Ajax-loader

Ács László könyvei a rukkolán


Ács László - Egyváltozós ​valós függvények differenciálszámítása
A ​differenciálszámítás létrejöttét számos geometriai és fizikai probléma siettette, ilyen például az f függvény görbéjének P0 pontjába húzott érintő egyenletének, vagy a nem egyenletes sebességű egyenes vonalú mozgás pillanatnyi sebességének meghatározása. A differenciál- és integrálszámítás felfedezése Newton (1643-1727) és Leibniz (1646-1716) nevéhez fűződik, akik egymástól függetlenül, és egyidejűleg alkották meg a matematika két fontos fejezetét, ezzel lehetővé téve számos alapvető matematikai elmélet létrejöttét. E könyv az egyváltozós valós függvények differenciálszámításával foglalkozik, és a módszerek elsajátításához kíván segítséget nyújtani. Az alapvető fogalmak, mint a differenciálhányados, deriváltfüggvény stb. bevezetése után következik a deriválási szabályok levezetése. A 4. fejezet foglalkozik a differenciálszámítás középérték-tételeivel, majd sor kerül a differenciálszámítás néhány alkalmazására, úgymint függvényvizsgálat, szélsőérték feladatok megoldása, görbék érintőjének és simulókörének megadása, függvények hatványsorba fejtése. A fejezetek végén mintapéldák segítik a módszerek elsajátítását, illetve feladatok találhatók ezek begyakorlására. A második kiadásban az első kiadás szerkesztési, valamint gépelési hibáit próbáltuk javítani. Reméljük sikerrel.

Ács László - Bali
Indonézia ​első számú turisztikai célpontját, Balit már sok jelzővel illették. Tény, hogy aki egyszer a földjére lép e tündérszigetnek, hamar rájön, hogy igazi csodavilágba csöppent. Az azúrkék víz, a buja növényzet, a fehér homokföveny, a szigetlakók kedvessége, életöröme mesébe illő világot varázsol körénk. Magába a szigetbe is hamar beleszerethet az idelátogató, mert csodálatos kultúrája felfedezésre vár. E könyv azért született meg, hogy elvezessen bennünket egy olyan világba, amely eddig csak álmainkban szerepelhetett - hisz Bali maga az álom... A kötet minden olyan információt összegyűjtött, amelyre szüksége lehet a magyar turistának (szállás, közlekedés, illemszabályok, kultúra, vásárlás, éttermek, szórakozás, nyaralás, kirándulások stb).

Ács László - Csák Miklós - Túl ​az Óperencián
Az ​Óperencián túl, ott, ahol a Kelet titkairól fellibben a fátyol, tömérdek csoda várja az utazót. A Himalája bérceitől délre eső völgyekben mesebeli paloták és színes templomok szöknek az égbe, a Thar-sivatag délibábjaiban az Ezeregyéjszaka világa látszik megelevenedni, az Ázsiát Ausztráliával összekötő indonéz szigetvilágban pedig furcsa szokások s meghökkentő teremtmények kelnek életre a két roppant víztömeg, az Indiai- és a Csendes-óceán között. Két jó barát, egy éles szemű, bölcs öreg és egy nyughatatlan, fiatal vándor fogott össze, hogy elkészítsék ezt a színes képeskönyvet (vagy mesélő albumot, ha úgy tetszik). A szerzőpáros rangidős tagja Csák Miklós fotóművész, benjáminja pedig az az Ács László, aki több mint egy évtizede járja a Közel- s Távol-Kelet, valamint Dél- és Délkelet-Ázsia országait, hogy egzotikus, ismeretlen tájakról adjon hírt. A mester és tanítvány közös albuma nem szűkölködik a gyönyörű képekben, de humorban sem. A vidám helyzetek és történetek ugyanakkor nemcsak a távoli vidékek kultúrájába, de a bennszülöttek életébe is mélyebb betekintést engednek, jó néhány felhőtlen órát ígérve ezzel a kedves Olvasónak.

