Ajax-loader

legnépszerűbb könyvek

Az elmúlt időszak legnépszerűbb könyvei.


Sharon Sala - Missing
Sometimes ​you don't know what you're missing until you find it. . . He'd witnessed the ravages of war firsthand as an army special ops, but nothing could have prepared Wes Holden for the senseless death of his own wife and son--or the private nightmare that followed. An empty shell of a man, he is unable to do anything but survive. Until the day he walks into Ally Monroe's yard. Raised in the isolated mountains of West Virginia, Ally faces a bleak future spent caring for her stern widower father and two brothers. But that doesn't stop her from dreaming that a stranger might walk into her life and transform her lonely existence. A special bond forms between Wes and Ally. But as Wes emerges from his haze of pain, his soldier's instincts kick in. There's danger in the mountains, a place chosen to hide a thriving illegal drug business. Far worse, the threat is closing in on Ally, and time is running out. . .

Jávor István - A ​burgonyafonálféreg
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Perneczky Géza - Színészek ​és színésznék századfordulós képeslapokon / Schauspieler und Schauspielerinnen in Jahrhundertwende an den Ansichtskarten
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Margaret Thatcher - Életem
Európa ​első női vezetője megingathatatlan hitei mellett kiálló politikusként nyerte el a Vaslady nevet. Margaret Thatcher volt az egyetlen brit miniszterelnök Churchillen kívül, akinek a temetésén az angol királynő is megjelent. A belpolitika terén egy sor hosszú távú hatással bíró reform kötődik a nevéhez, melyek közül nem egy ma is megosztja az elemzőket. Nevéhez fűződik az angol piac liberalizációja, a szabadságpiaci elvek érvényesítése a gazdaságpolitikában az addigi nagyfokú állami szerepvállalás ellenében. Ebben nagyon hasonló álláspontot képviselt, mint kortársa-barátja, Ronald Reagan amerikai elnök. Külpolitikában a kelet-közép európai ellenzéki mozgalmakat erősen támogatva hozzájárult a Szovjetunió európai végelgyengüléséhez. Walesa lengyel ellenzéki mozgalma és a magyar reformtörekvések mellett is kiállt, 1984-ben járt is Magyarországon. Az 1989-90-es rendszerváltozásokat üdvözölte. Az európaiság kérdésében inkább szkeptikus volt: az Európai Közösséget, az EU elődjét elsősorban gazdasági együttműködésként ítélte hasznosnak, a föderalista álláspontot azonban elvetette. Most kézben tartott könyvében Margaret Thatcher maga meséli el a világlátását meghatározó, konzervatív-metodista családi hátteret, politikai karrierje eseménydús történéseit, és az események külpolitikai hátterét. Teszi mindezt meglepően őszinte stílusban, melyből megalkuvást nem ismerő politikusi karaktere és egy kivételes történelmi korszak képe rajzolódik ki.

Hilary Mantel - The ​Assassination of Margaret Thatcher
A ​brilliant - and rather transgressive - collection of short stories from the double Man Booker Prize-winning author of 'Wolf Hall' and 'Bring Up the Bodies'. Hilary Mantel is one of Britain's most accomplished and acclaimed writers. In these ten bracingly subversive tales, all her gifts of characterisation and observation are fully engaged, summoning forth the horrors so often concealed behind everyday facades. Childhood cruelty is played out behind the bushes in 'Comma'; nurses clash in 'Harley Street' over something more than professional differences; and in the title story, staying in for the plumber turns into an ambiguous and potentially deadly waiting game. Whether set in a claustrophobic Saudi Arabian flat or on a precarious mountain road in Greece, these stories share an insight into the darkest recesses of the spirit. Displaying all of Mantel's unmistakable style and wit, they reveal a great writer at the peak of her powers.

Michaela Sangl - Janet Channon - Wendy Jensen - Early ​English
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rónay György - Triptichon
Rónay ​György (1913–1978), kora egyik legjelentősebb esszéistája és kritikusa, a katolikus irodalomnak is kiemelkedő képviselője, arra törekedett, hogy irodalmunknak ezt a vonalát az egyetemes magyar irodalom részévé tegye. Kitartó tevékenysége eredményeként a hivatalos szervek végül engedélyezték Harsányi Lajos, Sík Sándor és Mécs László szigorúan megválogatott köteteinek megjelentetését. Valamennyihez Rónay György írta a bevezető tanulmányokat, melyek azóta is e három író, a „papköltő triász” értékelésének alapja. Kiegészítésül közöljük azokat a kisebb méltatásokat is, amelyeket Rónay György írt róluk, teljesebbé téve a műveikről alkotható képet, egyben bepillantást engedve a jövő évben 100 éves író szemléletére, az irodalomról kialakított felfogására.

Alfred Price - Mike Spick - A ​II. világháború híres vadászgépei
A ​II. világháború során a légi hadviselés technikai és harcászati fejlődése óriási lendületet kapott. A hadban álló nemzetek ugyanis arra törekedtek, hogy légierejük potenciálját növeljék, mert tisztában voltak vele: az fog győzni, aki uralja a légteret. E törekvés nyomán születtek meg a korszak legkiválóbb harci repülőgépei, melyek közül e kötet a Supermarine Spitfire-t, a North American P-51 Mustangot valamint a Messerschmitt 109-es és 262-es vadászgépeket mutatja be. Supermarine Spitfire Ha feltesszük azt a kérdést, hogy melyik volt a II. vh. legsikeresebb vadászrepülőgépe, a legtöbben azt a választ fogják adni: a Supermarine Spitfire. Mintegy 20 000 darabot gyártottak belőle, és több szerkezeti átalakításon ment keresztül, míg ki nem hozták belőle a maximális teljesítményt. Sokak véleménye, hogy a Spitfire fontos szerepet játszott abban, hogy Nagy-Britannia nem szenvedett vereséget az angliai csata során. Messerschmitt 109-es 1939 szeptemberében, a II. világháború kitörésekor a Luftwaffe majdnem minden első lépcsős alakulata Messerschmitt 109-esekkel harcolt. Később a Luftwaffe nagyobb hadjáratai során is a Me 109-esek alkották a német vadászlégierő gerincét. Amikor a konfliktus 1945-ben véget ért, Willi Messerschmitt továbbfejlesztett vadászgépei még mindig nagy számban harcoltak. A Me 109-esből összesen 30 000-et gyártottak, többet mint bármely más vadászrepülőgép-típusból a történelem során. Messerschmitt 262-es A sugárhajtású Messerschmitt 262-es a leggyorsabb és a legjobban felfegyverzett vadászrepülőgép volt, melyet a II. vh. során bevetettek. A németek több technikai újítást is alkalmaztak a konfliktus utolsó szakaszában, de ez volt az egyetlen eszköz, mellyel lehetőségük lett volna elkerülni a megsemmisítő vereséget. Az új harci repülőgépet az ellenség félelmetes fegyvernek tekintette, ám túlságosan későn állították hadrendbe ahhoz, hogy megváltoztathassa a háború menetét. North American P–51-es Mustang Kétségtelen, a II. világháború legkiemelkedőbb amerikai vadászgépe a North American P–51-es Mustang volt. Nem csupán teljesítményével és manőverezőképességével vette fel a versenyt a német és japán vadászokkal: nagy hatótávolsága lehetővé tette, hogy elkísérje az USAAF nehézbombázóit németországi bevetéseik során, akár a Reich legtávolabbi pontjáig. Kiváló repülőgép-sárkányszerkezete és Rolls-Royce Merlin motorja révén a P–51-es minden idők egyik legjobb vadászrepülőgépének számított.

Jane Rogoyska - Gerda ​Taro
Gerda ​Taro igazából a Robert Capa-legendárium része. Sokak számára ebben a könyvben kezd először saját élettel, önálló személyiséggel bíró lénnyé válni. Halála után majd nyolcvan évvel. Igaz, soha nem késő... Életének eleje, közepe alig érdekes. Aztán 1936 közepén megsűrűsödnek körülötte a történések, egyre gyorsabban közeledik 1937. július 25. A spanyol polgárháborúban ott van az andalúziai fronton, majd 1937. július 25-én a brunetei ütközetben, ahol a német Kondor-légió támadásánál halálosan megsebesül, és másnap belehal sérüléseibe. Ezrek temették Párizsban, ott, ahol százak sem ismerték éltében. Sírszobrát Alberto Giacometti készítette, nevével tele voltak az újságok. Ahogy meghalt, mindjárt főszereplő lett és mellette Capa az epizodista. Aztán persze újra visszaállt az eredeti szereposztás, emléke idővel megkopott, Capa mítosza, legendája bekebelezte az övét. Gerdából lábjegyzet lett, Capa barátnője. Taro amúgy is erős hendikeppel indult: rövid élet jutott neki osztályrészül, csekély számú, biztosan neki tulajdonítható fotóból álló életművet tudhat a magáénak. Mindehhez járult még a háttér: galíciai német zsidó felmenők, lengyel útlevél, párizsi temetés, a kommunista billog. Családját a nácik irtották ki a holokauszt idején, Capát egy észak-vietnami akna ölte meg, barátai szétszéledtek, minden készen állt ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra elfelejtsék. Kellett a női emancipáció erősödő hulláma, a feminista hátszél, hogy Gerda Taro neve ismét fontossá legyen, hogy személye leváljon az őt csak 17 évvel túlélő Capáéról. Önálló kiállítás a képeiből, a rátalálás izgalmában született számtalan tanulmány, cikk, rádióműsor. Következett a mexikói bőrönd (2007) a spanyol polgárháborús negatívokkal, melyek közt csaknem 70 évnyi lappangás után Capa felvételei mellett Gerda és David Seymour negatívjai is előkerültek. A bejelentés nyomán Taro újra berobbant az érdeklődés középpontjába. Számos, addig Capának tulajdonított képről derült ki, hogy Gerda fényképezte. Át kellett értékelni Robert Capa és Gerda Taro életművét, de Capára ebből is csak fény és nem árnyék vetült. Gerda Taro. Aki kitalálta Robert Capát. A könyv címe kicsit félrevezető. Pontatlan. Esetleg aki nevén nevezte Capát, bár ez sem kielégítő. De ha elfogadjuk, és ne adj isten, tényleg kitalálta volna, akkor tegyük hozzá: aki kitalálta Capát, és akiből nélküle soha nem lett volna Gerda Taro. Így igazságos. Ez a könyv segíthet megteremteni Taro önálló figuráját, a szuverén Gerda Tarót, akit elemezni, bírálni és dicsérni lehet s akit majd újra oda lehet állítani Capa mellé. Mert azért mondhatunk bármit, ők összetartoznak. Kincses Károly

