Ajax-loader

elérhető könyvek

Minden, ami elérhető: rukkolt és eladó példányok.


Benjamin Hoff - Micimackó ​és a Tao
Micimackó ​- ki gondolná! — igazi taoista bölcs. Nem kínai ugyan, nem is nagy tekintélyű Filozófus, csupán egy nyugodt, kiegyensúlyozott, megfontolt és szeretetre méltó Csekélyértelmű Medvebocs, aki sokkal többet tud a taoról, mint... ... a borongós hangulatú Füles ...vagy az örökösen kételkedő és félős Malacka... ... vagy a lóti-futi, folyton szervezkedő Nyuszi... ...vagy a nagyképű, fontoskodó Bagoly. Micimackó, aki látszólag semmit sem tud, tisztában van a Lényeggel. Micimackó nem csinál semmi különöset, csupán Van. És ez a taoista bölcsesség egyik legfontosabb alapelve. A szerző Micimackó segítségével elmagyarázza a taoizmust, és a taoizmus segítségével elmagyarázza a Micimackó szereplőit. Megtudhatjuk, mi a Micimackó Módszer, ki az a Dógomvan, mi az, hogy Sehová és Semmi, és milyen a Hejesírás...

Kőhalmi Zoltán - A ​férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit
Az ​megvan, hogy Jo Nesbø, Rejtő Jenő és Italo Calvino együtt írnak regényt? Nincs? Akkor most ideje megvásárolnod Kőhalmi Zoltánnak, a magyar stand up egyik legjobbjának első könyvét, ugyanis ez a regény éppen ilyen: mintha egy őrült posztmodern író állna neki egy norvég krimi megalkotásának, de közben féktelen humora nem hagyná, hogy a dolgok a rendes medrükben csordogáljanak. Végül egy agyament paródia születik, amiben a skandináv bűnügyi regények minden jellemző alkatrésze megtalálható: alkoholista, antiszociális nyomozó; gyermekkori traumák, társadalomkritika, titkosszolgálat, külföldi maffiák, extrém gyilkolási formulák, hullahegyek és a többi… De amíg a 101. halottig eljutunk, hőseink más könyvekben is megfordulnak (nagyjából Japántól Oroszországig), a sztori újabb és újabb hajmeresztő fordulatokat vesz, és amikor már azt hinnénk, hogy ennél a szerző már képtelen jobban megcsavarni a történetet, akkor rá kell jönnünk: de igen! Térdcsapkodósan letehetetlen, borzalmasan izgalmas, őrülten mulatságos. Kőhalmi magyar humoristának is jelentős, ám norvég krimiírónak egyenesen felejthetetlen! Cserna-Szabó András

Kazuo Ishiguro - Ne ​engedj el...
Különös ​körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. Noha minden szempontból kitűnő nevelést kapnak, tanáraik mintha egyszerre tartanának tőlük és szánnák őket. A diákok megtanulják, hogy különlegesnek számítanak, és hogy kiváló egészségük megőrzése nem csupán önmaguk érdeke, hanem a társadalomé is. Ám furcsa módon a külvilágról, melyet majdan szolgálniuk kell, szinte semmit nem tudnak. S ahogy múlnak az évek, az idillinek tetsző elszigeteltségben lassan ráébrednek, hogy az egyre gyakrabban megtapasztalt félreértések, zavaró ellentmondások hátterében sötét titok bújik meg. Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolai barátja, Ruth és Tommy. Miközben megújul és megerősödik barátsága Ruthszal, parázsló tinivonzalma Tommy iránt pedig szerelemmé kezd érni, az elfojtott emlékek nyugtalanítóan a felszínre törnek, s a visszatekintés felismerései következtében a barátoknak újra szembe kell nézniük a gyermekkoruk hátterében rejtőző igazsággal, mely egész életüket meghatározza. Ám a drámai őszinteségű szembesülés talán túl későn érkezik el mindhármójuk számára, kapcsolatuk szövevényének szálait már nem bogozhatja szét megnyugtatóan. A _Napok romjai_ szerzőjének megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás, beletörődés időtlen drámáját. A visszafogott nyelvezet csalóka látszata mögött páratlan érzelmi mélység rejlik, melyet kiaknázva Ishiguro merészen újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait. A regény számos nyelven óriási sikert aratott, 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és a _Time_ magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé.

