Ajax-loader

legnépszerűbb könyvek

Az elmúlt időszak legnépszerűbb könyvei.


Bársony István - Nyomról ​nyomra
"Nyomról ​nyomra járunk. Vezetőnk Bársony István, az első magyar állatregény szerzője, a természetírás aranytollú mestere, aki otthonosan mozog a női szívekhez vezető ösvényeken is. Elvisz bennünket a Vág völgyébe, ahol Dankó Pista dúdolgat; az erdőbe, a mezőre, ahová százféle madárszó hívogat. Bemutatja a budapesti éjszakát, s a vörös terror által feldúlt alföldi falu képét csakúgy, mint az égbe nyúló hegyek világát, ahol egy szerelmi dráma tanúi leszünk... E kötetbe az Új Idők 1895 és 1928 között megjelent Bársonyírásaiból válogattam." (Csiák Gyula)

John Berendt - Midnight ​in the Garden of Good and Evil
Genteel ​society ladies who compare notes on their husbands' suicides. A hilariously foul-mouthed black drag queen. A voodoo priestess who works her roots in the graveyard at midnight. A morose inventor who owns a bottle of poison powerful enough to kill everyone in town. A prominent antiques dealer who hangs a Nazi flag from his window to disrupt the shooting of a movie. And a redneck gigolo whose conquests describe him as a 'walking streak of sex'. These are some of the real residents of Savannah, Georgia, a city whose eccentric mores are unerringly observed - and whose dirty linen is gleefully aired - in this utterly irresistible book. At once a true-crime murder story and a hugely entertaining and deliciously perverse travelogue, _Midnight in the Garden of Good and Evil_ is as bracing and intoxicating as half-a-dozen mint juleps.

Sebastian Faulks - Human ​Traces
Sixteen ​year olds, Jacques Rebiere and Thomas Midwinter, come from different countries and contrasting families, yet they are united by an ambition to understand how the mind works in sickness and in health and whether madness is the price we pay for being what we are. As psychiatrists, their quest takes them from the squalor of the Victorian lunatic asylum to the crowded lecture halls of the great Professor Charcot in Paris; from the heights of the Sierra Madre in California to the plains of unexplored Africa. Their search is made urgent by the case of Jacques's brother Olivier, for whose severe illness no name has yet been found. Thomas's sister Sonia becomes the pivotal figure in the volatile relationship between the two men, which threatens to explode with the arrival in their Austrian sanatorium of an enigmatic patient, Fraulein Katharina von A, whose illness epitomises all that divides them.

Hegedüs Géza - Fontatlanságok
Ami ​nem pontos, az pontatlan, ami pedig nem fontos, az Hegedűs Géza eredeti szóhasználatával: fontatlan. Ám ami nem fontos, az még lehet igen érdekes: ilyen "fontatlan" történelmi érdekességekkel és hiteles pletykákkal - egyszóval: fontatlanságokkal - szórakoztatja a népszerű szerző hétről hétre a TV Magazin olvasóit. Ezekből az írásokból gyűjtött most össze egy csokorra valót, s nyújtja át jó szórakozást kínálva és kívánva valamennyiünknek.

Hollósvölgyi Iván - Gyarmati ​típusú találkozások
"Ez ​nem egy közönséges ironikus verseskönyv, amit egyszerűen csak fordítva kell érteni - vagyis, hogy úgy szörnyű minden, ahogy van, és kész. Sokkal több annál. Hollósvölgyi Ivánnak nem csak voltak eszményei, hanem még mindig vannak, és azt látja-láttatja, hogy ennek a yuppie-szingli-trendi-céges-virtuális világnak semmilyen eszményhez nincs köze, negatív eszményekhez sincs. Nem elvesztette őket, hanem soha nem is voltak neki. Eszmények nélkül jött létre. Nem is cinikus ez a világ, azt sem tudja, mi az a cinizmus. Ez a világ ártatlan, mint a ma született bárány. Meg lehet tenni vele bármit. Gyanútlan. És üres. És borzalmas. De annyira, hogy az nagyon mulatságos. Meg fogod szeretni ezt a könyvet, kedves olvasó." (Kemény István)

J. R. Sherman - A ​türelem ereje
Egy ​író egyszer megjegyezte: "A ma embere így imádkozik: "Kérlek, Uram, adj türelmet! - De most azonnal!" Most azonnal! - ez sokunk jelszava. Pedig a türelmetlenség a céltudatos és cselekvő emberre leselkedő egyik legnagyobb veszély. Sok lelkes szándék és erőfeszítés vész kárba, mert türelmünket vesztve feladjuk, amikor a cél már csupán karnyújtásnyira van. Van azonban, ami még ennél is rosszabb. A türelmetlenség nem csupán értékes eredményektől foszt meg, hanem életet beragyogó kapcsolatokat rombol szét. Csupán egyetlen percet kellene hallgatnunk, de nem: "jogos felháborodásunkban" mondunk valamit, és már megtörtént, ami talán sosem tehető jóvá. Ennek azonban nem kell így lennie, mert a türelmetlenség nem sorscsapás, hanem rossz szokás. Szakíthatunk vele. A kérdés az, hogyan tegyük ezt? Erre válaszol ez a könyvecske.

Dan Brown - El ​Código Da Vinci
¿Qué ​misterio se oculta detrás de la sonrisa de Mona Lisa? Durante siglos, la Iglesia ha conseguido mantener oculta la verdad... hasta ahora. Antes de morir asesinado, Jacques Saunière, el último Gran Maestre de una sociedad secreta que se remonta a la fundación de los Templarios, transmite a su nieta Sophie una misteriosa clave. Saunière y sus predecesores, entre los que se encontraban hombres como Isaac Newton o Leonardo Da Vinci, han conservado durante siglos un conocimiento que puede cambiar completamente la historia de la humanidad. Ahora Sophie, con la ayuda del experto en simbología Robert Langdon, comienza la búsqueda de ese secreto, en una trepidante carrera que les lleva de una clave a otra, descifrando mensajes ocultos en los más famosos cuadros del pintor y en las paredes de antiguas catedrales. Un rompecabezas que deberán resolver pronto, ya que no están solos en el juego: una poderosa e influyente organización católica está dispuesta a emplear todos los medios para evitar que el secreto salga a la luz. Un apasionante juego de claves escondidas, sorprendentes revelaciones, acertijos ingeniosos, verdades, mentiras, realidades históricas, mitos, símbolos, ritos, misterios y suposiciones en una trama llena de giros inesperados, narrada con un ritmo imparable que conduce al lector hasta el secreto más celosamente guardado del inicio de nuestra era. Dan Brown, " El código Da Vinci"

Covers_198405
Erdély ​híres asszonyai I. Ismeretlen szerző
5

Ismeretlen szerző - Erdély ​híres asszonyai I.
Az ​erdélyi fejedelmek csak elvétve nősültek uralkodóként, legtöbbjüknek már volt felesége, amikor a trónra került. Ezért e nők többsége gyakorlatias, jó gazdaasszony, egyszerű nő volt, persze akadtak köztük nagyravágyók és olyanok is, akik a politikába is beleszóltak. Voltak, akik férjükkel együtt mindössze pár hónapig ,,uralkodtak", de a komolyabb erdélyi fejedelmek, a Báthoriak, Bocskai, stb. asszonyai már nagy szerepet vállaltak. Megemlítjük a kor hírhedett botrányhősét, a politikával is kacérkodó Széchy Mária történetét.

