - Milyen változásokat okoz az élelmiszerben a főzés, a sütés, a hűtés vagy a fagyasztás? - Melyek a jobb és a rosszabb csomagolóanyagok, és mit tudhatunk a PET-palackról? - Mit jelent a magtáplálkozás és az ómega-3-korrekció? - Milyen meglepő hírekkel szolgáltak a kutatók az aminosavak terén? - Hogyan hatnak a fitokemikáliák, és minek köszönhető a vegán étrenddel kapcsolatos "pálfordulás" a szakmában? - Mely vegyületek védik az agyi-idegi funkciókat? - Miért különlegesek a csírák, és mit tudhatunk az étrenddel bevitt GABA hatásairól? - Mit tehetünk a vas-, B12-, cink- réz-, és mangánhiány ellen, és miért hasznos az érzékeny gyomrúaknak az U-vitamin? - Miért nevezik a sörélesztőt "táplálkozásbiológiai kincsesbányának"? Mindezek mellett Balázs kérdezi Bio Gabit az otthoni konyhatechnikáról, a teflon- és zománcozott edényről, az étermérgezésekről, a homociszteinről, a homoktövisről, az aszalványokról vagy a bőr minőségét javító étrendről. A kényesebb témákat sem kerülik el, így előkerül a szójakérdés, a fitoösztrogének, a haspuffadás, a mikrohullámú sütő használata és sok más terület. Az összefüggések feltárása mellett külön hangsúlyt kapnak a könyvben a gyakorlati tanácsok is. E második kötet szerves folytatása lehet az elsőnek, és továbbviheti a megkezdett szakmai-ismeretterjesztő munkát.

Tóth Gábor - Hogyan ​védjük az egészségünket világjárványok idején?
E ​könyvet az aktuális történések hívták életre azzal a céllal, hogy címszavakban, mintegy kivonatos formában, a tudományos ismeretekre alapozva, mégis közérthetően hívja fel a figyelmet a globális tendenciákra, a genetikai változások és a vírusmutációk okaira, a világjárványok ok-okozati összefüggéseire, a sertéseket-madarakat érintő problémakör és az emberi egészség kapcsolatára - és keresse a személyes kiutak lehetőségét.

Bánfi Ibolya - Sebestyén Balázs - Tóth Gábor - E-mentes ​szakácskönyv
Sebestyén ​Balázs és Bio Gabi ezúttal a reformtáplálkozás gyakorlatába avatja be olvasóit. Tudományos segédanyagokkal gazdagított ünnepi szakácskönyvet tart kezében a kedves Olvasó, több mint hatvan különleges recepttel, melyek megalkotásához segítségül hívták Bánfi Ibolya vegán séfet, aki több mint húsz esztendeje mindennapi szinten készít ízletes reformételeket otthon és főzőtanfolyamain. Egy izgalmas szakácskönyvsorozat első gyöngyszeme ez a kötet, amely kiemelt alkalmakra szánt ételekből és italokból szemezget, legyen az karácsony, szilveszter, születésnap, névnap, évforduló vagy baráti összejövetel. Az üdvözlőitaloktól és a vendégváró falatoktól elindulva eljutunk az ünnepi főételekig, nem feledkezve meg az édességekről sem. Célunk a gyakorlati ötletadás. Mit reggelizzek? Hogyan készül egy egészséges ebéd? Hogyan tehetem ízletesebbé az egészséges alkotókból készült fogásokat? Az elméleti ismeret mellé valóban hasznosak a gyakorlati ötletek. Az elmúlt évek rádiós műsorai, előadás-sorozatai, főzőtanfolyamai bizonyították, hogy nagyon is életszerű a növényi alapú vegán, illetve reformétrend bevezetése, az egészségtudatosság jegyében. Bízunk abban, hogy az E-mentes szakácskönyv ünnepi kötete támogatni fogja az otthoni ételkészítést, és hozzátehet a hazai lakosság egészségének védelméhez, javításához.

