Ajax-loader

Antonin Artaud könyvei a rukkolán


Antonin Artaud - The ​Peyote Dance
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Antonin Artaud - Rodezi ​levelek (1943-46)
Antonin ​Artaud (1896-1948) 1943 februárjától 1946 májusáig a rodezi elmegyógyintézet lakója. Az ekkor és itt írt levelei elénk tárják Artaud vizionárius látomásait és egyszerű hétköznapjait. Megjelenik bennük az elektrosokk-terápia szenvedő áldozata, az orvosoknak kiszolgáltatott beteg, aki ópiumot követel és kenyérért eseng, aki vádaskodik és fenyeget, de aki mindeközben mély hálát tanúsít az emberi jóság minden megnyilvánulása iránt. Artaud legemberibb, legesendőbb vallomásai ezek a magyarul először közölt szövegek. A leveleket válogatta és a kötetet szerkesztette Darida Veronika.

Antonin Artaud - A ​színház és az istenek
A ​kultúra a szellem mozgása, ami az ürességből a formák felé halad és a formákból visszatér az ürességbe, az ürességbe azaz a halálba. Műveltnek lenni annyit jelent, mit elégetni a formákat, hogy elnyerjük az életet. Megtanulni talpon maradni a formák véget nem érő mozgásában, amelyeket mi magunk rombolunk folyamatosan.(...) a kultúra a belső tudás, lélegző mozgás, amely egyszerre mozog a természetben és a lélekben.Y - írja A színház és az istenek című tanulmányában. Sorait olvasva lapról lapra s talán színről színre megelevenedik előttünk a szempár, amely mindig a másik oldalra vezette Artaud tekintetét.

Antonin Artaud - Artaud, ​a mumus
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Antonin Artaud - A ​könyörtelen színház
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Antonin Artaud - Heliogabalus
Translated ​into English for the first time, this novelized biography of the 3rd-century Roman Emperor Heliogabalus is simultaneously Araud’s most accessible and his most extreme book. Written in 1933, at the time when Artaud was preparing to stage his legendary Theatre of Cruelty, Heliogabalus is a powerful concoction of sexual excess, self-deification and terminal violence. Reflecting its author’s preoccupations with the occult, magic, Satan, and a range of esoteric religions, this account of Heliogabalus’ reign invents incidents in the Emperor’s life in order to make the print of the author’s own passionate denunciations of modern existence. Heliogabalus is Artaud’s greatest and most revolutionary masterpiece: an incendiary work that reveals both the divine cruelty of the Roman Emperor and that of Artaud himself. -- Stephen Barber

Kollekciók