Ajax-loader

legnépszerűbb könyvek

Az elmúlt időszak legnépszerűbb könyvei.


Terebess Gábor - Haiku ​a poggyászban
Terebess ​Gábor haikui

Jim Thompson - Un ​chouette petit lot
«Elle ​était arrivée à l'hôtel en taxi, peu après minuit. Dusty, le petit chasseur, se précipita à sa rencontre pour lui porter ses bagages. Lorsqu'elle apparut, dans la pleine lumière du hall, il fut si médusé qu'il faillit en lâcher la valise. C'était l'incarnation de ses rêves les plus purs, la Femme personnifiée. Il ne se doutait pas qu'avec elle, c'étaient le vol, la corruption, l'assassinat qui pénétraient dans le palace, sans compter les malices et les malentendus qui, à l'insu du jeune garçon, allaient le mettre à la torture.»

Ismeretlen szerző - Oxford ​- Dictionary of Musical Terms
Musical ​Terms This comprehensive and accessible Dictionary, based on the acclaimed Oxford Companion to Music, provides clear, succinct definitons of the musical terms generally used in Western music. An ideal book for musicians, students and teachers, concert-goers, and anyone who enjoys playing, singing, or listening to music.

Németh Norbert - A ​buddhizmus eszméi
Koroktól ​és hovatartozástól függetlenül az embert mindig is foglalkoztatták létezésének alapkérdései. A halál és halhatatlanság, az élet és halál, a mulandóság és öröklét perspektívái ma éppúgy kihívást jelentenek, akkor is, ha ezekkel a nyugati ember csak kivételes helyzetekben szembesül. A keleti bölcsesség egyik kincsestára, a buddhizmus olyan eszméket őrzött meg a jelenkor számára, amelyek világunk "tudós értetlenségének" eloszlatásával képesek létezésünk mélyebb forrását feltárni. Nem újabb elméleteket, elvont teóriákat kíván adni, hanem minden körülmény között megőrzendő tudást, minden korlátoltságot és és kötöttséget felszabadító erőt. A jelen kötet a buddhizmus fő területeit és iskoláit veszi szemügyre, ahogyan kezdetektől fogva napjainkig kialakították önálló tanrendszerüket. A keleti eszmék színes és érdekfeszítő világának bemutatásával a könyv egy több, mint 2000 éves hagyomány elevenségét tárja elénk. Az eszmék életre keltése és a mindennapi életbe való átültetése már az olvasó feladata, a kötet e folyamathoz és benső átalakuláshoz kíván támpontokat adni. A sok esetben egzotikusnak és távolinak tűnő tanításokba a mai embernek is megragadható szemléletmódok segítségével vezet be, és a kifejtést a tibeti mester Csögyal Namkhai Norbu könyvéből vett részlet fordításával teszi teljessé.

Nora Roberts - Lángoló ​jég
A ​hírnévért súlyos árat kell fizetni, s ezt Chantel O'Hurley, az ismert hollywoodi színésznő is kénytelen tudomásul venni, amikor egy őrült rajongója fenyegető levelekkel zaklatja. Ráadásul a magánnyomozó, akitől segítséget kér, azzal vádolja, hogy csak magának köszönheti a bajt. A nő nyomasztó félelemben tölti mindennapjait, s csak egy cél vezérli: életben maradni.

Döme László - Személyiségzavarok
A ​szerző összefoglaló munkájában áttekinti a személyiségzavarok alakváltozatait és korszerű útmutatást ad a felismerés és kezelés eszközeiről. A kézikönyv alapvető segítséget adhat a pszichiátereknek, pszichológusoknak, szociális munkásoknak, de élvezettel olvashatják érdeklődő laikusok is.

Tömöry Márta - Itt ​a bábszínház
Ez ​a könyv segít, hogy bábszínpaddá varázsold a konyhaasztalt, a fürdőkádat, a szobád sarkát, sőt egy kis segítséggel igazi kis színházat is készíthetsz, bábokkal, függönnyel, előadásra hívó csengővel.

Csíkszentmihályi Mihály - Susan A. Jackson - Sport ​és flow
Az ​optimális élmény. "Amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál, és tudja, hogy erős, és legalábbis az adott pillanatban ő maga irányítja a sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi, hogy minden milyen jó... Akkor éli át teljes lényével, hogy áramlik benne az élet. Ez a flow." Susan A. Jackson sportpszichológus és Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja e kötetben azokat a feltételeket veszik sorra, amelyek a flow-élmény sportolás közbeni kialakulásához szükségesek.