Bank Barbara - Bognár Zalán - Tóth Gábor - Magyarok ​szovjet fogságban
1944-1945-ben ​a megszálló Vörös Hadsereg az akkori Magyarország területéről több százezer embert vetett fogságba, hogy legnagyobb részüket elhurcolja - Szolzsenyicin szavaival élve - a Szovjetunió térképét légypiszokként beborító kényszermunkatáborokba. A hadifogolyként, illetve internáltként elhurcoltak a GUPVI, míg a szovjet hadbíróságok által hosszú évekre, évtizedekre elítéltek a GULAG fennhatósága alá tartozott lágerekbe kerültek. Ennek a kötetnek a szemelvénygyűjteménye tematikus bontásban, a túlélők visszaemlékezésinek egyes részleteit csokorba szedve örökíti meg az elfogott, illetve az úgynevezett málenkij robot (egy kis munka) ürügyével lépre csalt, közös sorsban osztozó katonák és civilek, férfiak és nők, fiúk és lányok megpróbáltatásait: rabságba vetésüket, a gyűjtőtáborokból a céltáborokig tartó hosszú és gyötrelmes vonatutat, a lágerélet mindennapjait, a foglyok ott átélt szenvedéseit, hazatérésüket, majd az itthoni megaláztatásokat, a rájuk kényszerített hallgatást...

Tóth Gábor - Kis ​szivarkalauz
A ​kékesszürke dohányfüst, mint egyfajta sejtelmes aura öleli körbe a szivarozót, ezzel is kiemelve e nemes szórakozás titokzatosságát. A szivar a hétköznapitól merőben eltérő világba vezet bennünket: hatalmas fotelek bőrillata, a kandallóban pattogó tűz és cognac-os poharak koccanása jellemzi ezt a világot. Könyvünk segítségével Ön is részese lehet az élet legmagasabb szintű élvezetének. Ajánljuk e kalauzt mindazoknak, akik most, vagy csak nemrégen kóstoltak bele a dohánylevélbe sodort fényűzésbe. Megismerkedünk a füstölgés történetével, elterjedésével, képzeletben elsajátítjuk a szivarsodrás tudományát, a szivarozási etikettet és betekintést nyerünk a leghíresebb szivarcsaládok kialakulásába.

Tóth Gábor - Kis ​antropológia
A ​középiskolás korosztály számára készült tankönyvi kiegészítő a biológia és a történelem oktatásához, tanulásához kíván segítséget nyújtani. Az embertan mint önálló tudomány kialakulásának rövid története után az ember rendszertani helyét, majd evolúcióját mutatja be. Ír a honfoglaló ősök embertani képéről; a ma élő népesség biológiai variációiról. Különös figyelmet szentel a fiatal gyermekek növekedés- és alaktani vizsgálatának. A munkát irodalomjegyzék zárja.

Tóth Gábor - Kézben ​tartott idő
A ​legtöbb ember nyugtalan. Az idő szorításában éli rohanó hétköznapjait, tanul, dolgozik, házat épít, hiteleket törleszt és gyermekeket nevel. A felvállalt terhek azonban idővel meghaladják erejét, s felmorzsolják fizikai és lelki tartalékait. Feladatai egymásra tornyosulnak, restanciája egyre nő, jóhiszeműen tett ígéreteit nem tudja teljesíteni, és állandósuló belső feszültségei egyre jobban kimeri tik idegrendszerét. Ennek fő oka a helytelen életidő- és életerő-gazdálkodás. Józan önértékeléssel, az életidő és életerő helyes beosztásával megtehetjük a lelki nyugalom felé vezető első lépéseket. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani számos konkrét tanáccsal, a kérdés elméleti és gyakorlati oldalát egyaránt vizsgálva. Miről szól tehát ez a könyv? Az időbeosztás zsákutcáiról, a gyorséttermek "kivetett hálóiról", az időzavar okozta stressz hatásairól, az ember"három arcáról", az idő "rablóiról", az elhullatott időmorzsákról, a bőbeszédűségről, a munkacsapdáról és az eredményes csoportmunka feltételeiről. Emellett szó esik a lelki és fizikai megfáradás okairól, a fölösleges és veszteségidőkről, az idő- és munkatervről, az önfényképezésről, valamint az idő etikai vonatkozásairól. Egyszóval a könyv rohanó világunk "stresszes" emberéről, azaz rólunk szól. A TUDOMÁNY ÉS ÉLETMÓD könyvsorozat legújabb kötete elsősorban nem menedzsereknek és igazgatóknak, hanem minden, időzavarral küzdő embernek íródott, beleértve a fiatal családanyát, a munkáját megszállottan végző családfőt, és az unokái jólétéért munkálkodó nyugdíjast is. Ugyanis nincs kivétel: az életidő- és életerő-gazdálkodás mindenkit közvetlenül érint. Ezért került ez a létfontosságú témakör az életmódról szóló kiadványok sorába.