Ian Livingstone - Az ​Országút Harcosa
Miután ​egy gyilkos vírus kiirtja az emberiség nagy részét, a világ barbárságba süllyed. A túl élők, mint te is, megerősített városkákban él nek, vagy banditaként a falakon kívül kóborol nak, szabadon garázdálkodnak. Küldetésed arra szólít, hogy átkelj a vad sen ki földjén a távoli San Angeló-i olajfinomítóba, és létfontosságú üzemanyagot hozz Új Reménynek, békés kisvárosodnak. Az út még a fel fegyverzett Dodge Interceptorral is csupa ve szély, s nem tudni, sikerül-e élve megúsznod a nagy vállalkozást. Könyvünk a nem túl távoli jövőbe helyezi hátborzongató kalandjait. Ebben a kötetben dupla Kalandlapot, kibővített harci rendszert s rengeteg izgalmat találsz.

P. G. Wodehouse - Koktéltájm
A ​Parazita Klub dohányzójában ücsörgő klubtagokat mindig felvillanyozza, ha belép közéjük a koros, de veszettül kicsattanó jókedvnek örvendő lord Ickenham. És ha már belép, akkor gőzerővel megindulnak az események: egy csúzliból kilőtt brazil dió épp a tekintélyes bíró, Sir Raymond Bastable cilinderén landol. A felháborító tény arra ösztönzi a kárvallott jogászt, hogy a mai fiatalokról táplált lesújtó véleményéről egy Koktéltájm című kötetben adjon hangot. Mivel a bíró képviselősségre pályázik, álnév alatt jelenteti meg művét. A kötetnek váratlanul nagy sikere lesz, ám ettől kezdve elszabadul a pokol... Fentieken kívül szerepelnek még: egymástól elszakított szerető szívek, egy úrnője iránt epekedő komornyik, egy zoknit kötögető aggastyán, az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága, valamint néhány galád, mindenre elszánt keselyű, akik a Koktéltájm szerzőségét bizonyító levél megkaparintása végett gyűltek össze. Lord Ickenham azonban mindig a kellő helyen és a kellő időben jelenik meg, hogy segítő kezet nyújtson, amely által a már amúgy is zűrös ügyek még jobban összegubancolódnak. Legeslegvégül mégis minden jóra fordul, hiszen az Ickenhamek soha nem adják föl!

Helen Davies - Françoise Holmes - Kezdők ​angol nyelvkönyve
A ​világhírű USBURNE Kiadó színes, szórakoztató illusztrált szótárai azzal a céllal készültek, hogy megkönnyítsék és kellemes időtöltéssé tegyék a nyelvtanulást. Mindegyikben több mint kétezer, a mindennapi életben gyakran használt szó és kifejezés található. A szavakat egy-egy téma köré csoportosítottuk ( A család, A test, Ház és lakás, Öltözködés, élelmiszerek, Bevásárlás, Autóval, nyaralás, Sport stb.), s a mulatságos képek, jelenetek szinte sugallják a szavak értelmét. A könyv végén a legfontosabb tudnivalókat összegző néhány oldal következik A nyelvtanról dióhéjban címmel. Befejezésül pedig szójegyzék található. Ebben a magyar ábécé rendjét követve azokat a szavakat, kifejezéseket és mondatokat adjuk közre, amelyek a könyv illusztrált oldalain előfordulnak.

Mette Jakobsen - Minou ​szigete
Ez ​a történet egy szigetről szól, ami olyan kicsi, hogy egyetlen térképen sem szerepel. Egy kislányról, akinek az édesanyja egy évvel ezelőtt elindult otthonról a legszebb cipőjében és soha többé nem tért vissza. Szól még Tiszteletesről, aki japán tornagyakorlatokkal tölti az idejét, Ládásról, aki különleges dobozokat szállít a világ minden tájára. Meg Nevenincs kutyáról, aki nagyon szereti az almás sütit, a tüzes karikákon való átugrálást viszont annál kevésbé. Amikor a tenger egy ismeretlen fiút sodor a partra, az ő egyhangú életük teljesen felborul, Minou pedig nyomozásba kezd... Ennek az elbűvölő regénynek ott a helye a műfaj legnagyobb klasszikusai, A kis herceg és A végtelen történet mellett. Mette Jakobsen 1964-ben született a dániai Koppenhágában. Jelenleg a Sydney melletti Newportban él és kreatív írást tanít.

