Ajax-loader

Kiss Róbert Richard könyvei a rukkolán


Kiss Róbert Richard - A ​világ legszebb szállodái 3. / Fantastic Hotels of the World 3.
A ​világ legszebb szállodáit bemutató sorozat harmadik kötete lenyűgöző képzeletbeli utazásra invitálja Önöket. Megpihenhetnek Poszeidon tenger alatti birodalmában, megismerhetik Jamaika túlfűtött hangulatú hoteljét, ahol a legdivatosabb viselet a pőreség, de láthatják Karlovy Vary híres szállodáját is, ahol James Bond egykori szobája várja a turistákat. Olvashatnak börtönből átalakított luxushotelről, a hobbitok szállójáról, Kuvait csodatornyáról. Létezik olyan hotel, amelyet repülőgépből alakítottak ki, és olyan is, amelyet sínautóból. A vállalkozó kedvűek aludhatnak koporsóban, oroszlánketrecben vagy gumiszobában. Láthatnak izgalmas fotókat a csupa tükör, hófehér, az első emberpárról elnevezett török luxusszállóról, Jeruzsálem büszkeségéről, a King David hotelről, Velence kincséről, a Danieliről. A sztárok, az uralkodók, az államelnökök kedvenc palotáin kívül megismerhetnek olyan hoteleket, amelyekhez történelmi események köthetők, ahonnan csatákat irányítottak, ahol békét kötöttek. A könyv elkalauzolja Önt a mesés Udaivilasba, egy indiai maharadzsa egykori palotájába, Szentpétervár híres hoteljébe, Hongkong központjába, bemutatja a sienai Grandhotel elképesztő szépségű szalonját, a barbadosi és a caouani egzotikus villákat, a Maldív-szigeteki Hilton víz alatti éttermét. Megtudhatják a budapesti New York hotel kávézójának történetét, és megismerhetik a fantázia szállodáját, a Hotel Bűvös Kockát. Kellemes utazást!

Kiss Róbert Richard - Nyelvi ​finomságok
Kiss ​Róbert Richard több egyetem és főiskola meghívott oktatója. Európa-díjas, Pulizer-emlékdíjas újságíró, a Prima Primissima Díj birtokosa. Nyelvi finomságok című könyvével kettős célt kíván elérni: 1. érdekes témák boncolgatása, tanulságképpen mindenkinek, 2. a magyar nyelv szeretetére és megbecsülésére buzdítás. Mivel Kiss Róbert Richard oktató, újságíró és tévériporter is, sok emberrel találkozik, s jól ismeri azokat a nyelvvel kapcsolatos problémákat, melyek mindenkit foglalkoztatnak, s tudja azt is, hogy az olvasók milyen nyelvvel kapcsolatos témákra kíváncsiak. Éppen ezért igen színes könyvet kap az olvasó a kezébe, hiszen tájékozódhat etimológiai (szófejtési), grammatikai, stilisztikai, helyesírási, nyelvművelő, névtani és kommunikációs kérdésekről, de olvashat névcsúfolókról, tréfás szokásokról, mondókákról, különleges helynevekről és számos egyéb nyelvi érdekességről is. A könyvet ajánljuk minden anyanyelvét szerető, annak felépítése, rendszere, változása, története iránt érdeklődő olvasónak.

