Ajax-loader

Herczeg János könyvei a rukkolán


Bizám György - Herczeg János - Sokszínű ​logika
Játék ​és logika 85 feladatban c. előző könyvünkben - mely ugyancsak a Műszaki Könyvkiadó gondozásában jelent meg - egy bizonyos logikai feladattípust tárgyaltunk, fokozatosan kibontakoztatva annak gazdag sokrétűségét. A könyv végén megígértük, hogy a logikai feladatok színes tarkaságát majd egy másik könyvben mutatjuk be. Ígéretünk beváltására most kerül sor - persze a teljesség igénye nélkül. Ebben a könyvben tehát a sokszínűségre törekedtünk - de a matematikai építkezésről itt sem mondtunk le. Az azonos típusú feladatokból kisebb-nagyobb sorozatokat állítottunk össze. Egy-egy ilyen sorozatban egy-egy témát bontunk ki - helyenként egyszerű eszközökkel is meglepő mélységekig jutva el. Talán szabad azt állítanunk, hogy némelyik feladatsorozat a matematikai kutatómunka hangulatát idézi.

Herczeg János - Csillagórák ​Vekerdi Lászlóval
„Megszámlálhatatlan ​órát töltöttem Vekerdi Lászlóval mikor A véges végtelen művelődéstörténeti sorozat 221 rádióelőadását felvettük és szerkesztettem. Valamennyi csillagóra volt számomra, már akkor is. Még a vágás fáradalmas rutinmunkája is, izgalmas kalandozásnak bizonyult a burjánzó ötletek, a meglepő fordulatok gondolati hálójában. Vekerdi a beszélgetések öngerjesztő folyamatában rendszeresen szétfeszítette a tervek kereteit, minden alkalommal kihívás volt improvizatív gondolati műrepülés után valamiképp leszállni a műsoridő megszabott kifutópályájára. Gyakorta hagyta fenn a hangsúlyt, jelezve a további elágazások most épp kihagyott lehetőségeit. Rendkívüli tájékozottsága érzékeny izgatottsággal társult. Tudománytörténet, irodalom, szociológia, lélektan váltott át egymásba, mély gondolatok könnyed szubjektivitással csillantak fel. Sokat idézett, és még többet fordított magyarul sosemvolt-sosemlesz kötetekből, mert a mondandó így volt elegáns, a gondolat így vált teljessé, teendői mennyiségét pedig nem számolta. Bizonyosat nem tudhatunk, a történetek – legyen az a tudományé, az irodalomé vagy mindenestül a művelődésé – magukon viselik a történetmondó személyét és korát – de Vekerdi Lászlóhoz hasonlatosan hiteles lélekvezetőt elképzelni sem tudok, és nagy öröm, hogy rátalálnom megadatott.” Sokak legendás matematika tanára, Herczeg János, rádiószerkesztő, majd később az Élet és Tudomány főszerkesztője inspirálta A véges végtelen hajdani csillagóráit, amelyben most része lehet a kedves olvasónak is. Néhány részlet a kiadó honlapján meg is hallgatható. „Megszámlálhatatlan órát töltöttem Vekerdi Lászlóval, mikor A véges végtelen művelődéstörténeti sorozat 221 rádióelőadását felvettük – a kötet ebből nyújt válogatást. Valamennyi csillagóra volt számomra. Vekerdi olvasása után másként látjuk a világot, és némileg mássá válunk magunk is.” Herczeg János

Havasi Tamás - Herczeg János - Kerek György - A ​rádió ostroma
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bizám György - Herczeg János - Játék ​és logika 85 feladatban
E ​feladatok közül néhány már megjelent az Élet és Tudomány c. népszerű tudományos hetilapban, _A gondolkodás iskolája_ (megelőzőleg pedig a Logar Miska feladatai) rovatban. Rovatvezetési munkánk közben merült fel bennünk az a gondolat, hogy a rovat anyagát – rendszerezve és teljesebbé téve – könyvben is megjelentessük.

Herczeg János - Kíméletes ​terhességmegszakítás és szülésmegindítás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók