Ajax-loader

Méhes Károly könyvei a rukkolán


Covers_108257
elérhető
2

Méhes Károly - Zzzümmm
A ​kiadvány az elmúlt tíz év lenyomata, ha nem is versenyről versenyre haladva, de a remények szerint mégis teljes képet adva írásban arról a különös világról amely a száguldásról szól.

Méhes Károly - Hollander ​Emőke meztelenül
A ​kötet kisprózái és novellái Méhes Károly utóbbi nyolc évben született írásainak gyűjteménye, melyeknek nagy része olvasható volt különböző irodalmi lapokban, folyóiratokban. A könyvben ezek a művek izgalmas egésszé állnak össze, tele humorral és együttérző iróniával, ám olvasás közben arra is rádöbbenünk lassacskán, hogy nem csak Hollander Emőke, hanem bizonyos értelemben mindannyian meztelenül állunk ezen a világon.

Méhes Károly - Forma ​1 - Minden, amit a 2000-es világbajnokságról tudni kell
Forma ​1 világbajnokság 2000 Csapatok: dicső múlt, idei remények, a 11 istálló részletes bemutatása Pilóták: ők 22-en, Häkkinentől Zontáig Versenyek: helyszínek, adatok, kezdési időpontok David Coulthard pályabemutatása: tizenhét pálya, tizenhét vélemény Statisztikák: 1950-1999 adatai

Méhes Károly - Spenót ​és Papucs
A ​közismert és szeretett pécsi író, költő, újságíró nagykutyafül és kiskutyafül, azaz két aranyos (mellesleg pécsi) kutya mindennapjait írta meg, sok-sok izgalmas, érdekes és derűs momentummal, természetesen nemcsak kutyabarátoknak. Sőt azt reméljük, ezt a mesét elolvasva azok is beleszeretnek a kutyákba (nemcsak a mese főszereplőibe), akik eddig tartózkodóan viseltettek az ebekkel szemben. A kutyusokat és környezetüket Medveczky Ágnes rajzolta élővé és szerethetővé.

Méhes Károly - Otthonos ​temető
Gondolatok ​és rövid történetek gyűjteménye.

Méhes Károly - Mindig ​ez a Kitkat!
Majdnem ​igaz mesék egy kislányról, aki ahogy nő, bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába kerül, egyre eszesebb, cserfesebb és huncutabb lesz. Kitkat meséiből megtudhatjuk, milyen is az a százlábú kakas, miért jó rossznak lenni, miért jó jónak lenni, és az is kiderül, hogy melyik az a rémmese, ami a csárdában végződik. A vicces, mégis tanulságos történetekben Kitkat életének főbb szereplői vonulnak fel: beszélő állatkák, incselkedő tárgyak, óvodás és iskolás pajtások, a húsvéti nyuszi, a mikulás, no meg a szülők és a nagyszülők

Méhes Károly - Ferrari ​70
Enzo ​Ferrari 70 éve, 1947-ben alapította a nevét viselő autógyárat, amely mára a világ egyik legjelentősebb brandjévé vált. A céggel egyidős a versenyistálló, a Scuderia, ami a Forma-1 indulása, vagyis 1950 óta a Ferrari legfőbb hírvivőjévé vált - számtalan fényes sikerrel és máig fájó tragédiával. Hosszan lehet sorolni a Ferrarival világbajnokságot, versenyeket és a rajongók szívét elnyert pilótákat: Ascaritól Laudán át Schumacherig, Froilan Gonzaleztől Gilles Villeneuve-ön keresztül Sebastian Vettelig. Erről a 70 évnyi Ferrari-histórtiáról szól Méhes Károly műve. A Forma-1 szakíró évtizedről évtizedre veszi végig a Ferrari csapat Forma-1-es szereplését, felvillantva mindazt, amiben a sportág, a Scuderia ennyi év alatt változott. Portrét rajzol a bajnokokról és mindazon versenyzőkről, akik egy Ferrari kormányát tekerve váltak legendává. Az érthetően elemző, ugyanakkor anekdotákkal átszőtt krónikát több száz fotó illusztrálja, köztük sok olyan, amik nem csupán magyar kiadványban nem jelentek meg eddig, de másutt sem publikálták őket.

Méhes Károly - Forma-1 ​- Minden, amit a 2002-es világbajnokságról tudni kell
Csapatok: ​dicső múlt, idei remények, a 11 istálló részletes bemutatása; Pilóták : ők 22-en, Barrichellótól Villeneuve-ig; Versenyek: helyszínek, adatok, kezdési időpontok; David Coulthard pályabemutatása: tizenhét pálya, tizenhét vélemény; Statisztikák: 1950-2001 adatai.

Méhes Károly - A ​bécsi üvegdinnye
Az ​irodalmi napló egy mitteleu-ropéer bécsi kalandozásait örökíti meg: kalandozásokat térben és időben. Határozott, színes vonalakkal rajzolja meg, amit Bécs jelent: Ferenc Józsefet és Niki Laudát, a tirolinadrágos japán turistát és Mozartot, a barokkot és Schielét, a Sacher-tortát és a ropogós bécsi kiflit - és legfőképpen a minden mögött átsejlő őrök kérdéseket; a törekvést, hogy rögzítsük, ami múlandó; a bennünk rejlő vágyakozást, mely -mint a színes üvegdinnye - állandó, mégis törékeny, nevetségesen giccses, de kétségbeejtően nosztalgikus is.

Méhes Károly - Lassan ​minden titok
"Nem ​maradt más, mint megvalósítani a minden eddiginél komolyabb? hivatást? a mindennapokban, ami első lépésben számomra nem lehetett más, mint az ősi, édesapukai csábítás: megszemélyesíteni a titokzatosságot. Úgy szerettem volna, ha valami csoda folytán, mint évekkel korábban a fényképezőgépre, ráakadok Édesapuka régi naplójára, és annak nyomán, mintha forgatókönyvet használnék, alámerülhetnék a titokba." A regény főhőse - János - kilencéves, amikor apja, egy titkosrendőr örökre eltűnik. A kisfiú, majd a nagyfiú, végül a felnőtt sorsa keresés és töprengés, az életét meghatározó titok felett. Hosszú évek után arra döbben rá, minél többet? tud?, annál inkább megfejthetetlenné válik minden. Úgy érzi, ahhoz, hogy édesapja nyomába eredhessen, egyet tehet csak: titkosítja önmagát. A regény az elmúlt harminc év Magyarországának világát idézi, érzékletes lélekrajzzal mutatja be a boldogság utáni vágy bugyrait.

Méhes Károly - Szundi György - Képes ​Forma-1 sztorik
A ​Képes Forma-1 Sztorik a 2004-es év krónikája - és több annál. Elvégre a világbajnokság 18 nagydíját csupán egy fejezet taglalja részletesebben, ám mégis, az album minden oldala erről a szezonról szól. Hiszen a Forma-1 nem csupán a vasárnap délutáni versenyek másfél-két órája, voltaképp az egész év Forma-1! A Képes Forma-1 Sztorik ezt a világot tárja elénk kívül-belül, újra és újra bekukkantva az amúgy jól őrzött kulisszák mögé. A több mint 400 képet bemutató albumot a F1 legifjabb nagydíj-győztese, Fernando Alonso ajánlja a magyar rajongók figyelmébe.

Méhes Károly - Szundi György - Forma ​1 Grand Prix 1990-1998
A ​Forma 1 autóverseny a világ egyik legtöbbet vitatott, mégis évtizedek óta egyik legnépszerűbb sportja, ember és technika közös erőfeszítése. A Forma 1 Grand Prix olyan országban jelenik meg, ahol 1999. augusztusában immár 14. alkalommal rendeznek.

