Ajax-loader

legfrissebb rukkolások

Most érkeztek, lehet őket vinni, mehet a rukk 'n' roll!


Rajendar Menen - A ​mudrák gyógyító ereje
A ​mudrák segítenek normalizálni az öt elemet az emberi testben. Az egyensúly, amire törekszünk és amire szükségünk van, nem egyszerű dolog. Bármi felboríthatja. Messze kerültünk a természettől, és a baktériumok, de a nekik otthont adó emberi test is több alkalommal átalakult. Ma már nagyon könnyű felborítani az egyensúlyt. A következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolják a mudrák az embert. A kéz öt ujja az elemeket képviseli. A hüvelykujj a tűz, a mutatóujj a levegő, a középső ujj az ég, a gyűrűsujj a föld, a kisujj pedig a víz. A mudrák rendszeres gyakorlása azonban bizonyítottan határozott gyógyulást eredményez.

Elaine Stavert - Bath ​Bombs
From ​Mango Grove to Atlantic Spa, here are 30 sensuous bath-time treats to turn your soak into a luxurious indulgence. They’re easy and fun to create, and every one uses all-natural sophisticated scents and aromatic herbs that will enhance your mood and pamper your body. Learn to blend essences and fragrances, work with molds, and make the most of such healthful, beneficial ingredients as salts, minerals, moisturizing oils, and shea butter. There’s a recipe to suit everyone!

Hetényi Ernő - Mudrák ​és szimbólumok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Mark O'Connell - Raje Airey - Jelek ​és szimbólumok enciklopédiája
A ​gazdag képanyaggal illusztrált enciklopédia a szimbólumok feletti egyetemes tartalmak megismeréséhez nyújt segítséget. A tematikus felépítésű kötet első része az élet jelképeivel ismertet meg, végigkalauzolva az olvasót az ősi kultúrákon és civilizációkon, hogy bevezetést nyújtson a következő fejezetekhez: a különféle vallások spirituális szimbólumainak, a freudi és jungi lélektan által felismert szimbólumoknak, majd pedig a társadalom életét szervező, meghatározó jeleknek, jelképeknek a világába. A második rész szintén tematikus rendben vezet végig a jelképek erdején - a mindennapi élettől a mintákon és grafikákon át a mitológiai, kozmikus jelképekig, az élet körforgására utaló szimbólumoktól a természeti erőket megjelenítőkig. Az olvasó így nyer beavatást a legkülönbözőbb ezoterikus és exoterikus hagyományokba a sámáni rítusoktól az alkimista transzmutációig, az iszlám misztikától egészen a modern reklámpszichológiáig. A jelképek annotált jegyzékével, képmutatóval, név- és tárgymutatóval kiegészített mű elsősorban a legáltalánosabb információkat közli, de a rendkívül széles spektrumra tekintő mű sok érdekes újdonságot is nyújt.

Fecske Csaba - Hol ​voltam
Fecske ​Csaba költészetében megvannak a legnagyobbakra emlékeztető erények. A költő meglepő képi biztonsággal találja meg az utat a kicsinyek képzelet- és élményvilágához bensőségesen szép lírai verseivel, vidám pattogó ritmusú, csúfoló mondókáival. Intenzíven átélhető versvilág az övé, amelyben a kicsinyek mellett a felnőttek is kedvüket lelik a szemük elé varázsolt mesevilágban. A gyermekkort színes, ötletgazdag rím- és ritmusjátékokkal idézi fel. Természetszeretete, emberközelsége megragadó. Verseiben gyakran érezzük a népdalok ritmusát, képanyagának inspirációit, finom sugallatait.

Susan Polis Schultz - Fiamnak ​szeretettel
A ​Fiamnak szeretettel csodálatos eszköz a szülők kezében, amely felmagasztalja az anya-fiú viszonyt. Susan megteremti egy idealisztikus, ugyanakkor megvalósítható boldog szülő-gyermek kapcsolat és családi élet lenyomatát. Susan minden édesanya és édesapa érzését kifejezi akkor, amikor így szól fiaihoz: "Amíg csak élek, számíthattok tökéletes és végtelen megértésemre, támogatásomra és szeretetemre."

