Ajax-loader

Bradányi Iván könyvei a rukkolán


Bradányi Iván - Barbra ​Streisand
Barbra ​Streisand századunk egyik legizgalmasabb színészegyénisége. Életét teljesen maga irányítja és ez az élet tele van ellentmondásokkal. Egyesek szerint Barbra Streisand csúnya. Hát lehet csúnya valaki, akinek Warren Beatty ad tüzet, ha rá akar gyújtani; akit Kanada miniszterelnöke, Pierre Trudeau segít ki a kocsiból; akinek ágyát Ryan O'Neal, a "Loves Story" szőke sztárja melegíti? Streisand nem nevezhető angyali gyermekeknek. Ha belép egy helyiségbe, az indulat szinte sistereg körülötte. Rendezők és színészek, akik Streisanddal dolgoztak, megesküsznek, hogy soha többé nem kérnek az élményből. És mégis, napjainkban Streisand az egyik legfőbb ok arra, hogy az ember beüljön egy moziba. Mert Streisandot látni és hallani mindig érdemes! Streisand csúnyának született. De Streisand ma szép. Mert szép akar lenni. Streisandot nem szeretni, őt imádni kell! Ez a könyv a hibáival együtt is imádnivaló Streisandot mutatja be.

Bradányi Iván - Richard ​és Elizabeth
Elizabeth ​Taylor a szerencse gyermeke volt. Rendkívüli szépsége mellé egy ambiciózus édesanyát kapott, aki könyörtelenül kergette a művészi pálya soha nem álmodott csúcsai felé. Még a szerelmet is a siker szolgálatába kellett állítania. Első férje a hotelmilliomos Hilton báró fia volt, utána az angol színész, Michael Wilding következett. Mike Todd, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül producere a vagyonával kápráztatta el. Tragikus halála után Elizabeth a népszerű táncdalénekes, Eddie Fisher karjai között talált vigaszt. Embereken gázolt át, házasságokat tett tönkre, hogy pillanatnyi szeszélyeit kielégítse. Az emberek gyűlölték vagy imádták, közömbös senki sem tudott maradni vele szemben. Richard Burton egyéves volt, amikor az édesanyját elveszítette. Részeg apja egyáltalán nem törődött vele. Saját erejére volt szükség, hogy ezeket a mostoha körülményeket legyőzze. Akárcsak Elizabeth Taylor, ő is eszköznek használta az embereket, főleg azokat, akik szerették őt. Mind a ketten veszélyesen éltek, naponta a halállal játszottak. Két vulkán került egymás mellé azon a napon, amikor a Cleopatra forgatása alatt egymásra találtak. Szenvedélyük mindent elsöpört. Az évszázad románcából az évszázad házassága, majd az évszázad válása lett. Tíz év alatt több mint ötvenmillió dollárt kerestek, de minél több pénzük volt, életmódjuk annál féktelenebbé vált. Lángolások, veszekedések, kibékülések váltották egymást. Házasságuk hajója részeg őrület és őrült részegség között hánykódott. Gyengéd óráikat a durvaság hónapjai követték, amikor a legkegyetlenebb igazságokat vágták egymás fejéhez. Hollywoodban, Mexikóban és Svájcban laktak. Már amikor együtt voltak. Viharos életükről szól ez a könyv, amelynek címében Richard Burton régi vágya teljesült: neve Elizabeth Taylor elé került

Bradányi Iván - Ilyen vagyok, ilyennek születtem
Amikor egy verseskötet kétszáz verset foglal magába, napokig eltűnődöm azon, hogy a kétszáz közül melyik legyen az újabb gyűjtemény címadó verse. Végiglapoztam a kéziratot, s kiválasztottam azt a tíz költeményt, amit a legfigyelemreméltóbbnak találtam.

Bradányi Iván - Szivárványt főzök télire
A körnek mindig van egy megfékezhetetlen tulajdonsága: előbb utóbb visszatér önmagába! 1944 őszén hatalmas változáson ment át az életem, ötödikes gimnazista lettem, ami hivatalosan is "felsős". Érettségi után megpróbáltam elhelyezni a verseimet. Mindenütt elutasítottak, sőt megdorgáltak a "kispolgári" gondolataim miatt. Akkor támadt az az ötletem, hogy dalszövegíróként, a zene segítségével elfogadnák ezeket a szavakat.

Bradányi Iván - Szentimentál Johnny
Doris Dayre (1924) (eredeti neve: Doris Mary Anne von Kappelhoff) bizonyára jól emlékszik az idősebb korosztály, mert dalait az 50-es években is játszották a magyar rádióban, akkor, amikor a nyugati jazz és könnyűzene terjesztése tilos volt. A szerző, Bradányi Iván szerint a művésznőnek csak az egyik, az énekesnői arcát ismeri a hazai közönség, holott igen sok filmben aratott - nemcsak énekesi - sikereket. Amilyen töretlen és sikeres volt a pályája, olyan sikertelen volt a magánélete. Végül csalódott a férfiakban, a gazdátlan kutyák patronálója lett. A szerző Doris Day életrajzának leírása során "bevezeti" az olvasót a Los Angeles-i művészvilágba, amelynek az énekesnő fia, Terry volt a 60-70-es években az egyik központi figurája. Doris Day életét igen aprólékosan bemutató kötet néhol meghökkentően szókimondó. A fekete-fehér fotók mellett Diszkográfia, Bibliográfia, valamint dalszövegek egészítik ki a kötetet.