Jurij Lotman - Kultúra ​és robbanás
A ​Kultúra és robbanás Lotman utolsó s egyben összegző műve. Az a kultúramodell, amelyet e kötet írásai rajzolnak meg, kölcsönhatásokon, ütközéseken, kommunikáción, a rendszerek közti interakción, ill. a rendszer és az azon kívüli világ viszonyán alapul. A könyv igen gazdag példákban, és egészen újszerű módon tárgyalja Rettegett Ivántól Puskinon át a Gorbacsov-ellenes puccsig az orosz irodalom és művelődéstörténet legfontosabb korszakait. A könyv utolsó fejezeteiben Lotman a két- és hárompólusú rendszerek kapcsán a bináris szellemi beállítottságú, labilis, robbanékony Kelet és a biztonságosabb felépítettségű, a változást és az értékőrzést egyaránt fenntartó Nyugat közti viszonyt tárgyalja.

Falvai Róbert - Erdély ​híres asszonyai II.
Az ​,,erdélyi aranykor" politikus feleségeinek élete nemegyszer bővelkedett kalandokban, de családi tragédiákban is. Sok szót ejtünk Bethlen Gábor talányos házasságáról Brandenburgi Katalinnal, és annak aztán hosszan húzódó politikai következményeivel, vagy egy másik fejedelem impotenciájával, és egyéb kalandokról. Zrínyi Ilona, mint nagyasszony és bár csak rövid ideig, de fejedelemasszony is elénk kerül. A következő hét erdélyi fejedelem feleségei között is akadtak híres nők, így természetesen nem hagyjuk ki II. Rákóczi Ferenc német feleségét, és annak kalandjai sem maradnak titokban.

Trevor Barnes - Régészet
A ​Novum kiadó Régészet című könyve bepillantást enged a különböző korok embereinek életébe, és segít megismerni a múlt letűnt civilizációit. A könyv segítségével felfedezhetünk csodálatos kincseket az uri királysírokból vagy Tutanhamon sírkamrájából.

Béky Gellért - A ​lótuszvirág titka
"Nem ​összefüggő, előre megtervezett könyvet tart kezében a kedves Olvasó. E kötet Japánban töltött évtizedeim olvasásának, élményeinek és tanulmányainak gyümölcse. Nem tudományos beszámolónak szántam, csak afféle ízelítőnek a nagy keleti vallások és a keleti lelkiség világából - abból a sajátos szemszögből, ahogyan én láttam és tapasztaltam az ottani életet. Korábbi írásaimban is foglalkoztam már az e könyvben érintett problémákkal, igazságokkal, s kritikus észrevételeket is megfogalmaztam azok számára, akiket mélyebben érdekel, ez a sokak szára szokatlan, még ismeretlen világ." (A szerző)

Evan Wright - Generation ​Kill
In ​the tradition of Black Hawk Down and Jarhead comes a searing portrait of young men fighting a modern-day war. A powerhouse work of nonfiction, Generation Kill expands on Evan Wright's acclaimed three-part series that appeared in Rolling Stone during the summer of 2003. His narrative follows the twenty-three marines of First Recon who spearheaded the blitzkrieg on Iraq. This elite unit, nicknamed "First Suicide Battalion," searched out enemy fighters by racing ahead of American battle forces and literally driving into suspected ambush points. Evan Wright lived on the front lines with this platoon from the opening hours of combat, to the fall of Baghdad, through the start of the guerrilla war. He was welcomed into their ranks, and from this bird's-eye perspective he tells the unsettling story of young men trained by their country to be ruthless killers. He chronicles the triumphs and horrors-physical, moral, emotional, and spiritual-that these marines endured while achieving victory in a war many questioned before it began. Wright's book is a timely account of war; even more important, it is a timeless description of the human drama taking place on today's battlefields. Written with brutal honesty, raw intensity, and startling intimacy, Generation Kill is destined to become a classic and take its place in the canon of the most captivating and authentic works of war literature.

