Ajax-loader

Pelle Józsefné könyvei a rukkolán


Pelle Józsefné - Konyhai ​kalendárium
Sok ​családban hangzik el naponta a kérdés: mit főzzek? Erre a kérdésre segít választ adni Konyhai kalendáriumunk, melyben minden hónapra 30 hétköznapi és 4 ünnepi étrendet állítottunk össze.

Pelle Józsefné - Nagyanyámtól ​tanultam
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Halmos Monika - Nagy Elvira - Pelle Józsefné - Horváth Ilona - Boda Zoltánné - Húsételek ​könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Nem ​boszorkányság!
...A ​család ellátása főzés nélkül szinte elképzelhetetlen, és főleg nagyon drága. Az otthon elkészült egyszerű, de jóízű ételnek pedig még hazahúzó ereje is van - gondoljunk csak édesanyánk főztjére! Én még valóban édesanyámtól, nagyanyámtól tanultam - és lestem el - a főzés és háztartás sok-sok furfangját, fortélyát, de erre nagy szükség is volt, mert olykor majdnem semmiből kellett főzni. Háború, nincstelenség, jegyrendszer és élelmiszerhiány nehezítette az életünket. Akkor tanultam meg a beosztást, a tervszerűséget a háztartásban, és azt, hogy a pazarlás bűn. Ma már jóval könnyebb: nagyobb a választék, azt főzünk és eszünk, amihez kedvünk van, de a pazarlást ma is bűnnek tartom. Úgy érzem, hogy a nehéz idők tapasztalatai, a szükség szülte furfangok és fortélyok - no meg több évtizedes háziasszonyi tapasztalataim - ma is jól használhatók. Kár lenne, ha feledésbe merülnének.

Pelle Józsefné - Csemegék ​könyve
Részlet ​a könyvből: "Ha fáradtak, idegesek vagyunk, egy kis rágcsálnivaló megnyugtat: az ünnepi ebédet megkoronázza, a köznapit ünnepivé teszi a "meglepetés" ; a váratlan vendég vagy a meghívott vendégek kínálására is jó, ha kéznél van az előre elkészíthető, sokáig frissen maradó vagy a gyorsan, percek alatt tálalható finomság. És ugyan melyik szülő tudja gyermekétől hosszabb időn keresztül megtagadni a nyalakodást? A köztudatban a "csemege" édességet jelent, pedig ez tévedés. A hagyományos, és kétségtelenül ízletes sütemények mellett vannak kalóriaszegény, nagyon finom, cukor nélküli vagy alig édes, gyümölcsből vagy gyümölccsel készült és sós csemegék is."

Pelle Józsefné - Gyors ​ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Savanyúságok, ​ízesítők, ecetek
Az ​éléskamra polcán ott sorakozhatnak a savanyúságok, az ízesítők, ecetek. Szó esik a szakácskönyvben a legrégibb tartósítási módról, az aszalásról is.

Pelle Józsefné - Desszertek könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Házi tartósítás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Édes ​ízek cukor nélkül
Az ​édességek, sütemények, tészták, desszertek, krémek, fagylaltok és befőttek mindennapi és ünnepi étrendünknek egyaránt tartozékai. A könyv receptjei mind mesterséges édesítőszerrel készültek, s így a korszerű táplálkozás és egészségvédelem kalóriaszegény követelményének jól megfelelnek, de az így készített ételek mit sem veszítenek élvezeti értékükből. A könyvben közölt receptek alapján sütött-főzött finomságok ugyanolyan ízletesek és édesek, mint amiket eddig - hagyományosan cukorral készítettünk. A könyvben sok jó sütési-főzési tanácsot is talál az olvasó. A háziasszony a hétköznapi és különleges házi praktikák mellett kitűnő bólérecepteket, különleges befőttek és lekvárok, saláták és salátaöntetek receptjei közt válogathat. S mindezeket az olcsó és könnyen kezelhető POLISETT tablettával és POLISWEET folyékony édesítőszerrel készítheti el. Tessék kipróbálni! Jó étvágyat kívánunk!

Pelle Józsefné - 77 ​téli menü
Valami ​újdonságot szeretne az ünnepi asztalra? Szeretné új fogásokkal gazdagítani a vasárnapi ebédet? Néha úgy érzi, kifogyott az ötletekből és újítani szeretne? Akkor vegye meg ezt a receptgyűjteményt, melyben 77 komplett, ínycsiklandozó menüt talál a téli hónapokra. Jó étvágyat!