Varga Domokos György - Cin-Cin
Képzeld, ​Dombi, hogy a Cin-Cint olyan figyelemmel olvastuk, hogy még a délutáni sziesztát is elfelejtette Frédi, és helyette olvasott. Ez már azt jelenti, hogy remekmű. (L. Gitta, rokon Gyergyószentmiklósról) Remek, nem lehet abbahagyni az olvasást (szénné égett a vacsorám a sütőben)! Ki kell adni könyvformában, fantasztikusan élvezetes olvasmány. (B. Éva, családi barát Spanyolországból) Tisztelt Varga Domokos úr! Meg szeretném köszönni Önnek ezt az aranyos mesét. Nagy élvezettel olvasta az egész család. (J. Ervin, jeruzsálemi egyetemi tanár)

Eőry Ajándok - Az ​isteni szív végartériáin
Az ​emberi szívnél talán semmi sem csodálatosabb. Saját maga ingerli saját magát, olyan ez, mintha senki se hajtana dolgozni, mégis állandóan korbácsolná magát az ember a munkára. A kipumpált vérnek mindössze öt százalékát tartja meg magának, a többi kilencvenöt százalékot önzetlenül eljuttatja a többi szervhez, szövethez, sejthez. Ezt az odaadást is érdemes lenne tovább boncolgatni, de még egy csodával foglalkoznom kell. A koszorúserekkel. Ezek a szív saját izomzatát tápláló erek úgynevezett végartériákban végződnek. Más szóval: nem csinálnak hurkot, nem biztosítják eléggé magukat és az ellátási területet arra az esetre, ha valahol elzáródás következne be. Olyan ez, mintha a Természet itt biztosra menne, elzáródás soha nem következhet be. Ha mégis: elhal a szívizom, bekövetkezik a szívinfarktus, az elzáródott koszorúérnek megfelelő területen fellépő oxigénhiány következtében. A továbbélés esélye drámaian csökken. Furcsa markoló, szorító érzés előzi meg általában. A hagyományos kínai orvoslásban a Szív a Lélek székhelye. Talán maga a Lélek, aminek döntő köze van az infarktus, a szívizomelhalás létrejöttében. A beteg Lélektől sérül ez az önzetlen Szívpumpa. Nincs ez másként Isten Szívével sem. Tételezzük fel, hogy nem Isten költözik szívünkbe, hanem mi vagyunk benn egy hatalmas isteni Szívben. Annak valamennyi végartériája egy-egy emberhez vezet. Igen, mindannyiunkhoz elvezet. Mindannyian egyazon cél, szándék szerint részesei vagyunk az isteni akaratnak, tetteink, cselekedeteink együttesen részei az isteni munkának. Úgy is mondhatnám, hogy együtt dobog a szívünk Isten Szívével.

e. e. cummings - e. ​e. cummings 99 verse
Már ​nevének szokatlan helyesírása is sejteti, hogy Edward Estlin Cummings (1894-1962) afféle irodalmi fenegyerek volt, elszánt újító és bálványdöntögető. Verseinek olvastán első érzésünk alighanem a berzenkedés, a "Mi akar ez lenni?" fanyalgása, amíg rá nem jövünk, hogy a tipográfiai és ortográfiai trükkök és bonyodalmak mögött egy alapjában naiv, romantikus és kamaszos szenvedélyű, a leghagyományosabb értelemben költői költő rejtőzik, és próbál - általában több, mint kevesebb sikerrel - huszadik századi érvényt szerezni egyszerű és egyértelmű közlendőinek: hogy az élet szép, a háború aljas és az egyéniség nagy érték. Cummings festő is volt, és verseiben is nagy szerepet játszik a vizuális elem: a szavak, illetve a betűk szokatlan elrendezésével sugallja tárgyával kapcsolatos érzelmeit, a látványok és helyzetek átélésének az egyszeri pillanatokba zsúfolódó és a nyelv hagyományos eszközeivel megragadhatatlan képlékenységét.