Thurzó Gábor - Napló ​helyett
tárcák, ​kritikák, visszaemlékezések

Douglas Preston - Lincoln Child - Viharfelhő
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Alan Bradley - The ​Sweetness at the Bottom of the Pie
In ​his wickedly brilliant first novel, Debut Dagger Award winner Alan Bradley introduces one of the most singular and engaging heroines in recent fiction: eleven-year-old Flavia de Luce, an aspiring chemist with a passion for poison. It is the summer of 1950—and a series of inexplicable events has struck Buckshaw, the decaying English mansion that Flavia’s family calls home. A dead bird is found on the doorstep, a postage stamp bizarrely pinned to its beak. Hours later, Flavia finds a man lying in the cucumber patch and watches him as he takes his dying breath. For Flavia, who is both appalled and delighted, life begins in earnest when murder comes to Buckshaw. “I wish I could say I was afraid, but I wasn’t. Quite the contrary. This was by far the most interesting thing that had ever happened to me in my entire life.” To Flavia the investigation is the stuff of science: full of possibilities, contradictions, and connections. Soon her father, a man raising his three daughters alone, is seized, accused of murder. And in a police cell, during a violent thunderstorm, Colonel de Luce tells his daughter an astounding story—of a schoolboy friendship turned ugly, of a priceless object that vanished in a bizarre and brazen act of thievery, of a Latin teacher who flung himself to his death from the school’s tower thirty years before. Now Flavia is armed with more than enough knowledge to tie two distant deaths together, to examine new suspects, and begin a search that will lead her all the way to the King of England himself. Of this much the girl is sure: her father is innocent of murder—but protecting her and her sisters from something even worse…. An enthralling mystery, a piercing depiction of class and society, The Sweetness at the Bottom of the Pie is a masterfully told tale of deceptions—and a rich literary delight.

Alan Bradley - A ​Red Herring Without Mustard
Award-winning ​author Alan Bradley returns with another beguiling novel starring the insidiously clever and unflappable eleven-year-old sleuth Flavia de Luce. The precocious chemist with a passion for poisons uncovers a fresh slew of misdeeds in the hamlet of Bishop’s Lacey—mysteries involving a missing tot, a fortune-teller, and a corpse in Flavia’s own backyard. Flavia had asked the old Gypsy woman to tell her fortune, but never expected to stumble across the poor soul, bludgeoned in the wee hours in her own caravan. Was this an act of retribution by those convinced that the soothsayer had abducted a local child years ago? Certainly Flavia understands the bliss of settling scores; revenge is a delightful pastime when one has two odious older sisters. But how could this crime be connected to the missing baby? Had it something to do with the weird sect who met at the river to practice their secret rites? While still pondering the possibilities, Flavia stumbles upon another corpse—that of a notorious layabout who had been caught prowling about the de Luce’s drawing room. Pedaling Gladys, her faithful bicycle, across the countryside in search of clues to both crimes, Flavia uncovers some odd new twists. Most intriguing is her introduction to an elegant artist with a very special object in her possession—a portrait that sheds light on the biggest mystery of all: Who is Flavia? As the red herrings pile up, Flavia must sort through clues fishy and foul to untangle dark deeds and dangerous secrets.

Alan Bradley - The ​Weed that Strings the Hangman's Bag
A ​travelling puppet show arrives in the sleepy village of Bishop's Lacey - and a shocking murder takes place. For eleven-year-old Flavia de Luce, the crime will test her precocious powers of deduction to the limit - particularly when she discovers that the murder echoes a tragedy which occured many years before.