Böszörményi Gyula - Gergő ​és a bűbájketrec
Kedves ​Gyula! Bocsánat a nem túl hivatalos megszólításért, de mióta Gergő-Farkassal, a Botlik-Réti családdal Apollóniával és a többiekkel megismerkedtünk, úgy tűnik: Veled is találkozhatunk mindig, ha a Csipetke utcába tévedünk, ha a Bagoly-bükki-völgybe révülünk, vagy az előkelő szálloda parkolójában fölismerni véljük Rúzspirost. Közönséges ébernek érthetetlenül nevetséges, de Neked bizonyosan magától értetődő, ahogy megismerkedtünk Veled. Karácsony előtt nem sokkal hallottam egy beszélgetést a rádióban a Gergő és az álomfogók című könyvedről és megvettem. Aztán a dermesztő és szürke januári esték egyikén megkértem a páromat, hogy kezdje el felolvasni. Akkor még azt sem tudtuk, hogy a varázslatot nem ketten, hanem már hárman élvezzük; egy tündérpalántával megajándékozva révültünk egyik fejezetből a másikba. Így a szeptemberben megszületendő pici lányunk ezt a valóság-mesét hallgatta először végig. Köszönjük, hogy megírtad nekünk ezt a könyvet: fölébresztett bennünk sok jót, elaltatott vagy legalábbis elviselhetővé tett sok bennünk rejlő gonoszt, még tartalmasabbá tette amúgy sem érzelemsivár életünket. Minden jót kívánok Neked: Gyulainé Hárs Gyöngyi

Michael Vince - Peter Sunderland - Advanced ​Language Practice with key
This ​text is designed to revise and consolidate grammar points at the level of CAE and Proficiency exams, and this edition has been revised to include proficiency material in the format of the 2002 exam. It is available with or without key.

Colette Rossant - Sárgabarackok ​a Níluson
Kairó, ​1937. A Franciaországban született, ötéves Colette Rossant megérkezik apja egyiptomi-zsidó családjához, s aztán élete és a történelem úgy alakul, hogy ott is marad, egészen a II. világháború végéig. Nagyszülei házában vidám, pezsgő az élet, a kislány minden tekintetben otthonra lel. Különösen a konyha varázslatos világa vonzza, Ahmed, a szakács bizalmába és szeretetébe fogadja, de Abdullah, Ahmed fia, és Ajsa, a kis szolgálólány is jó barátja lesz. Finomabbnál finomabb egyiptomi étkek egész sorával köt ismeretséget, s most, visszaemlékezéseinek megírása során, eredeti receptek tucatjaival ajándékozza meg az olvasót. Nem mellékesen a régi, azóta teljesen eltűnt Kairóba is meginvitál minket, emberekkel, sorsokkal ismerkedhetünk, azt kívánjuk, hogy még sokáig olvashassunk róluk, miközben alig várjuk, hogy rohanhassunk a konyhába, sült halat kuszbarija mártással, grillezett csirkét sült banánnal vagy angyalhajat dióval és mazsolával készíteni.