Ismeretlen szerző - Harrap's ​easy English dictionary
A ​completely modern dictionary designed to enrich your world power - over 85000 words and examples - includes many Americanisms - easy to read - easy to use - easy to understand

Jamie Oliver - Jamie ​belevág
Könnyed ​variációk spanyol, olasz, svéd, marokkói, görög, és francia nemzeti ételekre. Különleges receptek - könnyedén! Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve befizettem egy marokkói repülőútra és eltöltöttem néhány rövid, de csodálatos napot Marrakechben. A marokkói ízek, a látni-, hallani- és szagolnivalók úgy hatottak rám, mintha friss levegőt szippantottam volna. Izgatottan, új ötletekkel megrakodva tértem haza. Az ösztöneim azt súgták, hogy több ilyen utazásra van szükségem... Nekivágtam hát a világnak. Saját változatomban adom közre az egyes országok legjellegzetesebb fogásait: a gazdag spanyol paellát, az egzotikus marokkói tagine-t, a zamatos görög salátát, a csodás svéd húsgombócot és az ellenállhatatlanul csábos francia édességeket.

Hugh Fearnley-Whittingstall - Every ​Day
Putting ​food on the table for the family quickly and economically doesn't mean you have to compromise on quality. This book shows how Hugh's approach to food can be adapted to suit any growing, working family, or busy young singles and couples for that matter. Breakfast, baking, lunchboxes, quick suppers, healthy snacks, eating on the move and weekend cooking for the week ahead - all these, and more, will be covered in River Cottage Every Day. As Hugh says: 'I make no prior assumptions about where you shop, what you may or may not know about growing vegetables or keeping livestock, whether you can tell the difference between a swede and turnip, or know what to do with a belly of pork and a breast of lamb. Instead, I'll show you easy and confidence-inspiring ways with cuts of meat, types of fish and other ingredients you may not have tried before. And I'll offer you new approaches that I hope will breath new life to familiar staples, like rice, spuds, beans, and your daily bread. Above all, I intend to tempt you irresistibly towards a better life with food, with a whole raft of recipes that I think you will love. I hope some of them will become your absolute favourites, and the favourites of your dear friends and beloved family. I hope that the dishes you like best will infiltrate and influence your cooking, giving you increased confidence and fresh ideas. In short, I hope that before long, cooking simple and delicious food from the best seasonal ingredients becomes second nature and first priority for you, not just once in a while, but every day.'

Tone Finnanger - Tilda ​színpompás nyári ötletei
Tilda ​nyári kollekciója színpompás kiegészítők és különleges ajándékötletek gazdag tárháza. A válogatásban bűbájos angyalok, csinos füzérek, tarka táskák, egyszerű párnák és papírból elkészíthető díszek csábítanak alkotásra.

Szvámi Ráma - Meditáció
"Két ​világ polgárai vagyunk, a belső és a külső világé. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, meg kell értenünk, miként építhetünk hidat e két világ közé. A túlzó nézőpontok sem a világ számára, sem a magunk életében nem hasznosak. Az arany középút a legjobb, azaz, ha képesek vagyunk uralkodni gondolatainkon és érzéseinken, a beszédhez és a tettekhez vezető nagyhatalmú belső késztetéseinken. Dolgoznunk kell önmagunkon! A kívánatos cél, a testi-szellemi önuralom elérése nem jelenti azt, hogy felhagyunk az élet ismert és természetes dolgaival (pénzkereset, szerelem, hivatás stb.), de túlzásba sem eshetünk miattuk. Mivel az önuralom egyensúlyt jelent, eléréséhez a meditáció elméletét és gyakorlatát segítségül hívva, hangoljuk újra nyugtalan tudatunk sebesen száguldozó részeit! Így érjük el a bölcsességet, a derűt és a harmóniát! Szvámí Ráma a Himalája egyik legnagyobb mestere alapította a Himalája Intézetet. Indiában született, szülőföldjén és Európában tanult. A himalájai barlang-kolostorokban és Tibetben részesült beavató jellegű spirituális képzésben. Legismertebb munkája, az Élet a Himalája mestereivel feltárja az indiai mesterek egyedülálló bölcsességét, de vall saját tanítói sokoldalúságáról is, bizonyítja, hogy Szvámí Ráma személyében a Kelet szellemiségének élő megtestesülése tanít.

