Ajax-loader

Oelmacher Anna könyvei a rukkolán


Oelmacher Anna - Magyar ​plakát-történeti kiállítás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Oelmacher Anna - Theisler György - Sugár ​Andor
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Oelmacher Anna - Pór ​Bertalan
Pór ​Bertalan képei olyan művészt mutatnak, aki ugyan sohasem tartotta magát avantgarde festőnek, a szó valódi jelentését tekintve mégis az volt a javából. Századunk első másfél évtizedében nyolcadmagával (később Nyolcak néven) új szellemet, új formát, friss levegőt hozott az avult naturalizmus és a kifulladt nagybányai piktúra után. Pór már a Nyolcak fellépése előtt is sikeres, díjazott portretista volt, de közös fellépésük még Szinyei Majálisának kegyetlen fogadtatásánál is nagyobb vihart kavart. A haladó értelmiség - Ady, Bartók és Bölöni - viszont értő barátként fogadta őket. A szétszóratás, az emigráció évtizedeiben Pór nagyrészt Szlovákiában élt és dolgozott, a fasizmus éveit pedig Párizsban vészelte át. Hosszú élete során (1880-1964) egyre változó festői formái szeizmográfszerűen előre jelezték a történelmi-társadalmi földrengéseket. Hazatérése után, 1948-ban katedrát kapott a Főiskolán, képzőművészeti közéletének egyik központi alakja lett. Sok nagy megbízásnak tett eleget. Számos kitüntetést és kétszer Kossuth-díjat kapott.. A kötetet 24 színes és 10 fekete-fehér kép illusztrálja.

Oelmacher Anna - A ​szocialista képzőművészet nyomában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Oelmacher Anna - Fényes
Fényes ​Adolf életútja érdekesen példázza a század első fele haladó értelmiségének rendkívül bonyolult, ellentmondásokkal és tragédiákkal terhes pályafutását. Oelmacher Anna tanulmánya végig követi a festő fejlődését a Szegényemberek élete sorozat bátor kritikai realizmusától a derűsebb tájképeken át a szimbolikus kompozíciók mesevilágáig, a belső emigrációig. A bevezető szöveget 50 reprodukció, közöttük 6 színes tábla illusztrálja.

Oelmacher Anna - Deák ​Ébner, Bihari, Fényes
Kedves ​Olvasó! "Az én múzeumom" című kis könyvek új módszert vezetnek be a művészet ismertetésébe. A sorozatot - melynek első kötete 1963-ban jelent meg - úgy állítottuk össze, hogy minden kötet három-három, klasszikus vagy modern, magyar vagy külföldi mester munkásságát foglalja össze. Az 1968-tól megjelenő kiadványok a festészet nagy mesterei mellett a szobrászat és építészet legkiválóbb alakjai is bemutatják. A művészet megismerését alkotásaikból válogatott hat-hat mű színes - vagy fekete-fehér - reprodukciója is segíti.

Kollekciók