Kövecses Zoltán - Magyar ​szlengszótár
A ​jelen és a közelmúlt magyar szlengszavai és szlengkifejezései - gazdag szóanyag és értelmezések - több mint ezer példamondat - bevezető tanulmány - szinonimamutató

Covers_225480
Apák ​és fiúk és unokák Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - Apák ​és fiúk és unokák
A ​könyv kiindulópontja az a közgazdaságtanban mára már közhelyként elfogadott megfigyelés, amely szerint a fogyasztók időben „kisimítják” fogyasztásukat, más szóval: a fogyasztás kevésbé ingadozik, mint a termelés. Kérdés azonban, hogy vajon az a fajta felhalmozás, ami a fogyasztás kisimítását lehetővé teszi, milyen intézményi kereteken belül folyik. A generációk közötti transzferek áramlásának három fő közvetítője a család, az állam és a piac. A kötet döntően az első kettőre koncentrál, és három témát jár körbe részletesen: a termékenység, a nemzedékek közötti újraelosztás és a családon belüli transzferek kérdéskörét. Mindhárom fejezet először a megfelelő témakörben feltárt elméleti eredményeket, majd a nemzetközi módszertani és empirikus kutatásokat, végül - amennyiben léteznek - a témával kapcsolatos magyar adatokon végzett számításokat mutatja be. A gyermekvállalás mikroökonómiai modelljei két, jól elhatárolható iskola köré kapcsolódnak. Az egyik szerint - amelynek eredeti modellje Gary Becker nevéhez fűződik - a gyermek értelmezhető úgy, mint egy tartós fogyasztási jószág. A szülők arról döntenek, hogy milyen arányban osszák meg jövedelmüket két jószágcsoport, adott számú gyermek és az összes többi jószág között. A másik iskola képviselői szerint a gyermek nem fogyasztási, hanem „tőkejószág”. Szerintük a gyermekvállalást egyfajta befektetési döntésként lehet értelmezni: a szülők a gyermekvállalási döntés meghozatalakor a gyermektől a jövőben visszakapható transzferek, szolgáltatások és az egyéb hasznok, többek között az időskori gondoskodás értékét vetik össze a gyermekvállalás költségeivel. Ez az úgynevezett időskori biztonság hipotézise, amely komoly vitákat váltott ki az irodalomban. Vannak, akik szerint az időskori biztonság szempontjai túlságosan távoliak, így a gyermeknevelés költségei sokkal jelentősebbek (közgazdasági szakkifejezéssel: „a gyermek hozama negatív”), ami azt jelentené, hogy egy racionális döntéshozó nem vállal gyermeket. Mások azt állítják, hogy a nyugati társadalmakra és a fejlődő országokra más-más módszert kell alkalmazni. A tőkepiacok megjelenése a gyermekbefektetés mellett alternatív befektetési formák kialakulását is jelenti, és ez az időskori biztonság hipotézise alapján negatív hatással van a termékenységre. Az eddigi nemzetközi kutatások központi kérdése volt, hogy hozzájárult-e a termékenység fejlett országokban tapasztalható csökkenéséhez (az úgynevezett második demográfiai átmenethez) a család szerepének visszaszorulása az intergenerációs transzferáramlásban. Az empirikus vizsgálatok többségükben alátámasztják az időskori biztonság hipotézisét, azaz szignifikáns kapcsolat mutatkozik a nyugdíjrendszer elterjedése és a termékenység csökkenése között. A szerzők külön alfejezetet szánnak a családtámogatási rendszer és a termékenység közötti kapcsolat vizsgálatának. A fogyasztási és a tőkejószág-elméletek ugyanazt a hipotézist fogalmazzák meg a családtámogatásnak a gyermekvállalásra kifejtett hatásával kapcsolatban. A gyermeknevelés költségeinek csökkenése a magasabb gyermekszám irányába hat. A nemzetközi adatokon végzett ökonometriai vizsgálatok igazolják a hipotézist, ám az is kiderül, hogy a fejlett országokban a családtámogatás a gyermek születésében szerepet játszó tényezők közül csupán az egyik, és a kormányzatok számára igen szűk mozgástér adódik a termékenység ilyen formában való befolyásolására. A magyar adatokon elvégezett ökonometriai vizsgálat azt mutatja, hogy a magyar családtámogatási rendszer (döntően a családi pótlék) lassította a termékenység csökkenését, illetve meghatározó szerepet játszott a növekedési szakaszokban. A közgazdasági szakirodalom az újraelosztás vizsgálatakor döntően az egyes jövedelmi csoportok, illetve nemek közötti elemzésre koncentrál, ám ugyanilyen fontos lehet az egyes korosztályok közötti, időbeli újraelosztás vizsgálata. Ezzel foglalkozik a kötet harmadik fejezete, amely külön vizsgálja a nyugdíjrendszert és a teljes generációk közötti transzferáramlási rendszert. A módszertani kérdések vizsgálatakor először egy olyan, amerikai közgazdászok által kidolgozott szimulációs modell kerül bemutatásra, amelyből kiderül, hogy egy tisztán felosztó-kirovó elven működő nyugdíjrendszer akkor is újra eloszt az egyes generációk között, ha a társadalom közben nem öregedik el. Ennek oka, hogy a rendszer nem halmozza fel az indulástól kezdődően befizetett járulékokat, hanem egyből (és minden évben) teljesen felosztja azokat. Ez fontos tanulság, hiszen a nyugdíjrendszerekkel kapcsolatban sokkal gyakoribb a demográfiai, mint a politikai gazdaságtani okokra való hivatkozás. Sokszor visszatérő tanulság, hogy a felosztó-kirovó elven működő rendszerek létrehozásakor az elsőként belépők jobban jártak, mint a később érkezők. A nemzetközi tapasztalatok értékelésekor Svédországra, az Egyesült Államokra, Németországra és Hollandiára vonatkozó kutatások alapján a szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy különböző országokra elvégzett elemzések sokszor nem használnak egységes módszertant, ezért az eredmények összehasonlítása csak fenntartásokkal lehetséges. Két módszer számít kivételnek, az implicit nyugdíjadósság számítása és a korosztályi elszámolás vagy generációs számvitel. Mindkét módszer elsősorban a generációk közötti transzferáramlási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát méri. Az implicit nyugdíjadósság számítása a nyugdíjrendszer jövőbeli, de már elkötelezett kifizetéseinek összegét próbálja meg számszerűsíteni. A korosztályi elszámolás módszere pedig a nettó adóterheket (az adók és transzferek különbségét) bontja le egyes korosztályokra. Így lehetővé válik az egyes újraelosztási sémák időbeli vizsgálata, és a korosztályok közötti újraelosztás olyan elemzése, amely során teljes életpályákat hasonlítunk össze. A módszer kidolgozói többek között azt javasolják, hogy a költségvetési hiány számítását le kell cserélni a korosztályi elszámolással, ugyanis az előbbi szinte semmit sem mond a terhek korosztályok közötti megoszlásáról. Elgondolkodtató az is, hogy ha bizonyos tételeket adónak vagy transzfernek neveznek, akkor figyelembe veszik a költségvetési hiány számításánál, ha kölcsönnek vagy törlesztésnek, akkor nem. A teljes intergenerációs transzferáramlási rendszerre vonatkozóan már kevesebb nemzetközi elemzés található, ami részben adathiánnyal, részben pedig módszertani problémákkal függ össze. Kihez tartozik például az orvosklinikák költségvetése (a felsőoktatáshoz, ahol a kedvezményezettek a 20-25 évesek, vagy az egészségügyhöz, ahol döntően az idősebbek), vagy ki kapja a családtámogatást (az anya vagy a gyermek)? Mindenesetre a létező vizsgálatok döntő többsége jelentős generációs egyensúlytalanságról számol be. A magyar nyugdíjrendszerre vonatkozó kutatás részletes eredményei egybevágnak a nemzetközi tapasztalatokkal: azt mutatják, hogy az elsőként (illetve korán) belépő korosztályok javára történt generációs újraelosztás, és a ma élő népesség nagy része - amelybe a jelenlegi nyugdíjas korosztályok (pontosabban azok reprezentatív egyénei) is beletartoznak - már a felosztó-kirovó rendszer vesztese. A záró fejezet témája a családon belüli jövedelem- és vagyonáramlás. Két alapkérdés motiválta a témakör kutatását: egyrészt mekkora a magántranszferek aránya a nemzeti vagyonon belül, másrészt vajon az állami jóléti programoknak van-e tényleges korosztályok közötti újraelosztó hatása. Az utóbbi kérdésre ugyanis nemleges válasz adható, ha a szülők altruista vagy más okból az állam által generált újraelosztást magántranszfereken keresztül semlegesítik. A leginkább Gary Becker nevével fémjelzett altruista alapmodell kiterjesztései magyarázatot adnak egyes célirányos transzferek megjelenésére, illetve a transzferek időzítésének problémájára, azaz mikor és milyen arányban érdemes az életpálya során átadott (úgynevezett inter vivos) transzfereket és örökséget nyújtani a gyermekek számára. Az Egyesült Államokban végzett kutatások azt találták, hogy az inter vivos transzferek tompítják a gyermekek közötti jövedelmi különbségeket, az örökségeknél azonban a gyermekek közötti egyenlő elosztás a jellemző, ami ellentmond az altruizmusmodell következtetéseinek. Empirikus kutatások vizsgálták az egyének viselkedési reakcióit a magasabb örökösödési adókulcsok elkerülése érdekében. Vannak ugyanakkor olyan kutatók, akik tagadják a szándékolt örökhagyás motívumát, és szerintük az örökség csupán az életkor hosszával kapcsolatos bizonytalanságból, illetve a tőkepiacok tökéletlenségéből következik. Az altruista motívumon alapuló modellek mellett a fejezet tartalmazza a cseremotívumon és az intertemporális cserén alapuló elméletek bemutatását is. Maga az örökség (vagy annak ígérete) is olyan eszköz lehet, amellyel a szülők befolyásolni tudják gyermekeik viselkedését. Erre épül a stratégiai örökhagyás elmélete, mely szerint a szülők hasznossága a gyermekek bizonyos megnyilvánulásaitól (személyes látogatások, telefonhívások, betegápolási segítség) is függ. A modellek egy másik csoportja eközben a családra mint kockázatközösségre koncentrál. Ebben a gondolatkörben a házasság például egy olyan intézmény, amelyben a házastársak egymást védik a „túl hosszú élet” kockázata ellen, hiszen valószínű, hogy egymást jelölik meg örökösként. Ugyanilyen implicit szerződésként lehet értelmezni szülő és gyermek kapcsolatát, ahol a gyermek a várható örökség fejében gondoskodik a szülőről, ha az halála előtt felélte volna vagyonát. Magyar adatokon végzett elemzések a családon belüli transzfereket fontos megtakarítási motívumnak találták. A magyar szülők döntő többsége egyenlően kívánja elosztani a vagyonát gyermekei között, ugyanakkor az altruizmusmodell következtetéseitől eltérően nem mutatható ki, hogy a rosszabb helyzetben levő gyermekekhez nagyobb összegű inter vivos transzferek irányulnának. A könyv kiváló összefoglalót ad az életpálya-finanszírozás egyes szempontjait illetően, és Magyarországon az első próbálkozás a téma átfogó és többszempontú bemutatására. Termékenységi kérdésekkel többen foglalkoznak Magyarországon, és mindannyian emlékszünk a nyugdíjreformot övező elméleti vitákra, ám ilyen egységes keretben tudomásom szerint még nem ismertették az életpálya-finanszírozás kérdését. A szerzők tankönyvnek szánják a kötetet, véleményem szerint inkább kézikönyvről van szó, amely segíthet az egyes témák iránt érdeklődőknek az első lépések megtételében és egy átfogó gondolkodási keret kialakításában. Mindenesetre egyes fejezetek - de akár a kötet teljes egészében - hasznára válhatnak a makroökonómiával, demográfiával vagy közösségi politikával foglalkozó kurzusok hallgatói számára.