Anna Cavelius - Dr. Detlef Pape - Dr. Beate Quadbeck - Hormonképlet
Fogyjunk ​a hormonok segítségével! Elég a felesleges kilók elleni küzdelemből! A hormonok jelentik a jó alak kulcsát. Döntő e szempontból a nők hormonális bioritmusa és hormontípusa. Könnyebb fogyni, ha együttműködünk a testünkkel, mintha ellene dolgoznánk. Láthatatlan karmesterek: hogyan befolyásolják az anyagcsere-, a stressz- és a nemi hormonok a nők életét, és miért tükröződik az alakon a jelátvivő anyagok, például az ösztrogének szintjének ingadozása. Inzulinképlet: valamennyi női hormontípusnak más az anyagcsere-súlypontja. Az inzulindiéta és a "Karcsúsító álom" elve szerint készült receptek a megfelelő időben látják el a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal. Mozgásképlet: jóga a hormonok egyensúlya érdekében, kitartást igénylő és erősítő edzés az alakformálásért és a jó közérzetért - természetes összhangban a női hormontípusokkal. Stresszcsökkentő képlet: odafigyelési és lazító gyakorlatok segítik a stresszhormonok, például a kortizol kordában tartását és az éhségrohamok elkerülését.

Drábik János - Világdemokratúra
A ​pénz- és korporációs oligarchia csaknem teljessé vált pénzkibocsátási és kamatszedési monopóliuma révén el tudta érni, hogy ma már ő rendelkezik a világ termelő vagyonának a túlnyomó része felett is. A hitelpénzrendszer pénzügyi diktatúrát valósít meg. Feltalálói, irányítói és haszonélvezői azonban elrejtőznek a demokratikus formák és eljárások kulisszái mögé. Más szóval ez a rendszer belső lényegét tekintve kemény diktatúra, amely azonban demokratikus formákat használ a politikai élet látható terében a választópolgárok megtévesztése céljából. Ezért a demokratúra olyan elfajzott alibidemokrácia, amelynek legfontosabb funkciója e rendszer haszonélvezőinek az elrejtése és védelmezése a hátrányos helyzetűekkel szemben. Ennek az elkorcsosult hibridnek azért "demokratúra" a neve, mert olyan politikai-társadalmi-gazdasági rendszer, amely röviden megfogalmazva belül diktatúra, kívül pedig látszatdemokrácia.

Meg Rosoff - What ​I Was
In ​1962, a 16-year-old boy is dropped off by his father at a boarding school on the windswept coast of East Anglia. It is a model of its kind - the rooms are freezing, the food is disgusting, the older boys are sadistic, and the masters are the ineffectual, damaged castoffs of a dying Empire. But the boy is used to the drill and well practiced at detached dreaming, imagining himself someone else, somewhere else. Until one day, falling behind one of the regular runs along the coast, he meets Finn. Finn seems like a character from a novel, or a dream. Dressed in clothes that look the way they did a century before, Finn lives alone with his cat in a tiny fisherman's hut. The two become friends, the boy risking scandalous rumour and expulsion from school. But the idyll cannot last, disaster invades from all sides, and the boy discovers that nothing has been what he believed. What I Was will cement Meg Rosoff's reputation as a writer of extraordinary skill and sensitivity, who recreates with uncanny exactness the passions of youth.