Jak Koke - Idegen ​lelkek
Dunkelzahn, ​a sárkány megválasztása a Kanado-Amerikai Egyesült Államok elnökévé egy új korszak hajnalát ígéri, a sárkányt meggyilkoló hatalmas robbanással azonban az ország reményei is atomjaikra robbannak. Ugyanezen a tragikus éjszakán Ryan Mercury, Dunkelzahn legbelsőbb megbízott ügynöke sürgős és titkos küldetésen dolgozik, amelyben veszélyes mágiáról van szó. És csak a csoda mentheti meg a világot a teljes pusztulástól. A Sárkányszív-trilógia első kötetében Dunkelzahn halála megrázza a Felébredt világot. Rémhírek és gyanúk kelnek szárnyra, amint árnyvadászok, a titkosszolgálat ügynökei, és a mamutvállalatok vezetői küzdenek a hatalom kézben tartásáért. Végigolvasva a könyvet kiderül, hogy mi is állt a nagy sárkány halálának hátterében, és megkezdődik egy új kaland.

Virasztó Tamás - Titkosítás ​és adatrejtés
Stephen ​W. Hawking, `Az idő rövid története` című könyvében fogadalmat tett, hogy egyetlen képlet alkalmazása nélkül megpróbálja elmagyarázni az `idő` fogalmát és a jelenlegi téridő elméleteket. Végül Einstein E=mc2 egyenletével kivételt tett, de több képlet valóban nem szerepel a könyvében, mégis érthető. Persze lehet, hogy egy párszor el kell olvasni, de ez nem biztos, hogy csak az ő hibája... Ez a könyv ebből a szempontból hasonló: a lehető legkevesebb képlettel jut el az ősi Caesar-kódtól a DES-en, RSA-n keresztül a mai AES-ig (leánykori nevén: Rijndael). A figyelmes olvasó választ kap alapvető kérdéseire, sőt ujjgyakorlatként a mai rettegett algoritmusok némelyikét is leprogramozhatja a kedvenc programnyelvén... Ami ennél is fontosabb, az a titkosítás mögött rejlő csodálatos világ, amely az idők folyamán számtalan technológia alkalmazásával próbálta eléri mindig ugyanazt. Ma már gyakran mosolygunk a régi módszerek némelyikén, pedig az, hogy ma AES-t TEOFISHT, RC4-et ÉS RSA-t meg ECC-t használunk, ezeknek az eljárásoknak köszönhető. Ma már ismerjük a régi (és a jelenlegi) algoritmusok gyenge pontjait is, tudjuk, hogy és miben hibáztak elődeink. Valóban tudjuk? Valóban mindenki tudja, akit a téma érdekel? Valóban mindenki, aki érintett lehet a témában tudja, mi az a titkosítás, mikor erős vagy gyenge egy módszer? Virasztó Tamás A könyv olvasása során választ kaptam minden olyan kérdésemre, amiket eddig nem mertem feltenni, még magamnak sem. A könyv nagy segítség a témában jártas és kevésbé jártas olvasóknak egyaránt, hiszen segít feltenni, megválaszolni az olykor nehéznek hitt kérdéseket. Nincs más dolgunk, mint e remekművet kézbe venni, és megismerni a titkosítás titokzatosnak hitt világát. Harmath Zoltán Microsoft Magyarország

Jak Koke - Minden ​határon túl
A ​végső szabály: Soha ne hagyd, hogy lebírjon a félelem Elég egyetlen rossz mozdulat... Dunkelzahn, a sárkány azzal bízta meg Ryan Mercuryt, hogy a varázslatos Sárkányszívet juttassa el biztonságban a metasíkokra, ahol Thayla dalával óvja a földet az Ellenségtől. Amikor azonban a világ őrzőjét elnyeli a Szakadék, vele tűnik el a jövő minden reménye is. Immár semmi sem áll az emberiség, és bolygónk történelmének legnagyobb mészárlása között... Az Ellenség ereje végtelen, és velejéig gonosz. A Thayla pusztulása után őrizetlenül maradt metasíkokon át az Ellenség iszonyatos szörnyetegekből álló serege a világ teljes elpusztítására tör. Ryannek és vakmerő árnyvadászainak a jó és gonosz végső csatájában küzdve csak két lehetőségük marad: a teljes győzelem, vagy a bizonyos halál...

