Ajax-loader

Joyce Carol Oates könyvei a rukkolán


Joyce Carol Oates - Norman ​és a gyilkos
A ​legjobb realista hagyományokat követő, páratlanul termékeny fiatal amerikai írónő neve szinte le sem kerül a sikerlistákról, aminek nyilván az lehet a magyarázata, hogy olvasóinak sohasem kell csalódniuk. Finom lélekrajza mindig az emberi cselekedetek legrejtettebb indítékait ábrázolja. Joyce Carol Oates biztos kézzel tárja fel egy elidegenedett világ légszomjjal küszködő, reménytelenségben vergődő és ártatlanul is óhatatlan bűnbe zuhanó áldozatainak életét. Válogatott novelláinak kötete új oldaláról mutatja be az írónő tehetségét; a regények széles társadalmi körképe itt rövid, ám annál drámaibb írások mozaikköveiből áll össze. Mexikói vándormunkások, állástalan kistisztviselők, létbizonytalanságtól fenyegetett fiatal értelmiségiek, reménytelen harcukat vívó amerikai farmerek, szorongó kis bűnözők, vad, önpusztító rohamokban kitörő boldogtalan kamaszok nagy sorsfordulóinak vagyunk tanúi.

Joyce Carol Oates - Luxusvilág
Klasszikus ​hős vagyok vagy jelentéktelen senki? Őstípus vagy tucatfigura? Már minden szenvedés a könyökünkön jön ki? Egy tizennyolc éves gyilkos írja le életét Joyce Carol Oates könyvében. Olykor profetikusnak nevezik a ma már világhírű szerzőnőnek ezt a fiatalkori művét: úgy ábrázolta 1968-ban az amerikai kertvárosok lidércnyomásos luxusvilágát, hogy könyve manapság még pontosabbnak, még riasztóbban valószerűnek hat.

Joyce Carol Oates - Áldatlan ​szerelmek
Az ​írónő legújabb regényében az Egyesült Államok egyik tipikus egyetemének oktatóközösségét ábrázolja a tőle megszokott iróniával. A festői környezetben fekvő, pazar épületekekkel, parkokkal, kulturális és sportlétesítményekkel büszkélkedő egyetemi város az első pillantásra boldog, gondtalan, szeparált világ. A társadalmi élet szinte rituális partykon zajlik, amelyeknek megvan a maguk szertartásrendje. A résztvevők mindig többet isznak a kelleténél, gátlásaik fölengednek, és a felszín alatt meghúzódó feszültségek, a legkülönfélébb emberi indulatok olykor botrányos jelentek során robbannnak ki. Az irodalommal és a művészetekkel való foglalkozást, az oktatást a legtöbb tanár terhes kenyérkeresetnek tartja, éppúgy hiányzik már belőlük az elhivatottság, mint a szenilis, öreg vendégköltőből, aki egy részeg este után magára gyújtja a lakást és bennég. Végül, az ingatag talajra épület hamis idillt kudarcok egész sorozata dönti össze látványosan: a közepes tehetségű dékánt elüldözik: a művelt, de örökösen áskálódó irodalomtörténész-tanárt súlyos betegség támadja meg, a fiatal oktató házaspároknak nem újítják meg a szerződését, el kell menniük, ha ugyan még nem késő, mert az egyetem mérgező légkörében a házasságok máris megromlottak: az egyik feleség egy befolyásos tanár szeretője lett, többé-kevésbé azért, hogy férje karrierjét elősegítse. A legemberibb, legrokonszenvesebb figura, a középkorú író-tanárnő pedig hazaköltözik szüleihez.

Joyce Carol Oates - Bellefleur ​avagy a családi átok I-II.
Bellefleur: ​egy kastély, amely már kívülről szemlélve is meghökkentő, hiszen számtalan falával, tornyával, tornyocskájával és minaretjével úgy fest, "mintha lázálomban tervezték volna, amikor a képzelet túlszökken önmagán, és egyre lázasabb és mohóbb lesz..." Egy kastély, amelyben fennállásának 130 éve alatt egymást érik a furcsábbnál furcsább események. Valaki bezárkózik egy szobába, és nyomtalanul eltűnik; valaki lemegy a pincébe, és többé nem kerül elő, egy óra visszafelé jár; egy tükör néha nem egészen tükörképet mutat... de mindez nem is olyan meglepő, hiszen itt élők és holtak "élnek" egy fedél alatt. Bellefleur: egy család, az újvilágba áttelepült XVIII. századi francia arisztokrata, Jean-Pierre Bellefleur leszármazottai egy család, amelyben gyakoriak a végzetesen szerencsétlen frigyek, gyakoriak az "érdekes halálesetek", egy család, amelynek tagjai a pénz, a hatalom, a politikai karrier, a lovak, az autók, a kártya, az ital, a vadászat, a fogadások, a bosszú megszállottai. Van köztük gyilkos és költő, szent életű aszkéta és gyerek-zseni, mások és mégis hasonlók. Összeköti őket a Bellefleur-vér. A Bellefleur-bosszú, a Bellefleur-átok.

