Ajax-loader

Szakál László könyvei a rukkolán


Szakál László - Disznótoros ​receptek
Könyvem ​célja, hogy megismertesse az olvasókkal azokat a műveleteket, amelyek a disznóölésre való előkészülettel, a higiénikus disznóöléssel, a húsféleségek házi feldolgozásával és tartósításával kapcsolatosak, de azoknak is tanácsokkal szolgál, akik nem tartanak sertést és disznóölési tapasztalatokkal sem rendelkeznek, viszont szeretnének hentesnél vett húsból kolbászt, hurkát készíteni. Bár a disznó feldolgozására családonként bevált receptek vannak, mégis úgy gondolom, sok házigazda, illetve háziasszony szívesen fogadja kipróbált, bevált receptjeimet és gyakorlati tanácsaimat. Úgy igyekeztem összeállítani a könyvet, hogy mindenki megtalálja a kedvére való receptet, ezért is írtam le egy-egy készítményt többféleképpen.

Szakál László - Régi ​idők vendéglátása a Duna-Tisza közén
A ​neves gasztronómiai szakíró legújabb könyve szűkebb hazája vendéglátásának történetét dolgozza fel. Nem nagymonográfiát írt, viszont úttörő munkát végzett az adatgyűjtés és a kutatás terén. Közel 700 fotó, régi cikk, újságrészlet, nyomtatvány, stb. ad színes képet a Duna-Tisza köze híres csárdáiról, vendéglőiről, szálláshelyeiről, vendéglőseiről és vendéglős-dinasztiáiról. Igazi kuriózum a könyv utolsó fejezete (Zenészalbum), amely a leghíresebb szórakoztató zenészekről ad felejthetetlen híradást, Dankó Pistától kezdve, a bajai tamburazenén át, egészen a Radics család muzsikusaiig. A könyvet számos irodalmi idézet teszi még változatosabbá.

Szakál László - Magyarország ​történelmi szakácskönyve
"Az ​ételek elkészítése nagy és alapos tanulmányozást igényel és aki ínyestanilag remeket alkot, annak ez tudomány. A magyar konyha hamisítatlan és egyszerű. Dicsekedjünk vele, hogy a világon legjobban mi főzünk. Ebben a szakácskönyvben válogatunk a legjobb magyar háziasszonyok receptjeiből, híres emberek és dédanyáink kedvenceiből. Sorra vesszük a királyi étkeket és nem feledkezünk meg a magyar vendéglősökről, szakácsokról sem, akik nagyon sok kiváló ételkreációval jelentek meg, számos díjat és elismerést kaptak. Természetesen megemlékezünk NAGY MAGYARORSZÁGRÓL ÉS A FÁJÓ TRIANONRÓL IS." (a Kiadó)

Szakál László - Áldd ​meg Urunk, asztalunkat
Isten ​és ember találkozásának legszebb helye az asztal. Ezeknek a találkozásoknak legszebb pillanatait - ünnepeinket - örökíti meg a szerző könyvében. Karácsonytól karácsonyig a naptár liturgikus sorrendjében, a hozzáfűződő népszokásokkal vonultatja fel előttünk a régi magyar konyha jellegzetes ételeit a karácsonyi mákosgubától, a húsvéti sonkán keresztül egészen a lakodalmas ételekig. Az ünnepnapoknak mindig megvan a sajátos hangulatuk, ezt a hangulatot a hagyományos étrend is emeli. Nemzeti ételeink receptjei mellett megtalálhatóak a könyvben az ünnep eredetének ismertetései, szokásai, úgy egyházi, mint néprajzi vonatkozásban. Néhány ünnepnapnál köszöntő teszi színesebbé a fejezetet. A receptek előtt és után étkezési imákat találunk, amelyek szorosan kapcsolódnak az ünnep jellegéhez. Reméljük, hogy minden háziasszony örömmel nyúl ezekhez a receptekhez és az eredmény sem marad el. Sok sikert hozzá! "Nézd az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem." (Jel. 3,20)

Szakál László - Régi ​ünnepek a konyhában
Karácsonytól ​karácsonyig naptári sorrendben felvonultatva mutatja be az a kis könyv a régi magyar konyha ünnepi ételeit. A karácsonyi mákos gubától, pulykasülttől, diós-mákos beiglitől a húsvéti kenyérben sült sonkán keresztül a lakodalmas ételekig sok finom falattal ismerkedhet meg az olvasó. A receptek közé iktatott kis néprajzi csevegések az ünnepek hátterét rajzolják meg. Kellemes szórakozást, jó étvágyat kívánunk!

Szakál László - Híres ​emberek híres receptjei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók