Ajax-loader

Barát József könyvei a rukkolán


Peterdi Pál - Barát József - Bedobjuk ​a törölközőt
Nincsenek ​új viccek, csak fiatal emberek vannak. Egy aggastyánnak minden vicc régi. A nyájas fogyasztó, aki megtisztelt azzal, hogy elolvassa a következő oldalakat, legott észlelheti: nem az olcsó poénkodás kedvéért profanizáltam a Ludas Matyi becsületben megőszült jelmondatát Az, hogy a kötetben szereplő viccek egyike-másika – mit egyike-másika? mindegyike! – visszaköszön, korántsem a véletlen műve. Ugyanis történelmi tény, sőt, történelmi távlat, hogy immáron jó harminc éve gyűjtögettem a sport vidám sztorijait, vicceit Az itt következők mindegyike megjelent már a Képes Sport, az Esti Hírlap, vagy a Ludas Matyi hasábjain. Mit szépítsem: némelyikük itt is, ott is. Megesett, hogy többször is. Jó, ha az ilyesmit előre tisztázzuk. A sztorikat külföldi – rendszerint angol és német nyelvű – sportlapokban gyűjtögettem, szorgos bányamunka árán. Gyorsan hozzáteszem: ez a fajta bányászat évről-évre, sőt, hétről-hétre nehezebb. A sport az idők hajnalán tartós jókedv forrása volt. Ahol fiatalemberek vannak – hirdettük nagy garral – ott vidámság is van, trallala, trallala. Hát mit tegyünk, újabban igencsak megszűkültünk trallalában. A modern sport afféle fogcsikorgatós, kemény üggyé vált s ma már a diadalaiban is tele van lemondással, fájdalommal, apró emberi drámákkal. Ám – esdeklek – krétázzák javamra, hogy nem vagyok hajlandó feladni a reményt. Őszintén hiszem, hogy a humornak ma is helye van a sportban. Hogy a nagy versenyt az nyeri, aki képes a hajrában netán elmosolyodni s a gólt az rúgja, akinek a védők gyűrűjében vergődve is eszébe jut egy bolondos ötlet. Harminc év múlva újabb hasonló kötettel jelentkezem. Addig minden kiderül…

Barát József - Csillagforduló
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Barát József - Amerika ​álom maradt
Több ​mint 5500 mérföldes amerikai kóborlása során a Szerző elképesztő kalandokat él át. New Yorkban ortodox zsidók fekete taxisofőre lesz, majd szexbárba megy szőke néger barátnőjével. Később jelentkezik az amish egyházba, látogatást tesz a kaszinóindiánok között és a görkorcsolyás imaházban, hogy ezer mérfölddel arrébb egy többnejű mormon legszebb kis feleségének az ágyában aludjon. Szexleckét a metodista egyház papjától vesz, tangózni nyolcvanéves kánkángörl tanítja. Mindeközben konstatálja, hogy a Magyarországon élő Amerikai Álomnak semmi köze sincs a valósághoz, sőt Amerika álma önmagáról - a popkultúra - szintén olyan vélekedésekre épít, melyek nem állják ki a hétköznapok próbáját. Ám Amerika működik. Talán azért, mert a sokféle ember, aki ott él, megegyezett valamiben. Egy fikcióban, melyet megátalkodott eltökéltséggel együtt vallanak. Ezt a fikciót többféleképpen hívják. Hívják személyes szabadságnak, hívják az alapító atyák szándékának, hívják alkotmánynak, de leggyakrabban mégiscsak Amerikának hívják. Mert Amerika a XXI. században is álom maradt.

Titkos Ervin - Hirling György - Barát József - Rockenbauer Pál - Szabados Tamás - Vissy Károly - Magyarok ​az Antarktiszon
Nem ​sok magyarnak adatott meg, hogy megálljon a világ egyik legérdekesebb útjelző oszlopának tövében, pedig sok-sok nyila közül az egyik felént mutat, s ez olvasható le róla: Budapest 14 221 km. "Mirnij"-ben látható, az antarktiszi szovjet kutatóállomások régi, sok dicsőséget megért "ősi" fővárosában. Hogy az útjelzőnek Budapest felé mutató nyila is van, azt annak köszönhetjük, hogy úgy látszik, még mindig nem ért véget hazánk történetének egyik korszaka: "a kalandozások kora". A XX. század második felében kalandozásainkhoz új utat tártunk fel. Olyan földre jutottunk el, amelyre eddig nem lépett magyar. most sem sok magyarnak adatott meg, hogy eljusson erre a távoli földre, mindösze hat magyar állampolgár lehet erre büszke. Négy köztük szakember, t udós, meteorológius, aerológus: Titkos Ervin, Hirling György, Barát József, Vissy Károly, egy tv-riporter és egy operatőr: Rockienbauer Pál és Szabados Tamás. Ők voltak a déli jégvilágban követeink, "kémjeink" és szemünk. S ahogy a jó kalandozó harcosokhoz illik, gazdag zsákmánnyal tértek meg. Nem arannyal, kinccsel, nem is fűszerekkel, mint a nagy felfedezések korának utazói, hanem minden kincsnél értékesebbel, tudással, egy új világ megismerésével. A kalandozások korában a "szemeknek" feladatuk volt az is, hogy ne csak megismerjék az új világot, hanem megismertessék azzal az otthonmaradottakat is. A hatok mos jelentést tesznek önöknek, kedves olvasóink. Íme itt jártunk, ezt láttuk, ezt tettük. Ebben az élményekben, tapaszatalatokban gazdag kötetben nemcsak a Déli-sarkvidékkel ismerkedhetnek meg, hanem az ott folyó hősi, mindennapi munkával, örömökkel és bánatokkal is. Ha nem is nagyon részletesen, de belepillanthatnak az Arktisz világába is, hiszen az Északi-sarkvidék ismerete nélkül nehéz megérteni a Délin levő természeti viszonyokat. A két sarkvidék felfedezése történetéből is kapunk ízelítőt. Képek és írás elveníti meg szemünk előtt az "őslakók": a pingvinek és fókák életét is. Hasznos ismeretek kislexikonjával gazdagított élménybeszámolónk reméljük jó készkönyvül szolgál majd mindazoknak, akik szeretnének közelebbről is megismerkedni a déli jégvilággal. Ajánljuk mindazoknak, akiket vonz a messzeség, vagyis mindenkinek.

Barát József - Kemenesi Gábor - Vírusvadászat
Barát ​József és Kemenesi Gábor tizenhárom héten át beszélgetett, arról, hogy 2020 egyes hónapjaiban hogyan alakultak a járvány eseményei, a tudósok milyen válaszokat dolgoztak ki, és hogy mire számíthatunk 2021 őszén. A beszélgetéseket a könyvben megelőzi Barát József egy-egy írása arról, mi zajlott a társadalmi kulisszák mögött, hogyan változott meg az élet azokban az országokban, ahová éppen megérkezett a járvány. Sok sikert kívánok a könyvhöz! – Ezt az üzenetet kapták a szerzők Karikó Katalintól, az mRNS-vakcina elvének kidolgozójától. A tudós, akinek kulcs­szerepe volt a SARS-CoV-2 vírus elleni küzdelemben, részt vett a szöveg tökéletesítésében, a kéziratban számos részletet pontosított.

Kollekciók