Ajax-loader

Pálffy István könyvei a rukkolán


Földesi Judit - Pálffy István - Kicsik ​és nagyok illemkönyve
A ​Zenemanók társaságából jól ismert arany- és platinalemezes Földesi Judit színművésznő a gyerekekkel eltöltött idő hatására úgy döntött, segíteni próbál a kis- és kamaszgyermekes szülőknek néhány tanáccsal, ötlettel. A Zenemanókkal töltött idő alatt ugyanis rengeteg mókás és különös helyzet fordult már elő, amelyre Judit, mint józan felnőtt és gyakorló édesanya, illetve mint örök játszótárs is keresi a helyes választ. Segítségére ebben a kötetben az MTV Híradójának sztárja, Pálffy István lesz, aki kétszeresen is érintett a témában, hiszen apró kisfia és kamaszlánya mellett is sokféle viselkedési kérdésre kell, hogy válaszolni tudjon. Nem utolsósorban pedig a tavalyi év egyik nagy könyvsikere, a rendhagyó és hiánypótló kézikönyv, a 222 szó az illemről c. mű is az ő nevéhez fűződik. A könyvben tehát szubjektív témafelvetések szerepelnek Földesi Judittól, amelyekre Pálffy István szakszerűen, mégis kötetlen, oldott és sajátos stílusban válaszol. A felvetett témák között található többek között a köszönés, bemutatkozás kérdése, a kérem-köszönöm varázsige használata, ajándék, pénz, étkezés, telefon, Internet, születés, halál, ünnepek stb. A szerzők igyekeztek a legfontosabb viselkedési szabályokat körbejárni, úgy feldolgozni, hogy szülőknek és gyerekeknek egyaránt hasznos és egyben szórakoztató olvasmány is legyen.

Pálffy István - 222 ​szó az utazásról
2004. ​október 27-én megjelent Pálffy István új könyve, a 222 szó az utazásról. Ez a kiadvány egy háromrészesre tervezett sorozat második kötete. Hasonlóan tavalyi elődjéhez, a 222 szó az illemről című kötethez, ez a mű szintén rendhagyó, hiánypótló. Praktikus, hasznos tanácsok gyűjteménye, mely egyben az általános műveltség és látókör szélesítésére is szolgál. A könyv szerkezete az ábécét követi, olyan, mint egy lexikon, de természetesen nem követeli meg, hogy alfabetikus sorrendben haladjunk benne Ha valaki végigolvassa pusztán a tartalomjegyzéket, rögtön feltűnik, hogy már maga a szócikkek kiválasztása is szubjektív, "pálffys" módon közelíti meg az utazás témakörét. Így kerül egy könyvbe Willy Fogg, a marslakók, banánozás és a kéktúra. A híradós a tőle megszokott szellemességgel továbbra is alapvetően meghatározza az írás hangulatát. Pálffy István könyvében így vall az utazásról: "Aki utas, legyen szerény. Ez a bölcsesség már 400 éves, és Shakespeare-től származik. Minden utazó hazája saját maga által felhatalmazott rendkívüli követe, és amilyen hírét viszi országának, olyan látogatókra számíthat odahaza. Magyarország gyönyörű, az ország nem jelentéktelen része turisztikai bevételekből él. Ha polgáraink olyan képet mutatnak rólunk, amelyből ítélve egy idegen úgy kerül meg bennünket, mint Magellán a Horn-fokot, ne csodálkozzunk. Az utazás tervezése kezdődjék a tájékozódással. Ügyeljünk rá, hogy rendelkezzünk némi nyelvismerettel. A minimális szókincs csodákat művel: a barátságos köszönést az ország nyelvén, a suta próbálkozást, hogy étteremben a helyi étlap alapján rendeljünk, minden országban barátságosan honorálják. Tiszteljük a vendéglátóink intim szféráját. Szükség lesz egy jó útikönyvre, amely a helyiek szokásairól és érzékenységéről is beszámol. Mindjárt tudni fogjuk, hogyan viselkedjen és ruházkodjon az ember. Szóval ne turistáskodjunk, legyünk utazók."