Bona Gábor - Tábornokok ​és törzstisztek a szabadságharcban 1848-49
A ​könyv, amit az olvasó a kezében tart, valóban egyedülálló a maga nemében. Első fejezete a nemzeti hadsereg megalakulásától a tavaszi hadjárat győzelmes befejezéséig kíséri végig múltunk nagy vállalkozásán 1848-49 törzstisztjeit, azaz őrnagyait, alezredeseit, ezredeseit és tábornokait, s szerepüket vizsgálva, állásfoglalásaikat elemezve a szerző a harc csaknem teljes időrendi leírását adja. A munka második nagy egysége - nyolcszázharminc fő adataira támaszkodva - a törzstiszti kar szociológiai elemzését, e katonák vagyoni viszonyainak, társadalmi, nemzetiségi hovatartozásának vizsgálatát tartalmazza, származásuk, múltjuk, körülményeik meghatározó momentumaival világítva meg cselekedeteik mozgatórugóit, a honvédsereghez való csatlakozásuk, eltökéltségük, hősiességük, ingadozásuk mélyebb okait. Végül a harmadik rész, a szerényen "Életrajzi adatok"-nak nevezett gyűjtemény Ajer Mihály honvéd alezredestől Zsurmay Lipótig, illetve Tanárky Antal címzetes őrnagyig közli a szabadságharc ezerötvennyolc törzstisztjének és tábornokának legfontosabb életrajzi adatait. E sokéves kutatómunka alapján összeállított "lexikon" minden szócikkében szerepelnek a származás, előélet, a szabadságharcban való részvétel adatai, majd az 1849 utáni életút állomásai. A honvédsereg messzire fénylő csillagai, az aradi tizenhármak, Bem József, Czecz János, Guyon Richárd, Klapka György, Lenkey János, Perczel Mór, Vetter Antal mellett sok-sok kevésbé ismert, rokonszenves hős életútját is megismerhetjük innen: az amerikai polgárháborúban az északiak oldalán az altábornagyi rangot is elérő, majd az Egyesült Államok argentínai nagykövetévé nevezett Asbóth Sándor honvéd alezredesét, a szabadságharcnak három törzstiszt fiait is adó Pap Mihályét, a vakmerőségig bátor Rakovszky Samu ezredesét, a honvédeket karddal, kereszttel rohamra vezető horvát tábori papét, Gasparich Kiliét... Bona Gábor könyve igen nagy forrásanyaggal dolgozó, számos momentumot új fénybe helyező tudományos munka. A szemlélődő, analizáló, összefüggéseket kereső attitűd mellett azonban erős érzelmi elkötelezettség is sugárzik az anyagból. S ez 1848-49-cel kapcsolatban nem is lehet másként: a tárgyilagos tények mögül minduntalan vasakaratú eltökéltségek, önzetlen helytállások, őrlődések, bujdosások, börtönök, megélhetési gondok, öngyilkosságok emberi drámái sejlenek ki. A könyvet a tábornokokról és törzstisztekről készült, közel kétszázötven portré egészíti ki.

