Ajax-loader

Ernest Shackleton könyvei a rukkolán


Ernest Shackleton - The ​Heart of the Antarctic / South
Ernest ​Shackleton led two Antarctic expeditions, and died shortly after the beginning of a third. His first expedition was not a total success (they did not reach the South Pole), and the second was, in some senses, a total failure (they never reached the Antarctic mainland at all). Yet it is the second for which he is remembered.

Ernest Shackleton - A ​Déli sark hajótöröttjei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ernest Shackleton - Endurance
Sir ​Ernest Shackleton (1874-1922) ír sarkkutató részt vett R. F. Scott antarktiszi expedíciójában (1901-1904), majd számos felfedezőutat tett a „fehér kontinensen”. 1910-ben Budapesten tartott előadást, amikor a Magyar Földrajzi Társaság tiszteletbeli tagjává választotta. 1921-ben az Antarktisz körülhajózására vállalakozott, útközben azonban Déli-Georgia szigetén meghalt. A Déli-sark felfedezésének "hőskorát" zárja le Shackleton úttörő vállalkozása (1914-1916), amikor társaival gyalog akart átkelni az Antarktiszon. De az expedíció nem állt szerencsés csillagzat alatt: húszezer kilométer megtétele után, kétnapi hajóútra a céltól, az Endurance befagy a Weddel-tengerbe. A jégpáncél összeroppantja a hajótestet, és a legénységnek csak az utolsó pillanatban sikerül kimenekülnie. Három mentőcsónakkal, szánhúzó kutyákkal és a legszükségesebb felszereléssel egy jégtáblán telepednek meg. Hónapokat töltenek embertelen szenvedések közepette, amíg csónakba szállva végre elindulhatnak megkeresni Déli-Georgiát, egy sziklás földsarlót a végtelen óceánban. 1200 kilométert kell megtenniük a viharos, jeges tengeren, s ha csak egy hajszállal eltérnek a helyes iránytól, az végzetes lehet... Sir Ernest Shackleton 1919-ben megjelent visszaemlékezése nemcsak a leghitelesebb beszámoló, amit az Endurance expedíciójáról valaha írtak, de lélekzetelállítóan izgalmas olvasmány - a lehetetlent is megkísérlő és minden nehézségen diadalmaskodó emberi tudásvágy és akaraterő megrázó erejű dokumentuma.

Ernest Shackleton - Az ​Antarktisz szívében
A ​Déli sarkot támadó nagy nevek között fényesen csillog Ernest Shackletoné. Tudják, ő az a férfi, aki ezzel az újsághirdetéssel toborzott társakat: "Férfiakat keresünk veszélyes utazásra. Alacsony fizetés, meglehetős hideg, hosszú koromsötét napok, állandó veszély. A visszatérés kétséges. Siker esetén dicsőség és elismerés." A háta mögött csak "Boss"-nak hívták - és csaknem elsőként érte el a Déli-sarkot. De nem volt szerencséje. Nem rajta múlott. Ha ma élne, ő lenne az első űrhajó parancsnoka, amely leszáll a Marson. Lebilincselő egyszerűséggel írja le kalandjait, olyan felszerelések "támogatásával", amelyekkel ma a sarki közértbe nem mennénk le.

Ernest Shackleton - Dél
A ​szerző előszava: A Déli Sark meghódítása után, amelyben a norvég Amundsen alig napokkal előzte meg Scott kapitány angol expedícióját, egyetlen nagy feladat maradt megoldatlan a déli sarkvidéken: a délsarki szárazföld átszelése, tengertől tengerig. Amikor 1909-ben a Nimród hajón hazatértem délsarki utamból, amelyen megkísérlettem a brit lobogó kitűzését a déli póluson, de a körülmények összejátszása a céltól száznyolcvan kilométerre viszszatérésre kényszeritett: akkor gondoltam először a kontinens átszelésére. Biztosra vettem ugyanis, hogy vagy Amundsen, vagy Scott el fogja érni a Sarkot a mi útvonalunkon, vagy egy vele párhuzamos úton. Mihelyt híre terjedt a norvégok sikerének, megkezdtem előkészületeimet egy utolsó nagy utazásra, hogy a hatodik világrészt brit expedíció szelje át elsőnek. A célt nem értük el. Elbeszélem mégis a vállalkozás történetét. Jóllehet, a végső eredményt tekintve, kudarcról kell beszámolnom - vannak ebben a könyvben fejezetek, amelyek izgalmas kalandokról, küzdelmes napokról, magányos éjszakákról, páratlan élményekről és mindenekfelett a bajtársi odaadás, elszántság, hűség és nemes önfeláldozásról olyan történeteket regélnek el, amelyek méltán számot tarthatnak az olvasó érdeklődésére.

Kollekciók