Bradányi Iván - Barbara Streisand
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bradányi Iván - Robin ​Hood magánélete - Az Errol Flynn sztori
A ​lelkünk mélyén örökké élő Robin Hood kalandjait sokszor filmre vitték, a különböző alakítások közül mind a mai napig Errol Flynné a legemlékezetesebb. Errol kora ifjúságától kezdve az élet élvezeteit kereső ember volt. Vakmerően volt gátlástalan, gátlástalanul volt vakmerő. Játékszenvedélye nem merült ki a filmvásznon, legsötétebb kalandjait privát emberként élte át, amikor mások életével játszhatott. Gyűlölte az angolokat, utálta a zsidókat, Hitler volt az eszményképe. A harmincas évek közepétől a németek beépített kémjeként dolgozott az Egyesült Államokban. Közben a legnagyobb filmsztár volt, két kézzel szórta a pénzt, ivási kapacitásáról legendák keringtek. Fizikai megjelenése minden asszony szívét megdobogtatta, ám Flynn, nemre való tekintet nélkül, főleg a fiatalkorúak között kereste partnereit. Gyermekrontásért kétszer is bíróság elé állították, s mindkét esetben felmentették. Hollywood közössége a legmegdöbbentőbb megnyilvánulásait is elnézte. Ebbe az elnézésbe jókora adag irigység is vegyült, hiszen 1936 és 1942 között, a Hét tenger ördögének hét legjobb esztendejében Errol a férfiak eszményképe, a nők ideálja volt. Amikor ötven éves korában meghalt, senki sem csodálkozott. A halál régóta ólálkodott körülötte. Féktelen életmódja, a kábítószerek, az ivás, a szex régen aláásták az egészségét. Nevével manapság leginkább a televízió műsoraiban találkozhatunk. Aki a műholdas adások révén először látja őt, az ritkán felejti el az élményt. Mert Errol Flynn egy nagyon fontos dolgot hagyott a világra. Megtanított minket arra, hogy izgalmat csempésszünk a hétköznapok szürkeségébe, mert kalandok nélkül semmit sem ér az élet.

Bradányi Iván - Bűz ​és bűnhődés
"1956 ​őszén új korszak kezdődött az életemben: huszonhat esztendősen elhagytam Magyarországot. Ausztriában, Angliában, Franciaországban s végül Spanyolországban kerestem a boldogulás lehetőségeit. Az írásról nem tudtam lemondani, viszont nem rendelkeztem azzal az állandóság adta türelemmel, ami egy hosszabb lélegzetű regény megírásához szükséges lett volna. Néhány novella és számtalan vers maradt abból a tizenhat évből, amit Bécsben, Londonban, Aix-en-Provence-ban és Barcelonában töltöttem. Gabriel Garcia Marquez akkor még nem volt a tanítómesterem, de tudtam, hogy minden írásban az első bekezdés a legnehezebb, s ha ezen túl jutok, tisztába jövök azzal, hogy mit is akarok mondani. Az ebben a kötetben közölt történetek nem a legfontosabb alkotásaim, ám írói fejlődésem fontos lépcsőfokainak tekintem őket. Elnézést a poraimért! - ezeket a sorokat vésette Dorothy Parker amerikai költőnő a saját sírkövére. Én csak a merészségemért kérek elnézést, hogy ezeket a régi próbálkozásaimat előrángattam évtizedes rejtekhelyükről." (a szerző)

Bradányi Iván - Álmos ​folyó
A ​Musical az a zenés játék, melyben a dalok nem alkalomszerűen helyezkednek el, hanem szerves részei, előmozdítói a cselekményeknek. A Musical 1927. december 27-én született New Yorkban. Ekkor került bemutatásra Jerome Kern remekbeszabott alkotása, a Show Boat. Ekkor csendült fel először a Mississippi dal, az Álmos folyó, ami ritkán hiányzik híres operaénekesünk, Gregor József műsorából. Az Álmos folyó Jerome Kern életrajza, ám a zeneszerző állandó munkatársai P. G. Wodehouse, Oscar Hammerstein és társaik ugyanolyan fontos szereplői a történetnek. Ez a könyv, méltó folytatása a szintén Badányi Iván által írt Kék rapszódiá-nak, amely George Gershwin életét hozta emberközelbe.

