Ajax-loader

Blaise Pascal könyvei a rukkolán


Blaise Pascal - Les ​Provinciales
Il ​est peu de livres qui, autant que Les Provinciales, montrent à quel point le génie de l'écriture survit à la matière confuse et périssable dont est faite l'histoire des idées. Les querelles entre jésuites et jansénistes nous paraissent d'un autre âge et on ne s'intéresse plus guère au problème de la grâce et de la prédestination. Mais il y a dans Les Provinciales tant de talent, d'humour, d'allégresse polémique, une si rafraîchissante et moliéresque verve comique qu'elles nous rendent à nouveau contemporains de ce qui fut le grand débat intellectuel et moral du milieu du XVIIe siècle. Comme l'écrit Michel Le Guern, « la lucidité avec laquelle Pascal arrive à démonter le mécanisme de disciplines hautement techniques jointe à l'art le plus achevé de faire partager ses convictions au lecteur, fait de lui, incontestablement, le premier des grands journalistes ».

Blaise Pascal - A ​korai keresztények összevetése a mai keresztényekkel és egyéb kisebb írások
Eddig ​kiadatlan írások, közöttük nővére csodálatos életrajzi írása, a kortárs ajánlásával: „Pascal úr rendkívüli alázata és hitbuzgalma jobban megszégyeníti a szabadgondolkodókat, mintha egy tucatnyi hittérítőt szabadítanánk rájuk.” – Pierre Bayle

Blaise Pascal - Vidéki ​levelek
A ​17. század egyik legjelentősebb gondolkodójának, Blaise Pascalnak, a Gondolatok melletti másik fő műve a Vidéki levelek. Az 1656-57-ben született írások a kor legnépszerűbb vitairatai voltak, melyben a nevét eltitkoló szerző az elvakult jezsuitákat ostorozza. A levelek számtalan fontos teológiai kérdést érintenek, mondhatni összefoglalják a teológia az idáig felvetődött legfontosabb problémáit. Ám a művet stílusa, pazar okfejtései, iróniája teszik a mai napig korszerűvé.

Blaise Pascal - Gondolatok
___Mély ​filozófia, még mélyebb pszichológia, őszinte, felfakadó líra és csodálatos zene ez a könyv. Végigvezeti az olvasót a világon, és Istenhez érkezik. Logikus érveléssel és valószínűség-számítással bizonyítja be Pascal az ész emberének, hogy a vallási közöny a legnagyobb esztelenség. Pascal emberábrázolása tökéletesebb a legnagyobb francia pszichológus írók rajzainál. "Villáma széthasítja az eget - írja róla Mauriac -, és bevilágít az ember lelkébe." ___Pascal nem volt teológus, műve mégis a legismertebb és legjelentősebb alkotások egyike a keresztény hit-irodalomban; nem volt irodalmár, a _Kereszténység apológiája,_ mely _Gondolatok_ címen jelent meg, mégis a legszebb költői alkotások egyike.

Blaise Pascal - Az ​ember nagysága és nyomorúsága
Isten ​megismerése a saját nyomorúságunk megismerése nélkül elbizakodottá tesz bennünket. Nyomorúságos állapotunk belátása, ha Istent nem ismerünk, kétségbe ejt. Jézus Krisztus megismerése a közvetítő elem. Benne megismerjük az Istent és a mi nyomorúságunkat...

Blaise Pascal - Pensées
"L'homme ​est un roseau pensant" : cette célèbre pensée ne constitue qu'un des quelque huit cents fragments que comptent les Pensées, qui composent l'un des textes fondateurs de la pensée moderne. Destinées à l'origine à convaincre les libertins de la nécessité de croire en Dieu, ces pensées, telles que nous les lisons, forment un texte qui dépasse largement la simple apologie de la religion chrétienne et qui s'adresse à un public très large, puisque son principal sujet, c'est l'Homme. En voulant apporter la preuve mathématique de l'existence de Dieu (c'est l'argument bien connu du "pari"), Pascal nous livre avant tout une exemplaire peinture de l'Homme, miné par sa misère, mais sauvé par sa grandeur. Maximes à méditer au hasard ou essai sur l'Homme à dévorer d'une traite, chacun trouvera dans ce texte une lecture qui lui correspond. Dans cette édition, l'ordre choisi par Michel Le Guern pour organiser les fragments du manuscrit redonne toute sa puissance au discours pascalien tout en nous offrant une vision claire, efficace et pertinente du texte. --Karla Manuele --Ce texte fait référence à une édition épuisée ou non disponible de ce titre.

Blaise Pascal - Írások ​a szerelem szenvedélyéről, a geometriai gondolkodásról...
Írások ​a szerelem szenvedélyéről, a geometriai gondolkodásról és a kegyelemről (Válogatott írások) Pascaltól a Gondolatok 1963-as fordításán kívül magyarul csak a Vidéki levelek olvasható egy 1923-as fordításban, pedig gondolkodásának alapvető szándékait elsősorban azok a kisebb írások jelenítik meg, amelyek ebben a könyvben jelennek meg először magyarul. Ezek az írások segítséget adnak a Gondolatok mélyebb megértéséhez, és eloszlatják azt a téves nézetet, mely szerint a pascali felfogás megreked a 17. században oly divatos moralisták és aforizmaszerzők színvonalán. A Mémorial, A geometriai gondolkodásról, a most új fordításban közölt Beszélgetés de Saci úrral, az Írások a kegyelemről mellett közreadjuk fennmaradt leveleit és a szerelem szenvedélyéről szóló, ámbár vitatott eredetiségű tanulmányát is.

Kollekciók