Joyce Carol Oates - Tégy ​velem, amit akarsz
A ​Tégy velem, amit akarsz a sajátos nézőpontból megrajzolt társadalmi körképnek és a pszichológiai drámának jól ismert, jellegzetesen oatesi ötvözete, a főszereplőnő, Elena, tehetetlen bábként vergődik apjának önző, anyjának zsarnoki szeretete, később férjének, majd kedvesének pusztító szerelme között, mígnem a véget nem érő vonzások és taszítások eredményeképp talpra áll, maga választ, és maga veszi kezébe élete irányítását. A regény a szeretetrelációk párhuzamára és ellentéteire épül, melyek ugyanakkor mesterien világítanak rá a 60-as évek polgárjogi mozgalmaira, a 70-es évek újbalos radikalizmusára, a hippimozgalomra,a törvény és a jog világának működésére.

Joyce Carol Oates - Napforduló
Régi ​földbirtokok, klasszicizáló házak, a kvéker humanista hagyomány és keresztény tartás légkörében, Pennsylvania vidékén találkozik két mai magára maradt nő. Az egyik fiatalabb és szép, elvált és talajvesztettségében menekül ebbe a környezetbe, hogy újra rendezze az életét, hogy tanítson becsülettel. A másik nem sokkal idősebb, de már özvegy - mégpedig egy világhírű szobrász özvegye - és maga is jó nevű festő, művész, egyéniség. Szépnek nem szép, de annál izgalmasabb, vonzóbb, csupa rejtély. Különcségével már-már uralkodói határozottságával természetszerűleg vonzza, szinte megbabonázza, magához láncolja a megbizonytalanodott, törékeny tanárnőt. Az ellentéteknek ebben a vonzásában rajzolja meg a számos könyvéről nálunk is jól ismert és kedvelt amerikai írónő, Joyce Carol Oates két mai nő féktelenül vagy csupán a barátságon is túlmutató kapcsolatát.

Joyce Carol Oates - Zombie
Meet ​Quentin P. He is a problem for his professor father and his loving mother. He is a challenge for his court-appointed psychiatrist. He is a thoroughly sweet young man for his wealthy grandmother. He is the most believable and thoroughly terrifying sexual psychopath and killer ever to be brought to life in fiction, as Joyce Carol Oates achieves a bold and brilliant triumph-a dazzling work of art that extends the borders of the novel into the darkest heart of truth.

Joyce Carol Oates - The ​Journal of Joyce Carol Oates: 1973-1982
On ​New Year's day 1973, Joyce Carol Oates began keeping a journal, which she maintains to this day. Already a well-established literary force by the age of thirty-four, Oates had written three books that had been named finalists for the National Book Award (in 1968, 1969, and 1972), and her novel them won the award in 1970; she had also received a number of O. Henry Awards, in addition to many other honors. Despite the warm critical reception from the literary world, however, the young author was naturally reticent about her personal life and would remain so throughout her career. The Journal of Joyce Carol Oates, edited by Greg Johnson, offers a rare first glimpse into the private thoughts of this extraordinary writer. This volume focuses on excerpts from the journal written during the crucial first decade, 1973-1982, one of the most productive of Oates's long career. Housed in her archive at Syracuse University, the journals themselves run to more than 5,000 single-spaced typewritten pages. Far more than just a daily account of a writer's writing life, these intimate, unrevised pages candidly explore Oates's friendship with other writers, including John Updike, Donald Barthelme, Susan Sontag, Gail Godwin, and Philip Roth, among others. Oates also describes, in vivid and captivating detail, her university teaching, her love of the natural world, her rural background, her vast reading, her critics, her travels, and, predominantly, the "silent, secret" life of the imagination. What emerges is a fascinating portrait of the artist as a young woman, fully engaged with her world and her culture—a writer who paradoxically thought of herself as "invisible" while becoming one of the most respected, honored, discussed, and controversial figures in American letters.