Pelle Józsefné - Pelle ​Józsefné összegyűjtött receptjei
Pelle ​Józsefné ebben a könyvében tanácsokat ad a kezdőknek, de a gyakorlottabbak is találnak bennük néhány jó ötletet, melyek megkönnyítik, egyszerűbbé és gyorsabbá teszik szinte a legtöbb időt igénybe vevő házimunkát: a sütést-főzést. E könyvben a közismert szerző műveiből egy olyan összeállítást készítettünk, amely gazdag ételválasztékával a mindennapi elfoglaltság minden területét felöleli.

Pelle Józsefné - Édességek ​sütés nélkül
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Szárnyas ​ínyencségek
Erdélyben ​születtem. Ott már kicsi korunkban úgy nevelték a lányokat, hogy minden munkához értsenek. Nekem is állandóan a konyhában kellett sündörögni, hogy a krumplihámozástól az ünnepi vacsora elkészítéséig mindent megtanuljak. Kenyeret sütöttem, kecskét fejtem, szőttem és fontam, nyulaink is voltak, magam neveltem és vágtam le azokat. Korán megtanultam, hogy az ételt nem szabad kidobni, mindent fel kell használni, míg a kenyér héját is, nagyon jó prézlit lehet készíteni belőle. Kis kockákra kell vágni és megszárítani, jó lesz gombócba, vagy levesbe betétnek. A praktikusság, a célszerűség vezetett egész életemben, így persze a háztartás vezetésében, a főzésben is. A nagymamámtól és az édesanyámtól örökölt tudást, tapasztalatokat és recepteket összegyűjtöttem, hozzá tettem saját tapasztalataimat, így állt össze az első szakácskönyvem, amit aztán követett a többi. A hivatásos szakácsok ritkán forgatják ezeket a könyveket,ők soha nem ismertek el engem. Igaz, hogy én soha nem is akartam velük versenyezni. Egész életemben megmaradtam egyszerű háziasszonynak, könyveimen keresztül a háziasszonyok tanácsadójának.

Pelle Józsefné - A ​tojáskonyha ABC-je
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tóth Gézáné - Pelle Józsefné - Máté Pálné - Géczi Zoltán - Magyaros ​ételek könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Megmérettél...
Az ​országszerte nagy népszerűségnek örvendő Pelle Józsefné, a "nemzet háziasszonya" ezúttal új oldaláról mutatkozik be. A fogyókúrához olyan módszereket, taácsokat és mintaétrendeket ad, amelyek nem önpusztítóak, magyarán nem egyoldalú, egyhangú "csodakúrákat" ismétli, hanem olyan étel- és életmintát nyújt, amelynek követésével a kövér ember biztosan megszabadulhat súlyfölöslegétől anélkül, hogy koplalna vagy egyhangú, unalmas diétát kellene követnie. A másik probléma a soványság. Valószínűleg kevesebben vanak mint az elhízottak, de sokan szeretnének egy gömbölységet "fölszedni" túlságosan vékony, csupa csont alkatukra. Nos Pelléné az ő számukra is tartogat a finom, ennivaló meglepetéseken kívül hasznos tanácsokat, a soványság egészségügyi vonatkozásaira is kitérve. A kötet végén található részletes tápanyagtáblázat eligazítát nyújt mind a hízókúrázóknak, mind a diétázóknak az egyes élelmiszerek energia-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmáról.

Pelle Józsefné - Nyári ​ízek télire
Magunk ​és családunk érdeke, hogy a rendelkezésünkre álló zöldség- és főzelékfélékből, gyümölcsökből, fűszernövényekből télre is tartalékoljunk, azaz tartósítsunk. A gyári konzervek vagy mélyhűtött termékek jók, használatuk kényelmes, de a házi tartósítás mégis kifizetődő, hiszen a legtöbb családnak van valamilyen kedvező lehetősége a nyersanyag beszerzésére: sok minden kerül ki a saját kertekből, sokan kapnak ajándékot a rokonok, barátok, szomszédok kertjéből vagy újabban a nálunk is terjedő "szedd magad" mozgalom révén olcsón jutnak friss, kifogástalan minőségű zöldség- és gyümölcsfélékhez.