Belső Nóra - Veled ​maradok!
Miért ​olyan nehéz magunk mellett tartani a másikat, akár egy életen át? Miért tűnik úgy, hogy az örök szerelem csak illúzió? Mi a fő megtartó erő egy kapcsolatban? Egyáltalán: miért mutatjuk magunkat másnak, és miért fogadjuk el, hogy a másik is ezt teszi? Ezeket a kérdéseket boncolgatja DR. BELSŐ NÓRA pszichiáter, az Utak egymástól és az Utak egymáshoz című kötetek szerzője. Mint írja, az egymás mellett élést könnyedén el lehet játszani, de valóban magunk mellett tartani egy társat már életfeladat. És mint ilyen, komoly odafigyelést, gondozást és tudatosságot kíván. Két ember testi-lelki kapcsolata az idők folyamán változik, de a lényege mindig ugyanaz marad: mi ketten egy pár vagyunk, és szeretjük egymást. A szerző szerint a másik birtoklása és a maradás kikényszerítése helyett érdemes arra törekedni, hogy az elvárások helyett a kapcsolatban megélt öröm és élmény legyen a fő összetartó erő. Le kell mondanunk a hibátlanság eszményéről, a görcsös akarásról, a taktikázásáról, és el kell fogadnunk, hogy a mindennapokhoz a csalódás és a fájdalom éppúgy hozzátartozik, mint a szeretet vagy a szenvedély. Nos, igen, egy hosszú távú kapcsolatot megtartani komoly munka, sokak szerint mégis megéri.

Noelle Adams - One ​Night in the Ice Storm
The ​ice will melt between them...in one hot night. When Rachel arrives back in her hometown for the Christmas holiday, she doesn't expect to be stranded alone in an ice storm with David Harris. David is her brother's best friend, and she's known him all her life. She lost her virginity to him. And he's the one man she can never forgive. Despite all of the reasons she knows not to trust him, she finds herself falling for him again as they try to keep warm in the storm. No matter how irresistible she still finds him, she definitely plans to resist. But everything changes in only one night.

Erich Kästner - The ​Flying Classroom
This ​story is about the unsuccessful planned performance of a play "The Flying Classroom" which, had it not been stalled by a kidnapping, would have been part of the school's Christmas celebrations.