Méhes Károly - Túl ​élő
"Amikor ​2009 májusában egy lettországi alkotóházban megkérdezte a német kolléganő, hogy ott tartózkodásom alatt mit fogok alkotni, röviden elmeséltem neki, hogy családregényfélét írok, az életem első tizennégy évéből. Kerek szemmel bámult rám, megállt a rágásban, majd kissé értetlenkedve kérdezte: mért, olyan híres, olyan különleges család a miénk, hogy meg kell írni a történetét? Az, hogy híres-e, teljesen mindegy. De igenis: különleges. Mint ahogy minden család különleges, ezért a története is az. Amikor ennek a könyvnek nekiláttam, feltettem magamban, leírom mindazt, amit tudok, láttam, hallottam. Csakis azt. Nem költők hozzá semmit. Arról beszéltem még a német kolléganőnek, hogy ez a regény mégis ugyanolyan fikció, mint bármi más. Egy családról szól, ami már nincs, csak a gyarló emlékezetben létezik. Ráadásul az emlékezet sok esetben alig különbözik valamiben a képzelettől. Amikor megpróbáljuk elképzelni, hogy mire is emlékszünk."

Méhes Károly - Forma-1 ​kalandok
Vajon ​tudunk-e mindent az autósport csúcsán tevékenykedő rég volt és mai sztárokról? Elvégre attól, hogy kéthetente, vasárnap délutánonként végignézünk egy-egy nagydíjat, még nem kapunk választ minden kérdésünkre. Olyan csekélységekre, hogy valóban részt vett-e Bernie Ecclestone a nagy angliai vonatrablásban, miért tanult meg Niki Lauda bal kézzel pisilni és miképp került rendőrségi razziába Nigel Mansell. De most már ezek sem maradnak titkok, mert Méhes Károly jóvoltából e kötet lapjain a Forma-1 főszereplőinek ügyes-bajos dolgairól is lehull a fátyol. Ráadásul az elmúlt 25 esztendő minden évadából egy-egy izgalmas versenyt is felelevenít a szerző.

Méhes Károly - A ​kis halottlátó
A ​kötet mintegy másfél tucat novellát tartalmaz, melyek a magyar klasszikus novellahagyományt követve épülnek fel, függetlenül attól, hogy a 70-es, 80-as években, vagy a rendszerváltás után játszódnak.

Méhes Károly - Forma-1 ​napló 2001
A ​Forma-1 Napló 2001 a tizenhét versenyből álló világbajnoki sorozat már-már regénybe illő izgalmakkal fűszerezett krónikája. A szereplők ismertek: a negyedik bajnoki címét begyűjtő Michael Schumacher és kihívói, úgy mint édesöccse, Ralf, az egyre érettebb Coulthard, vagy éppen az F1-be új színt hozó Montoya és Raikkönen. A futamok története mellett olyan érdekességek is olvashatók a könyv lapjain, mint Lauda robinzonádja Spanyolországban, Frentzen kirúgásának hiteles története, Häkkinen tervei a pihenőévben, vagy éppen Piero Ferrari mindennapjairól szóló interjú. A kötethez Niki Lauda, a Jaguar Racing sportigazgatója írt előszót.

Méhes Károly - Forma-1 ​dumák
"A ​Forma-1 egy külön világ. Zárt világ is, szokták mondani, ugyanakkor a legszélesebb nyilvánosságból, százmilliók figyelméből él - elég jól, ráadásul. Azok, akik ennek az egésznek résztvevői, nagyon jól tudják, hogy minden mondatuknak, minden szavuknak súlya, "hírértéke" van. A Forma-1 minden kétséget kizáróan extrém sport is. Nem csoda, ha extrém megnyilatkozások kísérik, immár 1950 óta. Jópofa, humoros, elgondolkodtató, groteszk, piszkálódó szövegelések, beszólások, bölcsességek."

