Ajax-loader

Rátonyi Róbert könyvei a rukkolán


Rátonyi Róbert - Szeretném, ​ha nevetnének
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rátonyi Róbert - Ne ​vegyék komolyan!
Frappáns ​színésztörténetek, találó megfigyelések, okos útibeszámolók, árnyalt hangú riportok, önironikus mesék az író életéből - ez _Rátonyi Róbert_ könyve. A könyv világa a Nagymező utcai Operettszínház, a hollywoodi Disneyland, a Las Vegas-i mulatók, a New York-i nyüzsgő színházi élet, a Kínai Színház, a pesti Fészek Klub; "hősei" híres színészek a világ minden tájáról; módszere a csípős humor.

Bóta Gábor - Rátonyi Róbert - Gálvölgyi
Hetente ​feltűnik a képernyőn. Sztár. Bár legtöbben a tévéből ismerik, színházban jobban szeret játszani. Itt is, ott is sok bohóságban látható, milliókat nevettet meg, de néha komolyabb szerepekre vágyna. Tizenkét évvel ezelőtt szeretett, baráti kollégája, Rátonyi Róbert írt könyvet róla. Kötetünk első része ezt tartalmazza. Bóta Gábor írta a második részt, amelyben arról esik szó, ami azóta történt Gálvölgyi Jánossal. Bepillanthatunk a Gálvölgyi-show, a Heti hetes, a Pasik forgatására, a Madách Színház és a Játékszín öltözőjébe, színpadára. És persze a közkedvelt művész lakásába, megtudhatjuk mennyire imádja feleségét, lányait, és azt is hogyan "unokázik".

Rátonyi Róbert - Kétszáz ​kedvenc közelről
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rátonyi Róbert - Operett ​I-II.
Tizennégy ​éves koromtól rendszeresen látogattam a főváros színházaiban színrekerülő operettprodukciókat, és az előadásokról saját szórakozásomra jegyzeteket készítettem. Ezek alapján készültek e könyv 1937 utáni operett-ismertetései, melyek a második kötetben egészen napjainkig kalauzolják el az olvasót, felhasználva hazai és külföldi kutatásaim forrásanyagát. 1942-től sorsom és jószerencsém úgy hozta, hogy hosszú időre eljegyeztem magam az operettel, és huszönöt évig tevékeny részese lehettem a magyar operett-színjátszásnak. Így elkerülhetetlenül magam is bekerültem a második kötet szereplői közé. Mindezek ellenére igyekeztem objektivitásomat megőrizni, noha ez nem könnyű! Sok mindenről szerettem volna ebben a két könyvben írni... de nem írhattam sok mindenről... mert sok mindenről írnom kellett. Művekről, szerzőkről, színészekről, rendezőkről, igazgatókról... a korról, amiben éltek, emberi és művészi problémáikról. Talán sikerül fellebbentenem a fátylat, mely ma már kissé túlzottan ráborult mindarra, amit úgy hívunk: Operett.

Rátonyi Róbert - A ​Gálvölgyi
Részlet ​egy kisdiák leveléből, melyet Gálvölgyinek írt: "Tisztelt Művész Bácsi! Azt a házi feladatot kaptuk, hogy írjuk meg, ki a kedvenc színészünk. A jövő hét végén kell beadni. Én azt fogom írni, hogy a művész bácsi a kedvenc színészem. Szíveskedjék felsorolni legalább tíz okot, hogy miért!"

Rátonyi Róbert - A ​botrányos malom
Rátonyi ​Róbert legújabb kötete a világhírű párizsi mulató, a Moulin Rouge rendkívül színes, gyakran viharos 100 éves történetét meséli el. Megelevenednek azok a híres, hírhedt személyek, akiknek a neve elválaszthatatlanná vált a Moulin Rouge-től, mint például Zigler, La Goulu, Toulouse Lautrec, Aicha a hastáncosnő, Dujardin, a pornográfíró. A múlt fátylát fellebbentő krónikás bepillantást nyújt az öltözőkbe, előkelőségek, pénzarisztokraták, művészek találkahelyeire, feltárja a korabeli bordélyok titkait, a perverz orgiák szereplőit, ahová a második világháború idején a politika is besurrant. Szerelem, izgalom, humor, költészet és festészet, szépség és rútság, nyomorúság és csillogás, elkeserítő hétköznapok és káprázatos évtizedek - ez a Moulin Rouge száz éve, amelyről olvashat ebben a kötetben.