Kiss Róbert Richard - Így ​látják a magyarokat a világban
Magyarország ​valahol Törökország és Csernobil között van, magas hegycsúcsokon. Ezt a választ egy Los Angeles-i közgazdász adta arra a kérdésre, hogy hallott-e már Magyarországról. A társaság többi tagja nem hallott még a furcsa nevű Éhesországról. Mivel hazánk angol neve /Hungary/ hasonlít az angol éhes szóra /hungry/, a világ minden táján elviccelődnek ezzel. Tényleg éhes? Én már nagyon éhes vagyok. Ezerszer hallottam már eme jeles poénokat. Előfordult, hogy elmondtam, honnan jöttem, és gyorsan megkínáltak harapnivalóval. Ilyenkor udvariasan mosolygok, és biztosítom újdonsült ismerősömet, hogy ez a frappáns szóvicc neki jutott eszébe először. Észak-Amerikában alig hallottak rólunk, akik mégis, azok lovasokra, végtelen sztyeppékre gondolnak. Klasszikus, de nem egyedi példa, amikor a tengeren túli csoport tagjai utazás előtt megkérdezték, hogy itt még vajon mindenki lovon jár-e, mert ők sajnos nem tudnak lovagolni, és akkor bizony mi lesz. Érdekes, hogy néhány Latin-Amerikai országban és Kubában jobban ismerik az országot. Magyar bokszolókat, magyar ételeket és a régi magyar focit tudják felidézni. Képzeljék, milyen jó lehetett a labdarúgásunk, hogy ennyi év alatt sem sikerült a Magyarország-futballnemzet képet romba döntenünk. Az olaszoknak elsőként a szép magyar emberek jutnak az eszükbe, ha azt a szót hallják: Magyarország. Meglepő, hogy az olasz nőknek is. Az idősebb lengyelek a legrokonszenvesebb nemzetnek tartanak minket, és felidézik a közös történelmi szálakat. A fiatalabbak ugyanekkor erről keveset hallottak. Ez nálunk is így van. Az osztrákok büszkének tartanak minket, a törökök pedig kedves rokonnak. Abban viszont nagyon sok külföldi egyetért, hogy szerintük pesszimisták vagyunk, és jobban tudunk sírni, mint örülni. Külföldön kicsit másképp látják Magyarországot, mint azt itthon gondolnánk. Erről és a magyarok többi néphez való viszonyáról szól ismeretterjesztő kiadványunk.

Kiss Róbert Richard - A ​világ legszebb szigetei
Melyik ​a világ legszebb szigete? Azt hiszem, ha Ön ezt a könyvet a kezében tartja, hozzám hasonlóan kicsit felfedező típus: érdeklődik az izgalmas, ismeretlen tájak iránt, megragadja Önt az egzotikum bűvölete. Gyerekkoromban én is mindig távoli utazásokról álmodoztam, és mivel a nyugati országokba csak ötévente lehetett ellátogatni, szüleimmel bebarangoltam az akkori Csehszlovákia; NDK csodás vidékeit. A rendszerváltást kővetően azután munkámnak köszönhetően eljutottam a Föld legeldugottabb országaiba is. Turisztikai filmeket készítettem a világ számos televíziós csatornájának, itthon jóformán csak annyi időt töltöttem, hogy tiszta ruhát pakoljak a bőröndbe. A sok-sok felejthetetlen élmény közül a legcsodálatosabbak talán az apró szigeteken eltöltött napok voltak. Egy idő után a barátaim rendszeresen megkérdezték: tudod-e már, hogy melyik a legszebb sziget a világon? Több mint tíz év elteltével már mertem válaszolni a kérdésre, most pedig Önöknek is bemutatom szubjektív rangsoromat. A toplista elkészítésekor az egzotikum, a látvány, a szórakozási lehetőségek és a biztonság egyaránt szempont volt. Így került az első kötetbe egyebek közt Bora Bora, Seychelles, Mauritius, Maldív-szigetek, Tahiti, Galápagos és a Bahamák, bár ez utóbbi már csak a 21. helyen. Reméljük, hogy a humoros leírásokkal fűszerezett és gyönyörű fotókkal illusztrált könyvvel sikerül majd örömteli perceket szereznünk kedves olvasóinknak.

Kiss Róbert Richard - A ​világ legszebb szállodái 5. / Fantastic Hotels of the World 5.
Irány ​Hawaii! Az Egyesült Államok 50. tagállamának neve a gondtalan pihenés jelképévé vált. Ezúttal elviszem Önöket Honolulu híres szállodáiba, a Waikiki parttól a világ legnagyobb kráteréig. Oahu szigetén a Kahala hotelben delfint idomítunk, aztán cápát etetünk, de még afrikai pingvinekkel is parolázunk Mauin, a Hyatt Regencyben. Szörf, hula, tűztánc, barlangi baseball Hawaii csodás szállodáiban. Az igazi paradicsom című fejezetben olyan trópusi hotelekről lesz szó, ahol mesés tengerpart várja a turistákat, kókuszpálmákkal, titokzatos őserdei ösvényekkel. Elutazunk egy magánszigetre, lustálkodunk egy korallzátonyon, megtaláljuk Bali kincseit, majd tombolni indulunk Acapulco városába. A legszebb kilátás című részben olyan hoteleket gyűjtöttem csokorba, amelyek szobáiból mesés a panoráma. Santorini tetejéről a tűzhányó kitörését követően szétszakadt sziget másik oldalát és a mélyben a tenger kék hullámait látjuk, Arizonában a vörös sziklákra nézhet az ablakunk. A Dizájn, luxus, kreativitás fejezet az elegáns és érdekes szállodákról szól. Arkansas-ban egy malom épületéből csináltak hotelt, Szingapúrban a Fullerton korábban posta volt, Zürichben a Widder pedig városháza. Az egykori funkcióra még sok minden emlékeztet. A Pénz, hatalom, káprázat című részben egy orosz milliárdos törökországi csúcshoteljéről olvashatnak, és arról a szingapúri szállodáról, ahová 1930-ig ázsiai vendégek nem léphettek be. Elmegyünk még a Balmoralba Skóciában, majd Miami partján nézzük meg a luxus fellegvárát. A világ legszebb szállodái 5. részében bemutatom Önöknek a 20 legcsodálatosabb lakosztályt a Földön. A lista személyes tapasztalatom, valamint szállodai szakemberek és a vendégek véleménye alapján készült. Tekintsék meg, hol pihennek a világsztárok, a királyok és az államelnökök!

Kiss Róbert Richard - A ​világtörténelem legszebb női
Ez ​a kötet bámulatosan érdekes kísérlet. A szerző ugyanis közli Szép Heléna, Kleopátra, Nofretete és a többi híresség elképzelt fényképét. Megmutatja, miként élnek egy európai író, újságíró képzeletében a világtörténelem legszebb női. Milyen lehetett Szaffó, milyen lehetne ma az utolsó kínai császár felesége. A könyv szereplői olyan lányok, asszonyok, akik szépségükkel, kifinomult ízlésükkel, bölcsességükkel, rafinált észjárásukkal, csalárdságukkal, gonoszságukkal vagy nemes tetteikkel befolyásolták a történelem alakulását. Akik miatt ma ilyen a Föld, ahol élünk. Az utolsó oldalt a szerző üresen hagyta. Ide mindenki beragaszthatja saját választottjának képét. A kedves olvasó leírhatja gondolatait arról a nőről, aki a legfontosabb a számára. Aki a legszebb és legigézőbb, és aki nélkül semmit nem ér a világ.

Kiss Róbert Richard - Nyelvelő
A ​szerző e könyvével kettős célt kívánt elérni: 1. érdekes témák boncolgatása, tanulságképpen mindenkinek, 2. a magyar nyelvszeretetére és megbecsülésére buzdítás. A munka egy hetilap cikksorozatára épül. Az olvasók hétről hétre beküldhették kérdéseiket, megírhatták véleményüket. Négy év alatt mintegy tízezer elektronikus vagy hagyományos levél érkezett, egyetemi oktatók éppúgy írtak, mint orvosok, cukrászok, néprajzkutatók, bérelszámolók vagy betanított munkások. Mivel a legtöbb írás az olvasók kérdéseire adott válasz vagy a kérdésekkel kapcsolatban felmerülő tudományos problémák megoldása, igen színes könyvet kap az olvasó a kezébe, hiszen tájékozódhat etimológiai (szófejtési), grammatikai, stilisztikai, helyesírási, nyelvművelő, névtani, kommunikációs kérdésekről, de olvashat tréfás szokásokról, mondókákról, különleges helynevekről, és számos egyéb nyelvi érdekességről is. A könyvet ajánljuk minden anyanyelvét szerető, annak felépítése, rendszere, változása, története iránt érdeklődő olvasónak.