Bradányi Iván - Picasso
„1958 ​és '60 között, Ford-ösztöndíjasként az Aix-en-Provence-i Faculté des Lettres egyetem hallgatója voltam. Ebéd után, ott szerzett barátaimmal hosszú sétákat tettünk a Cours Mirabeau kávéházakkal szegélyezett és vén fák által beárnyékolt sétányán. Gyakran láttam Picassót, amint valamelyik asztalnál üldögélve magányosan, vagy társaságban szopogatta a Pernaud-ját. Eszem ágában sem volt, hogy zavarjam iddogálás közben. Pedig mennyivel megemelné könyvem értékét, ha most azt mondhatnám, hogy többször is hosszasan elbeszélgetetem vele. Sajnos ezt a lehetõséget kihagytam az életembõl. Kék-korszak, Rózsaszín-korszak, Kubizmus, a Guernica, a Békegalamb... Picassót a XX. század legnagyobb zsenijének kiáltotta ki a világ. Az a világ, amelyet nem szeretett, s amellyel egész élete során harcban állt. A mai napig eldöntésre vár, hogy Picassó mûvei az értékes, vagy az érdekes dolgok közé tartoznak-e. A pusztítás, amit embertársaira, s ezen keresztül sajátmagára is mért, teljesen egyértelmû.” (Bradányi Iván)

Bradányi Iván - Sláger!!!
„Amikor ​2004 decemberében Baki József barátom megkért, hogy több ezer dalszövegemből válogassam össze azt a háromszázat, mely számomra a legkedvesebb, örömmel láttam neki a feladatnak. A válogatás elkészült, s aki ezeket a sorokat olvassa, már a könyvet is a kezében tartja.”

Bradányi Iván - Római ​vakáció
1993. ​január 20-án a világ döbbenten fogadta a hírt: meghalt Audrey Hepburn. A Római vakáció szeleburdi hercegnője elhagyott minket. Valami megfoghatatlan jósággal lettünk szegényebbek. Annyi jósággal, amennyi egy törékeny testbe elfért. Audrey 1929-ben született Belgiumban. Egy angol bankár és egy holland bárónő egyetlen gyermeke volt. A második világháborút a németek által megszállt Hollandiában vészelte át, fiatal kora ellenére részt vett az ellenállási mozgalomban. 1947-ben anyjával Londonba költözött. Klasszikus balettet tanult, zenés színdarabok kórusában táncolt. Szerepelt néhány angol filmben, majd eljátszotta a "Gigi" címszerepét a New York-i Broadway-n. Ekkor figyelt fel rá Hollywood. A Római vakáció egyik napról a másikra világsztárt csinált az addig alig ismert színésznőből. A nyolcvanas évek elején a Magyar Televízió sorozatban mutatta be Audrey Hepburn életművét. A Sabrina, a háború és béke, a My Fair Lady, a Ketten az úton és a Várj, míg sötét lesz voltak ennek a művészi pályának a legfontosabb állomásai. Feleségül ment Mey Ferrerhez, aki partnere volt a háború és békében. Házasságukból egy kisfiú született. Azokban az években Audrey Hepburn Hollywood első számú sztárja volt, egy újfajta szex-szimbólumot testesített meg. Férje mégis megcsalta. Válásuk után Audrey egy római orvoshoz kötötte az életét, még a filmezést is feladta miatta. Ám ez a házassága sem sikerült. Dr. Dotti éppen olyan gyakran hűtlenkedett, mint annak idején Mel Ferrer. Elváltak, és Audrey Svájcban telepedett le. Amikor úgy érezte, hogy idejét nem tölti ki második kisfiának, Lucának a nevelése, szolgálatait az UNICEF-nek ajánlotta fel. Ő lett az éhező gyermekek mentőangyala, mindenütt ott volt, ahol segíteni kellett. Amikor a rák kikezdte az egészségét, még akkor is elutazott Szomáliába. Halála előtt a stafétabotot egyik legjobb barátnőjének , egy másik nagyszerű asszonynak, Sophia Lorennek adta át. Audrey Hepburn fényes, sikerekben gazdag életet tulajdonképpen tragédiák végtelen láncolata volt. Ezek egy részét a sors csalásai, másik részét saját ballépései okozták. Ez az asszony többet szenvedett, mint nevetett. Bradányi Iván mégis elsősorban arra az Audrey Hepburnre emlékezik, akiben meg volt az a varázslatos képesség, hogy egyetlen mosolya embermilliók szívét tudtam eltölteni napsugárral.

Bradányi Iván - Péter ​és Pál, a kettéhasadt lélek
Péter ​és Pál 1930-ban születtek. Egymás mellett ültek az iskolapadban, jóbarátok lettek. 1948-ban az érettségi után osztályidegennek minősítették őket, nem folytathatták tanulmányaikat. Utjaik 1951-ben váltak szét, amikor Pétert és családját kitelepítették Budapestről. Pál maradhatott. 1956-ban Péter Amerikába került, ahol egy magyar származású filmproducer, Joe Pasternak (Pásztor József) vette a szárnyai alá. Így lett belőle vágó, így került a filmcsillagok közelébe. Megnősült, elvált, fia 18 éves korában a kábítószer áldozata lett. Pál tisztviselőként dolgozott Budapesten. 1990-ben nyugdíjazták. Felesége meghalt, egyetlen leánya Ausztráliába ment férjhez. 2007 nyarán Péter hazalátogatott, s felkereste volt osztálytársát. Egy hosszú beszélgetés során a két jóbarát elmeséli egymásnak, hogy mi történt velük. Szavaik nyomán két különböző világnézet szembesül egymással, ám rájönnek, hogy közös gyökereik mindennél erősebbek. A történetet gazdag hollywoodi anekdoták szövik át. A "Péter és Pál" a szerző 30-ik nyomtatásában megjelent könyve, s nem mentes Gabriel Garcia Marquez hatása alól.

Bradányi Iván - Lidércnyomás ​luxuskivitelben
Hamvaik ​egymás közeiében pihennek egy Los Angeles-i temetőben. Harilyn és Truman nagyon hasonlítottak egymásra. Amíg Monroe a lényével varázsolt, Capote a szavak színpompás muzsikáját tárta elénk: Álom luxuskivitelben, Hidegvérrel, Mozart és a kaméleonok. Amerikában senki nem írt úgy, ahogy ő. Nyíltan vállalta a másságát, sőt, tőkét kovácsolt belőle.

Bradányi Iván - A ​Hullámok Hercegnője
Amikor ​1989-ben könyvet írtam Barbra Streisandról, "a színésznőről, aki énekel is", a művésznő élete korántsem volt lezárva. Majdnem két évtized telt el azóta, s hősnőmmel sok minden történt ezalatt. Lehet, hogy én vagyok az egyetlen magyar, aki Streisandot színpadon, élőben is láthatta. 1964 tavaszán a New York-i Broadway-n, a Wintergarden színházban végignézhettem a "Fanny Girl" egyik előadását. Ez a zenés játék volt Barbra első lehetősége arra, hogy kimeríthetetlen tehetségének teljes skáláját bemutathassa. Az élmény nem fakult bennem. Ha Streisandról van szó, mindenevő vagyok: gyűjtöm a filmjeit, a hanghordozóit. Számtalan dalát fordítottam le magyarra. Aztán az idő múlásával úgy éreztem, be kell számolnom arról, hogy tudomásom szerint mi minden történt kedvencemmel az első könyvem megírása óta. Egyes, általam már megírt eseményeket más megvilágításba helyeztem, másképp értelmeztem. Kósza hírek keringtek arról, hogy Streisand rákos, hogy fia Jason AIDS-ben haldoklik. Nem adtam hitelt a pletykáknak, s az idő engem igazolt, Streisand, az elpusztíthatatlan, ma is él, ma is aktív, a fia sem halt meg. A "Hullámok Hercegnője" ügyes szörfösnek bizonyult, már ezért is megérdemli, hogy a szívünkbe zárjuk őt.

Bradányi Iván - Paul ​Newman
"God ​Was an Englishman" - a Jóisten angol volt. Amikor Delderman ezt a mondatot választotta regénye címéül, a magyarok felháborodása jogos volt. Nem mintha kételkedtek volna az angol író állításának igazában, honfitársaimat inkább az bosszantotta, hogy Delderman megelőzte őket. Elvette tőlünk az eget! De a csillagok megmaradtak. Legalábbis a hollywoodi csillagok. - Mindenki magyar! - kezdtük hangoztatni. S ha valaki kétségbe vonta szavainkat, hozzátettük: - Ha első pillantásra nem látszana magyarnak, meg kell vakarni egy kicsit. Vitathatatlan tény, hogy a filmváros egyik alapítója Adolph Zukor volt. Fantasztikus sikere a magyar művészek tízezreire hatott buzdítóan, ezrek és ezrek követték Hollywoodba, hogy szerencséjüket kipróbálják. Ezek a magyarok üres zsebbel, de grandiózus álmokkal érkeztek. Egyiküknek sikerült, a másikuknak nem. Akkora számban voltak jelen, hogy mindenképpen fel kellett figyelni rájuk. A harmincas évek elején az egyik stúdió éttermében ez a felirat függött a falon: "Itt nem elég magyarnak lenni, itt dolgozni is kell!"