Ismeretlen szerző - Úttörődolog ​- Elbeszélések a gyerekekről
Harminc ​évvel ezelőtt történt. Egy hajdanvolt úri villa düledező falai, bedeszkázott ablakai mögött összeültek néhányan tanácskozni. A hatalmas helyiségben kis vaskályha adott enyhe meleget, a nyers tűzifa füstje orrot-szemet csípett, mégis boldogok voltak, akik itt egybegyűltek. Felnőttek, fiatal fiúk, lányok arról tanakodtak, hogyan hozzák létre a gyerekek szövetségét, hogy a háború borzalmai után új életet teremtsenek, vidámat, nótásat, táncosat. 1946 eleje volt, hideg tél, az emberek többször voltak éhesek, mint nem, mégis mindenki igyekezett, tevékenykedett, új életre készült. Hát még ha tudták volna, hogy harminc esztendő múlva, csaknem egymillió gyerek hordja majd büszkén a vörös nyakkendőt, és éli az úttörők vidám, színes, tevékeny életét! A gyerekek mellé álltak az írók is. Felnőttgondjaik mellett fontosnak tartották, hogy mindazt, amit a gyerekek között megéltek, tapasztaltak, megírják nekik, róluk. A helytállásokat és a botlásokat, amikből többek között a gyermekélet összetevődik. Harminc év gondja és öröme szól ebből a kötetből, mely címében hordja, hogy az úttörők a jó cselekedetért járó jutalmat szemérmes kézlegyintéssel hárítják el, hiszen csak "úttörődolog", de adódhatott volna más jelképes cím is, hiszen minden elbeszélésben egy-egy alakuló ember, egy-egy formálódó közösség élménye szól a többiekhez. Szecskó Tamás vidám, színes címlapja, finom művű rajzai ugyanazt a sokszínűséget érzékeltetik, mint az elbeszélések.

Tátrai Vilmos - Festmények ​párbeszéde
A ​szerző azonos témájú és műfajú művek összehasonlításával, próbálja rávenni az olvasót arra, hogy teljesen új szemlélettel járjon múzeumba, képtárba. Arra, hogy meghallja a képek párbeszédét.

Sántha Attila - Székely ​szótár
Több ​mint másfél évszázad telt el Kriza János tájszótárának megjelenése óta, és azóta sem született egy újabb összefoglaló munka, mely a székelység egyik legnagyobb kincsét, a nyelvet térképezné fel. A költőként is jól ismert szerző, Sántha Attila ezt a mulasztást próbálta pótolni a Székely Szótár szerkesztésével. Munkája egyaránt alapos filológiai és irodalmi teljesítmény: úgy rögzíti a székelység mai, az egyediségét érdekes módon megtartó nyelvállapotát, hogy találó irodalmi (és nemcsak) példamondatokat keres a szavakhoz, melyek fényében azok felragyognak.

Hervay Gizella - Lódenkabát ​Keleteurópa szegén
Hervay ​utolsó, már csak a halála után megjelent kötetét számos kritikus az életmű legjobb darabjának, betetőzésének tartja. "összecserélhető sorsok térképei / összecserélhető halálok / összecserélhető hitek rézgombjai/ összecserélhető népek belei ... / összecserélhető kampók kiakasztott / lódenkabátok a szélben" mondja a kezdővers, és a kötetben is megjelenik a közös sorsú emberek egyéni, de mégis közös nyomorúsága, amelyet még maga Hervay is csak versben, ezekben a fájdalmasan abszurd és végletes versekben tudott ábrázolni, mindössze egyetlen határral idébb, mégis száműzetésben, elszigeteltségben. Az archaikus-tragikus hangnem az ősi, bibliai szenvedéstörténeteket idézi, hogy kozmikus fájdalmáról hitelesen beszélhessen. "Itt minden összecserélhető, felcserélhető mindennel, a haza a hontalansággal, a szülőföld az idegenséggel, a szolidaritás összetéveszthető az értetlenséggel, és anyanyelven is folyik a süketnémák párbeszéde." (Szilágyi Júlia) "nem kell a fehér-bot remény / megyek előre megállíthatatlanul / hazulról haza" (Kioltották a szemem) És az egyéni sors így jelenik meg: "Átkúszott a határon tizenkét évesen / anyjához kúszott határon át / anyjához ki ottfelejtette / ottfelejtette egy rokonnál hat évesen / kezébe adtak egy papírt hogy hontalan tizennyolc évesen / fia árvája negyvenkét évesen"