Joyce Carol Oates - Ők
A ​tizenhat éves Loretta Wendall éjszaka piszolydörrenésre ébred, s holtan találja maga mellett kedvesét: agyonlőtték. Ez a pisztolydörrenés a nyitánya Loretta és gyermekei, elsősorban Maureen és Jules történetének, a pontosan harminc esztendőt átfogó regénynek. A színhely végig Detroit, az amerikai iparváros, a szereplők javarészt a bérházak, a korántsem fényes negyedek lakói, akinek álmait, szeretetéhségét, önmegvalósítási próbálkozásait szétzúzza a tehetetlenség, a reménytelenség, a mozdulatlan élet következményeként indukálódó erőszak. ők - így, kis kezdőbetűvel!- a hősei ennek a nagy erejű amerikai regénynek.

Joyce Carol Oates - Blonde
Dramatic, ​provocative and unsettlingly suggestive, Blonde is as much a bombshell as its protagonist, the legendary Marilyn Monroe. Writing in highly charged, impressionistic prose, Oates creates a striking and poignant portrait of the mythic star and the society that made and failed her. In a five-part narrative corresponding to the stages of Monroe's life, Oates renders the squalid circumstances of Norma Jeane's upbringing: the damage inflicted by a psychotic mother and the absence of an unknown (and perpetually yearned for) father, and the desolation of four years in an orphanage and betrayal in a foster home. She reviews the young Monroe's rocky road to stardom, involving sexual favors to studio chiefs who thought her sluttish, untalented and stupid, while they reaped millions from her movies; she conveys the essence of Monroe's three marriages and credibly establishes Monroe's insatiable need for security and love. To a remarkable extent, she captures Monroe's breathy voice and vulnerable stutter, and the almost schizoid personality that produced her mercurial behavior. (Emotionally volatile, fey, self-absorbed, and frightened, Monroe could also be tough, outspoken, vulgar--her notorious perfectionism a shield against the ridicule and failure that Oates claims she continually feared.) As Oates demonstrated early in her career in Them, and in many books since, she has an impressive ability to empathize with people in the underclass, and her nuanced portrait of "MM" carries psychological truth. Oates sees Monroe as doomed from the beginning by heredity and fate, and hurried to her death by a combination of cynical Hollywood exploitation, dependence on drugs and flawed choices of lovers and mates: JFK's cruel manipulation and shadowy intervention is the final blow to her fragile ego and her very existence. It is no surprise when, at the end, Oates subscribes to a controversial theory about Monroe's demise. Meanwhile, she draws a sharp-eyed picture of Hollywood during the 1940s and '50s; introduces a cast of movie-town personalities, from actors and agents to producers, directors and studio heads; creates intriguing character sketches of Joe DiMaggio and Arthur Miller; and conveys a nation's fascination with a cultural icon. The inevitable drawbacks in a book of this sort--deliberate omission of events, imaginative reconstruction of public and other events from Monroe's point of view--are problematical but not crucial. In an author's note, Oates declares that her novel "is not intended as a historic document." Yet she illuminates the source of her subject's long emotional torment as few factual biographies ever do.

Joyce Carol Oates - Hazards ​of Time Travel
An ​ingenious, dystopian novel of one young woman’s resistance against the constraints of an oppressive society, from the inventive imagination of Joyce Carol Oates “Time travel” — and its hazards—are made literal in this astonishing new novel in which a recklessly idealistic girl dares to test the perimeters of her tightly controlled (future) world and is punished by being sent back in time to a region of North America — “Wainscotia, Wisconsin”—that existed eighty years before. Cast adrift in time in this idyllic Midwestern town she is set upon a course of “rehabilitation”—but cannot resist falling in love with a fellow exile and questioning the constrains of the Wainscotia world with results that are both devastating and liberating. Arresting and visionary, Hazards of Time Travel is both a novel of harrowing discovery and an exquisitely wrought love story that may be Joyce Carol Oates’s most unexpected novel so far.