Krekity Olga - Interjúlázban
A ​huszadik század nyolcvanas éveiben Krekity Olga (a szabadkai 7 Nap fiatal újságírója, korábbi középiskolai magyartanár) állt elő azzal az ötlettel, hogy egy irodalmi „beszélgető könyvet” kellene összeállítani, valami olyasmit, mint Hornyik Miklós könyve (Beszélgetés írókkal, 1982), amelyet érdeklődő kutatók, olvasók, oktatók, diákok egyaránt forgathatnak. Krekity Olga egyik volt kolléganőjét, egy akkori szabadkai középiskolai magyartanárt (engem) kért fel kísérőnek és útitársnak. Vonzó ötletnek tűnt, nem sokáig tépelődtünk rajta, máris lázasan és céltudatosan terveztünk. Megkezdődött tehát az évekig tartó interjúláz, egy olyan periódus, amikor egy fiatal újságíró és egy magyartanár rendszeresen vonatozott Pestre. A befogadás szempontjából figyelmet érdelemel az interjúk szerkezete, sőt maga a kötetkompozíció. Különösen izgalmasak azok az interjúszövegek, amelyek csapongást sugallnak, holott a felépítés tervszerű munka eredménye. Az interjúkészítés Krekity Olga esetében nem tekinthető lezárt folyamatnak, ez a tevékenység további kihívásokat jelent a folytatódó újságírói pályán. A szerző napjainkban a szülőföld szellemi életére, kortárs művészeire, illetve a szülőföldünkre látogató magyarországi szerzőkre figyel. „De már szerintem az is egy óriási optimizmus – fejtette ki a nyolcvanas évek közepén Mándy Iván -, hogy leülök egy darab cetlivel az asztalhoz, és megpróbálok írni.” A cetlit azóta többnyire felcserélte a számítógép, de a Mándy-féle nézőpont alapján megállapítható, hogy az interjú a kérdező szemszögéből hasonlóan optimista hozzáállást igénylő, átmentő, önértelemzésre ösztönző műfaj. Az interjúk sok esetben valamilyen alakalom kapcsán keletkeztek, az adott alkalom vagy megbízás azonban csak ürügy az interjúkészítésre, maga a beszélgetés egy-egy heti újságírói interjúban is elmélyültté válik. Krekity Olga „villáminterjúnak” nevezi ezt a terjedelmi szempontból behatárolt, ám egy-egy problémát vagy arcélet tudatos precízséggel felvillantó interjútípust.

Sárközy Tamás - A ​hatékonyabb kormányzásért
A ​szerzőnek – humán értelmiségi körökben nem túlzottan szimpatikus – véleménye szerint az átalakulási folyamatban az alapvető prioritásnak az egyéni és társas vállalkozásnak, a vállalkozói autonómiának kell lennie. A vállalkozói státus védelme álljon tehát a kialakulóban lévő modern magyar gazdasági alkotmányosság középpontjában. A kölcsönhatást, a nonprofit szférák visszahatását nem tagadva, ezért szerintem abból kell kiindulni, hogy a vállalkozói autonómia a megalapozója az általános civil autonómiának, működőképes és hatékony vállalkozói szféra nélkül nincs egyszerűen eszköz sem a megfelelő szociális és egészségügyi politikához, sem az oktatáshoz, művelődéshez, tudományhoz vagy a sporthoz. De gazdasági teljesítmény nélkül illúzió a hatékony közigazgatás, a demokratikus jogállam működtetése is. (részlet a szerző előszavából)

Voigt Vilmos - Aquinói ​Szent Tamás és a mágia
Voigt ​Vilmos új kötete meglepetés: a szent teológia legnagyobb alakját, Aquinói Tamást veszi vizsgálat alá oly szempont szerint, amelyet a legkevésbé várnánk: azt vizsgálja, miként és mennyiben érvényesül a mágia ismerete a szent szerző munkáiban. Tamás nemcsak ismerte, hanem el is ismerte a mágia elméletét és gyakorlatát, miközben okosan meghúzza e népi tudás érvényének teológiai határait. A szerző – egy élet nagy becsben tartott munkásságát új irányban bővítve – rámutat Tamás mágiafelfogásának hátterére, forrásaira, ezáltal kínálva igazi intellektuális csemegét az érdeklődő olvasónak.

Covers_319004
Párok ​tévúton Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - Párok ​tévúton
Peggy ​Bennion Papp, MSW, szenior kiképző, az Ackerman Institute for the Family Depresszió Programjának igazgatója. Szerkesztője volt a Family Process folyóiratnak; társalapítója a Women’s Project in Family Therapy elnevezésű kiemelkedő szakmai programnak. Igazgatóként működött közre a Family Learning Központban, dolgozott a legendás Philadelphia Child Guidance Clinic, valamint az A. Einstein College of Medicine Family Studies munkatársaként. Életművéért 1991-ben az American Family Therapy Academy, valamint az American Association for Marital and Family Therapy is kitüntette. Jelentős munkái közül kiemelkedik a Family Therapy: Full Length Case Studies (szerkesztőként), a szakmai klasszikusnak számító The Process of Change (szerzőként); illetve a szintén korszakos jelentőségű The Invisible Web: Gender Patterns of Family Relationships (társszerzőként). Az Ackerman Intézetben egy híres videoprogramot is készített (Gender Differences in Depression). Számos jelentős közleményt jegyzett; valamint világszerte folytatott kiképzői tevékenységet. A Párok tévúton c. válogatást 2000-ben adták ki – azaz hazai viszonyok között joggal tarthatjuk a jövő előjelzésének. Különösen megmutatkozik ez a tanulmányok szellemiségében, gondolati frissességében. Reméljük, kelt némi fuvallatot itthon is – ránk fér. (B.S.)

Hausner Gábor - Márs ​könyvet olvas
Hausner ​Gábor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos munkatársa. Jó két évtizedes Zrínyi-kutatásait összegző kismonográfiája több szempontból is határterületen mozog. A költő és hadtudós Zrínyi Miklós hadelméleti gondolkodásának és katonai tevékenységének eszmetörténeti vizsgálata során egyszerre tekinti át az irodalomtörténet, a történettudomány, a hadtörténet és művelődéstörténet idevágó kutatásait és sokszor egymásnak ellentmondó következtetéseit. Érdeklődésének középpontjában Zrínyi Miklósnak a hadtudományi irodalommal való kapcsolata áll. Ebbe a szerteágazó témakörbe éppúgy beletartoznak Zrínyi könyvtárának katonai tematikájú kötetei, mint prózai munkáinak hadtudományi forrásai, avagy e művek elhelyezkedése a háború művészetéről szóló korabeli nemzetközi és hazai irodalom koordinátarendszerében. Ez utóbbihoz azonban összefoglaló magyar szakmunka híján - ha csak vázlatosan is - át kellett tekintenie a XVII. századi európai hadtudományi nyomtatványok jellemzőit és az 1600 és 1700 között magyarországi szerzők által írott hadtudományi műveket. A kötet gazdag forrásanyagra építve, a hazai és nemzetközi szakirodalom széles áttekintése alapján tárja fel az egyetemes hadtudományi irodalom XVII. századi hazai recepcióját, és új vonásokkal egészíti ki Zrínyi prózai műveinek eddigi értelmezéseit. Egyúttal bizonyítja, hogy a XVII. században a virtus militaris természetes része volt a studium, az eruditio, s magyar vonatkozásban éppen Zrínyi példája mutatja, hogy a korszak katonai elitjének szellemi tájékozódása az erődítéstani és seregvezetési szakmunkák mellett kiterjedt az erkölcs, a politika és a teológia terepeire. Ezt fejezi ki a kötet Csokonai Vitéz Mihály 1802-ben A hadi oskoláról írt verséből származó főcíme: ,,Márs könyvet olvas!"

Szelestei N. László - Weszprémi ​István levelezése
Weszprémi ​István (1723–1799), a magyarországi orvostörténet-írás atyja, évtizedes debreceni tanulmányokat követően 1752-től öt évig európai egyetemeken (Zürich, Utrecht, Oxford, Cambridge, London) tanult. Hazatérte után Debrecen város orvosának választotta. Sikeres és a bécsi udvar által támogatott orvosi, népfelvilágosítói tevékenysége jutalmául Mária Terézia királynőtől díszes aranyérmet kapott. A század közepe után intenzív történeti adatgyűjtést folytatott, melynek eredményeként megjelentette orvostörténetét (Succincta medicorum Hungariae et Transilvaniae biographia, 1–4, Lipcse–Bécs, 1774–1787), valamint magyar nyelvű történeti tanulmányait. A Magyarországi tudósok levelezése sorozatban most jó félszáz személy 157, továbbá Weszprémi István 126 latin és magyar nyelvű leveléből elsősorban Weszprémi történeti adatgyűjtéséről, munkamódszeréről, műveinek kiadásáról olvashatunk. Tanúi lehetünk annak, hogy a 18. század végén Weszpréminél a magyarországi történeti témák tárgyalásakor egyre fontosabbá vált a magyar nyelv használata. Az időrendben közölt leveleket néhány soros magyar nyelvű összefoglaló előzi meg. A kötet élén bevezető tanulmány és a levelek lelőhelyének jegyzéke áll, a leveleket követően pedig a levelekhez készült magyarázatok találhatók. A kiadványt hely- és személynévmutató zárja.

Kabdebó Tamás - Dunaúszó
"A ​"Dunaúszó" második Duna-könyvem, sokadik Duna-közleményem. A "Danubius, Danubia" első, három kötetes Duna-regényem kétszáz évet ölel egybe, a kilenc országot átszelő folyót, több tucat mellékfolyót, kanálist, morotvát, partjain élő garmadányi embert, hat főbb szereplőt. Mivel a hetvenes években unokatestvéremmel, Weidinger Imrével leeveztünk Ulmtól Bajáig, a Dunán, ez az élményanyag adta második Duna-könyvemnek, a "Dunaúszó"-nak alapját: tájrajzilag, kistörténelmi alapon. A benne szereplő három főalak, Vas Pál, Szombatiné Gál Boriska, Nagy S. János azonban nem valóságos Duna-túrások, hanem a képzelet szülöttei. Dolgozószobám falán van egy méretes Duna-térkép, 3x2 méter nagyságú, mely hely- és vízrajzilag az egész Duna-tájat ábrázolja. A "Dunaúszó" megalkotásakor képzeletemben ezen a kivetített Duna-vonalon ereszkedett le a három szereplő, akiknek fizikai valósága megvan az életben, de a valóságban nincs, illetve nem volt folyamatos összeköttetésük a Dunával. Bátran mondhatnám: a "Dunaúszó" egy feldíszített eseménysor emlékezés-története, valóságos és álomutazás együtt." (Kabdebó Tamás)

