Ajax-loader

Prohászka László könyvei a rukkolán


Prohászka László - Barangolások
A ​könyv szerzője, Prohászka László több, hazai vonatkozású művészettörténeti kiadvány után,ezúttal külföldre hívja az olvasót. Az írások sora Isztambultól Londonig vezet. Akár az egykori nevezetes Orient expresszre is lehetne gondolni, ám a kötet - térben és időben egyaránt - más útvonalon halad. A rövid elbeszélések sora a nagyvárosok mellett eldugott, alig ismert településekre is elvezet, mint Keresztény-sziget, Borsi, Windisch, Nedec vagy Marlow. A személyes élményekre épülő szellemi őrjárat irodalmi, történelmi és művészeti tárgyú írásait a határainkon túl búvópatakként felbukkanó magyar vonatkozások fűzik egybe.

Prohászka László - Daru József - Autószerelő
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Prohászka László - Dabóczi ​Mihály
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Prohászka László - Szoborsorsok
"Ha ​valaki megismeri a szobrainkat, előbb-utóbb úgy érzi, személyes ismerősévé váltak. E könyv szerzője szinte mindent tud róluk. Barátai és haragosai ezek a tárgyak, amelyekkel (vagy inkább akikkel?) beszélget, vitázik, harcol értük. Az elmúlt 60 év tárgyszerű adatközlő kiadványai után, végre egy személyes hangvételű könyv, amely gondolatokat ébreszt és talán tettekre is ösztönöz" Ráday Mihály

Prohászka László - Duna-korzó
A ​budapesti Duna-part 1987 óta az UNESCO Világörökségének a része, ám a korzó történetét önállóan eddig még nem dolgozták föl. Prohászka László a kezdetektől, a reformkortól, a gyönyörű, klasszicista palotasor megépítésétől napjainkig követi nyomon a pesti Duna-korzó formálódásának históriáját. A gazdag művelődéstörténeti anyagban helyet kaptak az építészeti, a szobrászati alkotások bemutatásai - a Vigadótól Pátzay Pál szobráig, a pesti Duna-part ékességei - köztük Marton László új alkotása, a Kiskirálylány szobor. A fényképekkel kitűnően dokumentált kötet várostörténeti érdekességek bőséges leírásával szolgál - a fővárosi könyvtárakban helyismereti mű.

Prohászka László - Budavári ​szoborkalauz
Budavári ​szobornéző sétára invitál ez a könyv. Bemutatja a Várnegyed területén felállított köztéri szobrokat, megismertet alkotóikkal, az egyes emlékművek témájával, az allegórikus ábrázolások és az idegen nyelvű feliratok segítségével bárki könnyen ráakadhat a keresett alkotásra, és akinek kedve támad rá, egy hangulatos séta keretében megismerkedhet valamennyi művel. ___ A közérthető ismertetők mindegyike mellett, a bemutatott szoborról készített, művészi színvonalú fénykép látható. A kötet felvételeit Barka Gábor készítette.

Prohászka László - Mikor ​a fűrészgépek a madarak nyelvét kivágták
Maradandó ​verseiben Prohászka László Máté a kassáki lírához kapcsolódva a becsületes szegény emberek szolidaritásával és tisztaságával, a megfogható dolgok tárgyilagosságával száll szembe a féktelen hatalommal, a tőke ördögeivel.

Prohászka László - A ​millenniumi emlékmű
A ​budapesti Millenniumi emlékművet méltán sorolják hazánk legfontosabb művészeti emlékei közé. A Hősök terét ma már elképzelni sem lehetne nélküle: a felállítása óta eltelt évtizedek alatt nemcsak a főváros, hanem egész Magyarország egyik jelképe lett. A kiadvány végigkíséri az emlékmű sorsának alakulását a létesítés gondolatától egészen napjainkig. Bemutatja az Ezredéves emlékművet díszítő szobrok és domborművek históriáját - külön kitérve az egyes cserék okaira is. Végigkalauzol a magyar történelem legkiemelkedőbb államférfiainak galériáján és segít megérteni az allegorikus kompozíciók jelentését. Az igényesen válogatott képanyag hűen rögzíti az emlékmű történetének legizgalmasabb eseményeit. A jelenlegi állapotot megörökítő felvételek olyan különleges részletekre is ráirányítják a figyelmet, amelyeket eddig valószínűleg csak kevesen fedeztek fel. With short summary in English Mit einer Zusammenfassung in Deutscher Sprache

Prohászka László - Lengyel ​emlékek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Prohászka László - Szoborhistóriák
"A ​Szoborsorsok megjelenése óta sok minden történt a budapesti köztéri szobrokkal, emlékművekkel. Mivel az 1994-ben kiadott könyv valamennyi példánya régen elfogyott, tíz év elteltével felmerült a javított és bővített változat kiadásának gondolata. A kézirat rendezése során kiderült, nincs olyan fejezet, amely változatlan maradhatna. Nem csupán kisebb korrekciókra vagy kiegészítésekre volt szükség: a könyv jelentős részét át kellett írni. (A legnagyobb örömmel azokról az alkotásokról adok hírt, amelyek helyreállításához talán a Szoborsorsok 1994-es kiadása is hozzájárult.) A kézirat tizenhét új fejezettel gyarapodott, a munka alaposan meghaladta az egyszerű bővítés fogalmát. Így született meg a Szoborhistóriák. A Szoborsorsok fekete-fehér fotóit több mint száz színes fénykép váltotta fel. A kötet elsősorban köztéri szobrokról és emléktáblákról szól, de számos épületplasztika, illetve épületen belüli műtárgy is megtalálható benne. Temetői szobrokról csak kivételesen esik szó. Noha a könyv alapvetően budapesti alkotásokat vonultat fel, a fővárosi szobrokkal való kapcsolat révén a kötet lapjain gyakran más - hazai és határainkon túli - helyszínekkel is találkozhat az olvasó. Ebben a kiadásban a szobrokon, emlékműveken vagy emléktáblákon ábrázolt személyek, illetve témák mutatója, továbbá helynévmutató segíti az eligazodást. A kötet végén megtalálható a művészek mutatója, és a Szoborsorsokhoz képest természetesen jelentősen bővült az irodalomjegyzék is."

Prohászka László - Skulpturenführer ​durch Burg Buda
Dieses ​Buch soll zu einem Spaziergang durch das Burgviertel invitieren, bei dem die in Burg Buda aufgestellten öffentlichen Freiraumplastiken vorgestellt werden. Es macht mit den Künstlern, dem Thema der einzelnen Denkmäler sowie dem Sinn der allegorischen Darstellungen und der Inschriften bekannt. Anhand des in dem Band befindlichen Stadtplans findet jeder leicht das gesuchte Standbild, und wer Lust dazu hat, kann im Rahmen eines stimmungsvollen Spaziergangs alle Werke kennenlernen.

Prohászka László - Lovas ​szobrok
A ​lovas szobrok a köztéri emlékművek arisztokratái. Még a legnagyobb világvárosokban is csupán néhány van belőlük, hiszen nagyon sokba kerülnek. A hatalmas költségek miatt általában nem kísérletezget a megrendelő, hanem lehetőleg a kor legjobb művészeit bízza meg. Nem volt ez másként a magyar fővárosban sem, itt is kiváló szobrászok kaptak lehetőséget tehetségük bizonyítására. Nem túlzás leírni: kevés európai főváros büszkélkedhet annyi magas művészi színvonalú lovas szoborral, mint Budapest.

Kollekciók