H. Q. Mitchell - J. Scott - Channel ​Your English - Elementary - Student's Book
Kiknek ​készült a sorozat?- 9-12. osztályos középiskolásoknak, akik az angoltelső idegen nyelvként heti 4-5-6 órában tanulják,és közép- vagy emelt szintű érettségi vizsgára készülnek,- 9-12. osztályos középiskolásoknak, akik az angoltmásodik idegen nyelvként heti 3 órában tanuljákés középszintű érettségi vizsgára készülnek,- fiatal felnőtteknek, akik nemzetközi és/vagy megújulómagyar nyelvvizsgákra készülnek,a nyelvi előkészítő képzésben részesülő középiskolásoknak- és mindenkinek, aki a nyelvtanulás és nyelvtudáskedvéért veszi kezébe az itt bemutatott,egyéni tanulásra is alkalmas köteteket.A sorozat használatával elérhető tudásszint- A sorozat négy kötetének elvégzésével a tanulók kezdőnyelvi szintről B1 szintre juthatnak elés tehetnek középszintű érettségi vizsgát, alapfokúnyelvvizsgát, illetve B1 Threshold nemzetközi vizsgát.- Az ötödik kötetet és a Plus Upper-Intermediatekötetet elvégezve sikeres emelt szintű érettségi vizsgát,valamint B2 Vantage nemzetközi nyelvvizsgát tehetnek

E. J. Pace - Evangéliumi ​beszélő képek
Az ​evangéliumi nyelvezetben használt képek, metafórák rajzos, magyarázatos gyűjteménye.

Alföldy Bálint - G6H6
A ​G6H6 teljesen új hang a magyar irodalmi palettán. Jövőbe ágyazott, ám a múlton merengő, sírva kacagtató történetei tömör egyszerűséggel, mégis mély érzelmekkel állítják elénk az emberi élet megpróbáltatásait. A kisregény furcsa elegye a fanyar humornak, a kétségbeesett, halálra vált öniróniának. Magyarországon eddig még nem született ilyen mű. Nincs fölösleges fecsegés, ám vannak jelzésértékű, a titok leplét épp hogy csak fellebbentő gondolatok, továbbgondolásra késztető felvetések. Mind a mű stílusa, a leírás hangvétele, mind a szerkesztés módja különleges.

Charlotte Smith - Grant Cowan - Dreaming ​of Chanel
In ​the beautiful Dreaming of Dior we got our first glimpse into the covetable clothing collection of Charlotte Smith. Bequeathed to her by her American godmother, the priceless vintage collection spans from 1790 to 1995, and by the looks of things, every single piece is positively dreamy. When Charlotte then found her godmother’s book of notes and stories about the dresses and the women who wore the fantastic pieces first, things got even better. The clothes became more than just great fashion, they were a collection of stories, written in dresses. Once again illustrated by Grant Cowan, in Dreaming of Chanel (HB $35) Charlotte shares a few more stories and lets us delve a little deeper into fashion fantasy. A truly pretty book and a great gift for anyone who loves Chanel…or Dior..or Pucci…or Vionnet… the list is endless.

Heinrich Böll - A vonat pontos volt
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Szász Endre - Szász-Ország
Az ​ezredforduló Magyarországának egyik legnagyobb képzőművészeti zsenijéről közel egy évtizede nem jelent meg rangjához méltó kiadvány. _Hogy van? Hol van a mester a harmadik évezred hajnalán? Milyen igaz – ma már büntetlenül elmesélhető és hitelesen leírható – történeteket őriz az elmúlt évtizedekből? Mennyit ér egy igazi művész, ha magyar?_ A SZÁSZ-ORSZÁG gerincét alkotó vidám anekdoták és életmorzsák éppoly különlegesek, mint a mester képeinek „sehol nincs” világa. Szász Endrét lehet szeretni vagy nem szeretni, munkásságát az utókor a hazai képzőművészet jelentős fejezetként fogja mindenképpen jegyezni. Színes festményeket, illusztrációkat és fotókat felvonultató kiadványunk az ezredforduló legkiemelkedőbb, már életében halhatatlanná vált magyar festőművészek kalandos és tanulságos élet-töredékekből alkot mozaikot.