Pálffy István - Egy ​kis hazai - Szekszárd és a régió
Egy ​méztermelő, első és másodvonalbeli borászok, a díjnyertes cukrász, egy elfeledett gyöngyfűző, az öreg gyékényfonó, a bogyiszlói asszonyok vagy a paprika. Egy kis hazai Ebben a könyvben nem azt fogják találni, hogy a főúri kastély baloldali lépcsőházának harmadik fülkéjében lévő freskótöredék melyik osztrák festő követőjének műhelyéből származhatott. Hazai csodákat és különlegességeket viszont annál többet mutatunk. - Tudnivalókat: vagyis szekszárdi történeteket, tolnai legendákat és meséket. - Látnivalókat: a Sárköz, a Völgység és a Dél-Mezőföld természeti és teremtett kultúrájának legjavát. - Tennivalókat: programokat, eseményeket, helyszíneket, kihasználni a Szekszárd környékén töltött időt. - Útravalókat: pontos túraútvonalakat, kirándulásokat és barangolásokat Tolnában. - Ennivalókat: a hagyományos tolnai asztalról, egy jó falatot a megfáradt utazóknak. - Innivalókat: egy pohárral, lemosni az út porát. Nyugodalmas helyeket az éjszakára.

Pálffy István - Horvátország
A ​ProEurópa Kiadó Pálffy István: Horvátország Konyha Kultúra Kalauz című legújabb exkluzív kézikönyve azokhoz szól, akik tájékozódnak, akik felidézik élményeiket, és akik csak álmodoznak. A rendhagyó gasztrokulturális kirándulás során nemcsak a kedvelt turistaparadicsomok kapnak helyet a könyvben, hanem olyan települések is, amelyekért érdemes letérni a tengerpart felé vezető autópályáról. A kötet kalauza, Pálffy István, a magyar utazó szemével néz, lát, szagol, ízlel és tapasztal. Egyéni hangvétele miatt a kötet különleges élményt nyújt, minden új megvilágításban kerül tárgyalásra, magyar vonatkozásban kap hangot. Az exkluzív kivitelezésű, színes képekkel teli könyv mindenképp tartalmas olvasmány, de kézikönyvként is használhatja mindenki, aki utazása előtt tájékozódik.

Pálffy István - A ​rádiólokátor a háború szeme
Napjainkban, ​a korszerű technika korában és világában, a rádiólokáció és eszköze, a rádiólokátor igen széles körben elterjedt: felhasználása a különböző tudományos kísérleteknél, a repülésnél és a haditechnikában igen sokoldalú. Nagyságuk és típusaik igen változatosak, hordozhatóak és több tonna súlyúak is léteznek. Mindjárt a bevezetőben megemlítjük, hogy a rádióelektronikának ebben az ágában matematikai ismeretek nélkül nehéz boldogulni. A rádiólokáció elméletével, a lokátorok technikai kialakításával, megszerkesztésével különleges szakképzettségű matematikusok, fizikusok, mérnökök és technikusok foglalkoznak. Persze nem akarjuk az olvasót a lokáció bonyolultságával megrémíteni, és máris kijelentjük, hogy füzetünk nem tartalmaz bonyolult matematikai képleteket, levezetéseket, hiszen célja éppen az, hogy felkeltse a téma iránti érdeklődést, gyarapítsa a technikai – haditechnikai – ismereteket, műveltségeket. A magyarázatokat egyszerűen, közérthetően állítottuk össze, és jó néhány olyan rajzot és ábrát talál az olvasó a füzet lapjain, amelyek a jobb megértést, a szemléletességet szolgálják.