Joyce Carol Oates - Jó ​étvágyat, Amerika!
"McCullough-ék ​háza nagyrészt üvegből van - valóságos vitrin. És ami ebben a "vitrin"-ben látható, az az "amerikai álom" megvalósulásának szép példája, a tehetség és a törekvés eredménye: egy sikeres család jólétben, megbecsülésben csordgáló élete. Ian, a férj neves politológus, egy jövendő kutatóintézet oszlopa és jövendő igazgatója. Glynnis, a feleség a főzőkanál művésze, gasztronómiai rovatok munkatársa, népszerű szakácskönyvek szerzője. Bianca, a lányuk egyetemre jár. McCullough-ék mindet elértek, amit célként maguk elé tűztek. - Érdemes ötvenévesnek lenni Amerikában! - tör ki Ianból, amikor születésnapján családja és baráti köre lelkesen ünnepli. Ám a boldogság éppoly törékeny, mint a üveg, s az istenek irigyek. Ámor meglegyinti szárnyával a szórakozott, kissé suta tudóst - nem a nyilát használja, hisz az érzés, amit támaszt, alig tudatos, és a kapcsolat plátói. Glynnis azonban mást gyanít, s az üvegházban egy éjszaka elszabadul a pokol. Tragédia, botrány, vizsgálat, az ellenséges érzelmű rendőrség és politika akciói, a társaság és társadalom reakciói, az összeomlott karrier keserűsége, a bonyolult per viszontagságai: Ian pokoljárása hosszú és gyötrelmes. De végül győz az Igazság - és az ügyvédi bravúr -, diadalmaskodik a Szerelem - és a fiatalság -, s ez az "amerikai tragédia" igaz amerikai hepienddel ér véget.

Joyce Carol Oates - Black ​Water
The ​Senator. The girl. The Fourth of July party on the island. The ride through the night. The accident. The death by water. Joyce Carol Oates has taken a shocking story that has become an American myth and, from it, has created a novel of electrifying power and illumination. The point of view is that of the girl herself, Kelly Kelleher. We enter her past and her present, her mind and her body, in a brilliantly woven narrative that transforms and transfigures this young woman fatally attracted to this older man, this hero, this father figure, this soon-to-be lover.Kelly becomes the very embodiment of a woman's longing and vulnerability - at a party that takes on the quality of a surreal nightmare; in a car ride that we hope against hope will not end as we know it must end. Her voice echoes with the dimension of classic tragedy as she seems to speak for women drawn to the power that certain men command, drugged by romantic dreams no matter how bright and brave these women may be. Joyce Carol Oates is one of the acknowledged masters of American fiction,. I Black Water, she has written her boldest and most brilliant novel yet. More than a roman a clef, more even than the tour de force it most certainly is, it parts the black water to reveal the profoundest depths of human truth.

Joyce Carol Oates - Egy ​szép szűz leány
A ​különlegesen termékeny amerikai írónő új kisregénye a tőle megszokott módon kényes kérdésekkel foglalkozik: az eutanáziával és az - ezúttal inkább lelki, mint testi - erőszakkal. A történet főhőse, a tizenhat éves Katya megismerkedik egy kedves és dúsgazdag öregúrral, az író és festőművész Kidderrel. Modellt ül neki, eleinte csak felöltözve, de a férfi fehérneműben, aztán meztelenül is meg akarja örökíteni... S az olvasó egyre inkább azt érezheti, hogy egy pedofil öregember és egy kedves, ártatlan kislány történetét olvassa. S ekkor egyre-másra következnek a meglepetések, a Lolita-történet egészen más irányba kanyarodik, és zavarba ejtően új kérdéseket vet fel a jó halállal és a halálra készülő ember felelősségével kapcsolatban.

Joyce Carol Oates - Hűtlenség
Cudar ​világban élünk, rossz a közérzetünk, utáljuk, ami történik velünk, amit passzívan elszenvedünk... Ez az az életérzés, amely Joyce Carol Oates írásaiból árad, meg az, amitől olyan hátborzongató minden: a párkapcsolatok, a szülő-gyerek viszony, a barátságok... És ha épp semmi vész, hát szabad utat adunk a fantáziánknak - kerekedjen fel és tegye, amit mi magunk legföljebb álmunkban merünk. Amiként szüksége van az embernek a félelemre, a gyilkosságra, a terorra a tévében, moziban egyaránt, úgy igényli azt az irodalomban is. Joyce Carol Oates ezt nyújtja, méghozzá a legmagasabb művészi fokon. Regényei, elbeszélései mindig dobogós helyen szerepelnek a sikerlistákon, mivel a szerző páratlan tisztánlátással szemléli és ábrázolja az elidegenedett világban fuldokló, reménytelenül hadakozó, végül a bűnbe zuhanó szereplőit. E kötet novellái gyöngyszemek, melyek vívódó kamasz szereplőit és szenvedő felnőtteit sokáig nem felejtjük el.