Tóth Gábor - Beteg ​táplálékaink
A ​harmadik évezredtől sokan gyökeres változásokat reméltek. Az ezredfordulót átlépve azonban a korábbi kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, sőt erősödni látszanak. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb az embere is veszélyes állatbetegségek megszaporodása, terjedése. Milyen kockázatai vannak az állati eredetű termékek fogyasztásának? Lehetnek-e veszélyes kórokozók a húskészítményekben? Okozhat rákbetegséget a tejfogyasztás? Kell-e félnünk a madárinfluenzától? Melyek a megbízható és egészséges élelmiszerek? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a könyv.

Bánfi Ibolya - Sebestyén Balázs - Tóth Gábor - E-mentes ​szakácskönyv
Sebestyén ​Balázs és Bio Gabi ezúttal a reformtáplálkozás gyakorlatába avatja be olvasóit. Tudományos segédanyagokkal gazdagított ünnepi szakácskönyvet tart kezében a kedves Olvasó, több mint hatvan különleges recepttel, melyek megalkotásához segítségül hívták Bánfi Ibolya vegán séfet, aki több mint húsz esztendeje mindennapi szinten készít ízletes reformételeket otthon és főzőtanfolyamain. Egy izgalmas szakácskönyvsorozat első gyöngyszeme ez a kötet, amely kiemelt alkalmakra szánt ételekből és italokból szemezget, legyen az karácsony, szilveszter, születésnap, névnap, évforduló vagy baráti összejövetel. Az üdvözlőitaloktól és a vendégváró falatoktól elindulva eljutunk az ünnepi főételekig, nem feledkezve meg az édességekről sem. Célunk a gyakorlati ötletadás. Mit reggelizzek? Hogyan készül egy egészséges ebéd? Hogyan tehetem ízletesebbé az egészséges alkotókból készült fogásokat? Az elméleti ismeret mellé valóban hasznosak a gyakorlati ötletek. Az elmúlt évek rádiós műsorai, előadás-sorozatai, főzőtanfolyamai bizonyították, hogy nagyon is életszerű a növényi alapú vegán, illetve reformétrend bevezetése, az egészségtudatosság jegyében. Bízunk abban, hogy az E-mentes szakácskönyv ünnepi kötete támogatni fogja az otthoni ételkészítést, és hozzátehet a hazai lakosság egészségének védelméhez, javításához.

Tóth Gábor - Kiút ​az allergiából
Az ​ételallergiák és ételintoleranciák tárgyköre a korszerű orvostudomány legnagyobb talányai közé tartozik. Sok esetben a folyamatok tünetmentesen, "csendesen" zajlanak a szervezetben, különösen az ételintoleranciák esetében. Nem orvosi vagy dietétikai szakkönyvet tart a kezében a kedves olvasó. A kötet az egészségtudatos táplálkozás és életvitel, valamint a reformszemlélet oldaláról közelíti a témákat, néven nevezve az okokat, egyben felvonultatva az újabb szakirodalmi adatokat. Az ételek okozta allergiák és intoleranciák mellett természetesen a légzőszervi és keresztallergiák, valamint más, kapcsolódó területek (pl. a nikkel, a latex, a napfény stb.) is helyet kaptak a kötetben. Az egészségvédő táplálkozás és a légzőszervi, illetve ételallergiák összefüggései sok érdekességet és újdonságot tartogathatnak az olvasók számára, amelyeket számtalan konkrét tanács egészít ki. Ma már érdemes első kézből is tájékozódni az életünket közvetlenül befolyásoló, megrontó népbetegségek mibenlétéről. Jelen kötet ezt az igényt igyekszik kielégíteni, amely az egyénre szabott táplálkozásra, a természetes gyógymódokra és a lelki egyensúlyra is hangsúlyt helyez. A szerző, Tóth Gábor - "rádiós nevén" Bio Gabi - a szakirodalmak mellett több mint huszonkét éves szakmai meglátásait, tapasztalatait vonultatja fel e könyvben. Bízunk abban, hogy ez a tudományos, mégis informatív jelleggel is közreadott kiadvány segíteni fogja az újabb személyes felismeréseket, és egy olyan világba kalauzolja az olvasót, ahol önmaga is tevékenyen részt vállalhat saját egészségének védelmében.