Pálffy István - Mit ​érdemes megvenni? - A 100 legjobb magyar bor 2010
Immár ​harmadik éve, hogy novemberben, az újbor bemutatása után Pálffy István, az egykori híradós, saját borkalauzzal jelentkezik. Könyve vásárlói tanácsadó: arról szól, hogy 2010-ben melyik az a 100 magyar bor, amelyet szerinte érdemes megvenni és megkóstolni. Az ajánlásokat árkategóriákra bontja, mert van jó bor, iható bor 1000 Ft alatt is, és nagyon sok jó bor van 1000-2000 Ft között. Pálffy István könyve független tanácsadó: nem fizették le borászok és pincészetek, nem kapott ajándékba több hektó bort, helyette önállóan kutatott és kóstolt, a divatos, felkapott borászatok mellett keresve új, figyelemre méltó irányokat és arcokat. Hiszen könyve a borászokról is szól, mert minden palack borban ott van az ember és annak kétkezi munkája, ott van a borász és szőlősgazda. A leírások után praktikus infók következnek a pincészetek elérhetőségeivel, valamint arról, hogy hol kapható az adott palack bor. Az újítások mellett Pálffy István számára a legfontosabb érték megmaradt: ez továbbra is az elkötelezetlen borkalauz. Ítéleteivel lehet egyetérteni, lehet velük vehemensen vitatkozni, egyet azonban nem érdemes: olvasatlanul hagyni őket. Szórakoztató, bátran szubjektív borkalauz!

Pálffy István - Mit ​érdemes megvenni? - A 100 legjobb magyar bor 2009
Tavaly ​debütált Pálffy István független vásárlási tanácsadója, nagy sikerrel és élénk visszhanggal. Az új kiadás a korábbi kötetet folytatva a szerző 100 kedvenc magyar borát mutatja be, 5 árkategóriában. Mert bizony, van jó, iható, szőlőből(!) készült magyar bor 1000 Ft alatt is, csak meg kell találni a polcon. Ebben is segítség a kötet, na meg abban is, hogy melyik bor alkalmas fröccsnek vagy ajándékba, melyiket igyuk magyaros ételekhez vagy vasárnapi ebédhez, melyikkel állítsunk be egy baráti beszélgetésre, és melyikkel lehet jó eséllyel csajozni. Haladóknak pedig néhány változás 2008-hoz képest: jobbak a borok, magasabbak a pontszámok. Több a rozé és a pinot noir, divatosabb a fehér, kevesebb tanninban fogant vörösbor szerepel. Másfélszer annyi borásznak jutott hely, bővebbek a borismertetők, az ajánlásokat pedig praktikus bortúrák egészítik ki: 10 olyan magyar tájegység, ahová nemcsak a borok és borászok, de egy-egy finom étel miatt is érdemes ellátogatnunk. Az újítások mellett Pálffy István számára a legfontosabb érték megmaradt: ez továbbra is az elkötelezetlen borkalauz. Ítéleteivel lehet egyetérteni, lehet velük vehemensen vitatkozni, egyet azonban nem érdemes: olvasatlanul hagyni őket. Szórakoztató, bátran szubjektív borkalauz! A szerző hozzáállása abszolút pártatlan, szigorúan az igényes, a borászatban járatos fogyasztó szempontjait követi. Véleménye is van, elvárása is, meg persze tapasztalata is; a könyvet olvasva az az érzésünk, hogy Pálffy évtizedek óta készült a könyv megírására, mert szívén viseli a magyar borok sorsát, és mert annyira otthon van a témában. A kalauzzal felszerelkezve pedig nekünk, laikusoknak már nem kell vagyonokat kifizetnünk egy-egy palack borért, ugyanakkor könnyebben és nagyobb biztonsággal választhatunk italt a vasárnapi ebédhez vagy egy meghitt vacsorához. Az első, tavalyi kötet megírásának ötlete Pálffy korábbi kollégája, a Kulinária kiadó tulajdonosa, Stahl Judit nevéhez fűződik. Stahl Judit kereste meg Pálffyt a kéréssel: írjon végre egy vásárlóknak szóló borkalauzt. A két egykori híradós hat éve nem dolgozott együtt, ám az egymás kollégájaként eltöltött idő – öt év a kereskedelmi televíziózásban – megmutatta, hogy szeretnek és tudnak egymással dolgozni – és így volt ez idén, ennek a könyvnek a megszületése során is.