Pelle Józsefné - Zöldséges ​ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Hogyan ​csináljam? Mit tegyek?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Egytálételek
Erdélyben ​születtem. Ott már kicsi korukban úgy nevelték a lányokat, hogy minden munkához értsenek. Nekem is állandóan a konyhában kellett sündörögni, hogy a krumplihámozástól az ünnepi vacsora elkészítéséig mindent megtanuljak. Kenyeret sütöttem, kecskét fejtem, szőttem és fontam, nyulaink is voltak, magam neveltem és vágtam le azokat. Korán megtanultam, hogy ételt nem szabad kidobni, mindent fel kell használni, még a kenyér héját is, nagyon jó prézlit lehet készíteni belőle. Kis kockára kell vágni és megszárítani, jó lesz gombócba, vagy levesbe betétnek. A praktikusság, a célszerűség vezetett egész életemben, így persze a háztartás vezetésében, a főzésben is. A nagyanyámtól és édesanyámtól örökölt tudást, tapasztalatokat és recepteket összegyűjtöttem, hozzá tettem saját tapasztalataimat, így állt össze az első szakácskönyvem, amit aztán követett a többi. A hivatásos szakácsok ritkán forgatják ezeket a könyveket, ők soha nem ismertek el engem. Igaz, hogy én soha nem is akartam velük versenyezni. Egész életemben megmaradtam egyszerű háziasszonynak, könyveimen keresztül a háziasszonyok tanácsadójának.

Pelle Józsefné - Sertés ​java
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Befőzés, ​házi tartósítás
Télen ​ritkábban kerül friss gyümölcs vagy zöldfőzelék az asztalra. Vásárolhatunk konzervet, mirelit készítményeket, de a házi befőzés is sok segítséget nyújthat a család ellátásához. A kertek termékeiből vagy a kirándulások alkalmával szedett vadon termő gyümölcsökből ízes újdonságokat varázsolhatunk az asztalunkra, télen pedig nem kell drága pénzért venni a befőttet, savanyúságot.

Pelle Józsefné - Saláták ​és mártások
A ​saláták nemcsak kiegészítik, ízesebbé teszik ételeinket, hanem vitamin- és rostanyag- (cellulóz-) tartalmuknál fogva szervezetünk is jól hasznosítja, különösen a nyers salátákat. A salátákat sokféle formában, igen változatosan készíthetjük el, és adhatjuk a különböző ételekhez: savanyúságként, köretként, de egy-egy tápláló mártással vagy az "összetett" salátákat akár önálló ételként is fogyaszthatjuk. A saláták készítésében, ízesítésében, összeállításában tág tere van az egyéni ízlésnek, leleményességnek, fantáziának. A salátákat különféle öntetekkel ízesítjük.

Nagy Elvira - Pelle Józsefné - Kedvenc ​szakácskönyvem
Húsételek, ​köretek, saláták, desszertek, dzsemek, fuszerek, levesek, halak, vadak, ünnepi ételek…Megannyi ínycsiklandó finomság receptjét rejti ez a terjedelmes szakácskönyv, ami minden fozni szereto háziasszony álma, hiszen az összes fogáshoz megtalálja benne a megfelelo étel receptjét, kedvére válogathat a különféle variációk között.Jó falatok, kellemes ízek. Kell ennél több? Családias reggeliket, kellemes ebédeket, hangulatos vacsorákat kívánunk!

Pelle Józsefné - Jó ​ételek - jó ötletek
"Könyvem ​nem »szakácskönyv«, legalábbis a szó régi értelmében nem, hiszen sok közismert étel leírása nincs meg benne. De nem is ez volt a célom. A mai dolgozó nőknek szeretnék néhány tanácsot, ötletet adni arra a szinte naponta elhangzó kérdésre, hogy "mit főzzek ma?". Lehet rövid idő alatt is jót és táplálót főzni, ünnepi ebédet készíteni és vendéget várni úgy, hogy a háziasszony ne merüljön ki, ne legyen a főzés, a háztartás rabszolgája és áldozata. Csak szakítanunk kell a régi szokásokkal, és ésszerűsítenünk kell az étkezést is. Könyvemben a megváltozott főzési igényeknek megfelelő recepteket igyekeztem összegyűjteni, tehát főleg húsos és hústalan egytálételeket, gyorsan elkészíthető húsételeket, a főzelékek, a köreteket, a saláták és a mártások közül pedig azokat, amelyek változatosabbá tehetik étrendünket. Szeretném, ha a bőséges reggeli fogyasztásának szokása elterjedne, ezért foglalkozom külön a reggelire adható ételekkel." Így foglalja össze a könyv célját Pelle Józsefné, a Rádió főzési tanácsadójának gyakori szereplője. Reméljük, hogy a három kiadást megért "Bogrács és kukta" után ez a könyv is tetszeni fog minden háziasszonynak.