Sebestyén Balázs - Tóth Gábor - E-mentes ​övezet, avagy mit reggeliztél ma?
Világunkban ​a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot játszik, és ennek a polgár ihatja meg a levét. Hasznos tisztában lenni a belső folyamatokkal, összefüggésekkel az élelmiszergyártás és a táplálkozás terén, hogy ezek ismeretében jó döntéseket hozhassunk az egészségünket érintő kérdésekben. Ezért született e riportkönyv, amelyben Sebestyén Balázs kérdezi Bio Gabit, alias Tóth Gábor táplálkozáskutatót, akivel műsorvezető kollégáikkal együtt három éven át, hétről hétre beszélgettek a legaktuálisabb kérdésekről, a legfrissebb szakmai eredményekről, a fogyasztói dilemmákról a Morning Show E-mentes övezet című, nagy sikerű rovatában. Közkívánatra született e könyv, amelyben elérhető a műsorban elhangzott számtalan hasznos szakmai információ, tanács, megoldás és ötlet a határainkon innen és túl élők számára, olvasmányos, közérthető, kibővített formában, csokorba gyűjtve, receptekkel együtt. Ennél azonban még többről is szó van. A könyv készítése közben mintegy életre kelt, és így különálló, bővített műként jelenik meg, amely mindenki számára haszonnal forgatható, aki szeretné E-számoktól mentesen, tisztábban látni a jelenségeket. Mit jelent a gasztropszichológia? Miért van annyi étrendi irányzat? Melyik E-számmal kell vigyáznunk? Igyunk-e tehéntejet, együnk-e párizsit? Mit tegyünk, ha emésztési problémáink vannak? Valós-e a gluténpánik, és milyen kenyeret vásároljunk? Ehetünk-e fagylaltot, és miből készül a csokoládé? Miért hiperaktív a gyerek, és miért migrénes a szülő? Milyen vizet igyunk, jó-e a rendszeres kávézás? Bízhatunk-e a biotermékekben? Mit együnk, ha sportolunk vagy fogyni szeretnénk? Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket? Mi a hosszú élet titka? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat e riportkönyvben.