Alekszandr Szolzsenyicin - A ​pokol tornáca I-II.
Az ​időpont: 1949 decembere. A tét: megakadályozza-e a magas rangú szovjet diplomata, hogy a Kreml kezébe kerüljön az atombomba titka, elkészül-e Moszkva I. számú szakbörtönében, a saraskában a világ legtökéletesebb lehallgatókészüléke. Szolzsenyicin 1955 és 1958 között írott regénye az egy hónapos jelenetben az 1917 óta zajló történelmi fejlődés valamennyi lényeges kérdését felveti, és rendkívül szuggesztív módon megválaszolja. Nem véletlenül mondják a kritikusok e regényt a XX. századi orosz élet enciklopédiájának, Szolzsenyicin mestere Lev Tolsztoj szellemében építi fel monumentális művét, nagy formátumú hősöket teremt, filozófiai alapkérdéseket feszeget, olyan helyzetekbe állítja szereplőit, hogy a legfontosabb emberi döntéseket kelljen meghozniuk. A pokol tornáca a XX. századi orosz nyelvű irodalomban olyan szerepet játszik, mint Gogol A köpönyegje száz évvel korábban, a mai irodalom megannyi alkotója e műből merített, ki látásmódot és bátorságot, ki motívumokat és helyzeteket.

Harrison Fawcett - A ​Katedrális legendája
A ​XXII. század csúcsfegyverzetével felszerelt elitkommandó áll az ókori Róma kapui előtt, hogy harcba szálljon a várost megszálló földönkívüli armadával, amely olyan természetfölötti és mentális hatalommal bír, ami alapján Kerwin ezredes és intervenciós csapatának tagjai joggal hihetik, hogy a pokol rettenetes seregeivel kerültek szembe, s a harc tétje nem pusztán az emberiség jövője, hanem tulajdon sorsuk, üdvösség vagy kárhozat… A Katedrális-ciklus önálló regényként is olvasható második kötetében megelvenedik Néró császár kora, az ókori Róma hétköznapjai, a korahajnalig tartó lakomák, véres gladiátorküzdelmek, a látványos kocsiversenyek színpompás világa, szerelem, gyűlölködés, ármány, s mindaz olyan lebilincselő, érdekes módon, ahogy a szerzőn kívül csak nagyon kevesen tudják megmutatni. Harrison Fawcett mesteri módon bonyolítja a szálakat, a Katedrális legendája egy elképesztően szövevényes és izgalmas regény. A sztori alighanem az egyik legjobb, amit az utóbb olvashattunk a misztikus-kalandos SF műfajában.

Tüskés Tibor - Így ​élt Zrínyi Miklós
Tizenhét ​esztendős Zrínyi Miklós, amikor a pápa magánkihallgatáson fogadja, és verseinek gyűjteményével ajándékozza meg. Más nemesi ifjak még a kardforgatást, a társasági viselkedést tanulgatják, amikor ő már egy országrésznyi birtok ura és gondviselője. Európai műveltségű költő, rettegett nevű hadvezér, hazája jelenéről és jövőjéről felelősséggel gondolkodó, széles látókörű politikus válik belőle. Kivételes tehetség, szenvedély, férfias akaraterő kell ehhez. Tüskés Tibor műve a leghitelesebb források, Zrínyi versei, prózai munkái, levelei, a kortársak feljegyzései, korabeli metszetek, képek felhasználásával állítja az olvasó elé a XVII. század legnagyobb magyarjának alakját.

Temesvári Gabriella - Mitikus ​állatok
Szimbólumok, ​legendák, mítoszok fontos szereplői az állatok. A mítoszokban szerepelnek teremtő-, segítő állatok, vagy védőszellemként segíthetnek egy népet, vagy egyént. Szerepet kapnak az állatövben, az égtáj szimbolikában, stb. is. A magyarsággal kapcsolatos mitikus állatok bemutatása különösen fontos, mert a szokásos mitológiai kiadványokban ezek nem találhatóak meg. (Aranyszarvas, turulsólyom, tűzmadarak, táltos, stb.)

Steve Jackson - Ian Livingstone - A ​Vértengerek
A ​Beltenger északi csücskében lévő Tak városa kalózok, tolvajok, gengszterek félelmetes tanyája. Ebben a velejéig romlott, züllött városban két mohó, kegyetlen, rettegett kalóz él. Kettőjük izgalmas tengeri versengésének, portyázó körútjának végén fog eldőlni, hogy ki lesz a Kalózok Királya, az egész szigetvilág koronázatlan ura. Az egyik kalóz Abdul, a Mészáros. A másik TE vagy!