Bibó István - A ​demokratikus közösségi értékelés és magatartás mintái
Bibó ​István 1956-57-es állásfoglalásai nem vallanak politikai rögtönzésre. Aki ezeket írta, kiforrott közösségi értékelési és magatartásmintákkal rendelkezett, amelyeket nagy nyilvánosság előtt vállalt és képviselt. A kötetünkben közreadott szövegek, a többségükben kiadatlan kézirattári iratok e közösségi értékelési és magatartási minták kialakulását és kontextusát mutatják be. Bibó István átértelmezte a közhivatalnok és az értelmiségi szerepét. A hatalmat szolgáltatásnak, nem pedig uralomnak fogta fel. A német megszállás és a zsidók deportálása idején a németekkel szembeni ellenállás jegyében megkísérelt békét teremteni a munkásosztály és a középosztály között, lemondott a Magyar Jogi Szemle szerkesztői tisztéről, hamis papírokat állított ki, embereket mentett. Letartóztatták, illegalitásba vonult, bújtatta egykori professzorát. 1945-46-ban gőzerővel dolgozott azon, hogy Magyarországon társadalmi és lélektani felszabadulás, politikai demokrácia és önkormányzaton alapuló közigazgatás legyen. Amikor látta, hogy a politika professzoraként nem mondhatja azt, amiről meg van győződve, mediátor szerepet vállalt a Teleki Intézet megtámadott elnöke és annak gátlástalan riválisa között. Új intézetet próbált alapítani, majd csődgondnoki szerepbe kényszerítve, az Akadémiáról és az egyetemről kiszorítva, utóvédharcként közreadta közigazgatási reformterveinek térképanyagát. Két és fél évtizeddel később reflexiókat fűzött egykori terveihez és azokhoz a munkálatokhoz, valamint vitákhoz, amelyek közigazgatási és területrendezési reformelképzelésekhez kapcsolódtak. A negyvenes évek végéről való és a hetvenes években keletkezett levelezéséből adott válogatásunk pedig a recepcióból és a reflexiókból ad ízelítőt.

Robyn Carr - The ​Wedding Party
After ​her divorce, Charlene Dugan vowed never to get married again—a promise she has kept for twenty-five years. Until the fateful day she finds herself uttering the well-known phrase—"Let's get married!" Almost immediately, Charlene's seemingly perfect life begins unraveling at the seams. Daughter Stephanie's own relationship is about to disintegrate, and she might be just a teensy-weensy bit jealous of her mom. And Charlene seems to be spending more time with her ex-husband than with her fiancé, Dennis. What's more confusing is that Dennis doesn't seem to mind too much. In fact, he sees the wedding consultant more often than Charlene does. The wedding party is now officially out of control. They're calling for rain and the bride has cold feet. This isn't exactly what Charlene had in mind. But maybe it's not too late to finally decide on who and what she really wants.

Peggy Papp - A ​változás folyamata
Peggy ​Pappot ma a családterápia pionírjai között tartják számon, nem utolsó sorban jelen kötete okán. Papp – a név megtévesztő. Viselője 1923-ban, Salt Lake Cityben született (Utah állam). A hithű mormon család paraszti gazdálkodást folytatott – a sivatagból kétkezi munkával teremtettek virágzó gazdaságot. Ám nagyra tartották a színházat is; az egyik első középület, amire szorgalmukból futotta, egy színház volt. Peggy már kiskorától szerelmes volt a filmsztárokba és Hollywoodba, és tizennyolc évesen elindult oda szerencsét próbálni. Néhány évig filmes magazinokba írt, majd egyszer csak eldöntötte, „nem írni akarok a színésznőkről, hanem magam leszek az!” A sors hozta, hogy váratlanul szerepet kapott az ország másik végében: NewYorkban, Az ügynök halála híres rendezésében. A rendező jobbkeze volt Joseph Papp, alias Papirovsky, akivel hamarosan összeházasodtak. A nélkülözés évei után – csak egy jegygyűrűre volt tíz dollárjuk, és az utca porában találtak hozzá párt – Joseph Pappból az 50-es évekre híres színházi és tévérendező lett (a fenti részletek az ő memoárjából valók), Peggy viszont feladta a színészetet és élethivatásául a klinikai pszichológiát választotta. Ezután kibontakozó pályájáról ő maga számol be a jelen kötet bevezetőjében. A fentiek ismeretében érthető például a pár-csoportról írott fejezet, amelyben a fantáziák koreografálása egészen eredeti újítása a szerzőnek. A másik, impresszionáló újdonság az, ahogyan a terapeuta és a megfigyelők véleménykülönbségét felhasználják a család változása érdekében. Ám az egész kötet hiánypótló bevilágítás a stratégiás családterápia gyakorlatába, kifejezetten képzési célokat szolgálva.