Méhes Károly - A ​másik táj
A ​fiatal írónemzedék folyóiratokban is gyakran publikáló tagja. A másik táj az 1996-2000 között született verseinek legjobbjait tartalmazza, középpontban a folyamatos emlékezés, a múlt-kutatás motívumaival, a közvetlen környezet képeivel. A könyv meghatározó karakterjegye a múlt és a jelen sajátos egymásba játszása, valamint az önmagát kereső-kutató, önanalízist végző alkotói magatartás.

Méhes Károly - Szundi György - FORMA ​1
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Méhes Károly - Csontválogatók ​kézi könyvecskéje
A ​Csontválogatók kézi könyvecskéje két verseskötet és egy novellagyűjtemény nyomán következik Méhes Károly alkotói kronológiáján. E legújabb kötet maga is három részre tagolódik, két lírai és egy prózai ciklusra. Az egybeesés aligha véletlen: az előző kötetekben még kuszán, határozatlanul fogalmazódó problémák most szilárdabb kompozíciós formákat öltenek.

Méhes Károly - F-1 ​totál
Ez ​a könyv: a Forma-1 nagyon közelről. Úgy, ahogy csak ritkán és akkor is rövid időre láthatjuk a világ leggyorsabb pilótáit, mérnökeit, csapatfőnökeit és valamennyiük munkahelyét, a versenypályákat. A Forma-1 TOTÁL album lapjain úgy elevenedik meg a Schumacherek, Coulthard, Villeneuve és a többiek világa, hogy ezúttal senki se száguld és tűnik el szem elől - mostantól mindig a rajongók szolgálatára állnak a könyvespolcokon. Juan Pablo Montoya előszavával.

Méhes Károly - Szundi György - André Cortez - Forma-1 ​Ezredforduló
A ​Forma-1 Ezredforduló a közelmúlt, a jelen, és minden bizonnyal a jövő Forma-1-éről is szól. A több mint 400 fotót tartalmazó album lapjain találkozhatunk a mára már legendává vált nagyságokkal, Sennával, Prosttal: napjaink szupersztárjaival, Michael Schumacherrel, David Coultharddal; és a feltörekvő nemzedék tagjaival, Kimi Raikönennel és Juan Pablo Montoyával. Az ezredforduló a Forma-1-ben ismét részletes generáció-váltással járt. És ez, úgy tűnik, garantálja azt, ami a sportág történetében mindig is a legfontosabb volt: az izgalmas világbajnokságokat és versenyeket. Amikből akadt jócskán az utóbbi néhány szezon során is.

Méhes Károly - Mika ​Häkkinen
Ez ​a könyv az egyre harsányabb, melldöngetőbb Forma-1-es világban szinte anakonisztikus jelenségnek számító csöndes győztest szeretné bemutatni, újból végigkísérni pályája alakulását, a miérteket és az ezekre adható válaszokat, mert büszkék lehetünk rá, hogy kortársként tanúi voltunk Mika Pauli Häkkinen erőfeszítéseinek és végül sikereinek.

Méhes Károly - Néma ​galambok utcája
Amikor ​Porr Benedek középiskolai tanárhoz elér hajdani osztálytársa halálhíre, a negyvenöt éves férfi rádöbben, talán most van utoljára lehetősége arra, hogy kilépjen a mindennapok taposómalmából, és megtegye mindazt, amit eddig halogatott. Elhatározza, hogy a tanév végén útra kel, és esetleg sosem tér vissza. Elhatározza, hogy megy, amerre az események sodorják. Élete szürreálisabbnál szürreálisabb kalandok sorozatává válik, míg végül egy krimi kellős közepén találja magát… Méhes Károly epikus road movie-ja egy középkorúak válságában szenvedő, magányával és szüleihez fűződő kapcsolatával számot vető férfi nyarát beszéli el. Egy férfiét, aki új életet kezd, vagy talán éppen visszatalál önmagához. A pergő párbeszédekkel teli, humoros regény lapjain mindannyian magunkra ismerhetünk: mi vagyunk a magyarországi városok utcáin járó-kelő és az utak mentén autóstoppoló Porr Benedek, az olykor csetlő-botló, esendő kisember, aki azonban hatalmas felfedezést tesz: sosem késő nekiindulni az életnek.

Méhes Károly - Szundi György - André Cortez - Forma-1 ​2000
AJÁNLÓ ​„Az utóbbi évtized Forma l világbajnokságainak története méltó volt a dicső múlthoz. Az 1990-es évek elején még ott köröztek a pályán az előző éra nagyjai, Piquet, Mansell, Prost, Senna, Patrese, Alboreto, ugyanakkor már megjelentek azok az ifjú titánok, akiket a mai szurkolók dicsőítenek félistenként: a Schumacher fivérek, Hákkinen, Coulthard, Villeneuve, az időközben már vissza is vonult Dámon Hill, Frentzen, Irvine, vagy a még mindig első győzelméért ácsingózó Barrichello. Ez a képes album, A száguldás évtizede, természetesen nem csupán egy generációváltás krónikája, hanem sokkal inkább azoknak a futamoknak, világbajnoki csatáknak a története, amiket kéthetente, vasárnap délutánonként vívnak a Földgolyó különböző helyein épített aszfaltkörökön/' Méhes Károly „Magyarországnak különleges helye van az emlékeim között, így nagy örömmel használom ki a lehetőséget, hogy néhány gondolat erejéig megszólaljak ebben a könyvben. Mindig élveztem a budapesti és a hungaroringi vendégeskedéseket, arról nem is szólva, hogy néhányuk nagyon is emlékezetesre sikeredett. Minden jót kívánok magyarországi barátaimnak: Nigel Mansell, a „Piros 5-ös"

Méhes Károly - Száguldó ​magyarok
A ​Száguldó magyarok életrajzi és autósport-történeti könyv. Méghozzá négy magyar versenyző életét-sorsát olvashatják benne, azét a négy autósét, akik gyorsasági nagydíjon, Grand Prix-n indulhattak, vagy legalább megízlelhették, milyen egy királykategóriás autót vezetni. Mivel tehát nem sok ilyen magyar akadt a versenyautózás bő egy évszázada alatt, érdemes megbecsülni - és megismerni őket. Szisz Ferenc 1906-ban a Renault színeiben nyerte a sportág legelső Grand Prix-jét, a Francia Nagydíjat, így az ő nevével kezdődik az autósport története. Hartmann László az 1930-as években kis magánistállójának Bugattijával, majd Maseratijával próbálta felvenni a versenyt a nagy Mercedesek, Auto Unionok és Alfa Romeók ellen. Kesjár Csaba az első ígéret volt, aki bekerülhetett volna a Forma-1-be, de csak három kör adatott számára 1987-ben, egy évvel tragikus halála előtt. Amit ő nem tudott beteljesíteni, az Baumgartner Zsoltra várt, aki végül első honfitársukként 2003-04-ben, előbb a Jordan, majd a Minardi csapat tagjaiként 20 nagydíjon indult, és 1 világbajnoki pontot szerzett. A Száguldó magyarok eddig sehol nem publikált adatokkal, interjúkkal és fotóanyaggal igyekszik bemutatni a rajongóknak Szisz, Hartmann, Kesjár és Baumgartner pályafutását. Méhes Károly (1965) irodalmi munkássága mellett harminc éve tudósít a Forma-1 világáról különböző napilapok és szakfolyóiratok hasábjain, illetve hazai és külföldi weboldalakon. 1998 óta 21 autóversenyzésről szóló könyve jelent meg, legutóbb egy Gilles Villeneuve életéről szóló angol nyelvű interjúkötet és a Scuderia Ferrari történetét feldolgozó album.

Méhes Károly - Az ​álomé lett
A ​pécsi szerző legújabb kötetében olvasható írásokat saját rajzai illusztrálják.

Kollekciók