Ajax-loader

Bártfai Laci bácsi könyvei a rukkolán


Bártfai Laci bácsi - 555 ​csirkehúsos recept
A ​csirkehúsos ételek egészségesek és táplálóak, magas fehérjetartalommal és alacsony zsírtartalommal rendelkeznek és ráadásul nagyon sokféle finomságot is süthetünk-főzhetünk belőlük. Elkészíthetjük gyorsan és egyszerűen levesnek, salátának, étvágygerjesztő falatnak, pörköltnek vagy akár finom főételnek is. Kenegethetjük mézzel, süthetjük citrommal, felhasználhatjuk pizzának, meleg- és hideg szendvicsnek, de tölthetjük, grillezhetjük, piríthatjuk, párolhatjuk, pácolhatjuk, panírozhatjuk és akár nyársra is húzhatjuk. De van még receptünk hétvégi ebédnek, családi összejövetelre, szerda esti vacsorára, villámgyors harapnivalóra vagy kerti partira is. Ehetjük a vízparton, a fotelben, a fa tetején, a meccs alatt, otthon, vendégségben, de akár előkelő étteremben is, ráadásul némely variációt kézzel is!

Bártfai Laci bácsi - 555 ​sütemény recept
Bártfai ​Laci bácsi – közismertebb nevén „Bajusz” –, családunk kedvenc mesterszakácsa ez alkalommal a hosszú évek óta gyûjtögetett és féltve őrzött, legkedvesebb süteményes receptjeiből válogatott ki Önöknek ismét legalább 555 féle könnyen elkészíthető és elsajátítható finomságot. Még felsorolni sem könnyű, hogy mennyi kincset rejt a könyv: kuglófok, piskóták, torták, linzerek, fánkok, piték, aprósütemények, pogácsák, palacsinták, gombócok, krémek, hájas tészták, lekvárok, szörpök és különleges sütemények – hogy csak a legjavát említsük! A süteményreceptek alapanyagai könnyen beszerezhetők, és legtöbbször finomabbnál finomabb gyümölcsökkel is elkészíthetők! Kívánjuk, hogy lelje meg örömét a házi sütemény receptek válogatásában, elkészítésében, ízlés szerinti díszítésében, tálalásában, formálásában és a finomságok vasárnap délutáni elfogyasztásában is!

Bártfai Laci bácsi - Húsos ​szakácskönyv
A ​hús táplálkozásunk legfontosabb és legértékesebb és talán legízletesebb nyersanyaga. Nemcsak azért, mert a legváltozatosabb ételek készíthetők belőle, hanem azért is, mert olyan – a szervezetünk számára pótolhatatlan – tápanyagokat tartalmaz, amelyeket más úton nem tudunk megszerezni. Bártfai Laci bácsi szakácskönyvének éppen az a legfőbb célja, hogy a különféle állatfajták felhasználási lehetőségét megismertesse. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen húst választunk egy igazi magyaros húsleveshez, egy szelet hirtelen sült húshoz vagy a pörkölthöz, mert az eltérő elkészítési módokhoz más és más állat más és más húsrésze a legalkalmasabb. Mindez erősen meghatározza az étel minőségét, élvezeti értékét, táp-anyagtartalmát, ráadásul másmilyen étel szükséges egy nehéz fizikai munkát végző egészséges szervezetnek (pl. marhapörkölt nokedlivel) és más kell egy legyengült, beteg szervezetnek (pl. párolt hús főtt burgonyával). De mindent összegezve könyvünk azoknak a nagyétkűeknek készült, akik legszívesebben húst ennének hússal.

Bártfai Laci bácsi - Wok ​mindennapi használatra
A ​Wok, a kínai konyha „mindentudó” serpenyője, nálunk is egyre kedveltebb. Nem csoda, hiszen roppant könnyű használni, tisztán tartani és változatos , egészséges, könnyen – akár percek alatt is – elkészíthető ropogós zöldségek és illatos, omlós húsok süthetők-főzhetők benne, akár mindennap. A hozzávalókat rendszerint nagyon kevés olajon, állandó keverés közben villámgyorsan készíthetjük el, és így az ételek megőrzik utánozhatatlan aromájukat, és bennük található vitaminok és ásványi anyagok is megmaradnak. Bártfai Laci bácsi (közismertebb nevén Bajusz), a család kedvenc szakácsa, most egy különleges, egzotikus konyhát mutat be Önöknek, melynek hangulatát, ízeit, mesterfogásait mindenki könnyedén elsajátíthatja a család legnagyobb örömére.

Bártfai Laci bácsi - 555 ​burgonyás recept
A ​burgonya nemcsak nélkülözhetetlen, de a kenyérrel együtt a legfontosabb energiaforrásunk is. Könnyen emészthető és sok értékes tápanyagot tartalmaz, elsősorban keményítőt és C-vitamint, s vitamintartalmát képes egész évben megőrizni megfelelő tárolás esetén. Naponta szerepelnie kellene az étrendünkben, főként télen, amikor kevesebb a zöldség és a gyümölcs. A burgonya felhasználása szinte kimeríthetetlen, csak az emberi kreativitás szabhat neki határt, süthetjük-főzhetjük héjával vagy akár anélkül, párolhatjuk, piríthatjuk vagy akár nyersen is fogyaszthatjuk. A magyar nép igen találékony, megszámlálni is nehéz, hányféle elnevezéssel illette legkedveltebb táplálékát – pl. krumpli, kutyatök, pityóka, sváb-tök, csucsorka vagy akár kartifli, kolompér és krumpér.

Bártfai Laci bácsi - 555 ​magyaros recept
A ​magyar nemzeti ételeink markánsan különböznek más országok konyháitól. Az évszázadok folyamán az elôdeinktôl örökölt ételek mellett számos új hatás is érte a magyar konyhát, melyeket fokozatosan beépítettünk ételkészítési módozatainkba. Jellegzetességünk a többféle alapanyag, az egyedi konyhatechnológiai mûveletek és a speciális fûszerezés, illetve ezek együttes használata. Ránk jellemezô, sajátos ételeink a pörköltek és a lecsók, ráadásul ezeket sem egyformán fôzzük, tájegységenként változó az ételek elkészítési módja. Bártfai Laci bácsi, most a nagy elôdök – Gundel János, Dobos C. József, Túros Lukács, Venesz József és Glück Frigyes – nyomdokain haladva megosztja Önökkel a tradicionális magyar konyha korszerû, de hagyományôrzô receptjeit.

Bártfai Laci bácsi - Süteményeskönyv ​gyerekeknek
A ​gyerekek szeretik a süteményeket és – korosztálytól függetlenül – szívesen részt is vesznek a finomságok elkészítésében, ha lehetőséget kapnak rá. Ha kell, előkészítik a hozzávalókat, keverik a tésztát, felverik a habot, előkóstolják a félkész süteményt, díszítenek és a sütésben is segítenek. Sőt, talán még jobban is élvezik a sütemény elfogyasztását, ha apró ötleteikkel hozzájárulhatnak a torták, piskóták, fánkok, krémek, italok, rétesek, pudingok és egyéb sütik "megálmodásához". És a mosogatással sem lesz gondunk... Ezekkel a receptekkel minden Kedves Szülőt arra szeretnénk buzdítani, hogy szánjon időt a közös sütéshez, mivel vannak olyan egyszerű finomságok, amelyeket könnyedén elkészíthetünk gyermekeink segítségével.