Rátonyi Róbert - Mulató ​a Nagymező utcában
Mit ​számított a történelem ezen súlyos napjaiban, egy budapesti mulató pusztulása? És egy asszony halála, aki ennek a mulatónak a királynője volt? Az Arizona kifosztott, kirabolt helyisége a felszabadulás után néhány hétig még üresen tátongott, aztán bérbe vette egy eszpresszó-tulajdonos, aki a Nemzeti Színház egyik vezető színészével "irodalmi varietét" csinált az Arizónából. A nézőtér ásítozott az ürességtől. Akkor már nem voltak páholyok, a parkett alatti részt lebetonozták, csupán harminc asztal és körülbelül száz szék várja a vendégeket, de hiába. Két hét múlva az új tulajdonosok elhatározták, hogy "engednek a nívóból". Leszerződtettek hát néhány táncosnőt és artistát és a műsorhoz, Halász Rudolffal pedig írattak két revüjelenetet. Aztán kiderült, hogy Ady Endre, József Attila, Szép Ernő és Csehov nem férnek össze Halász Rudolf kabarétréfáival és a pikáns kuplékat éneklő görlökkel. Amikor a tulajdonosok bezárták a varietét, végleg meghalt Arizona. Üzlethelyiség és kiállító terem lett belőle. A sors kiszámíthatatlan szeszélye folytán és Kazimir Károly jóvoltából, mégis feltámadt a tetszhalott mulató. Kazimir ötlete volt, hogy új kamaraszínházát, a Thália Stúdiót - e célra megkapta a volt kiállító helyiséget - 1981-ben olyan darabbal nyissa meg, amelyben megelevenedik a valamikor világhírű csodabár története. 1981 decemberében került színre először a Miss Arizona, amely öt éven át, zsúfolt házak előtt idézett fel egy soha vissza nem térő csodálatos, furcsa világot, s amely örökre elsüllyedt, azokkal együtt akik létrehozták. "1932. december 16-án szomorkás reggelre ébredt a főváros. Sűrű, piszkos köd ereszkedett a háztetőkre, beburkolva a járókelőket, akik a reggeli órákban indultak megkeresni a mindennapi kenyérre, vagy éppen kalácsra valót. Kinek, mi jutott? A parlamentben tíz órakor kezdődött a költségvetés tárgyalása. Az ország gazdasági helyzetéről festett csöppet sem rózsás kép, bőven adott alkalmat arra, hogy a képviselő urak parázs vitát nyissanak a felelősség kérdéséről. Tehát, hogy kik felelnek azért, amit Eszterházy Móric gróf felszólalásában egy szóval fogalmazott meg: "Csőd!" Amikor pedig Imrédy Béla pénzügyminiszter beismerte, hogy az országnak négyszázötmillió pengő adóssága van, elemi erővel tört ki a vihar, amelyet közben megérkezett miniszterelnök, Gömbös Gyula sem tudott lecsendesíteni."

Rátonyi Róbert - Az ​operett csillagai I-II.
TARTALOM I. ​kötet Előszó helyett 5 Hogy is kezdődött 6 Az operett Magyarországon 13 A magyar operett születése 16 Blaha Lujza 22 Sztárok és társulatok 24 Francia operett, osztrák operett, magyar operett 26 Az "ellopott" operett 34 Az angol operett 35 Fedák Sári 41 Az újak: Huszka Jenő - Lehár Ferenc 45 A Király Színház 52 Kacsóh Pongrác: János vitéz 54 Útban a világhír felé 60 Kálmán Imre 61 Buttykay Ákos - Király Ernő - Rátkai Márton 63 Együtt a gárda 68 Tíz sikeres esztendő 69 Import és export 74 II. kötet Fővárosi Operett Színház 5 Honthy Hanna a Király Színházban 7 Prózai színészi igényesség - Igényes prózai színészek 9 A Sebestyén-dinasztia 16 Új műfaj, új színész és ... Gaál Franci 18 Ábrahám - Eisemann - Márkus 21 Lóránth Vilmos - Fényes Szabolcs, Turayak - Latabárok 23 Alpár Gitta - Bársony Rózsi 29 Egy színház fináléja 31 Bárdos Artúrtól Bubik Árpádig 32 Egy fényes szezon - Fényes Szabolccsal 36 Felszabadulás után 38 A székesfőváros Operett Színháza 45 Az államosított Operett Színház - Gáspár Margit 47 Az új műsorpolitika 48 Honthy 57 Latabár 59 Feleki 60 Nagyszerű társulat és egy nagyszerű rendező 62 Diadal és bukás! 63 Régi igazgató lesz az új igazgató 65 Musical vagy operett?! 71 Itália - Wien - Bratislava 72 Utószó helyett 75

Kollekciók