Ajax-loader

Bacsó Péter könyvei a rukkolán


Bacsó Péter - Fábry Sándor - Megint ​tanú
"- ​Itt vannak az új iratai....- ifjú Virág egy szép bőrtárcában átad neki egy csomó iratot. - Maga mostantól kezdve Zsellengér Zoltán. Pelikán József pedig nem létezik többé. Halott! - Hogyhogy halott? - csattan fel Pelikán méltatlankodva. - Virág úr, én élek. - Pelikán József halott! - mondja ifjú Virág ellentmondást nem tűrő hangon. - A gyilkosa pedig nem más mint idősb Virág Árpád, az én elvetemült apám, akit én ebben a keresetemben előre megfontolt emberölésért ezennel feljelentek... - Feljelenti? Az apját? Aki már nem is él? -Pontosan. Psztumusz. De nyugodjon meg: Pelikán Józsefet rehabilitálni fogják, és dísztemetést kap! Ráadásul abban a kivételes helyzetben lesz, hogy el is mehet a saját dísztemetésére. - Szóval maga szerint Pelikán József, azaz én már egyáltalán nem élek? - Jól látja a kérdést - csap le rá ifjú Virág. - Maga tényleg ennyire hülye vagy tényleg nem érti? Értse meg, én bíróság elé akarom állítani az apámat, aki valóban nem él, de ez ebben a pillanatban részletkérdés! Vádat fognak emelni ellene! És ahhoz alap ell. Érti?! Maga lesz a vád tanúja, de ezúttal semmit se kell tennie. Nem fogják kihallgatni, verni, magánzárkába dugni - csak egyszerűen maghal."

Covers_157599
elérhető
1

Bacsó Péter - Áramütés
Ötlettől ​a filmig

Bacsó Péter - A ​Tanú
"Nincs ​mit tenni - mondja Pelikán. - Kinyírjuk Dezsőt. - Gizi elbúsúl, könnycsepp jelenik meg a szeme sarkában: - Muszáj? - Pelikánnak megtódul a vére. Még ez a lány is az érzelmeset játssza? Odavágja elé az asztalra a húsjegyeekt. - Vagy panírozd be ezeket! - A konyhában ott a többi gyerek is. Az egyik felkapja szép, színes papírokat, és földobja a levegőbe. Nagy, színes papírpillangók röpködnek, lassan leereszkednek a földre, a kölykök nézik, nagyokat nevetnek. Pelikán szótlanul figyeli a gyerekeit, aztán leül. Vészjóslóan mered maga elé. - Nincs mit tenni. Kinyírjuk a Dezsőt. - Gizi szavát alig hallani: - Szegény Dezső. - Meg kell halni neki - mondja ki az ítéletet Pelikán. - Most? - Éjjel. Sokára jön meg az este. Pelikán üvegezett verandán ül, s várja, hogy gyűljön a sötét. A túlsú partról harangszót hoz a szél. Aztán csönd, és végre fekete éjszaka. Pelikán föláll, bemegy a konyhába, félretolja a kecskelábú asztalt. Felemeli az alatta levő csapóajtót, az asztalról fölmarkol egy villogó, kajla kést, és leereszkedik a pincébe. Gizi még utánaad egy nyugtalanul lobogó viharlámpát..."

Bacsó Péter - Hamvadó ​cigarettavég
Karády ​Katalin sugárzó megjelenése, szuggesztív egyénisége, mély, rekedtes, rejtezkedő titkokat, elfojtott vágyakat sejtető hangja révén örökre beírta magát a magyar filmtörténetbe. Mindössze négy és fél év alatt egy híján negyven filmet forgatott, köztük volt a Halálos tavasz, a Kísértés, a Csalódás, a Machita, az Ópiumkeringő, az Egy szív megáll, a Halálos csók és még lehetne a sort folytatni. Ezt az üstököshöz hasonlítható kirobbanóan gyors sikerpályát mutatja be Bacsó Péter a maga módján filmregényében, amelyből az azonos című film készült. A remek színészek - Nagy-Kálózy Eszter (Karády Katalin), Rudolf Péter (Süti) és Cserhalmi György (Tábornok) - játékában az álmok és a vágyak szembesülnek a valósággal, a dalok kis drámái az élet nagy tragédiáival. Szinte érezzük a pillanatnyi boldogságot és a mérhetetlen fájdalmat, együtt dúdoljuk a szereplőkkel az ismert dallamokat, és nosztalgiával gondolunk a fantasztikusan népszerű művésznőre.

Bacsó Péter - Jelenidő
Bacsó ​Péter három filmjének irodalmi forgatókönyvét kapja kézhez az olvasó: Kitörés, Jelenidő és Harmadik nekifutás.

Bacsó Péter - Fábry Sándor - A ​tanú / Megint tanú
Pelikán ​elkomorul. - Azért van egy kis rossz érzés bennem - suttogja Virágnak - Ekkora felhajtás. Mégiscsak becsaptuk az embereket. - Ugyan kit csaptunk be? - Virág lehunyja szemét, megsimítja a bajuszát, mint mindig, amikor összegezi gondolatait. - magunkat? Mi úgyis tudjuk, hogy miről van szó... A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Hát azoknak bizony túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a bőrükben lenni.

Bacsó Péter - Fábry Sándor - 3 ​Tanú
Pelikán ​József, Virág elvtárs, Bástya elvtárs - Bacsó Péter halhatatlan hősei, akik 1968 óta bevonultak mindennapi életünkbe. A társadalmi és történelmi fonákságokat szatirikusan láttató, fanyar humorral megformált alakok "aranyköpései" - Az osztályharc egyre élesedik... A nemzetközi helyzet egyre fokozódik... Egyszer még kérni fogunk magától valamit... Az a gyanús, ami nem gyanús... Az élet nem egy habos torta... Jelezni kéne, hogy nem nyulak vagyunk!... És újra eljön a nagy fekete autó... Rossz emlék, de a miénk. Ezért ápolni kell... - szállóigévé váltak. A kitűnő szinészek által életrekeltett alakok rég elfelejtett emlékeket ébresztenek bennünk, s felidézik a kort, amelyben majd ötven évig éltünk.

Kollekciók