Jan Larri - Kukk ​és Kukki csodálatos utazása
Larri ​kitűnő szovjet gyerekíró, néhány könyve régebben már megjelent magyarul. Ebben a mesekönyvében két kis fabáburól mesél. Kukk és Kukki megszökik egy törött kirakatüvegen át, hogy világot lásson. Így ha nem is messzire, de megszokott helyüktől elkerülnek, s ott érik őket különböző kalandok. Megismerkednek a városépítéssel, vonaton utaztukban a szénnel, magával a vonattal, a föld megművelésével. A mulatságos kalandokban bővelkedő, tréfás eszközökkel ismeretet nyújtó könyvecskét Sebők Éva kedves, bájos mesei hangon tolmácsolta, s Reich Károly vidám, művészi színvonalú rajzai díszítik.

Erdődy János - Így ​élt Husz János
Husz ​János a XIV-XV. században élt tudós reformátor, a cseh nép hőse volt. Ő indította el azt a mozgalmat, amely az egyház megreformálását és a cseh nép nemzeti kibontakozását tűzte céljául. Az egyház elleni támadásaiért a konstanzi zsinat elé idézték, és Zsigmond császár látszólagos védelme ellenére halálra ítélték. Husz János igazi élete mégis halála után kezdődött igazán. Híveinek tetteihez fűződnek a huszita háborúk, amelyek hozzájárultak a feudalizmus bomlásához, valamint a reformáció terjedéséhez. Erődy János írása segíti megértetni ezt az eléggé bonyolult, de az általános műveltség szempontjából fontos, érdekes történelmi korszakot.

Vadas József - Budapest ​építészete
Sétákra, ​mégpedig építészeti sétákra invitál minket e kis kötet szerzője, Vadas József, az ismert művészettörténész-műkritikus. Segítségével kis bolyongásra indulhatunk fővárosunkban, és megismerhetjük Budapest legnevezetesebb épületeit a római kori kezdetektől a 21. század elejéig. Mindeközben a város történetéről is sok mindent megtudhatunk. Az időrendben, ugyanakkor területi egységekben (Aquincum, a középkori Budai Vár, a török világ, a barokk-klasszicista Buda, a klasszicista Pest, a századfordulós, világvárosi rangú Budapest, a modern főváros) tárgyalt rövid város- és építészettörténet hasznos kis kalauz a Budapesttel most ismerkedők vagy azt még jobban ismerni akarók kezében.

Kőszegi Imre - A ​jezsuiták végnapjai
Kőszegi ​Imre történelmi regénye olyan korszakot tár fel az olvasónak, amely szinte fehér folt történelmi regényirodalmunkban. A magyar történelem XVIII. századába vezet el, Mária Terézia uralkodása idejére, s a vallási türelmetlenséggel, az erőszakos rekatolizációval tetézett nemzeti elnyomás körülményeit tárja fel egy határszéli magyar városban. Hőse egy német származású polgárfiú, akit fondorlatos lelki zsarolással jezsuitává tesznek, de akiben olthatatlan láng lobog a magyar nyelv és irodalom felvirágoztatásának szolgálatáért. Aki költő akar lenni minden áron, a nemzetet szolgáló magyar költő. A regénynek ezt a megkapó főhősét Kőszegi Imre Rájnis József költő alakjáról mintázta, s a regényben szereplő versek és vertani elmélkedések egyenesen Rájnis Józseftől valók.

Pándy Lajos - A ​csodálatos nagykendő
Volt ​egyszer egy kis falu, Perbete. Hegyek között bújt meg, szegény emberek laktak benne. Ott élt a szép szavú nagyapa is, napsütötte méhesében pipázgatott, maga mellé ültette unokáját, s mesélt neki. Mesélt a tarkabarka Gyöngyi kutya hőstetteiről, a szegény legényről, aki a boldogságot kereste; a Völgy Tündéréről; a gonosz Óriástörpékről, a csodálatos nagykendőről, amelyik "arról volt nevezetes, hogy csillagok voltak beleszőve, nagy, furcsa, fekete csillagok", és egyformán melegített mindenkit, aki gyenge, gyámoltalan vagy beteg volt. Azóta emlékké foszlott a nagykendő, s a perbetei méhes sincs már meg, de a szerző tollán újraéledt a régen letűnt gyerekkor világa. A lírai hangvételű meséket Balogh Péter művészi illusztrációi kísérik.

