Ajax-loader

Dr. Vedres Géza könyvei a rukkolán


Dr. Vedres Géza - Öt ​áldozat egy tettes / Temet a gyilkos
Életében ​több mint háromezer gyilkossági ügyben dolgozott. Dr. Vedres Géza mégis szereti az embereket. Aki először látja ezt az ősz hajú, kisportolt, korát meghazudtoló, erős, fiatalos férfit, nem mondaná meg, hogy zsaru volt. Méghozzá nem is akármilyen. Munkásból lett rendőr, aki még részt vett az 1945-ös utcai tűzpárbajokban, a feketézők, az alvilág felszámolásában. Az első fegyver, amit egy banditától kobzott el - mert akkoriban a gyilkosoknak volt pisztolyuk, puskájuk, a rend őreinek annál kevesebb -, ott van a vitrinjében ma is. A nyomozás, a bűn útján járók utolérése sokszor több hónapos hajszát, éjjel-nappali talpon létet, az utóbbi időben a tudomány minden eszközének igénybevételét jelenti, tehát soha nem volt időmilliomos. Nincs szükség rá, hogy kitalált történeteket írjon, az igaziak azok, amelyeket átélt, amelyek sokszor megfejthetetlen rejtélynek tűntek. Ha ezek a történetek egy helyre kerülnének, egy könyvtárt töltenének meg. Az IPV gondozásában jelentek meg első kötetei, a Halál a műteremben, a Géppisztolyos bandita, a Gyilkos kulcsa, a Szoknyás vipera. Várakozáson felüli sikerük volt, hiszen rendkívül rövid idő alatt elfogytak, sokan kérdezték: mikor jelenik meg az újabb kötet. Hát itt van. A Temet a gyilkos és az Öt áldozat, egy tettes nem egyszerűen izgalmas, kitűnően megírt, olvasmányos krimi, hanem sokkal több, hiszen a szerteágazó, rendkívül bonyolult írói munkával, áldozatokkal és tettesekkel ismerkedhetünk meg. Biztosak vagyunk abban, hogy akik ezt az újabb két kötetet elolvassák, ismét felteszik a kérdést: mikor jelenik meg a következő kötet.

Dr. Vedres Géza - Akasztás ​kétszer
- ​Rendezte a gondolatait? - Igen. - Akkor kérdés nélkül tudja, hogy vallomásának melyik része az, amiben tévedett - fogalmazott tapintatosan a hadnagy. - Tudom. - Akkor kezdje el. - Azt mondtam eddig, hogy nem volt szándékomban megölni, csak jól megverni, elvenni a kedvét Karola zaklatásától. Ez nem így van. Az igaz, hogy legelőször erre készültem, de azután, amikor Rudival találkoztam és a segítségét kértem, amire ő hajlandó volt, átváltottam az ölés gondolatára. Azt mondtam, verjük agyon azt a féltékeny bölényt.

Dr. Vedres Géza - Ölelő ​gyilkos
A ​helyszíni halottszemle orvosi megállapítása szerint a halott nemrégen, legfeljebb hat-nyolc órán belül kerülhetett a vízbe. Életkora huszonöt, harminc év körüli, jól táplált, százhatvankét centi magas és szőke hajú. Viplából készült fogpótlása van a bal alsó negyedik helyén és kezein nem látszott fizikai munka nyoma. Körmei a kezén és a lábán egyaránt ápoltak és vörösre festettek voltak. A bal szem tájékán egy ütéstől vagy ütődéstől származó vörhenyes elszíneződést és ugyanazon oldal halántékától a fülig egy repesztett sérülést talált. A melleket bizonyosan emberi kéz metszette le, mert szabályos ívű köralakja ezt mutatta. A halál oka feltehetően fulladás és holtan került a vízbe, azaz bűncselekmény áldozata lett. Ennél többet csak a boncoló orvosok tudnak majd mondani. A holtestet elszállították, a halász és az orvos közreműködését megköszönték, míg ők hárman hozzáláttak a partmenti helyszín alaposabb átkutatásához. Több száz négyzetméternyi területet vizsgáltak át, de semmi olyan nyomot, amit a bűncselekménnyel összefüggésbe hozhattak volna, nem találtak.