Bradányi Iván - Edith ​Piaf
Bradányi ​Iván sokoldalú alkotó művész. Könyveiben sokkoló, polgárpukkasztó, költeményeiben lírai alkat. 1990-ben dalszövegíróként kezdte, alig van olyan hazai énekes, vagy énekelni szerető színész, akivel ne dolgozott volna. Hanghordozón megjelent dalaiból több mint 30 milliót adtak el. Kalandos élete során bejárta a világot. Több országban hosszú éveket töltött. Jól beszél angolul, németül, spanyolul, franciául és olaszul, s ezt a tudását filmek, musicalek és világslágerek fordításával kamatoztatja. Évtizedek óta a Magyar Rádió munkatársa, mint író és különböző talk show-k vendége. 1996 tavaszán egyesítette erőit Szekeres Géza zeneszerzővel, s ez új távlatokat nyitott mindkettőjük számára. Megalakult a Szeki Graf Stúdió és Kiadó. Eddig megjelent korongjaikon Balázs Klári, Berentei Péter és Dolly Roll, Forgács Gábor, Gyurkovics Zsuzsa, Horváth Attila, Kalmár Magda, Korda György, Kovács Kati, Mezei Zsuzsa, Munkácsi Sándor, Nemcsók Károly, Poór Péter, Sasvári Annamária, Straub Dezső, Szabó Tamás, Sztankay István és Szulák Andrea hallhatóak. Most jelent meg második szerzői lemezük amelyen ismert, népszerű előadók mellett, fiatal tehetségek is lehetőséget kaptak. A dalok Kovács Kati, Alex Tamás, Janza Kata, Pintér Tibor, Szatmári Orsi, Faragó András, Horváth Attila, Szászu Katalin. Szmatana Andrea és Munkácsi Sándor előadásában csendülnek fel. Az életrajzíróként is népszerű Bradányi Iván ezelőtti négy könyve nálunk jelent meg: 1996-ban a Calas és Onassis", '97-ben a George Gershwin életét ábrázoló "Kék rapszódia". '98-ban a híres hollywoodi sztár. Doris Day karrierjét bemutató "Szentimentál Johnny". 1999-ben Gerard Depardieu életéről íródott könyve. A Gershwin biográfia egy sorozat első kötete. A továbbiakban Cole Porter, Irving Berlin, Jerom Kern és Richard Rodgers munkásságán keresztül az amerikai könnyűzene kialakulását szeretné a hazai közönség elé tárni. Amikor Franciaországra gondolunk mi jut hamarabb eszünkbe, Edith Piaf, vagy az Eiffel torony? Lehet, hogy kettő együtt és egyszerre, hiszen Edith Piaf több volt mint ember, ő egy jelenség volt. Élete és életvitele megegyezett azzal, ami a csillagokban a számára meg volt írva. Anyja eltaszította magától, az utcán nőtt fel. Szeretetre éhezett, de képtelen volt szeretetet adni, vagy elfogadni. Hiszen a szeretőivel bánt a legkegyetlenebbül. Mindenkit megpróbált átformálni, kivéve saját magát. Pedig saját magával volt a legkevésbé megelégedve. Boldogságra vágyott, ám csak ritkán tudta elhitetni magával, hogy boldog, hiszen tapasztalatból tudta, hogy a szomorúság ott ólálkodik körülötte. Ezért csinált mindent felfokozottan. Amikor nevetett, akkor harsányan nevetett, amikor sírni kezdett, alig tudta abbahagyni, ezek az ellentétes érzelmek korán megölték a szívét és naponta téptek bele a lelkébe. - Nekem a közönségem az igazi családom - vallotta Piaf. S közben olyan énekesek útját egyengette, mint Yves Montand, Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, Eddie Constantin és Georges Moustaki. Akárhogy élt is ez a szerencsétlen asszony, gyönyörű örökséget hagyott ránk: apró örömeit, önpusztító fájdalmát mintegy háromszáz sanzon-felvétel őrzi. A szenvedés és a semmi között ő mindig a szenvedést választotta. Csak csodálnunk kell őt ezért.

Bradányi Iván - A ​szivárvány másik oldala
Az ​"Óz a csodák csodája" sohasem lehetett volna ilyen időtálló csoda a tizenéves Judy Garland szívet melengető alakítása nélkül. Olyan könnyű volt azonosulni a kislánnyal, aki arra volt kíváncsi, hogy vajon mi van a szivárvány másik oldalán. A film Oscar-díjas betétdala gyönyörűen fejezi ki a lelkünkben szunnyadó vágyat a szép és jó után. A 17 esztendős Judy Garlandnak sikerült meghódítania a világot, ám a saját démonaival nem tudott megküzdeni. Mindenhova nyomon követték, belémartak, szorongásokkal töltötték el. Hiába virrasztotta át az éjszakát, s próbált nappal aludni. Hiába kereste öt férj és számtalan szerető oldalán a boldogságot. Énekesi pályája kísértetiesen emlékeztet Edith Piaf tragikus sorsára. Mindketten a semmibe kapaszkodtak, mindketten 47 esztendősen haltak meg. Londoni éveim alatt többször nyílt alkalmam arra, hogy Judy Garland egy-egy koncertjén ott lehessek. A beléivódott élmény kötelez arra, hogy ezzel az írásommal tisztelegjek a nagyszerű előadóművész előtt, akinek az élete olyan volt, mint egy szökőkút: nekünk csillogott, neki fájt.

Bradányi Iván - Kék ​angyal
"Nekem ​küldetésem van, be kell bizonyítanom, hogy nem minden német szörnyeteg" mondta a hatvanévesen is káprázatosan gyönyörű Marlene Dietrich Spencer Tracy-nek az "Ítélet Nürnbergben" című filmben. Ami Dietrich politikai állásfoglalását illeti, mindennel szembeszállt, ami Hitel jelentett. A "Kék Angyal" címszerepe világhíressé tette. Amikor gyönyörű lábait nadrágba bújtatta, a férfiak felhördültek, asszonyok és lányok milliói viszont követték divatteremtő példáját. Fiatalon ment férjhez, ám férjét pár hónap után végleg kiiktatta szerelmi életéből. Szeretői népes táborában olyan hírességek tartoztak, mint Joseph von Sternberg, Maurice Chevalier, Eric Maria Remarque, Gary Cooper, John Wayne, Jean Gabin, James Stewart, Frank Sinatra, Yul Brynner. Intim baráti körét Edith Piaf, Ernest Hemingway, Jean Cocteau, Noel Coward és Christian Dior fémjelezték. Világpolgár volt: németnek született, amerikai állampolgár lett. Párizsban érezte otthon magát. Rajongói bálványként imádták, élő legendává kiáltották ki, minden bűnét megbocsátották. Mert Marlene Dietrich az utánozhatatlan eleganciát képviselte egy olyan világban, mely egyre mélyebbre süllyedt a sekélység mocsarában. Ezért hittük el neki sötétségbe kiáltó panasz szavát: Hova tűnt a sok virág? Bradányi Iván