Joyce Carol Oates - The ​Tattooed Girl
A ​celebrated but reclusive author, generally regarded as a somewhat idiosyncratic bachelor, young but in failing health, Joshua Seigl reluctantly admits to himself that he can no longer live alone. Although it goes against his instincts to do so, he must hire an assistant to help him with his increasingly complicated professional and personal affairs. Considering at first only male applicants, he is dissatisfied with everyone he meets. Then one day at the bookstore he encounters Alma. A young woman with synthetic-looking blond hair and pale, tattooed skin, she stirs something inside Seigl -- pity? desire? responsibility? Though he's uncertain why, he decides she is the one -- she will be his assistant. Unaware of her torturous past -- the abuses she's suffered, the wrongs she's committed, and the hatred that seethes within her -- he has no idea that he is bringing into his home an enemy: an anti-Semite who despises him virulently and unquestioningly. Seigl allows Alma more and more deeply into his life, mindless of the danger she presents. Yet their closeness forces Seigl and Alma to make discoveries that cut to the core of their identities. With her unique, masterful balance of dark suspense and surprising tenderness, Joyce Carol Oates probes the tragedy of ethnic hatred and challenges accepted limits of desire.

Joyce Carol Oates - Little ​Bird of Heaven
Little ​Bird of Heaven by Joyce Carol Oates is a riveting story of love violently lost and found in late 20th century America. In this novel, Oates returns to the Buffalo, New York, region to brilliantly explore the dangerous intersections of romance and eroticism, guilt and obsession, desire and murder. Little Bird of Heaven, a soaring work by the New York Times bestselling author and a nominee for the 2009 Man Booker Prize—one of the world’s most prestigious literary awards—is as powerful and unforgettable as Joyce Carol Oates’s previous acclaimed novels The Gravedigger’s Daughter and We Were the Mulvaneys.

Joyce Carol Oates - Pikk ​Bubi
Joyce ​Carol Oates új krimijének főszereplője több mint híres író: igazi sztár. Népszerűsége Stephen Kingével vetekszik, huszonnyolc krimije harminc országban több millió példányban kelt el. A csillogó felszín mögött azonban sötét titok lappang. A mintapolgár, bőkezű adakozó és példás családapa Andrew J. Rush, a legjobb New York-i ügynök egyengeti a karrierjét, nem éri be saját, épülő életművével. Pikk Bubi álnéven is megjelentet könyveket, ám ezeket nem vállalja a nyilvánosság, de még családtagjai előtt sem. Egy nap felnőtt lánya kezébe akad az egyik Pikk Bubi-regény, és Andrew J. Rushnak magyarázkodnia kell. Aztán bírósági idézést kap. Ahogy a Pikk Bubi elszabadul, Rush karrierje, magánélete és hírneve egyszerre kerül kockára.

Joyce Carol Oates - Megtört ​szívek balladája
Mint ​a levegő maga, más volt az éjszaka szaga és íze ott, ahol John Reddy lakott. Lenn, akár egy kút mélyén. Ráébredtünk, november van, mindjárt itt a tél. Fölöttünk a hold, mint a kifehéredett csont, szemünket sértve ragyogott.- Ó, te jó Isten! Ó! Egymásba kapaszkodtunk.Jéghideg kezek kulcsolták egymást. Hirtelen túl sok kéz, túl sok jéghideg ujj. Valahonnan föntről (John Reddy ablaka vagy tizenöt centire nyitva volt, láttad magad előtt, ahogy izmos karjával feltépi, bosszúsan, türelmetlenül, mert a szoba túlfűtött, fülledt) blues zene hallatszott súlyos volt, lüktető, felnőtt. Nem tinglitangli rockzene, amilyet mi hallgatunk. Abban a pillanatban éreztük, sorsunk magányra ítélt: willowsille-i szűzek voltunk és willowsville-i szűzek maradunk életünk végéig. Bár John Reddy lesz az első szeretőnk, a szüzességünk visszanő. Áthatolhatatlanok voltunk. Ez a szüzesség, mint az átok, kíséri majd bátor, kétségbeesett felnőtt próbálkozásainkat. Végigkíséri házasságunkat, ezzel merülünk az anyaságba, a házassátörésbe. Kíséri a szétköltözéseket, az idegösszeomlásokat, a második házasságokat, az újabb anyaságot..."A modern szépirodalom egyik legjelentősebb mesemondójának lenyűgöző és izgalmas regénye, mélyen meginditó meditáció az emberi vágyak természetéről.

Joyce Carol Oates - Them
_Them_ ​is an example of Joyce Carol Oates at her best. It is a beautifully written book about a disturbing subject. Set in the turbulent '60s, it is an earthy depiction of a young woman's struggle to rise above the poverty and trauma of life with an alcoholic father and a murderous young brother. Her life is changed irrevocably by circumstances that are well beyond her control, and continue to affect her family through subsequent generations.