Kiss Róbert Richard - A ​világ legszebb szállodái / Fantastic Hotels of the World
Számtalan ​rangsor készült már a világ szállodáiról a bevétel, a szobaár, a kihasználtság alapján, de vizsgálták azt is, mennyire elégedettek a vendégek, vagy hányan térnek vissza késõbb. Ez a lista más. Azokat a szállodákat gyûjtöttem csokorba, amelyek nem átlagosak. Amelyekbe, ha belép a vendég, így kiált fel: hú, ez igen! Ha egyáltalán fel bír kiáltani. Hiszen a világ egyik fantasztikus szállodáját például csak csutorával a szájában, palackkal a hátán közelítheti meg a látogató, mert a minihotel a tenger mélyén, a víz alatt található! De létezik olyan szálloda is, amelyet a fák lombjai közé építettek, és vacsora közben alattunk trombitál az elefánt. Svédországban jégbõl alkottak hotelt, a vendégek prémes hálózsákban alhatnak a jégágyon. A dél-afrikai Lost City palota köré mesterséges tengert álmodtak, és a teljes illúzió kedvéért gép keltette hullámokon szörfözni is lehet. Újjáépítették az elsüllyedt hetedik kontinenst, és létrehozták Atlantist a Bahama-szigeteken, a hotel csúszdája a cápák alagútján vezet keresztül. Van olyan szálloda, amelyik New York-ot, és olyan is, amelyik Párizst, Egyiptomot vagy Moszkvát mintázza meg, kicsiben. A híres dubai szállodák közül a vitorlát formázó Burj AI Arab helikopter-leszállóján maga Andre Agassi teniszezett. A fantáziának semmi sem szabhat határt. Kanadában még azt is eldönthetik a turisták, hogy eszkimó kunyhóban, szekér hátuljában, kocsi platóján vagy trópusi Dzsungelt idézõ szobában akarnak-e pihenni. Bora Borán úszkálhatunk tengeri teknõsökkel, Xcaretben idomíthatunk delfint, Galápagoson õsgyíkokkal napozhatunk. Ami közös: mindegyik szálloda elképesztõ és fantasztikus. A hotelek nem fizettek azért, hogy bekerüljenek a enyvbe. Ez a lista egy közép-európai újságíró listája, aki 16 éve járja a világot, több tucat filmet készített, és megszámlálhatatlan szállodát ismert meg munkája során. Jó szórakozást!

Kiss Róbert Richard - A ​fantasztikus nyelv
A ​könyv a magyar nyelvnek, mint a világ egyik legkülönlegesebb nyelvének bemutatására törekszik oly módon, hogy a magyar nyelv szeretetére és megbecsülésére ösztönözze az olvasókat, miközben érdekes témákat fejt ki, hogy azok tanulságképpen szolgáljanak minden korosztály számára. Az olvasó bárki számára könnyen emészthető, a magyar nyelv sajátosságait, érdekességeit, szabályait bemutató igen színes, szórakoztató könyvet kap a kezébe, hiszen tájékozódhat a nyelvek, nyelvváltozatok problémájáról, etimológiai (szófejtési), szókészlettani, névtani, stilisztikai, helyesírási, retorikai, kommunikációs és szaknyelvi kérdésekről, de olvashat tréfás szokásokról, mondókákról, és számos egyéb nyelvi érdekességről is.