Bradányi Iván - Dolce ​vita
Federico ​Fellini a világ egyik legfantáziadúsabb rendezője volt. Amikor filmekben gondolkodott, mindent megengedett magának, ki merte volna kérdőre vonni a mestert? Riminiben született, Rómában élt, ez a két város adta keserédes történeteinek a hátterét. Mozgóképeket rajzolt, elesett emberekből csinált hősöket, s benépesítette velük az Édes élet különböző állomásait. Megértéssel boncolgatta az emberi tulajdonságok fonákságait, s odaadó szeretettel mutatta be a benne élő Olaszországot az egész világnak. Többször kijelentette, hogy nem tudna Amerikában dolgozni. Hollywood mégis öt alkalommal tüntette ki Oscar-díjjal. A Dolce vita egy saját álmaiba kapaszkodó művész izgalmas életútja.

Bradányi Iván - Délvég ​utca
Ne ​keressék Budapesten a Délvég utcát. Már nincs; végleg eltűnt. Azzal a világgal együtt, amit ezzel az írásommal megpróbálok néhány órára visszaidézni. Schneider Franciska története egy sors-regény, kilenc évtizedet ölel át a huszadik század magyar történelméből. Franciska az első világháborúban veszti el az édesapját, a magára maradt család Erdélyből Budapestre költözik. Franciska húszévesen jó partit csinál: férjhez megy egy jóval idősebb, gazdag emberhez. A harmincas években vidáman éli a felső középosztály gondtalan életét, még két fiát sem neki kell nevelnie. Aztán a második világháború megint mindent elsodor. 1945 után Franciskát a túlélés ösztöne hajtja tovább Lángosdát nyit, éttermi ellenőrként tevékenykedik, végül egy banknál köt ki. Egész életén át azért harcol, hogy az emberek tiszteljék és felnézzenek rá. Közben elidegenedik saját családjától. Franciska és a mellékszereplők alakjában sokan magukra ismerhetnek. Akik ezt teszik; azoknak csak azt tanácsolom, hogy olvassák végig ezt a könyvet, csukják be, s aztán kezdjék el szégyelni magukat.

Bradányi Iván - Ismerlek, ​szép baszk
Az ​amerikai könnyűzene múzeumát öt pillér tartja magasra. "The Mighty Five" - A Hatalmas Ötök 1885 és 1902 között születtek: Jerome Kern, Irving Berlin, Cole Porter, George Gershwin és Richard Rodgers. Az ő dalaik alkotják az Egyesült Államok részét a világ zenei örökségéből. Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor elhatároztam, hogy megírom ennek az öt komponistának az életrajzát. George Gershwin (Kék rapszódia), Jerome Kern (Álmos folyó) és Irwing Berlin (Fehér karácsony) már megjelentek nyomtatásban. A negyedik kötetet, mely „Ismerlek, szép baszk” címmel Cole Portert mutatja be, most bocsátom szárnyra. Porter milliomosnak született, s kora ifjúságától kezdve úgy is élt. Azért szórta csak két kézzel a pénzt, mert nem volt három keze. Üres óráiban dalokat írt, hogy barátait szórakoztassa. 37 éves volt, amikor első zenés darabját bemutatták a Broadway-n. Attól kezdve nem volt megállás a siker útján. 1937-ben, egy lovasbalesetben Porter mindkét lába eltörött, ám ő bénán is folytatta a komponálást. Olyan sztároknak írt, mint Fred Astaire, Ginger Rogers, Judy Garland, Gene Kelly, Bing Crosby és Grace Kelly. Dalait Elvis Presley-től Ella Fitzgeraldig mindenki énekelte. Az "Ismerlek, szép baszk" egy tragikus élet hőskölteménye, s méltó adalék az ebbe a sorozatba tartozó három előző könyvemhez.

Bradányi Iván - Gerard ​Depardieu
Gérard ​Depardieu azért lett színész, hogy felfedezze saját magát. Izgalmas utazás. Nem tudom, hogy mennyire jutott, hány állomás van már mögötte, hány állomás van még előtte. Kalandos útját csak úgy tudjuk követni, ha minden filmjét megnézzük. Gérard Depardieu a meglepetések embere. Éppen azért a könyv, amit róla írtam, nem tartozhat a végleges életrajzok közé. Róla csak azért volt könnyebb írni, mert nincsenek sztár-allűrjei, nem viseli saját népszerűségének az álarcát. Annyira tud azonosulni a szerepével, hogy minden alakításában őt láthatjuk. S hogy ne unjunk rá, igyekszik egy kicsit mindig más lenni. Napjainkban, amikor az általános emberi értékek bazári árúvá olcsósodtak, Depardieu még mindig hisz abban, hogy neki küldetése van ezen a földön. Nem akar követendő példa lenni, de nem is tiltja meg nekünk, hogy kövessük őt. Kitárulkozik előttünk, hogy jobban megismerjük, hogy jobban megszeressük. Fiatalabb korában a testét mutatta meg, most ennél jóval többet akar. Azt, hogy a szívébe és a lelkébe lássunk. Bradányi Iván