Pelle Józsefné - Boda Zoltánné - Nagy Elvira - Máté Pálné - Halmos Monika - Köretek, ​saláták, mártások könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Nagy Elvira - Pelle Józsefné - Nagy ​süteményeskönyv
Ha ​szeretnének minőségi tanácsokat kapni a süteményekben felhasználandó alapanyagokról; az aromák, fűszerek, zamatosító ízek harmóniájáról; a sütéshez használatos konyhai kellékek, eszközök előkészítéséről, akkor az erre legalkalmasabb könyvet választották! Kíváncsiak rá, hogy a Bankókockáknak van-e köze az igazi bankókhoz? Vagy - gondolják, hogy a Vadangyal süti íze tényleg olyan vad és angyali, bájos és pikáns is egyszerre, mint ahogyan azt a neve sugalmazza; a Királynőkocka pedig valóban olyan fenséges és a Bugriskocka kelekótya? Édes rejtélyek ezek, melyeket a kíváncsiságuk könnyűszerrel életre kelthet? Nincs más hátra, mint elolvasni ehhez a következő aprócska receptet...

Pelle Józsefné - Főzőiskola
A ​konyha célszerű berendezésétől az étrend összeállításáig. Praktikus tanácsok, új és újra használatos régi módszerek a sütés-főzésben.

Balyó Mária - Pelle Józsefné - Bogrács ​és kukta
A ​világszerte joggal híres magyar konyháról - itthon, magunk között - megállapíthatjuk, hogy hagyományos ételeinek elkészítési ideje nem éppen a dolgozó asszony rövid szabad idejéhez van méretezve, de fűszerezettsége és emészthetősége sem felel meg mindig a megváltozott életkörülmények között élő emberek igényeinek. Ízletes, jó étel, amely gyorsan készül, s amely megőrzi az alapanyagok hasznos, a szervezet számára fontos összetevőit, étrendünket változatossá teszi, s az adott anyagi feltételeket, a család jövedelmét is figyelembe veszi - e szempontok szerint válogatta össze a Rádió szerkesztője és szakácsa a recepteket; s a szakember, aki egyszersmind háziasszony is, megpróbálta néhány hagyományos étel "modernizált" változatát kialakítani.

Gyulai Irén - Demeter Rózsa - Pelle Józsefné - Karcsú ​leszek
Korunk ​szépségideálja a karcsú, jó mozgású nő és férfi. Ennek ellenére korunk egyik népbetegsége mégis a túltápláltság, az elhízás, olyan nagy mértékben, hogy a televízió, a rádió és a sajtó is harcot indított ellene. Ehhez kíván csatlakozni ez a könyv is, mely sok hasznos tudnivalót tartalmaz. Három szakember fogott össze, hogy öltözködési tanácsokkal, tornagyakorlatokkal, receptekkel segítsen azoknak, akik karcsúak akarnak lenni vagy nem akarják szaporítani kilóik számát. Ezt a könyvet nem elég olvasni, a tanácsokat gyakorlatban is alkalmazni kell. Csak így - a szerzők és az olvasó közös "munkájával" - valósítható meg a könyv célja: a karcsú termet, s a termethez illő, előnyös öltözködés.

Pelle Józsefné - Minerva ​nagy szakácskönyv
"Ebben ​a könyvben több évtizedes háziasszonyi és szakmai tapasztalataimat adom át azoknak,akik szeretnék családjukat jól ellátni. Sokféle receptet gyűjtöttem össze,egy-egy ételnek sokszor több elkészítési módját is,remélem,mindenki megtalálja azt,ami ízlésének ,lehetőségeinek,az adott körülményeknek legjobban megfelel. E könyv tanácsokat ad a kezdőknek,de a gyakorlottabbak is bizonyára találnak benne néhány jó ötletet,mely megkönnyíti,egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a szinte legtöbb időnket igénybe vevő házimunkát:a főzést. A receptek általában 4 személyre szólnak,kivéve a süteményeknél,és ahol a leírásban másként jelöltem meg. A hagyományos ételek mellett olyan receptek is vannak,amelyek gyorsan,egyszerűen elkészíthetők.Ezzel a dolgozó nők főzési gondjain szeretnék segíteni,azokén,akik a napi munka után kezdenek el főzni,hogy családtagjaik az otthoni ízeket élvezzék.Hiszen ezek az ízek sokszor emlékezetesek maradnak egy életen át... Egy asszony se legyen a konyha rabja,de teljesen mellőzni sem lehet a főzést.Meg kell találni a középutat! Ma már nem az a jó háziasszony,aki a legrafináltabban készült ételkülönlegességekkel akarja elkápráztatni (vagy "pukkasztani") vendégeit,hanem az,aki úgy oldja meg a vendéglátást,hogy senkinek se legyen terhes (sem elkészíteni,sem elfogyasztani),aki nem mártírarccal teszi családja elé az órákig készített ételt,henem örömmel tálalja a jó előkészítés után gyorsan elkészített ebédet,vacsorát. A család közös étkezéseinek nemcsak a táplálkozás a célja.A napi munka után vagy ünnepi alkalmakkor itt találkoznak a családtagok,és terített asztal mellett mindig derűsebben látjuk az életet."

Kollekciók