Ajax-loader

Zoltán János könyvei a rukkolán


Zoltán János - Pintér László - Valahol bús dal szól
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zoltán János - Republic ​20
A ​Republic zenekar 2010-ben ünnepli húszéves születésnapját. A kerek évforduló alkalmából Zoltán János interjút készített a zenekar tagjaival, és mindazokkal, akik szakmai mentorként, személyes jó barátként, alkotótársként vagy éppen rajongóként közreműködve fontos szerepet játszottak a Republic sikersztoriban. Megtudhatjuk, a lelkes amatőr zenéléstől milyen út vezetett a profi színpadi megszólalásig, mitől egyedi, más zenekarral össze nem téveszthető a "republicos" szöveg- és hangzásvilág, mi zajlik a színfalak mögött egy-egy turné során, de a fiúk beszélnek személyes életük legfontosabb történéseiről is. A vallomásokat koncert- és családi fotók, eddig nem publikált lemezborítók és dokumentumok teszik még hitelesebbé. A Republic első húsz évét bemutató kötet nem hiányozhat egyetlen rajongó könyvespolcáról sem, de azoknak is ajánljuk, akiket a hazai könnyűzenei szcéna elmúlt két évtizedének kulisszatitkai érdekelnek.

Dolly - Zoltán János - Dollywood ​story
...egy ​sztori könyv Dolly életéről - az 1980 előtti és utáni eseményekről, természetesen az ő szemszögén keresztül, sok-sok még eddig el nem mesélt sztorival, műhelytitkokkal, rengeteg, még sosem látott képpel.

Tomai Éva - Zoltán János - Taxival ​a Góbiban
Minden ​kezdõdik valahogy. De ez úgy kezdõdött, hogy éppen akkor nem is sejtettük, hogy most kezdõdik. 1971, Vadászati Világkiállítás. Tömeg, tülekedés, ámuldozás. Szépen sorba vettük a kiállítási helyiségeket, az egyikbõl a másikba ballagtunk. Az egyik pavilon üvegablaka mögött, csak néhány ember lézengett. És itt kezdõdött! Beléptünk és elállt a lélegzetem. A bejárattal szemben óriási muflonok! Ilyen nincs! Ilyen egyszerûen nem létzeik! -János, hol a nyavalyában van ekkora muflon? -Ez argali -Micsoda? -Argali, Ovis Ammon. Vadjuh. Mongóliában él. Uramisten ez egy õsállat! Ha én egyszer hegyikecskét lõhetnék... És lõtt.

Zoltán János - Nemes Nagy Péter - Budai Ervin - Széttört ​álmok -- A Syrius együttes története
Ma ​már kijelenthető, hogy a SYRIUS volt a magyar rock történet legnagyobb legendája. Baronits Zsolt, Orszáczky Miklós, Pataki László, Ráduly Mihály, Veszelinov András zenekara 1970 és 1973 között a legfontosabb progresszív, illetve jazz-rock zenekar volt, nemcsak idehaza, de 1971-ben a távoli Ausztráliában is. Hogy miért nem lett az időközben rendkívül tehetséges, még kezdőnek számító Tátrai Tibor gitárossal megerősített zenekar Anglia és Amerika szerte elismert világsztár? Miért készült a máig egyik legzseniálisabb jazz-rock lemez, a Devil's Masquerade a magyar piacra mindössze néhány ezer példányban? Miként tették lehetetlenné a zenekart a zenei életet egykoron uraló korrupt, kommunista hatalmasságok? Hogyan működött a hírhedt "3 T-s" cenzúra? Kik voltak a '60-as évek végétől '70-es évek közepéig tartó, máig legizgalmasabb zenei korszak legfontosabb progresszív zenekarai? Mi lett a muzsikusok további sorsa? Ezekre a kérdésekre kutatták a választ a könyv alkotói az egykori főszereplők, a muzsikusok visszaemlékezéseinek segítségével, bemutatva a Syrius zenekar történetét a kezdetektől, 1962-től, a végig, azaz 1978-ig. A könyvet mintegy 200 fénykép, részletes diszkográfia, névmutató és "Syrius családfa" teszi teljessé.