M. J. Neal - Új, ​rövid farmakológia
Ez ​az áttekintő orvosi gyógyszertankönyv a nagynevû Blackwell Kiadó bestsellerjei közé tartozik, és ha az ember a kezébe veszi, nem is lepődik meg ezen. A szerzők tömör és könnyen áttekinthető módon vezetik be az olvasót az orvosi gyógyszertan alapjaiba. Már a könyv szerkezete is a minél egyszerûbb, minél könnyebben átlátható felépítésre törekszik. Két oldalon fejt ki egy témát, a kulcsfontosságú ismereteket kiemelve, és a legfontosabb tudnivalókat táblázatos vagy grafikus megoldással is szemléltetve. Elsősorban az orvostanhallgatók igényeit hivatott kielégíteni - ideális összefoglaló és lényeget kiemelő mû, amiből a hallgató nem csak a vizsgákra készülhet fel, de olyan alapismereteket szerez, amelyekre a későbbiekben bátran építhet. A könyv figyelembe veszi a gyakorló orvosok, rezidensek igényeit is, akik ismereteiket frissíthetik ebből a könnyen használható könyvből. Bátran ajánlható ugyanakkor minden egészségügyi szakember számára, aki betekintést szeretne kapni az orvosi gyógyszertanba és ehhez nincs ideje vaskos kötetekben kutatni.

Thilo - Kalandok ​a lovardában
Se ​ló, se csók! Úgy látszik, ez Lilla sorsa. Bár a tarot-kártya jóslata szerint hamarosan felbukkan álmai hercege, egyelőre csak az biztos: ő az egyetlen lány az osztályban, aki még nem csókolózott! És ez nem minden, a kedvenc lovát is el akarják adni. Elhatározza, a föld alól is előteremti a pénzt, hogy megvásárolja Campinót. Harcában váratlan segítséget kap Rózsa, az új osztálytárs személyében. És nemsokára egyjóképű srác is feltűnik a színen. De a történet még bőven tartogat meglepetéseket...

René Descartes - A ​lélek szenvedélyei és más írások
Descartes ​A lélek szenvedélyei című munkája halála előtt néhány hónappal jelent meg etikai nézeteinek legteljesebb kifejtéseként. Láthatóvá válik benne, hogyan kapcsolta össze Descartes a mechanikára épülő új filozófia alapgondolatait a hagyományos keresztény gondolkodás alapelemeivel annak érdekében, hogy a tudományok és a vallás az új filozófia átfogó rendszerében egységesen léphessenek fel. A szenvedélyelméletként kimunkált új filozófiai etika így nem egy diszciplína a sok közül, hanem kitüntetett rendszertani jelentőségű terület. A kötetet Charles Le Brun szenvedélyek és a festészet kapcsolatáról szóló értekezése, további Descartes szövegrészletek, Spinoza és Malebranche egy-egy írása, valamint Boros Gábor elemző tanulmánya egészíti ki.

Zemlényi Attila - Piros ​Arany
"Szertelen ​költő, szertelen versekkel. Tökéletes vers talán nincs közöttük, szeretnivaló viszont sok van. Emlékezetes sorok, ötletek, jelzők és képek pedig mindegyikben. Elmosogatni a zsoltárokat. Ez szép. Megrázó, dór villanyoszlopok. Ez szellemes. Színigaz sárga kerékpárút. Ez - színigaz. Egyes költőknél a vers utolsó sora szinte önálló műfaj. A feladat: úgy elhelyezni a vers legvégére egy-egy közönséges fogalmat, hogy az hirtelen megvilágosító erejű legyen. Zemlényi Attilának van egy-két utolsó sora, amit kimondottan irigylek tőle. Az egyik ez: gazdálkodj okosan. És egy gyönyörű szép magyar szó, a hólánc is Zemlényinél találta meg a legméltóbb helyét: zengő érc és hólánc és halál." (Kemény István)

Kollekciók