Audrey Niffenegger - The ​Adventuress
The ​author of the New York Times bestseller The Time Traveler’s Wife returns with another evocative “novel in pictures,” the much-anticipated follow-up to 2005’s The Three Incestuous Sisters. The Adventuress follows the dreamlike journey of an alchemist’s daughter. After she is kidnapped by a lascivious baron, she turns herself into a moth and flees to the garden of a charming butterfly collector named Napoleon Bonaparte. The story of how the two become lovers, and how their affair ends in tragedy and transcendence, is told through Niffenegger’s spare prose and haunting aquatint etchings. With a stunning and distinctive visual style reminiscent of the work of Edward Gorey, this gothic romance packs the emotional heft of the world’s great fairy tales. It will delight fans of the author’s previous works and enchant an entirely new legion of readers.

Audrey Niffenegger - Soția ​călătorului în timp
Cind ​Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea sase ani, iar el avea treizeci si sase. S-au casatorit cind ea avea douazeci si trei, iar el avea treizeci si unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru ca Henry este unul dintre primii oameni diagnosticati cu cronoafectiuni: din cind in cind ceasul lui genetic se reseteaza si se trezeste aruncat in viitorul sau in trecutul sau. Cu aceasta au a se infrunta cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar si o studenta la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor. Urasc sa fiu acolo unde ea nu este, cind ea nu este. si totusi plec mereu, iar ea nu ma poate urma - zice Henry. Romanul a fost ecranizat iar premiera filmului va fi pe 6 noiembrie 2009.

Ken Robinson - Lou Aronica - Elemedben ​vagy?
Ismerd ​meg önmagad, fedezd fel rejtett képességeidet! Sir Ken Robinson, a kreativitás, az innováció és a humán erőforrások szakértője új kötetében szellemes és inspiráló történeteket mesél olyan emberekről, akiknek sikert és hírnevet hozott alkotó elemük megtalálása: Ellen McArthur például megdöntötte az egyszemélyes Föld körüli vitorlázás világcsúcsát, David Oligvy pedig skóciai tűzhelyárusból lett „a reklámszakma atyja”. Rengeteg tanulsággal szolgálhat a hétköznapi emberek élete is, például azé a férfié, aki feladta informatikusi karrierjét, hogy szenvedélyének, a bűvészetnek hódoljon, vagy azé a fejletlen karokkal született asszonyé, aki sportmasszázs-terapeutaként dolgozik, a lábával gyúrva pácienseit. E történetek szereplőnek természet adta tehetsége és kreativitása összhangban áll azzal, amiért lelkesedni tudnak, és mindezeket személyes céljaik szolgálatába állították. Példájukat te is követheted. Mindegy, hány éves vagy, mivel foglalkozol, és milyen helyzetben vagy éppen, a könyv hasznos eszközei, technikái, tanácsai és gyakorlatai segíthetnek az önmegvalósításban és a boldogság elérésében.

Tsutomu Nihei - Blame! ​2.
On ​his quest to find the humans possessing Net Terminal Genes, Killy enters Cluster Town, where he comes across a woman who offers help. Her vast knowledge of the power behind this city may prove to be an asset to Killy, as long as he can give her what she needs. But the two will have to work fast, as they attempt to break through to the next sector of the Authority--the massive network that makes up the brain of the city.

Jonathan Lethem - Karl Rusnak - Omega ​the Unknown
The ​story of a mute, reluctant super hero from another planet, and the earthly teenager with whom he shares a strange destiny - and the legion of robots and nanoviruses that have been sent from afar to hunt the two of them down! Created in 1975 by Steve Gerber and Mary Skrenes, the original Omega the Unknown lasted only ten issues, but was a legend to those who recall it - an ahead-of-its-time tale of an anti-hero, inflected with brilliant ambiguity. One of Omega's teenage fans was award-winning novelist Jonathan Lethem, who has used the original as a springboard for a superbly strange, funny, and moving graphic novel in ten chapters.