Kiss Róbert Richard - Köszönésformák ​a magyar nyelvben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Róbert Richard - A ​világ legszebb szállodái 2. / Fantastic Hotels of the World 2.
A ​világ legszebb szállodái című könyv második kötete annyiban hasonlít az előzőhöz, hogy azokat a szállodákat gyűjtöttem csokorba, amelyek nem átlagosak, többet nyújtanak, mint egy hagyományos luxusszálloda. Néhány dologban azonban különbözik az első résztől. Bekerültek olyan szállodák, amelyeket a vendégek tettek naggyá és híressé. A második kötet hasonlít az elsõhöz annyiban, hogy azokat a szállodákat gyûjtöttem csokorba, amelyek nem átlagosak, többet nyújtanak, mint egy hagyományos luxusszálloda. A hotelek ezúttal sem fizettek azért, hogy bekerüljenek a könyvbe. Ez a lista is egy közép-európai újságíró listája, aki tizenhat éve járja a világot, több tucat filmet készített, és megszámlálhatatlan szállodát ismert meg munkája során. Néhány dologban különbözik a második kötet az elsõtõl. Bekerültek például olyan szállodák, amelyeket maguk a vendégek tettek naggyá és híressé. A londoni Savoy annak idején a svájci Ritz és az olasz Gucci munkahelye volt, ugye ismerõsek ezek a nevek? A Waldorf Astoriában maga Churchill is megszállt, de Einstein és a dalai láma is ott lakott. Persze a kötetbõl nem hiányozhatnak a hihetetlen ötletek hoteljei sem. Az amerikai Madonna Inn szállóban még barlanglakásban is megszállhatunk, Törökországban pedig Velencét mintázták meg, kicsiben. Hotel épült Hitler egykori rezidenciája, a Sasfészek mellett, és a világ leghíresebb golfpályáján is. A sivatagban sípályát építettek, mellé pedig egy alpesi síhotelt: Dubaj tényleg fantasztikus! Finnországban hókastélyban szállhatnak meg a vendégek, Tanzániában pedig a világ leghíresebb vulkáni kráterében építettek hotelt.

Kiss Róbert Richard - A ​világ legszebb szállodái 4. / Fantastic Hotels of the World 4.
"Életemben ​először ültem arany íróasztal mögött igazi aranyszéken, miközben kezemben aranytollat tartottam. A kedves olvasókat ezúttal az aranylakosztályba kísérem el, ahol még a toalett is nemesfémből van. Hongkong után irány Las Vegas, ahol cápák mellett lubickolhatnak a szállóvendégek, ha már unják a kaszinózást. Az új kötetben bemutatom a világ leghíresebb úszó szállodáit. Olyan luxushajókról olvashatnak, ahol a fedélzeten akár szörfözni is lehet, a jégszínházban pedig revüműsor szórakoztatja a nagyérdeműt. Partraszállás után felkeressük Mickey egér birodalmát. A meseszálloda titkait ismerhetik meg, majd Dubajba indulunk, a mesterséges sziget hoteltemplomához. Benézünk még a német Colosseumba, ahol oroszlánok éppen nincsenek, vannak viszont őrült taxik és rémlények. Az Amazonas partján fogunk tovább rémüldözni, egy olyan dzsungelhotelnél, ahol fakultatív program a pirájahorgászat. Megismerhetik a ragadozóhal csónakba emelésének szakmai titkait, majd puszta kézzel fogunk kajmánt. A sok kaland után történelmi körútra indulunk Kambodzsába, ahol felfedezzük a béke szállodáját, majd átöltözünk, és irány New York! Az arisztokrácia és a pénzvilág legszebb, legpatinásabb szállodáit vesszük sorra. Hárfazene mellett teázunk a Ritzben, a hivatalos etikettkönyv szerint felöltözve, majd Oslóban tapsolunk a Nobel-békedíjasnak. Aztán kicsit elengedjük magunkat, és a régi bikaviadalok helyszínét keressük fel Mexikóban, majd börtönbe kerülünk Oxfordban. Itt is oly hűvös van, mint a kanadai jéghotelben, ahol polírozott jégszobrokban gyönyörködünk. Eleget vacogtunk, pálmafás, homokos tengerpartra vágyunk. Arubán mélykék halakat fotózunk, Curacaón a holland építészetet tanulmányozzuk, Saint Tropez-ben pedig a sztárokat fotózzuk. Ha már a koktélok sem hűtenek le minket eléggé, ellátogatunk a Tátrába, majd Arosa csillogó tengerszemeihez. Építészeti csodákkal zárunk, a makaói Velencével, a kaszinókirály sivatagi palotájával és a madridi dizájnhotellel." (Dr. Kiss Róbert Richard)