Ajax-loader

Jean-Luc Outers könyvei a rukkolán


Jean-Luc Outers - Napirend
Brüsszelben, ​Európa szívében, egy sokemeletes, füstüveg minisztériumi épületben sorra eltünedeznek a hivatalnokok. Van, aki Velencében élő szeretőjéhez száguld sportkocsiján, és balesetet szenved. Van, aki elesik a mozgólépcsőn, és annak fogai végeznek vele. Van, aki szerelemféltésből agyonlövi férjét, és életfogytiglant kap. Van,a ki irodája falai köz esik össze. Vajon miféle rejtélyes kór állhat a háttérben? A regény elbeszélője a maga módszereivel nyomozni kezd. Eközben az ország gazdasági válságban nyög: odalenn, a mélyben dühös tüntetők gyülekeznek. minisztérium által finanszírozott uszodák medencéinek fala megreped, mindent elönt az árvíz. A sokszorosító helyiségben egyre készülnek a másolatok, árad a lebélyegzett, dátumozott, aláírt papírok özöne. A korrupcióról, pénzpocsékolásról harsogó sajtóba bizalmas adatok szivárognak ki. És mi lesz, ha valaki beleszeret a helyettes államtitkár szeretőjébe? Nyakkendős, modern Tarzan módjára ki tudja-e menteni őt a Karácsonyra bezárt üvegtoronyból? Jean-Luc Outers belga író 1949-ben született Brüsszelben. A közigazgatásban dolgozik. Öt regénye jelen meg, a legrangosabb belgiumi prózaírói elismerés, a Rossel-díj birtokosa. Első kötetével, a _Napirend_del, melyből film is készült, egy csapásra bekerült hazája kortárs prózájának élvonalába.

Jean-Luc Outers - Vaktérkép
Egy ​utazás, vélhetően az utolsó... A fiú elindul kerekes székhez kötött, beszédképtelen apjával, hogy annak útmutatása szerint felkeressék egy befejezéséhez közeledő élet fontos állomásait, szereplőit. Az apa egykor szónoki képességeiről híres politikus, akinek egész életét a szavak, a beszéd tisztelete és szeretete határozta meg. Az agyvérzés azt vette el, ami a legfontosabb volt számára, a gondolatok átadásának lehetőségét. Csak a gesztusok szegényes jelrendszere maradt, ami legfeljebb arra elég, hogy útjuk állomásait kijelölje, de indoklás és magyarázat már nem várható. Vajon a szavak elapadása után érkezhet-e még válasz a régóta nyitott kérdésekre? Tizenegy nap minden történése egy-egy beavatásszerű stáció, melyek során egy apa gyermekké válva araszol az előre megírt vég felé, és egy fiú utoljára szembenéz apjával.

Jean-Luc Outers - Vízművek
Valère ​biológus, és kizárólag olyan nők iránt vonzódik, akik gyereket várnak. Fantáziáját lenyűgözi az állapot beteljesült misztikuma. Amikor apja temetésén ráébred, hogy Eva, bátyjának felesége másodszor is gyermeket vár, különös szerelmi háromszög fonódik köztük. A kibontakozó történet hátterében megnyílik előttünk egy huszadik század végi belga család életének könyve. Halljuk Valère meditációit az életről és a termékenységről, valamint bátyja, Maxime gondolatait a Vallónia és Flandria közötti mind fenyegetőbb hasadásról. A két államot – halljuk Maxime-ot – már csak a mind növekvő államadósság vákuuma fogja össze. A családot pedig egy születendő gyermek. Jean Luc Outers (1949) belga író Brüsszelben született, műveit valloniai francia nyelven írja. 1987- től a belgiumi francia nyelvű közösség kulturális intézetének vezető hivatalnokaként dolgozik. Első regényének (L’Ordre du jour, Gallimard, 1987) megjelenése óta számos díjjal tüntettek ki, többek között 1993-ban Victor Rossel-dijat kapott Corps de métier című regényéért, 1995-ben az AT&T díjat kapta meg La Place du mort cimű munkajáért, 2008-ban pedig ismét Victor Rossel-díjban részesült Le Voyage de Luca című művéért.

Kollekciók