Pálffy István - Egy ​kis hazai - Pécs
Németnek ​Bécs, magyarnak Pécs! - ahogy a régi mondás tartja. Pécsi pezsgő és pécsi pezsgés. Vagy éppen a pécsi kesztyű. Egy kis hazai. Ennek a sorozatnak az útikönyveiben nem csak a művészettörténeti részleteken van a hangsúly. Helyi csodákat és különlegességeket is kínálunk. -Tudnivalókat, vagyis pécsi történeteket és meséket. -Látnivalókat, a Mecsek természeti és a város teremtett kultúrájának legjavát. -Tennivalókat, programokat, eseményeket, helyszíneket, kihasználni az Európa Kulturális Fővárosában töltött időt. -Olvasnivalót, a pécsi kulturális rétegek fejtegetéséhez. -Útravalót, túraútvonalakat, kiránduló tippeket a hely feltérképezéséhez. -Enni- és innivalót a helyi asztalról - egy jó falatot a megfáradt utazónak és egy pohár pécsi bort, lemosni az út porát. Végül: nyugodalmas helyeket az éjszakára. S mindezt sok-sok pécsi ember ajánlásával.

Pálffy István - Pálffyction
A ​Pálffyction szójáték, az én fikcióm - amúgy angolosan -, és egyben utalás a kultfilmre, amelyben közismert képekből áll össze egy mesevilág. Az én fiktív világom képeit a tv és a média alakította ki, idővel saját életem mellékszereplőjévé váltam. Az újságokból már nem ismertem magamra, nem tudtam a tükörbe nézni. Ezért írtam ezt a könyvet, amely nekem is oszt szerepet. Nem a "sztár"-nak kikiáltotta tévést játszom benne, hanem önmagamat igyekszem adni. Nem a bulvárlapok sikeres, magabiztos tv-csillaga néz az olvasóra, hanem a bukdácsoló, kiszolgáltatott ember köszön be. Ledöntöm érdemtelenül fölállított szobromat, hogy szemügyre vehessen mindenki a médiaállatkert ketrecében...

Pálffy István - Mit ​érdemes megvenni? - A 100 legjobb magyar bor 2008
Pálffy ​István könyve a szerző kedvenc témájáról, a magyar borokról szól. És még nagyon sok mindenről. Mert ez a könyv nem egy szokványos borkalauz: igaz, rengeteg dolgot megtudunk belőle az adott borról, a borászról, a magyar borászat történetéről és trendjeiről, és azt is megtudjuk, hogy melyik borhoz mit jó enni, és melyik az a bor, amelyiket nem szabad azonnal meginni, mert csak jót tesz neki az idő. Ugyanakkor ez egy teljesen szubjektív írás: az a 100 bor szerepel benne, amelyeket Pálffy István kedvel, és amelyekről azt gondolja, nem hiába adjuk ki érte a pénzt. Az igényes, ám árérzékeny fogyasztó szempontja ez, ennek megfelelően tagolódnak az értékelések 4 fejezetre: 1000 Ft alatt, 1000-2000 Ft között, 2000-3000 Ft között és 3000 Ft fölött kapható borokra. Mert bizony, van jó, iható, szőlőből(!) készült bor 1000 Ft alatt is, csak meg kell találni a polcon – hát ebben óriási segítség ez a praktikus kis kalauz. A borok bemutatásai rövidek és tárgyilagosak, de egyszerre szellemesek és szórakoztatóak is, telis-tele humoros és szarkasztikus utalásokkal aktuális történéseinkre, a mai Magyarország meghatározó szereplőire és eseményeire. A szerző hozzáállása abszolút pártatlan, szigorúan az igényes, a borászatban járatos fogyasztó szempontjait követi. Véleménye is van, elvárása is, meg persze tapasztalata is; a könyvet olvasva az az érzésünk, hogy Pálffy István évtizedek óta készült a könyv megírására, mert szívén viseli a magyar borok sorsát, és mert annyira otthon van a témában. A kalauzzal felszerelkezve pedig nekünk, laikusoknak már nem kell vagyonokat kifizetnünk egy-egy palack borért, ugyanakkor könnyebben és nagyobb biztonsággal választhatunk italt a vasárnapi ebédhez vagy egy meghitt vacsorához. A könyv megírásának ötlete Pálffy korábbi kollégája, a Kulinária kiadó tulajdonosa, Stahl Judit nevéhez fűződik. Stahl Judit kereste meg Pálffyt a kéréssel: írjon végre egy vásárlóknak szóló borkalauzt. A két egykori híradós öt éve nem dolgozott együtt, ám az egymás kollégájaként eltöltött idő – szintén öt év a kereskedelmi televíziózásban – megmutatta, hogy szeretnek és tudnak egymással dolgozni – és így volt ez ennek a könyvnek a megszületése során is.