Bártfai Laci bácsi - 555 ​olcsó recept
Manapság ​már nem teljesen igaz a régi köz-mondás, miszerint „olcsó húsnak híg a leve”. Bártfai Laci bácsi, kedvenc szakácsunk bebizonyítja, hogy olcsó, szinte filléres alapanyagokból is lehet finom, laktató fogásokat összeállítani. Lehet, hogy jó lehet mindennap homárt enni, de ha van otthon tojás, liszt, paprika, hagyma, krumpli és fűszerek, akkor már több százféle változatos vacsorát, ebédet is készíthetünk, csak egy kis ügyesség és kreativitás szükséges hozzá. Könyvünkben összegyűjtöttük az összes pénztárcakímélő ételt, ötletet és praktikát, ami csak eszünkbe jutott. Kellemes, jó étvágyat kívánunk!

Bártfai Laci bácsi - Bográcsos ​szakácskönyv
Alig ​várjuk már a jó időt, hogy rendezhessünk végre egy jó kis kerti partit, melynek más nem is lehetne a fénypontja, mint egy jó hangulatú grillezés, kerti sütögetés vagy bográcsozás. Nem kell messzire utaznunk, elég a kertünkbe, vagy a lakóhelyünkhöz legközelebb álló rétre, erdőszélre kivonulni, és máris kezdődhet egy ebéd a fák alatt, vagy vacsora a lenyugvó nap fényében. A nyersanyagok könnyen hozzáférhetőek, a lehetőség mindenki számára adott, és ha a szándék akarattal, illetve némi kreativitással is párosul, remekül szórakozhatunk a húsok bepácolása, a nyársak forgatása vagy a bogrács kevergetése, rázogatása közben. A szabadban rengeteg változatos, izgalmas, különleges ízű ételt készíthetünk el a halászlevektől, halpaprikásoktól kezdve a különleges steakeken át a lecsókig. Higgyük el, kinn a természetben minden falat jobban ízlik majd!

Bártfai Laci bácsi - Villámgyors ​ételek szakácskönyve
Éhes ​a család, és alig van ideje? A konyha a feje tetején áll, és össze kéne ütni valamit? Nem baj, azaz baj, de most Bártfai Laci bácsi – kedvenc szakácsunk – villámgyors ételreceptjeinek segítségével bő fél óra alatt ízletes vacsorát, egytálételt, finom levest, varázslatos rizottót, omletteket, különleges palacsintákat, salátákat, utánozhatatlan süteményeket és sok más remek fogást varázsolhat a családi asztalra! Az ételek nagyon kevés előkészítést igényelnek, és ripsz-ropsz, már készen is vannak, mielőtt még valaki meggondolná magát. Ami csak eszébe jut, lehet hús, hal, burgonya, tészta vagy akár zöldségétel is, bármi elkészül ilyen rövid idő alatt, nem kell ehhez mesterszakácsnak lennie! Így garantáltan több ideje marad a kedves családjára…

Bártfai Laci bácsi - 555 ​finom leves
A ​magyar ember régi alaptétele, hogy leves nélkül nem ülünk le az asztalhoz! A jól elkészített finom, forró leves nem terheli meg a gyomrot, étvágygerjesztőként hat, ráhangol az ebédre, csillapítja az első éhséget, de nem laktat, elindítja a gyomornedveket és „helyet csinál a következő fogásnak”. Nagyon fontos a jó kezdet az étkezéseknél, mivel egy átlagos menüben a leves rendszerint az első helyen áll. A tartalmasabb fogást egy könnyedebb levessel, míg egy kevésbé laktató fogást egy tartalmasabb levessel vezethetünk be, így kímélve a gyomrunkat. Nem ajánlatos azonban csupán levessel jóllakni, mivel nem tartalmaz annyi fontos, nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét, mint a szilárd ételek. Betegek számára is gyakran ez az egyetlen erőt adó, jóleső táplálék, az erőleves. Leveses szakácskönyvünkből megtudhatják, hogyan készül többek között a bajai halászlé, a francia hagymaleves, a kapros húsgombóc leves és a magyaros gulyásleves.

Kollekciók