Sebestyén Balázs - Tóth Gábor - E-mentes ​övezet, avagy mit reggeliztél ma?
Világunkban ​a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot játszik, és ennek a polgár ihatja meg a levét. Hasznos tisztában lenni a belső folyamatokkal, összefüggésekkel az élelmiszergyártás és a táplálkozás terén, hogy ezek ismeretében jó döntéseket hozhassunk az egészségünket érintő kérdésekben. Ezért született e riportkönyv, amelyben Sebestyén Balázs kérdezi Bio Gabit, alias Tóth Gábor táplálkozáskutatót, akivel műsorvezető kollégáikkal együtt három éven át, hétről hétre beszélgettek a legaktuálisabb kérdésekről, a legfrissebb szakmai eredményekről, a fogyasztói dilemmákról a Morning Show E-mentes övezet című, nagy sikerű rovatában. Közkívánatra született e könyv, amelyben elérhető a műsorban elhangzott számtalan hasznos szakmai információ, tanács, megoldás és ötlet a határainkon innen és túl élők számára, olvasmányos, közérthető, kibővített formában, csokorba gyűjtve, receptekkel együtt. Ennél azonban még többről is szó van. A könyv készítése közben mintegy életre kelt, és így különálló, bővített műként jelenik meg, amely mindenki számára haszonnal forgatható, aki szeretné E-számoktól mentesen, tisztábban látni a jelenségeket. Mit jelent a gasztropszichológia? Miért van annyi étrendi irányzat? Melyik E-számmal kell vigyáznunk? Igyunk-e tehéntejet, együnk-e párizsit? Mit tegyünk, ha emésztési problémáink vannak? Valós-e a gluténpánik, és milyen kenyeret vásároljunk? Ehetünk-e fagylaltot, és miből készül a csokoládé? Miért hiperaktív a gyerek, és miért migrénes a szülő? Milyen vizet igyunk, jó-e a rendszeres kávézás? Bízhatunk-e a biotermékekben? Mit együnk, ha sportolunk vagy fogyni szeretnénk? Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket? Mi a hosszú élet titka? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat e riportkönyvben.

Marton-Dévényi Éva - Szerdahelyi Márton - Tóth Gábor - Keresztesi Katalin - Alapozó ​terápia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tóth Gábor - Az ​E-számokról őszintén
Világunk ​sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatással volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára. A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven "E-számok" jelentik. Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó - félve az esetleges ártalmaktól - gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges "pánikkeltésnek" érzik a negatívumok "felfújását". Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek. Bizonyára sokan vagyunk, akik - kimondva vagy kimondatlanul - kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét és az E-számokat illetően. Megismerhetjük-e valaha is a gyártási folyamatok kulisszatitkait? Megbízhatóak-e az E-számokkal kapcsolatos tudományos eredmények? Lehetnek-e egészségkárosító hatásaik az adalékanyagoknak: Mit várhatunk a jövőben ezen a téren? Többek között e kérdésekre keres választ kiadványunk, szemléletformáló jelleggel, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal, rámutatva a fő tendenciák irányára és az egyedi jelenségek mozgatórugóira.

Tóth Gábor - Allergia- ​és Candida-kalauz
Az ​utóbbi években jelentősen megnőtt az allergiák és a gombás eredetű betegségek száma Magyarországon. Az újabb kutatási eredmények szerint az allergiák hátterében sok esetben táplálkozási és egyéb életmódbeli okok állnak. Miért vált világbetegséggé a pollenallergia? Hogyan befolyásolja az étrend az ételallergiák kialakulási esélyét? Mit tehetünk meg mi a javulásunk érdekében? Visszafordíthatók-e az allergiák? E kérdések megválaszolása mellett a könyv hangsúlyt helyez a megelőző és terápiás étrend kialakításának legfontosabb szempontjaira, a kismama, a szoptatós anya és a csecsemő táplálkozásának alapelveire is. Az allergia kérdésköréhez szervesen kapcsolódik a candidiasis témája. A második részben a szisztémás gombás betegségek okainak leírása mellett a következő kérdésekre keressük a választ. Miért terjednek hatalmas sebességgel a gombás betegségek korunkban? Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető hatékonyan a candidasis? Milyen étrend javasolható a betegeknek, és mely élelmiszerek ellenjavallottak? Várható-e hosszútávú gyógyulás a candidasisból? Mennyiben egyedi e könyv? Két olyan témáról ad keresztmetszetet, amelyek potenciálisan igen sok embert érintenek hazánkban. Tudományos, mégis közérthető és gyakorlatias ismeretanyagot nyújt az allergiában és candidiasisban szenvedők számára. Emellett a megelőzést is előtérbe helyezi, így az egészségesek is haszonnal forgathatják. Az ismeretterjesztő jelleg mellett segíti a szaktanácsadást és az egészségtudatos szemléletmód elsajátítását is. Mindezek mellett az ok-okozati összefüggések leírása, valamint a táplálkozásbeli okok megnevezése sok újdonságot, érdekességet és tanulságot tartogat a kedves olvasó számára.

Kollekciók