Zoltán János - Rockcirkusz
45 ​éves a hazai beat-, pop és rockzene. A műfaj hazai története különösen izgalmas és tanulságos lehet mind- azoknak, akik mindig is érezték, és akiknek ma sem mindegy, hogy miről a szól a dal. Az albumban 130 zenekar és előadó színpadi életét, legjelentősebb pillanatait 1200 fotóval megörökítve újraélhetjük. A fotók mesélnek és visszaemlékeznek egy szép és egyben viszontagságos korszakról: mennyit változtak az előadók, a fazonok, a színpadi technika, a pop és a rock divattára.

Tóth Tamás Béla - Zoltán János - Csodálatos ​utazás
Radics ​Béláról, ahhoz képest, hogy csak néhány kislemez őrzi munkásságát, sok elemző írás, cikk és riport született, sőt, napvilágot látott egy kiváló könyv is, Ómolnár Miklós tollából és jóvoltából. Az a könyv 1986-ban jelent meg, s arra keresi a választ, nagy volt-e egyáltalán Radics Béla, mint zenész, szerző, előadó. Ha nagy volt, mitől is volt az? A könyv a Kádár-rendszer utolsó éveiben íródott, a hanyatló szocializmus idején. Sok-sok tiltó rendelet és beidegződött öncenzúra torzította akkoriban a valóság hű tükrözésére hivatott dokumentációs, szociografikus irodalmat. A lényeg sokszor elrejtve kódolódott belé a textúrába, s bizony meg kellett tanulnunk a sorok között olvasni. (Bevallom, ez sokszor nagy élvezetet nyújtott.) Ma már más időket élünk. Egy mai fiatal csak a történelemkönyvekből ismeri, ha ismeri egyáltalán azokat a szavakat, hogy szocialista kultúra, proletárdiktatúra, vasfüggöny, Szovjetunió. Szólásszabadság van, eltöröltetett a cenzúra, és megszűnt a mindenható Sanzonbizottság rémuralma is. Egy könyv szabadabb szólhat tárgyáról, hőséről, mondanivalójáról. Ez a könyv azonban nem csak ebben különbözik elődjétől.

Zoltán János - Vesztesnek ​születtünk
A ​riportkönyv a legendás 60-as,70-es évekbeli beat és rock zenekar,a Scompolo történetét dolgozza fel több mint 200 korabeli fotó felhasználásával. Számos jelentős előadó kezdte pályafutását az együttesben,pl Komár Laci,Faragó Judy István,Zalatnay Cini,Presser Gábor,Bontovics Kati,stb.. A könyv szerkesztője Danyi Attila a zenekar hajdani vezetője,aki megtörte az omerta, a hallgatás törvényét,így ez az első olyan mű,mely hitelesen mutatja be a magyar beatzene kialakulását,térnyerését, az akkori politikai rendszer beépülését a hazai rock életbe. Majdnem botránykönyv,mert hitelesen számol be a legendás sikerekről,verekedésekről,botrányokról.Vesztesnek születtek,mert hangosak voltak és zenéjükkel reményt adtak fiatalok ezreinek, ez persze szálka volt a hatalom szemében.

Zoltán János - Szikora ​Róbert
A ​szerzőről 1953-ban születtem, Budapesten. Szokásos iskolák. A hatvanas évek közepétől engem is elkapott és azóta sem enged el a beat-, a pop- és a rockzene. A gimnáziumi évek alatt már publikáltam. Az egyetem elvégzése után, 1985-ben végeztem el a MÚOSZ iskolát. 1973 óta végigjártam az újságíró szamárlétrát, a külső munkatárstól a főszerkesztői posztig (Pop Express, Metál Hammer, Poptükör, Popvilág, Polip). 1991 és 1998 között a Pesti Riport és a Heti Riport popzenei rovatát vezettem. Eddig öt különböző pop és rockzenei szaklexikon, több rockévkönyv megírásában és szerkesztésében vettem részt, valamint 12 beat-, pop és rocktörténeti dokumentációs könyvem jelent meg. A 2005-ben megjelent Rockcirkusz című enciklopédiára különösen büszke vagyok, melyben 140 beat, pop és rock stílusú együttes története olvasható. Jelenleg A magyar beat, pop és rockművészet ötven éve című DVD-n dolgozom.