Ács László - Bali ​és Indonézia kincsei
"Az ​1990-es évek végéig Indonézia még fehér foltnak számított a magyar utasok számára. Az azóta eltelt negyed évszázad alatt több tízezren indultak el hazánkból, hogy e terebélyes szigetvilágot, s főként annak gyöngyszemét, Bali meseszigetét megismerjék. A korábbi kiadások anyagát kiegészítve e könyv azért született, hogy rég letűnt birodalmak csodás építményeivel ismertessen meg, s hogy elvezessen az egzotikus táncok, a remekbe szabott mesterművek, a csilingelő gamelán koncertek és az égieket megörvendeztető szertartások közé. Egy olyan színes világba, ahol a változások ellenére még mindig átélhetjük a felfedezések korának romantikáját, és azt az igazi trópusi idillt, mely oly sokunk álmaiban él gyermekkorunk óta. Most, kedves Olvasó, ha akarod, furcsa, sosem látott állatokról mesélek, füstölgő tűzhányókra vezetlek fel, s ha elég bátor vagy, Bali tündérszigete után a fejvadászok, és az emberevők szigetére is elkísérlek. Indulhat az utazás? Ács László"

Ács László - Peru, ​Bolívia
A ​legendás Inka Birodalom hagyatéka - mindenekelőtt Machu Picchu vonzereje - révén Peru már évtizedek óta Dél-Amerika legkedveltebb idegenforgalmi célpontja, ám a keleti szomszéd, Bolívia is jó néhány meglepetést tartogat még a hajdani spanyol gyarmatokra látogatóknak. A két ország történelmi múltja számtalan ponton összekapcsolódik. A mitológia szerint a Titicaca-tó bolíviai oldalán, a Napszigeten született meg a szakállas fehér isten, Virakocsa, majd a későbbi inka nemzetségalapítók, Manko Kapak és Mama Okklo, de a Peru Alkirályság legfényesebb gyarmati csillaga, Potosí is a mai Bolívia területéről ontotta ezüstjét. A bőséges nemesfémszállítmányokból nemcsak a madridi udvar és a németalföldi hitelezők, hanem a karibi kalózok is busás hasznot húztak... A prekolumbián és koloniális emlékek mellett a természet is tömérdek látogatót vonz a két andesi országba. Míg a hegymászók a Fehér-Kordillerák pompás csúcsait ostromolják, addig a hátizsákos túrázók a Titicaca kék vizén, Amazónia párás dzsungelében és mocsaras pampáin kalandoznak. Mások közben a Salar sivatagának tízmilliárd tonnányi sótömegét szelik át dzsipjükkel, hogy aztán az Altiplano kristálytiszta levegőjében, népes lámacsordák és szivárványszín tavak között folytassák tovább útjukat. Ez a könyv azért született, hogy mindezt a kedves olvasó is megtehesse, akár a "terepen", akár itthon, a karosszékben kalandozva. Jó utazást mindenkinek!

Ács László - Bali ​- A földi édenkert
Bali ​a földi Édenkert. Trópusi tündérsziget, ahol a festői tájképhez a halvány­zölden ringatózó rizsföldek adják az alapszínt, ahol az azúrkék víz fölé hajló pálmák árnyékfoltjain szikrát vet a fehér homokpad, s a tenger felszíne alatt szivárványszín halak és teknősök játszanak a díszes korallok között. Bali a démonok és az élő istenek szigete is. Az indonéz "Tűzgyűrű" egyik csodálatos láncszeme, ahol a vulkánokban lakó istenek időnként égre törő füstoszlopokkal és izzó lávafolyamokkal adják ki haragjukat.

Ács László - Vietnám, ​Laosz, Kambodzsa
Vietnam, ​Laosz, Kambodzsa útikönyv. Kulturális háttér, utazási tippek, útvonalak, térképek, javaslatok. Részletes információk.

Ács László - Burma, ​Thaiföld, Kambodzsa
Thaiföldet ​már sokan ismerjük, ám az egykori Sziám szomszédságában még számos mesés vidéket találunk, melyek csak a közelmúltban váltak elérhetővé a turizmus számára. Burma (mai nevén Mianmar) és Kambodzsa szélesre tárt ajtószárnyain túl ma olyan ritka kincsekhez "juthat hozzá" az utazó, mint Bagan ősi templomrendje, a Shwedagon gyémántokba öltöztetett aranypagodája vagy a dzsungel fogságából kiszabadított Angkor fenséges romjai. Bőven van még mit felfedezni a világnak e tájékán - rántsuk hát le együtt a leplet az ismeretlenről, s induljon az utazás!

Kollekciók