Veresegyházi Béla - Történelmi-topográfiai ​kislexikon
A ​Történelmi-topográfiai kislexikon alapvetően a középiskolai történelemanyagra épít, de annál többet szándékozik adni: nemcsak a diákok, hanem minden érdeklődő hasznos kalauza lehet, azoké is, akik behatóan kívánnak foglalkozni a történelemmel, de azoké is, akik utazásaik során alaposabb tájékozódásra törekednek, vagy egyszerűen csak a napi híreket szeretnék a térképen követni

Rózsa Sándor - Testápoló ​kislexikon
Ki ​ne olvasott, hallott volna már sima, bársonyos bőrt ígérő, ráncokat eltüntető és egyéb csodákat hirdető reklámszövegeket? A kozmetikai ipar a termék árának körülbelül 15 százalékát költi hírverésre. Ezt természetesen a fogyasztók fizetik meg, ennyivel drágább lesz a termék. Öntudatos ember nem ül föl a reklámnak. Csak azt vásárolja, amire igazán szüksége van. És előbb tájékozódik: valójában milyenek, mire is jók a termékek, és gondosan mérlegeli, megéri-e az árát. A bőr az a szervünk, amely különösen jellemző ránk, tükrözi egészségünk, lényünk állapotát. Az egyénre szabott bőrápolás csak akkor sikerülhet igazán, ha mindenki saját maga készíti el a bőréhez legalkalmasabb preparátumot. Könyvünk nemcsak a házi krémkészítéshez nyújt segítséget és recepteket, de a kozmetikai összetevők listáját is közzéteszi – egészségi értékeléssel.

Teresa Moorey - The ​Fairy Bible
"The ​Fairy Bible" is the essential guide to the world of fairies. Through detailed descriptions and beautiful illustrations you will learn about fairy life and culture, including fairy rings and paths, plants and animals and music and language. The comprehensive yet easy-to-use directory provides information on 120 types of fairies, such as gnomes, naiads and kelpies. You will also discover how to recognise fairy signs, how to perform spells to attract fairies for good luck, wealth and love and learn rituals to help you uncover the wisdom and insights of tree and flower fairies.

Covers_46584
Férfiszülte ​leány Ismeretlen szerző
28

Ismeretlen szerző - Férfiszülte ​leány
...E ​kis kötetke, állíthatjuk, kerek, tiszta képet ad a finn népmesék világáról, stílusának sajátos vonásairól, atmoszférájáról, meseszövésének, motívumrendjének jellegzetességeiről – írja Ortutay Gyula a kötet utószavában. Első és természetes érzésünk, hogy e finn mesékben is, mint annyi más nép mesekincsében, a magyar mesék s az eurázsiai mesék rokonaira ismertünk. Ismerős történetek, ismerős fordulatok, jellemek, ismerős költészeti fordulatok. Igaz, elvétve akad olyan mese is, amely idegen a magyar népmesekincsben, de hiszen nekünk is van nem egy olyan mesénk, amelynek a gyűjtés addig nem mutatta fel párját a finn anyagban. De mégis az első benyomás az erősebb: az egyszerre ismerős mesei témák, mesei fordulatok sora s az elmondásban, a részletekben, a hangulatokban megmutatkozó jellegzetes idegenség. Ismerős-ismeretlen egyszerre ez a mesevilág a mi számunkra. Mások a mesezáró formulák, a mindennapi élet más jelzéseit adják, mint a mi meséink. A Mátyás-mesék, ismert tréfák hangvétele is előkerül, s mégis az első és legerősebb érzésünk ebben a kettős hangulatban van, az egyszerre ismerős-ismeretlen világ átérzésében. Az a meggyőződésünk, hogy ez a sajátos kettősség érzése lesz az egyik legtartósabb, legelbűvölőbb varázsa a finn meséknek.

Richard Mabey - Vadontermő ​ennivalók
Zsebben ​elférő, kicsi, nagy, szúrós bogyók, növények, a természet gazdag tárházából. Több mint 100 ehető növény, gomba, termés ismertetése gazdagon illusztrálva. Hasznos tanácsok, mikor, miként gyűjtsük be és mit készítsünk belőlük.

Bernáth Jenő - Németh Éva - Gyógy- ​és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása
Évszázadok ​óta gyűjtik és termesztik a gyógynövényeket, használják a fűszernövényeket hazánkban. Örvendetes, hogy most ismét egyre többen érdeklődnek a gyógynövények iránt. Az alapismereteket hét fejezetben foglalják össze, majd a csaknem 60 gyógy- és fűszernövényt ugyanazon szempont alapján tárgyalják a szerzők: botanikai leírás, drog és hatóanyag, előfordulás és környezeti igény, fajták, termesztés, elsődleges feldolgozás, tárolás, szaporítóanyag-előállítás, farmakológiai hatás, felhasználás. A könyvben található CD-melléklettel a növények felismerését segítik elő, amire különösen a gyűjtött fajok megismerésében van szüksége az olvasónak.

Szinetár Csaba - Pókok
Az ​Élővilág Könyvtár a nagyközönség számára mutatja be a Kárpát-medencében honos legkülönfélébb élőlénycsoportokat. A tematikus kötetek sorra veszik a jellegzetes hazai növény-, gomba- és állatcsoportokat. Segítenek abban, hogy a természetet járó diákok és felnőttek a kirándulásokon megfigyelt élőlényeket meghatározhassák, és a fajleírásokból minél jobban megismerhessék az adott fajok életmódját. A gazdagon illusztrált kishatározókban a színes fényképek és részletrajzok együtt segítik a fajok minél pontosabb felismerését. A sorozat kötetei összegyűjtve átfogó képet adnak Magyarország élővilágáról. Az Élővilág Könyvtár Pókok c. kötete a Kárpát-medence 125 pókfaját mutatja be színes fényképek segítségével. A határozó segítségével a természetjárók beazonosíthatják a kirándulás közben látott fajokat, és rácsodálkozhatnak a pókok színpompás és formagazdag világára.

Albert László - Jászai Tibor - Rauch Erzsébet - Vadon ​termő gombák receptkönyve
A ​kötetben szereplő receptek ötleteket adnak a különböző gombafélék elkészítéséhez, tálalásához, és tippeket kapunk ahhoz, hogyan lehet más variációkban is elkészíteni az ételeket. A receptek gombafajtánként vannak rendszerezve, mindegyik előtt egy rövid leírást olvashatunk az adott gombafajtáról, jellegzetességeiről, tulajdonságairól.

Elizabeth Wurtzel - More, ​Now, Again - A Memoir of Addiction
Elizabeth ​Wurtzel published her memoir of depression, Prozac Nation, to astonishing literary acclaim. A cultural phenomenon by age twenty-six, she had fame, money, respecteverything she had always wanted except that one, true thing: happiness. For all of her professional success, Wurtzel felt like a failure. She had lost friends and lovers, every magazine job she'd held, and way too much weight. She couldn't write, and her second book was past due. But when her doctor prescribed Ritalin to help her focus-and boost the effects of her antidepressants -- Wurtzel was spared. The Ritalin worked. And worked. The pills became her sugar...the sweetness in the days that have none. Soon she began grinding up the Ritalin and snorting it. Then came the cocaine, then more Ritalin, then more cocaine. Then I need more. I always need more. For all of my life I have needed more... More, Now, Again is the brutally honest, often painful account of Wurtzel's descent into drug addiction. It is also a love story: How Wurtzel managed to break free of her relationship with Ritalin and learned to love life, and herself, is at the heart of this ultimately uplifting memoir that no reader will soon forget.

D. Mónus Erzsébet - Dobi Tibor - Ügyintézői ​ismeretek
A ​2009/2010-es tanévtől a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő kiadvány tartalmazza az ügyintézői szakterület 0061-06-os moduljához kapcsolódó szakmai vizsga teljesítéséhez szükséges, és szinte telje körű ismeretanyagot. A könyv részletesen tárgyalja – többek között - - az ügyiratok kezelését; - a korszerű iroda kialakításánál követendő ergonómiai szempontokat; - a különböző iratfajtákat, ezen belül az üzleti leveleket, a különböző szerződésfajtákat, a bizonylatokat és a munkaviszonnyal összefüggő iratokat; - az ügyintézés módját, stílusát, a kapcsolódó kommunikációs ismereteket; - a rendezvény- és programszervezéssel kapcsolatos teendőket; - a helyes időgazdálkodáshoz szükséges gyakorlati tanácsokat. A CD-mellékletben közreadott munkafüzet valamennyi iratfajta szemléltetésére számos példát mutat be, valamint feladatokkal és kiegészítő ismeretekkel segíti az anyag megértését, elmélyítését és gyakorlását. Bátran ajánljuk kiadványunkat a kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoporton belül minden olyan szakképesítéshez, amelynek része az ügyintézői képzés, így elsősorban a - marketing- és reklámügyintéző, - PR-ügyintéző, - kereskedelmi menedzserasszisztens, - kereskedelmi ügyintéző, - külkereskedelmi üzletkötő, - logisztikai ügyintéző, valamint az - irodai asszisztens, - ügyintéző (ügyviteli) titkár szakképesítést nyújtó intézményeknek. A könyv emellett azokhoz is szól, akik a gyakorlatban irodai munkatársakként ügyintézői, menedzserasszisztensi, titkársági vagy ezekkel rokon területen dolgoznak, de szeretnék bővíteni, korszerűsíteni ismereteiket.

Peter Hayman - Rob Hume - Madarak
Ez ​az Európa madarait bemutató alapmű 3500 illusztrációt tartalmaz. A képek egy-egy adott határozóbélyegre hívják fel a figyelmet, legyen az a tavaszi és nyári tollazat közötti finom eltérés, jellegzetes repülésmód vagy a farok tollainak árnyalata. A fajokat színes fényképek mutatják be természetes élőhelyükön vagy dürgés közben; jól ismert fajokhoz viszonyítva árnyrajz mutatja a méretarányt; a faj elterjedését térkép jelzi; a határozási hibák kiküszöbölése érdekében minden fajnál lehetőség van egy hasonló madár tanulmányozására. A szakmai információk és a gazdag illusztrációs anyag kiegészítik egymást. A kalauz lapozgatása után újra és újra kedvet kapunk ahhoz, hogy távcsövet vegyünk a kezünkben, és a természetben csodáljuk meg a madarakat, ezeket a gyönyörű élőlényeket.

Adolf Eichmann - Tárgyalástól ​ítéletig
Adolf ​Eichmann SS-Obersturmbannführer (alezredes) nem viselt magas rendfokozatot, azonban a Gestapo zsidóügyi referatúrájának vezetőjeként munkaköre és hatalma egész Európára kiterjedt. Ő kapta a megbízást a "végső megoldás", azaz a zsidóság megsemmisítésének gyakorlati megvalósítására. Eichmannt 1960-ban az izraeli titkosszolgálat Argentínában fogta el. 1961-ben Jeruzsálemben bíróság elé állították, halálra ítélték. 1962-ben végre is hajtották az ítéletet és hamvait a tengerbe szórták. Naplóját a tárgyalás befejezése és az ítélethirdetés között eltelt hónapokban írta. Az első részben visszatekint életére, családjára, neveltetésére, útjára az SS-be. A második részben országonként írja le - legnagyobb terjedelemben a magyarországi- tevékenységét, a harmadik fejezetben pedig elmélkedik a történetekről. Elismeri a Holocaust megtörténtét, viszont váltig tagadja a saját személyes szerepét és felelősségét. Ő csak egy jelentéktelen csavar volt az általa bálványoknak nevezett Hitler, Himler, Heydrich, Göring és Müller kolosszális gyilkoló gépezetében...