Zoltán János - Csak ​egy kis emlék...
Rendhagyó ​életrajzi riportkönyv a táncdalénekesek királyáról. Aradszky László szerint: "Németh Lehel a magyar Frank Sinatra." A még csak részleteiben sem ismert sztori a 30-as évek elején kezdődik egy kicsiny erdélyi faluban. Sepsiszentkirály, Miskolc, Bécs, Budapest, Moszkva, Bécs, Montreal, New York, Brüsszel, Budapest után Lakiteleken folytatódik a fél világot körülölelő történet. Páratlan énekesi karrier kezdődött az 1956-os forradalom után. Körülrajongott sztár lett, nevét együtt emlegették Honthy Hannáéval és Latabár Kálmánéval. Feledhetetlen slágerek.: Én visszahozom divatba a tangót, Melodi d'amour, Ó Serenella, Lehet hogy szép nem vagyok, Reszket a Hold a tó vizén. Hét év után kényszerű pályamódosítás, kiváló fogó artista lett, fél év múlva elhagyja az országot. A kanadai Montreálban visszatér eredeti szakmájához, precíziós műszerészként dolgozik. A rendszerváltás évében hazatér, két telt házas "csilláros" koncertet ad az Erkel Színházban. 2002 május 22-én őt is "kiállítják" a Zenész Múzeumban. Miért kellett elmenekülni Erdélyből? Hogyan születtek a ma már örökzöld slágerek? Hogyan tudtak érvényesülni az előadóművészek a kádári puha diktatúra idején? Miért kellett disszidálni 1964-ben? Hogyan lehet négyszer újrakezdeni korrajzot is bemutató CSAK EGY KIS EMLÉK című, Németh Lehelről alcímű könyvből.

Zoltán János - A ​Piramis-legenda
Az ​idei év zenei szenzációja, újra összeállt a magyar rocktörténet elsőszámú rock együttese a PIRAMIS. Az a banda, mely példa nélküli sikersorozatával meghatározó szerepet játszott a hetvenes évek második felétől. Annak idején, megjelenésüktől 1975-től 1982-ig valósággal leamortizálták az országot. A színháztermekben, sportcsarnokokban elszabadult a pokol, megszületett a szlogen: Akárhogy is fáj, a Piramis a sztár. A Becsület című daluk himnusszá vált, a Szabadnak születtem és a Kóbor angyal a tinédzser korosztály mitikus dalai lettek. A pedagógusok megrökönyödve vették tudomásul, mozgalmi nevek helyett Som Lajos őrsök, Révész Sándor Ifjúsági brigádok alakultak. A néhai Ifjúsági Parkban 1978. december 23.-i Kívánj Igazi Ünnepet, s az egy ével későbbi Nagy Buli a klasszikus hazai rocktörténet kiemelkedő eseményei. Az 1982-es megszűnést követően 1992 karácsonyán állt össze újra a Piramis. A tervezett egy koncertből, öt buli lett, több mint 70.000 - fiatal zarándokolt el a Budapest Sportcsarnokba. Most is gigantikus koncertek lesznek, tízezrek várják a nagy csapat újabb koncertjét. Az idei év, könyv szenzációja a PIRAMIS LEGENDA című könyv, melyben az együttes történetének részletes ismertetése mellett, választ kaphatunk többek között a Piramis jelenségre. Hogyan tudott egy alkotó rockformáció érvényesülni a szoc-reálban. A csapat kulcsfigurája Som Lajos, személyéről számtalan álhír és bulvár cikk jelent meg. Lajos a könyvben részletes mesél az aranyügyről, betegségének, eltűnésének okairól. A könyvben közel 200 dokumentum fotó látható, melyek teljes áttekintést adnak a Piramis történtéről de a hetvenes nyolcvanas évek megdöbbentő szoc-reál kordokumentumai is

Zoltán János - Képes ​pop-rock enciklopédia
E ​pop-rock enciklopédiában többnyire a beattől kiindulva a pop és rock, valamint azok származékstílusaival foglalkozik a szerző. Természetesen nem törekedett a teljességre, hiszen ahhoz tucatnyi kötet sem lenne elegendő. A popzene az elmúlt közel negyven év alatt olyan mennyiségben termelte ki az előadókat, hogy mindekit nem lehet, nem is érdemes megemlíteni. A könyv három évig tartó szerkesztése alatt Zoltán János arra törekedett, hogy mindazok, akik érdemlegeset, maradandót alkottak és megszerezték a közönség elismerését, helyet kapjanak. Igyekezett azokat az előadókat és együtteseket ismertetni, akik egy bizonyos szinten beírták nevüket a pop- és rocktörténetbe.