Bradányi Iván - James ​Dean
James ​Dean arca először egy Pepsi Cola reklám révén vált híressé. Pár éven belül ugyanolyan ismert lett, mint az ital, amit reklámozott. Filmkarrierje mindössze néhány hónapig tartott. 1955 tavaszán mutatkozott be az "Édentől keletre" c. filmben, és még abban az évben, szeptember 30-án autóbaleset áldozata lett, amikor Porsche kocsijával Salinas felé száguldott, hogy egy versenyen részt vegyen. 18 éves korában próbálkozott Hollywoodban, de nem sikerült betörnie a filmvilágba. A következő állomás New York volt, ahol egy ideig eszményképét, Marlon Brandót utánozta, amíg saját egyéniségét ki nem alakította. Sikeres színpadi szereplései után Elia Kazan rábízta Cal szerepét a Steinbeck regényben. Az Ok nélkül lázadó egy minden ellen lázadó James Deant mutatott be, és az ötvenes évek nyugtalan fiatalsága könnyen azonosult Jimmy szorongásaival. Ez a film néhány nappal a fiatal sztár halála után került a mozikba, és ez csak fokozta a hatást. Sokan nem tudták,vagy nem akarták elfogadni a tényt, hogy James Dean nincs többé. Így született egy legenda, mely később kultusszá vált. A kopott, kék farmernadrág és a tűzpiros anorák, amiben Jimmy szerepelt, egy lázadó generáció jelképe lett. Jimmy óriássá nőtt a fiatalok szemében, pedig egy vézna, zavarodott kisfiú volt, akinek nem volt ideje felnőni. Rövid élete harc volt önmaga ellen. Vágyai börtönébe zárva, hasztalan próbálkozott azzal, hogy homoszexuális hajlamait legyőzze. Halála pillanatában Jimmy egy szimbólum volt, és a mai napig az maradt. A tragikus sorsú Marilyn Monroeval együtt, James Dean rövid élete is azt bizonyítja, hogy a sztárok egy illúzió hullámlovasai, és ha belelndülnek, rendszerint pusztulás vár rájuk, hiszen az illúzió tengerének nincsenek partjai.

Bradányi Iván - Klakkban-frakkban
Fred ​Astaire a könnyed elegancia táncosa volt. Rajongói szerint ő volt a tökéletes ember. Akitől a gonoszságnak még a gondolata is távol állt. Életének története a megvalósult amerikai álmok története. Azért kezdett táncolni, mert a nővérének szüksége volt egy partnerre. Azt már a tehetségüknek köszönhették, hogy a színpad sztárjai és a felső tízezer kedvencei lettek. Amikor Adéle Astaire egy angol lordhoz ment feleségül, Fred egyedül folytatta tovább. A hangosfilm Hollywoodba csábította. Ginger Rogers lett az új partnere. Kilenc filmet forgattak együtt, a két világháború közti látszat-béke legszebb esztendeit táncolták át. Emberek millióinak szereztek felejthetetlen élményt. Fred Astaire alakját még ma is azonnal felismerjük, ha a mozivásznon meglátjuk. A sikernek nagy ára volt. Fred napi tíz-tizenkét órákat gyakorolt. Ennek a szigorú munkamódszernek köszönhette, hogy még a hetedik x-en túl is tudott táncolni. Egyik életrajzírója ezt írta könyve végén: amíg film van a világon, Fred Astaire-re mindig emlékezni fognak az emberek. Bradányi Iván tovább megy ennél, ő azt állítja, hogy az emberek, akik Fred Astaire-re emlékeznek, azt is tudják, hogyan lehet a szívükkel mosolyogni. A szerző jól ismeri Fred Astaire munkásságát, több filmjét fordította magyarra a televízió "Zenélő filmkockák" című sorozata számára. Az énekes színész legszebb dalainak magyar szövege megtalálható a könyv végén.

Bradányi Iván - Robert ​Redford
Egy ​férfi, aki 57 éves korában még mindig lányok és asszonyok millióinak a szép szőke hercege tud lenni, nem lehet akármilyen ember. Engem mégsem ez a hosszantartó fiatalság fogott meg Robert Redfordban. Mindig szerettem volna személyesen találkozni egyikével a hollywoodi sztároknak, akikről könyvet írtam. Amikor a Magyar Rádió Pagodájában Szabó Sándor elmesélte, hogy együtt játszott Redforddal a "Mezítláb a parkban" című Broadway-produkcióban, szavai elektromos áramként ütöttek meg. Végre első kézből származó információkat kaphatok egy szupersztárról. Szabó Sanyi egyetlen mondattal jellemezte a színészt?: He is a good man - ő egy jó ember. Igazán jó csak egyféleképpen lehet valaki, ám ezt a jóságot több irányból lehet megközelíteni. Redford festőművész szeretett volna lenni, vagy legalább is díszlettervező. A színészi pálya csak annyiból érdekelte, hogy megismerje a színház világát. Amikor mégis ez a pálya ígérte a legtöbbet, elfogadta a kihvítást, s keményen kezdett dolgozni azon, hogy a jók között a legjobb lehessen. Amikor az "Ilyenek voltunk" bemutatója után a férfiszépség bálványának kiáltották ki, tudta, hogy a magánéletének mindörökre vége. Mégis töretlen kitartással haladt tovább a maga által választott úton. 1980-ban belekóstolt a rendezésbe is. Az "Átlagemberek" négy Oscar-díjat nyert. Redford nemcsak az év filmjét hozta létre, de ő lett az év filmrendezője is. Később producerként is működött, saját farmján művészközpontot épített, s több induló művész munkáját finanszírozta. Az évtizedek során Robert Redford rengeteg örömöt adott nekem. Ennek egy részét szeretném megosztani azokkal, akik eddig is szívesen olvasták a könyveimet, amiket olyan sztárokról írtam, mint Barbra Streisand, Frank Sinatra, Grace Kelly, Richard Burton, Elizabeth Taylor, Paul Newman, Audrey Hepburn, Fred Astaire, Errol Flynn és James Dean. Robert Redfordról szóló életrajzom a Zöld Lomb Kiadó gondozásában jelenik meg 1994 őszén. Fogadják szeretettel.