Kányádi Sándor - Szarvas ​- itató
Ahol ​a szarvas inni jár, moccanatlan a nyír s a nyár: Még a fűszál is tiszteleg, mikor a szarvas inni megy; megáll akkor a patak is egy pillanatig áll a víz: s ő lépked, ringatja magát, agancsa égő, ékes ág.

Dr. Henry Cloud - Dr. John Townsend - Játszmák ​nélkül
"A ​jó konfrontációs készség a siker elengedhetetlen feltétele az élet minden területén. Az eredményes emberek jó konfliktuskezelők, tudják, hogyan folytathatnak hatékony konfrontációt, és nyíltan szembenéznek a kapcsolataikban felmerülő problémákkal" - írják a népszerű határvonalak-sorozat pszichológus szerzői könyvük előszavában. Minden kapcsolatban szükség van olykor a konfrontációra. Időnként egyszerűen csak nemet kell mondanunk, ha nem akarjuk túlhajszolni magunkat, máskor határokat kell húznunk, mert irányító, manipuláló, felelőtlen, netán agresszív partnerrel állunk szemben. Néha pedig arra van szükség, hogy - éppen a kapcsolat érdekében - tisztázzuk a problémákat. A Játszmák nélkül segít konfrontációs készségünk fejlesztésében, megtanulhatjuk, hogy a konfliktusok vállalása és az őszinteség nem mond ellent a szeretetnek, sőt a tisztázó beszélgetések erősebbé és biztonságosabbá teszik a kapcsolatokat. A szerzők gyakorlati ötletekkel, javaslatokkal, illusztratív párbeszédekkel mutatják be, hogy a másik félnek együttműködési lehetőséget kínáló, ítélkezésmentes hozzáállás hogyan segíti elő a problémás kérdések konstruktív megoldását.

Jack McIver Weatherford - Törzsek ​a "dombon"
Miközben ​ezt a könyvet írtam az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusáról, gyakran emlékeztettek Otto von Bismarck szavaira, aki arra intett, hogy soha ne nézzük meg, hogyan készül a kolbász - vagy a törvény. Attól tartok, azzal, hogy leírtam, miként működik az Egyesült Államokban a kormányzat a színfalak mögött, elveszem Olvasóim étvágyát a demokráciától. A demokrácia persze zavaros folyamat, de szívből remélem, hogy az Olvasó végül nem kiábrándul, hanem még inkább elköteleződik mellette. Remélem, hogy azzal a mély tisztelettel, mellyel a magyarok viseltetnek a szabadság iránt, elkerülik majd azokat a hibákat, melyeket mi elkövettünk hazánkban. Remélem, Önök jobb munkát végeznek majd, mint mi, és így az unokáim is tanulhatnak Magyarország hőseitől, ahogy én is tanultam tőlük 1956-ban, amikor kisgyerek voltam.

Móra Ferenc - A ​kóchuszár
Rövid ​kis írások is lehetnek nagy írások. Lehet feledhetetlen hangulatuk, szívszorongató édességük, kedvderítő humoruk, örökre emlékezetes kedvességük. S ha valaki nagy mestere az ilyen kurta írásoknak, emlékezéseknek, tollrajzoknak, anekdotáknak, akkor Móra Ferenc az. Írásművészetének számos gyöngyszemét ezek közé rejtette. Gazdagon illusztrált, díszes albumkiadásban ezeket a kis Móra-remekműveket gyűjtöttük most össze. Itt vannak az író megható gyerekkori történetei, édesbús emlékezései a maga iskoláskorára, gyerekekről szóló elbeszélései, tanítói hajlamának, pedagógiai érzékének s gyerekszeretetének megkapó hajtásai, s itt vannak végül ízes-mulatságos anekdotái a magyar történelem legkülönbözőbb századaiból. Heinzelmann Emma új felfogású groteszken érzékletes színes rajzai díszítik a reprezentatív Móra-gyűjteményt.