Pálffy István - Tájékozódás ​a vízen, a levegőben, és a kozmoszban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pálffy István - Egy ​kis hazai - Kaposvár és a régió
Ebben ​a könyvben nem fogják megtalálni, hogy a székesegyház baloldali hajójának harmadik kápolnájában lévő oltárkép melyik osztrák mester követőjének műhelyéből származhatott. Kis hazai csodákat és különlegességeket viszont annál többet mutatunk.

Pálffy István - Egy ​kis hazai - Óbuda és Békásmegyer - a III. kerület
"Budapest ​várostörténeti őse vitathatatlanul: Óbuda - leánykori nevén Aquincum, a magyarokkal kötött házasságban pedig - egészen a 13. századig - Buda néven. Az ókori és középkori épületek maradványai a járószint alatt pihennek, vagy éppen elvegyültek a későbbi épületek falaiban. Ezért mondják sokan, hogy ami Óbudából igazán érdekes, az már nem látszik. Most megcáfoljuk ezt a tételt, mert igenis: a felszínen van a lényeg. Teszünk három sétát - egyet-egyet a Főtér és a középkori központ körül, meg a rómaiak nyomdokain, s kilátogatunk a perifériákra is." (a Kiadó)

Pálffy István - 222 ​szó az illemről
2003. ​májusában megjelent életrajzi regénye megírását követően, a Szerző új kihívás elé nézett. Ezen átfogó illemkönyv kiadásának gondolatát a rendszerváltás óta végbement társadalmi átrendeződés hívta életre. Igényes elemző- és kutatómunkát követően látott munkához, s a mű megírásában arra törekedett, hogy az elfogadott, alapvető normák rögzítésen felül, alternatívákat kínáljon az egyes élethelyzetekben történő javasolt viselkedési formákra, mely formák betartása/követése sokszor a siker záloga.

Pálffy István - Erdély
Erdélyt ​mindannyian ismerjük. Vagy talán csak ismerni véljük, hiszen olyan közel áll hozzánk? Mindannyian szeretjük. Vagy csak hisszük, hogy szeretjük, mert úgy érezzük, hogy a miénk? Egy biztos, kíváncsiak vagyunk rá! Pálffy István, az utazó, ismét végig kóstolt egy országot, töprengett a történelmén, beszélgetett emberekkel. Leülni az asztalukhoz nem igazán nehéz: két szó után kerül pálinka, harapnivaló, többnyire érdekes beszélgetés. Már-már archaikus vendégszeretet. Az erdélyi konyha vegyes, mint a népek, amelyek lakták, mint a történelem, ami oda-vissza vonulgatott rajta, mint az élmények, amelyekkel ma találkozunk, és mint az érzelmek, amelyekkel hazatérünk. Egyszerű, őszinte, szegény, és becsületes, hagyományos, és ki tudja, milyen lesz a jövője. Erdélyben egy étkezés, de csak egy evés is, soha nem csak az ételről szól. Az asztalnál mindig beszélgetnek, és rendre előkerül a téma. Így a szerzők sem csupán konyháról, asztalról, pincékről beszél, hanem gazdag történelmi múltról, az elgondolkodtató jelenről és a megjósolható jövőről. Kapcsolódjunk be ebbe a diszkurzusba, hogy megismerjük múltunknak ezt a szegletét, hogy megpróbáljuk megismerni szomszédaink gondolkodásmódját és reménykedhessünk egy boldogabb jövőben.

Kollekciók