Bradányi Iván - A ​kék szemű gengszter - Frank Sinatra életrajza
Tiltott ​magzatelhajtásból meggazdagodott anya és orrgazdaságért elítélt apa egyetlen gyermeke volt a kék szemű gengszter, akit Frank Sinatra néven ismer a világ. Egy korai barátnője szerint nem volt valami nagy szám az ágyban. Mindig csak énekelt. Közben, sőt helyette is! Azért lett multimilliomos, hogy mindent és mindenkit megvásárolhasson. Számára az élet egy hatalmas áruház volt, ahol a legérdekesebb árucikkek a betévedt emberek voltak. Alacsony termete, cingár alakja, félénk mosolya a legkeményebb női szívet is mindig meg tudta olvasztani. "A világ leggyengédebb embere", mondta egyik első szeretője, Marlene Dietrich. Sinatra hangja és a XX. század amerikai könnyűzenéje egyet jelent. Négyszer nősült, két felesége: Ava Gardner és Mia Farrow, híres filmsztárok voltak. Viszonya volt Lana Turnerrel, Elizabeth Taylorral, Judy Garlanddal, Marilyn Monroe-val, Shirley MacLaine-nel, Natalie Wooddal és számtalan hírességgel. Hollywoodban akkora volt a hatalma, hogy tálcán tudta szállítani Kennedynek az elnökséget. Minden maffiafőnök a lekötelezettje volt. Mikor legjobb barátja, Humphrey Bogart haldoklott, mindennap felkereste. Öt percet töltött a betegágynál, utána órákat az emeleti hálószobában, hogy Lauran Bacall-t, Bogart feleségét vigasztalja. Mikor fia az énekesi pályára lépett, mű-emberrablást rendezett, hogy a sajtó heteken át csak a fiúval foglalkozzon. Egy Las Vegas-i hotel igazgatója egyszer tiszteletlenül beszélt vele. Másnap megvette a hitelt, hogy az igazgatót kirúghassa. Embereket emelt magasba, vagy zúzott össze egy pillanat alatt. Pár évvel ezelőtt elterjedt a hír: Frank Sinatra nyolcszázmillió dollárt ígért a Vatikánnak, ha a pápa, halála után feloldja minden vétke alól. Mennyi és mekkora lehet a bűn, ami nyolcszázmillió dollárt ér? Elsősorban erről, és az odavezető útról szól ez a könyv.

Bradányi Iván - Grace ​Kelly
A ​multimilliomos Onassis ötlete volt, hogy Monaco hercege egy hollywoodi filmsztárt vegyen feleségül. Először Marilyn Monroe-t környékezték meg. Aztán mégis Grace Kellyre esett a álasztás. Ő egy árnyalattal okosabbnak, és két árnyalattal szűziesebbnek látszott. Grace örömmel hajózott Monte-Carlóba. A hercegi házasságot az újságírók az évszázad románcának nevezték. Grace Kellynek hetvenkét címe és legalább háromszor annyi ellensége lett Monacóban. Intrikák szövevényében élt, s a harc egyenlőtlen volt. Még a saját gyerekeiben is csalódnia kellett. élete utolsó éveiben már csak az italtól remélhetett vigaszt. Monacóban mindenki szeretett volna megszabadulni tőle. 1982-ben kocsija egy szakadékba zuhant. A hercgenő szörnyethalt, a lánya túlélte a katasztrófát. Gyilkosság, öngyilkosság, baleset? A kérdésre csak Stephanie hercegnő tudna válaszolni. Ám a hercegnő hallgat. - Mint a szerző eddigi művei, ez az életrajzi írás is tele van anekdotákkal, pletykákkal, s olyan színes emberekkel, mint Maria Callas, Jacqueline Kennedy-Onassis, David Niven, Alfred Hitchcock, akik Grace Kelly szűkebb baráti köréhez tartozztak. A hercegnő három élete New York-ban, Hollywoodban és a francia Riviérán játszódik. Egyetlen ember sorsa, de bemutatja a felső tízezer boldog-boldogtalan életét.

Kollekciók