Zoltán János - Add ​vissza az arcomat
Ez ​a könyv annak a plasztikai sebésznek a visszaemlékezéseit tartalmazza, aki pályája kezdetén a távolkeleten háborús körülmények között operált sérülteket, ezzel alapozva meg gyógyító és tudományos tevékenységét, amely a későbbiekben világszerte elismertté vált. A visszaemlékezésekből kiderül, hogy az orvos nemcsak dolgozik, hősiesen és önfeláldozóan, hanem közben olykor halálosan retteg, elfárad, ingerült, nehezen szokja meg az idegen ételeket, hülye és gyermekes tréfákat eszel ki és szenved el, kínozza a társtalanság, lerészegedik és megbetegedik, de észreveszi és élvezi az adódó kedves és kellemes perceket - egyszóval esendő ember. A könyv külön értéke, hogy egy véres és tragikus történelmi helyzetet és benne a saját részvételét bölcs életszemlélettel, öniróniával, azaz humorral tárja az olvasó elé.

Tomai Éva - Zoltán János - A ​Kaukázustól Skóciáig vadásztunk, horgásztunk
A ​szerzők ebben a könyvükben is elsősorban vadász- és horgászélményeikről adnak számot, de mint előző írásaikban, most is kitérnek azoknak az embereknek a jellemzésére, akiket alkalmuk nyílott a vadász- és horgászutak nem kevés kitartást, testi és lelki erőt igénylő körülményei között közelebbről megismerni. Emellett háttérként a kötet mind a három fő fejezetében kitűnő megfigyelésekkel, remekül ellesett pillanatok megörökítésével nemcsak a természeti környezetet, a növény- és állatvilágot, a festőien szép tájakat mutatják be, de a társadalmi jellegzetességeket és a történelem gondosan ápolt emlékeit is. Nagy láttató erővel megírt, harminckét színes képpel szemléltetett könyvük minden bizonnyal az olvasók legszélesebb rétegeiben kelt majd érdeklődést.

Zoltán János - Nagy ​Feró könyv
Ha ​Nagy Feró, akkor Beatrice együttes - a könyvben olvasható a közel negyvenéves BEATRICE története. Nem akármilyen sztori, hiszen a csapat története tele van hullámvölgyekkel és sikerekkel. A történet érdekessége, hogy az elmúlt rendszerben a Beatrice szinte első számú közellenségnek számított. A Nagy Feró Könyv átfogóan mutatja be Feró pályafutását a Zárvatermőktől kezdve, az ős-Beatricén, és az ős-Bikinin át egészen napjainkig, beleértve a Beatrice számtalan újjáalakulását-újjáindulását, megszólaltatva az egykori és jelenlegi zenész- és pályatársakat, olyan legendákat, mint Miklóska Lajos, Lugosi László, Gidófalvy Attila, Magasvári Viktor, Laczik Fecó, Csuka Mónika, Németh Alajos, Schuster Lóránt, Bernáth Y Sándor vagy Nemes László. A közel 300 oldalas, keménykötésű album részletes diszkográfiájával és gazdag fotóanyagával minden rajongónak kötelező darab, de mindenki másnak is erősen ajánlott.

Zoltán János - Gödöllő ​és a főúri vadászatok
A ​magyar vadászat fejlődésében nagy szerepet játszott a császári időkben megalapított Császári és Királyi Udvari Vadászati Hivatal. Ennek a történetébe nyújt betekintést a könyv, valamint ismerteti a Horthyak vadászatban játszott szerepét, a vadászati hagyományokra és kultúrára gyakorolt személyes hatását is.

Zoltán János - Hatvan ​év vadászpuskával
A ​könyv 1993-ban jelent meg a Nimród Alapítvány sorozat harmadik kötete. Most a kedves olvasó átdolgozva és kibővítve, több fotóval veheti kézbe a ma már klasszikusnak számító művet, amely egy hosszú, változatos vadászélet legemlékezetesebb eseményeinek gyűjteménye de egyben köszönet nyilvánítás is. "Megírásával köszönetet akarok mondani azoknak a barátoknak és kedves ismerősöknek, akiknek meghívásai vagy engedélye lehetőséget nyújtott annyi élmény gyűjtésére, amelyekből könnyű volt egy csokorra valót válogatni. Köszönetet mondok legkedvesebb vadásztársamnak, feleségemnek, aki vadászmúltam második felében nemcsak a vadászatokon vett részt, de külföldi vadász-kirándulásaink megírásában is. Nem nélkülözhettem részvételét jelen könyv megírásában sem, de kívánságára nevét nem tüntettem fel társszerzőként, hogy a könyv megőrizze önéletrajz jellegét."

Kollekciók