Joyce Carol Oates - Állatok
Zajlik ​a kisvárosi egyetem kellemes mindennapjainak élete. A lányok imádattal csüggnek irodalomprofesszorukon, és távolról csodálják feleségét, a szobrásznőt, aki megközelíthetetlen, vagy mégsem? Akad ugyanis olyan szerencsés, akit e kiváló házaspár magához emel, asztalához invitál, utazni visz, barátként kezel. És a kisvárosban ezenközben egyre gyakoribbak a tűzesetek, tettes nincs, a rejtély megoldhatatlan. De hát mégis, mi dúlja fel a nyugalom e kellemes szigetét? Joyce Carol Oates regényei, elbeszélései a legmagasabb művészi fokon íródnak, s művei mindig dobogós helyen szerepelnek a sikerlistákon, mivel a szerző páratlan tisztánlátással szemléli és ábrázolja elidegenedett világunkban reménytelenül hadakozó, s végül bűnbe zuhanó szereplőit.

Joyce Carol Oates - Hőség
Joyce ​Carol Oates, író, kritikus az 1990-es Rea díj tuljdonosa, amit "azoknak az íróknak adományoznak, akik jelentős szerepet játszanak novellák művészi szintre emelésében". 1996-ban elnyerte Amerika Nemzeti Könyvdíját a PEN/Malamud díjat. Oates, aki a Princeton egyetem humántantárgyak professzora , ironikusan és rendkívül érzelemdúsan írja le az emberek mindennnapjait, átbillentve az olvasót a fantázia világába. Oates ebben az új gyűjteményében 25 gazdag és fordulatos történettel ajándékozza meg az olvasót, az ő sajátos stílusában: erőszak... bizonytalanság... és a mai élet pezsgő vérmérséklete, mint például az O.Henry díjátadás nyertes történetében, a Hőségben fiatal ikerlányokat gyilkolnak meg és mind róluk, mind gyilkosukról egy nő emlékszik vissza, aki a kortársuk volt, és bizonyos módon egy áldozat is... Leila Lee-ben egy fiatal nő, aki összeházasodik egy idősebb férfival, megpróbál kapcsolatot kialakítani férje folyton ingerült kamasz fiával. Az Új ház, új életben egy férj, akit a széteső házassága üldöz, elindul háznézőbe a felesége nélkül, és belekeveredik egy kutatásba, amely nemcsak a házról, hanem a jövőjéről is szól. Történetei sokkolók, provokálók és elgondolkodtatók, ahogy az emberi tulajonságokról szólnak. "Gyakran úgy tűnik, Oates hozzáfér a nagy titkokhoz, és minden amit mond, igaz..."

Joyce Carol Oates - A ​földi gyönyörök kertje
A ​regény hősnője, Clara nagyon mélyről indul. A harmincas években a végsőkig kiszolgáltatott mezőgazdasági idénymunkások közül életében négy férfi játszik fontos szerepet: apja, akit egész céltalan életében egyedül őhozzá fűz mély érzelmi kötelék; szeretője, akivel tizennégy évesen a városba szökik családja és a hozzájuk hasonlók sorsa elől, és akitől gyereke születik; férje, aki a gazdagok világába emeli; és fia, aki már ebben a világban nő fel - és éppen ez okozza tragédiáját. Oates részletesen, szociográfiai hitelességgel érzékelteti azt a környezetet, ahonnan hősnője elindul, és amely Steinbeck híres művének az Érik a gyümölcs-nek a világával rokon, és egyúttal azt is bemutatja, honnan ered és hogyan rontja meg a tulajdon utáni vágy az embert; hogyan teszi tönkre természetes kapcsolatait, hogy mérgezi meg másokhoz való viszonyát, és hogyan fordítja visszájukra eredendő hajlamait.

Joyce Carol Oates - Black ​Girl / White Girl
In ​1975 Genna Hewett-Meade's college roommate died a mysterious, violent death partway through their freshman year. Minette Swift had been assertive, fiercely individualistic, and one of the few black girls at their exclusive, "enlightened" college—and Genna, daughter of a prominent civil defense lawyer, felt duty-bound to protect her at all costs. But fifteen years later, while reconstructing Minette's tragic death, Genna is forced to painfully confront her own past life and identity...and her deepest beliefs about social obligation in a morally gray world. Black Girl / White Girl is a searing double portrait of race and civil rights in post–Vietnam America, captured by one of the most important literary voices of our time.