Jonathan Lethem - Chronic ​City
Chase ​Insteadman, a handsome, inoffensive fixture on Manhattan's social scene, lives off residuals earned as a child star on a beloved sitcom called _Martyr & Pesty_. Chase owes his current social cachet to an ongoing tragedy much covered in the tabloids: His teenage sweetheart and fiancée, Janice Trumbull, is trapped by a layer of low-orbit mines on the International Space Station, from which she sends him rapturous and heartbreaking love letters. Like Janice, Chase is adrift, she in Earth's stratosphere, he in a vague routine punctuated by Upper East Side dinner parties. Into Chase's cloistered city enters Perkus Tooth, a wall-eyed free-range pop critic whose soaring conspiratorial riffs are fueled by high-grade marijuana, mammoth cheeseburgers, and a desperate ache for meaning. Perkus's countercultural savvy and voracious paranoia draw Chase into another Manhattan, where questions of what is real, what is fake, and who is complicit take on a life-shattering urgency. Along with Oona Laszlo, a self-loathing ghostwriter, and Richard Abneg, a hero of the Tompkins Square Park riot now working as a fixer for the billionaire mayor, Chase and Perkus attempt to unearth the answers to several mysteries that seem to offer that rarest of artifacts on an island where everything can be bought: Truth. Like Manhattan itself, Jonathan Lethem's masterpiece is beautiful and tawdry, tragic and forgiving, devastating and antic, a stand-in for the whole world and a place utterly unique.

Jonathan Lethem - You ​Don't Love Me Yet
Bestselling ​author Jonathan Lethem delivers a hilarious novel about love, art, and what it's like to be young in Los Angeles. Lucinda Hoekke's daytime gig as a telephone operator at the Complaint Line—an art gallery's high-minded installation piece—is about as exciting as listening to dead air. Her real passion is playing bass in her forever struggling, forever unnamed band. But recently a frequent caller, the Complainer, as Lucinda dubs him, has captivated her with his philosophical musings. When Lucinda's band begins to incorporate the Complainer's catchy, existential phrases into their song lyrics, they are suddenly on the cusp of their big break. There is only one problem: the Complainer wants in.

Jonathan Lethem - As ​She Climbed Across the Table
Anna ​Karenina left her husband for a dashing officer. Lady Chatterley left hers for the gamekeeper. Now Alice Coombs has left her boyfriend for nothing: nothing at all. Just how that should have come to pass and what Philip Engstrand, Alice’s spurned boyfriend, can do about it is the premise for this vertiginous speculative romance by the acclaimed author of Gun, with Occasional Music. Alice Coombs is a particle physicist, and she and her colleagues have created a void, a hole in the universe, that they have taken to calling Lack. But Lack is a nullity with tastes; it absorbs a pomegranate, light bulbs, an argyle sock; it disdains a bow tie, an ice ax, and a scrambled duck egg. To Alice, this selectivity translates as an irresistible personality. To Philip, it makes Lack an unbeatable rival, for how can he win Alice back from something that has no flaws because it has no qualities? Ingenious, hilarious, and genuinely mind-expanding, As She Climbed Across the Table is the best boy-meets-girl-meets-void story ever written.

Fűrész Attila - Fradi ​ügyek nyomában
Hogyan ​befolyásolta a politika a Ferencvárost az elmúlt évtizedekben, mikor adott és mikor vett el szinte mindent a zöld-fehérektől? A szurkolók milyen szerepet töltöttek be a klub életében, hogyan alakultak ki a Fradi mindennapjait befolyásoló csoportok, amelyek egyre jobban kinyilvánítják véleményüket? Miért nem talált az egyesület olyan tulajdonost, aki hosszú távon megoldást jelenthet az egyesület problémáira, és mely események vezettek el odáig, hogy már nem is törekszik erre? Hogyan változott a klub játékosigazolási politikája az idők során, miért tűntek el a saját nevelésű labdarúgók a multikulturálissá vált csapatból? Melyek azok a megdöbbentő halálesetek, amelyek sorozatban sokkolták a zöld-fehér családot? Milyen egzisztenciát jelentett ferencvárosi játékosnak lenni a különböző korszakokban? Hogyan lett Ricardo Monizból a Fradi egyik legnépszerűbb edzője, és miként gondol vissza az Üllői úton töltött ellentmondásos időszakára?

Covers_121167
Mother ​Love 2 Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Mother ​Love 2
More ​Stories About Births, Babies and Beyond. Following the enormous success of 'Mother Love' comes another collection of stories about having babies and being plunged into the role of motherhood. From the tricky process of conceiving a child, to the frustrating role of teaching a young child to read - with of course, a few more birth stories in between - here is writing that is honest and lively, passionate and moving. With over twenty new contributors, 'Motherlove 2' is a fascinating book about an endlessly fascinating process.

Kollekciók