Dr. Henry Cloud - Dr. John Townsend - Határaink
Ez ​a könyv - amely a határvonalak-sorozat második köteteként jelenik meg magyarul - az egészséges és ésszerű határok kialakításának bibliai alapjairól szól. Arról, hogy hogyan vállalhatunk felelősséget önmagunkért, hogy ne csak sodródjunk és reagáljunk a minket érő hatásokra, hanem aktívan és felelősen alakítsuk saját életünket. A szerzők valódi élethelyzetekből és esetekből kiindulva vizsgálják, hol húzódnak a határaink, mit védenek, hogyan jelölhetjük ki őket, mikor sérülnek meg, és hogyan lehet őket helyreállítani.

Szőnyei Tamás - Titkos ​írás 1-2.
Történelmünk ​jellegzetessége az irodalom önmagán túlmutató, politikai, társadalmi szerepvállalása. 1956 is kérdések, bírálatok megfogalmazásával, nyilvános kimondásával, kinyomtatásával kezdődött. Az Irodalmi Újság publikációival, a Petőfi Kör vitaestjeivel. '56 után a hatalom nem engedhette, hogy ez megismétlődjék, ezért igyekezett a legmesszebb menő ellenőrzést gyakorolni az irodalmi élet fölött. Intézményes szinten (az írószövetségben, újságok, folyóiratok, könyvkiadók szerkesztőségeiben, kutatóintézetekben, egyetemi tanszékeken, rádióban, televízióban) és a magánszférában (baráti körökben, kávéházi asztaltársaságokban) egyaránt, sőt az emigránsok között is. Meg kellett akadályozni a tabukra fittyet hányó szavak, mondatok és művek publikálását, és megtorolni, ha netán mégis átcsúsztak az ellenőrzésen. Le kellett szerelni a lapalapítási kezdeményezéseket, és odasózni, ha egyes folyóiratok, irodalmi, művészeti csoportosulások merészeltek autonóm módon működni. Semlegesíteni kellett a Nyugat fellazító hatását. Az állambiztonsági szolgálat évtizedeken át nagy erőkkel dolgozott az intézkedéseket megalapozó információk megszerzésén. A hivatásos állomány és az ügynöki hálózat által termelt dossziék sok ezer oldala tanúskodik erről. Szőnyei Tamásnak a dokumentumokat feltáró kutatása eredményeként most megnyílnak az 1956 utáni magyar irodalomtörténet eddig jószerivel olvasatlan lapjai.

Eckhart mester - A ​Teremtés könyvének magyarázata
Aki ​nem képes két órára a hétköznap hiábavaló nyüzsgéséből kilépni, s a kinyilatkoztatás mondatain elmélkedni, ne is vegye kezébe ezt a könyvet, mert semmit sem használ neki, idejét elvesztegeti. Akinek van rá módja, akit hív a vágy, hogy a felszín mögé tekintsen, tengernyi mélységbe pillant, s azzal az idővel találkozhat, amelyben egy pillanat vagy ezer év ugyanannyi.

Kiefer Ferenc - Magyar-svéd ​szótár
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Antológia - Vallomás
Válogatott szerelmes versek. Anakreon, Catullus, Li Tai-po, Vogelweide, Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Magny, Blake, Burns, Mickiewicz, de Vigny, Poe, Verlane, Hardy, Rilke, Ady, Kosztolányi, Eluard, Dsida, Randnóti...

Vaskó Péter - Árnyéklovasság
Vang ​So szerint a vers nem goromba, nyers, nem szikár, nem cifra, nem ihlet, isteni szikra, nem a hét mély tenger gyöngye, nem a valóság göröngye, a vers szó és szünet, betű és hang, épület, melyben ott lakik Ba Lu, Fo Gar és társaik, ott ül Ki Le mint a pók, Va Di csöndben szövi a szót, s még kelnek itt és fekszenek más mesterek, pancserek, könyvmolyok, szorgos szakik, kékharisnyák, és mind akik ily bolond helyre valók: költők, üzérek, olvasók.

Károlyi Amy - A ​szobrok elindulnak
Az ​üzleti életben az év végi zárszámadást mérlegnek nevezik. Ez a könyv mérleg. Egy élet zárszámadása. Nyereségek, veszteségek. Sokféle úton elindulás, amit az élet kínált, és amerre a hajlam irányított. Végül a sokféleségek egysége, az utak összefutnak, a könyv elkészült. S a végén egy határozott vonal: ennyire telt. Európai kultúránk szülei, a latinok búcsúzáskor ezt mondták: vale. Én azt mondom: Isten hozzád, olvasó.

Kollekciók