Joyce Carol Oates - Foxfire
The ​time is the 1950s. The place is a blue-collar town in upstate New York, where five high school girls are joined in a gang dedicated to pride, power, and vengeance on a world that seems made to denigrate and destroy them. Foxfire is Joyce Carol Oates’s strongest and most unsparing novel yet—an always engrossing, often shocking evocation of female rage, gallantry, and grit. Here is the secret history of a sisterhood of blood, a haven from a world of male oppressors, marked by a liberating fury that burns too hot to last. Above all, it is the story of Legs Sadovsky, with her lean, on-the-edge, icy beauty, whose nerve, muscle, hate, and hurt make her the spark of Foxfire, its guiding spirit, its burning core. At once brutal and lyrical, this is a careening joyride of a novel—charged with outlaw energy and lit by intense emotion. Amid scenes of violence and vengeance lies this novel’s greatest power: the exquisite, astonishing rendering of the bonds that link the Foxfire girls together. Foxfire reaffirms Joyce Carol Oates’s place at the very summit of American writing.

Joyce Carol Oates - Irgalmas ​ég
A ​kényelemimádó ötvenes években, a feketelistázó és atombombákkal riogató McCarthy-korszak Amerikájában a Stevick család éli a kispolgárok tisztes és nyugodt életét. A békés külhám alatt persze vad szenvedélyek és gyikos indulatok forrongnak, vérfertőzés, bűn és halál fenyeget. Stevickék egyetlen fia a klinikai halál állapotából tér vissza, miután megsebesült a koreai háborúban, kamasz lányuk éppen csak túlél egy öngyilkossági kísérletet, hogy aztán vad és majdnem végzetes szerelembe bonyolódjék valamikor bokszbajnok és kujon nagybátyjával, s az apa is alig állja meg, hogy ne dúlja fel családi életét a szenvedély röpke fellobbanása miatt. Hajszálon múlik mindig a Stevickék családi békéje. Vajon mi őrzi meg mégis? A már gyerekkorban tökélyre vitt hazudozás, az önáltatás, a képmutatás, vagy a véletlen? Vagy furcsamód netán mégis az, hogy a háborús riadalomban a féltőn szerető atya atombunkert épít családja védelmére a kert alján?

Joyce Carol Oates - A ​Fair Maiden
Sixteen-year-old ​Katya Spivak is out for a walk on the gracious streets of Bayhead Harbor with her two summer babysitting charges when she’s approached by silver-haired, elegant Marcus Kidder. At first his interest in her seems harmless, even pleasant; like his name, a sort of gentle joke. His beautiful home, the children’s books he’s written, his classical music, the marvelous art in his study, his lavish presents to her — Mr. Kidder’s life couldn’t be more different from Katya’s drab working-class existence back home in South Jersey, or more enticing. But by degrees, almost imperceptibly, something changes, and posing for Mr. Kidder’s new painting isn’t the lighthearted endeavor it once was. What does he really want from her? And how far will he go to get it? In the tradition of Oates’s classic story "Where Are You Going, Where Have You Been?" A Fair Maiden is an unsettling, ambiguous tale of desire and control.

Joyce Carol Oates - Én ​nem az vagyok, akinek ismersz
J. ​C. Oates, ebben az újabb novelláskötetében tízenkilenc elbeszélést nyújt át az olvasónak, melyekben megismerteti a kortárs amerikaiak változatos, elgondolkodtató, olykor bizar életét. A Tűzben egy zavart, fiatal nő ritka, ragyogó boldogságot talál egy házasságtörő kapcsolatban. A Pirosbodorkában egy kislány úgy dönt, hogy felfedi a féltve őrzött családi titkot, mellyel visszavonhatatlanul megváltoztatja az életét. Az elrabolt lány elbeszélése, melyet 2001-ben a legjobb amerikai bűnügyi történetnek választottak. Egy fiatal lány szenvedéseit, megpróbáltatásait mutatja be, akinek sikerül megmenekülnie egy sorozatgyilkos rabságából. A Három lányban visszamegyünk az időben, 1956 havas estéjére, amelyben két new yorki egyetemista lány megvédi Marylin Monroe inkognitóját egy antikváriumban. Oates folytatja csodálói és kritikusai ingerlését, miközben új elbeszélő műveivel igyekszik megnyerni és kiszélesíteni olvasói táborát.