Stefan Zweig - A ​szerelem csodája
Korunk ​talán legnépszerűbb írójának csodálatos szépségű alkotása ez a könyv. A régi vallásháborúk izgalmában őrlődő Flandria, az édes melódiák könnyed hullámait ringató Bécs, a tavaszi pompájú Riviera és a Szentföld ciprusos tájai jelennek meg benne, egy művészetének tetőpontjára érkezett, csodálatos Madonna-képet alkotó festőnek, egy szerelemre vágyó fiatal lánynak, vagy a titkok megszállott keresőjének alakján keresztül. Hatalmasan felvázolt jelenetekben, magával ragadó előadásban a szerelem, a művészet, az élet, a megváltás és a halál kimeríthetetlenül gazdag problémáit tárja fel az olvasó előtt. Abban az időben keletkezett, amikor élményre szomjas alkotók új területeket hódítottak meg az irodalom számára. Egyformán világítja meg bennük a dolgok csillogó felszínét és a lélek legelrejtettebb, csak a biztos elemző kése számára hozzáférhető mélységeit. Ebben a könyvben egyformán benne van a szenzáció magával sodró izgalma és az elmélyedés megvilágosító bölcsessége.

Fodor Ákos - Gonghangok
Fodor ​Ákos az aforisztikus haikut műveli, nála a koan bölcs tanítása egybefonódik a haiku műfajával. Haikuit általában a közép-európai sors vállalása jellemzi. Ironikus-önironikus bölcselet az övé, haikuiban rendkívül sok a játékosság. „Örülnék, ha alkatom és működésem valamelyest GONGszerűnek bizonyulna – a többi: Játékosaimon múlik.” – írja tizenhetedik kötetében a költő.

Fodor Ákos - Dél ​után
Fodor ​Ákost Tandorihoz képest szokták a kortárs költészet térképén elhelyezni. A kötet hátlapján idézett interjú szerint éppen ő nyilvánítja a szerzőt "eredeti költő"-nek. Bár ez a gyűjtemény címekkel együtt sem tartalmaz többet háromszáz rövid sornál, mégsem tekinthető ötletek, rímes vagy rímtelen szójátékok, poénok, maximák véletlenszerű halmazának. Olyanféle gondolati, nyelvi sűrítés munkálkodik bennük, amilyen a haikukban, még inkább Weöres Sándor legtömörebb, olykor csak egysoros költeményeiben. Fodor Ákos elmés paradoxonjaiban mindig van továbbgondolható tanulság: "Gyertyámra sem vet / rossz fényt az, hogy folyton fogy, / amíg világít" (Védőbeszéd); "Némelyik árnyék / jelentőségteljesebb, / mint ami veti" (Metaoptika). Egyik Axiómája - valószínűleg véletlenül - csaknem teljesen egybevág W.H. Auden saját versírómódszerére alkalmazott kijelentésével: "Emberi művet / csak abbahagyni lehet / - befejezni nem." Az epigrammatikus tömörségen túl sajátos jellemzője még a szerző helyzetjelentéseinek a szarkasztikus humor. A barguzini ásatás hisztériájától is nyűgös közélet korabeli jelenségeit például így összegzi: "Hőhányó venne inaktív Petőfit / Nemzet van. Dal nincs. A PITI tetőzik." (Helyzet, jelentés). Hasonló közéleti kiáltvány karikatúrája olvasható ki az Állás, pont-ból. Kiemelkedően szellemesek még: Bejön, majd kimegy két jelmezes figura, meg egy mezítlen; Weimari emlékkönyv-lap; Goethe-haiku; Egy románc szinopszisa; Kavafisz-hangminta, illetve az Egy vallomás hommage á Kosztolányi; Főhajtás a dramaturg nyomorúsága előtt; New Age; Az is, valamint a Politika hommage á W.S. című versei is. - Főként a szatirkus-intellektuális költészetre fogékony olvasókban válik élményszerű befogadássá.

Kollekciók