Dr. Vedres Géza - Halál ​a műteremben / A géppisztolyos bandita
A ​gyűrött ballonkabátos, esetlen, de mégis szeretetre méltó Colombo, a két joviális Maigret és Derrick, a szélsebes kezű Angyal régi ismerőseink. A felügyelőt, a bűnözők csavaros észjárásán is túljáró nyomozót mindenki másképp képzeli. Dr. Vedres Géza ősz hajú, bajuszos, közepes termetű, kisportolt, jó kedélyű nyugdíjas. Ha az utcán bárki találkozik vele biztos tévedne, ha arra tippelne: vajon mi volt a foglalkozása, mert mindenre gondolnak, csak arra nem, hogy 35 évig gyilkossági ügyekkel foglalkozott. Alig ért véget a második világháború, 1945-ben lett "zsaru", akkor, amikor az emberi életnek nem volt értéke. Utcai vetkőztetések, gyilkosság egy kabátért, vagy éppen két kiló kenyérért, a bűnözők állig felfegyverkezve, a rendőrök fegyver nélkül... Egy budafoki házkutatásnál a bűnöző fegyverét vette el, sokáig ez volt a szolgálati pisztolya. Végigjárta a ranglétrát, húsz évig vezette az életvédelmi osztályt, több ezer emberölési, gyilkossági ügyben nyomozott. Ott volt Hekus Dönci elfogásánál, hónapokig üldözte a szegedi Paprika utcai gyilkost, aki öt embert ölt meg, a nők rémének, a martfűi Kovács Péternek kézre kerítésében is részt vett, a népligeti és csepeli gyermekgyilkosság ügyében is nyomozott, s a közelmúlt krónikája a rendőrgyilkos kézre kerítése. Agatha Christie hátborzongató történeteiben a mindent megfejtő öregasszony, Miss Marple zseniális, de kitalált figura. Dr. Vedres Géza krimijeit az élet írta.

Dr. Vedres Géza - A ​szoknyás vipera / A gyilkos kulcsa
A ​szoknyás vipera Állat az emberben? Iszonyatos ösztön-örökség a régmúltból? Mi az a belső késztetés, amely a csinos tiszántúli lányt gyilkosságra vezeti? A hidegvérrel elkövetett emberölések mindig megdöbbentik az embereket. A megdöbbenés ereje, sokkhatása akkor éri el tetőfokát, amikor az áldozatok gyerekek. A kislány virággal érkezett. Neki szedte, a kedves, mosolygós néninek, akinek mosolyában nem látta a viperafogak halálos csillogását. És Rozi hidegvérrel, újból ölt. Ezt a második gyilkosságot utolsó, főpróbának tartotta a harmadik előtt... A gyilkos kulcsa Az uzsorás élete soha sincs biztonságban. Túlságosan sokan tartoznak neki és gyakran akadnak olyanok, akik szívesen elodáznák a visszafizetést egészen a pénzeszsák halála napjáig. És megint csak akadnak, akik készek előre hozni e nap dátumát. Juliska néni halálhíre megmozgatta a kedélyeket s az izgalom csak akkor csitult el, amikor a helyi lap lekörözte -, rekord gyorsasággal tett beismerő vallomást a gyilkos. - Túlságosan is gyorsan - tűnődött a bűnügyi vezető. - De ugyan miért? És valóban ő a tettes? Vajon nem járkál szabadon az igazi gyilkos, aki esetleg ismét kész embert ölni, ha érdekei úgy kívánják? Mintha csak kétségeit támasztaná alá a frissiben érkezett jelentés: a gyilkosság színhelyéről eltűnt hegedű felbukkant a városban.

Dr. Vedres Géza - Dr. Kertész Imre - Dr. Illár Sándor - Dr. Katona Géza - Dr. Tóth Tihamér Lassó Károly - Dr. Dobos János - Dr. Dávid Gábor - Dr. Mados Imre - Dr. Kállai László - Kriminalisztika I-II.
Tankönyv a Rendőrtiszti Főiskola hallgatói részére, megjelent 1984-ben.

Kollekciók