Joyce Carol Oates - The ​Journal of Joyce Carol Oates: 1973-1982
On ​New Year's day 1973, Joyce Carol Oates began keeping a journal, which she maintains to this day. Already a well-established literary force by the age of thirty-four, Oates had written three books that had been named finalists for the National Book Award (in 1968, 1969, and 1972), and her novel them won the award in 1970; she had also received a number of O. Henry Awards, in addition to many other honors. Despite the warm critical reception from the literary world, however, the young author was naturally reticent about her personal life and would remain so throughout her career. The Journal of Joyce Carol Oates, edited by Greg Johnson, offers a rare first glimpse into the private thoughts of this extraordinary writer. This volume focuses on excerpts from the journal written during the crucial first decade, 1973-1982, one of the most productive of Oates's long career. Housed in her archive at Syracuse University, the journals themselves run to more than 5,000 single-spaced typewritten pages. Far more than just a daily account of a writer's writing life, these intimate, unrevised pages candidly explore Oates's friendship with other writers, including John Updike, Donald Barthelme, Susan Sontag, Gail Godwin, and Philip Roth, among others. Oates also describes, in vivid and captivating detail, her university teaching, her love of the natural world, her rural background, her vast reading, her critics, her travels, and, predominantly, the "silent, secret" life of the imagination. What emerges is a fascinating portrait of the artist as a young woman, fully engaged with her world and her culture—a writer who paradoxically thought of herself as "invisible" while becoming one of the most respected, honored, discussed, and controversial figures in American letters.

Joyce Carol Oates - The ​Falls
A ​novel of tremendous sweep and pace about the American family in crisis - but also about America itself in the mid-20th century. This novel is the crowning achievement of Joyce Carol Oates's career to date. A man climbs over the railings and plunges into Niagara Falls. He's a newly-wed, and his bride has been left behind in the honeymoon suite the morning after their wedding. For two weeks, Ariah, the deserted bride, waits by the side of the roaring waterfall for news of her husband's recovered body. During her vigil, an unlikely new love story begins to unfold when she meets a wealthy lawyer who is transfixed by her strange, otherworldly gaze. So it all begins, in the 1950s, with the dark foreboding of the Falls the sinister background to events. From this cataclysmic event unfurls a drama of parents and their children; of secrets and sins; of lawsuits, murder and, eventually redemption. As Alma's children learn that their past is enmeshed with a hushed-up scandal involving radioactive waste materials, they are confronting not only their own family history, but America's own murky past.

Alice Adams - Amy Bloom - John Cheever - Ernest Hemingway - A. M. Homes - Andrea Lee - Joyce Carol Oates - Edna O'Brien - Julie Orringer - James Purdy - Graham Swift - John Updike - David Foster Wallace - Fay Weldon - Poolside
Poolside ​is a waterproof collection of fourteen stories about the satisfactions (and tribulations) of swimming lessons, summer scenes at club pools, chance encounters at the rec center-and just plain floating. The perfect companion for a day of dipping and people watching, Poolside is as necessary as sunscreen for achieving maximum poolside bliss. Poolside features internationally acclaimed authors Alice Adams, John Updike, Joyce Carol Oates, David Foster Wallace, Ernest Hemingway, John Cheever, and AM Homes, as well as emerging voices such as Julie Orringer and Andrea Lee.

Joyce Carol Oates - Nemi ​erőszak
Egy ​döntés egyetlen másodperc törtrésze alatt - és az élet örökre megváltozik. Teena Maguire-nek nem kellett volna lerövidítenie az utat hazafelé azon a július negyedikén. Nem éjfél után, és nem a Rocky Point Parkon át. Nem a tizenkét éves kislányával. Nem abban a kihívó öltözékben: szűk felsőben, levágott szárú farmerben, magas sarkú szandálban. Magának kereste a bajt. Egy csapat felajzott, bedrogozott, részeg tízen-huszonéves fiú összeverte, megerőszakolta, majd ott hagyta vérbe fagyva a parkbeli csónakház mocskos padlóján. Kislánya, Bethie tanúja volt anyja meggyalázásának. Az elkövetőket - környékbeli srácokat - rövidesen letartóztatta a rendőrség. Várható, hogy elítélik őket brutális tettükért. De vajon a jogszolgáltatás egyenlő-e az igazságszolgáltatással? Mire képes egy gátlástalan sztárügyvéd? Hogyan reagál a közvélemény? Teena élete kettétört. Bethie-nek hirtelen véget ért a gyermekkora - mindennapjaikba beköltözött a félelem, hisz Niagara Falls elég kis város, nap mint nap összetalálkozhatnak az óvadék ellenében szabadlábra helyezett tettesekkel, családtagjaikkal, szembesülniük kell az előítéletekkel. Talán egyetlen igazi támogatójuk akad: Dromoor rendőr, az öbölháborús veterán, aki tudja, mit jelent az igazság, s hogy mi a szeretet.

Kollekciók