Attila
Attila ​és hunjai Ismeretlen szerző
elérhető
8

Ismeretlen szerző - Attila ​és hunjai
Attila ​és hunjai ezelőtt éppen ezerötszáz évvel voltak erejük és hatalmuk tetőpontján. Midőn ez alkalommal Attiláról és népéről a magyar közönség kezébe könyvet adunk, úgy érezzük, hogy különös kötelességet teljesítünk és hogy kényes kérdést próbálunk megoldani.

Szakály Sándor - Hadsereg, ​politika, társadalom
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_179707
elérhető
198

Jack Kerouac - Úton
Jack ​Kerouac (1922–1969) az amerikai beatnemzedék egyik kiemelkedő alkotója és teoretikusa, a beatéletmód és a beatideológia modelljének megteremtője – egyben az 1950-es–60-as évek amerikai ifjúságának képviselője és prófétája, a tiltakozás, a menekülés hangjainak megszólaltatója. Lelkes követőket és ádáz ellenségeket szerzett, gondolatai a szexről, a kábítószerekről Európában tovább gyűrűztek akkor is, amikor hazájában már csillapodtak a beat körüli viharok. Könyvei lírai, vallomásos jellegűek, más-más néven majd’ mindegyiknek ő maga a hőse.Főműve, az Úton a nagy utazások, száguldások története. 1947 és 1950 között barátjával, Neal Cassadyvel beautózta az Egyesült Államok és Mexikó legkülönfélébb tájait, utána egy évig tervezte az erről szóló beszámoló formáját, szerkezetét, majd pedig befűzött az írógépbe egy negyvenméteres papírtekercset – és megszületett a "spontán próza" műfaja.Az eredmény: a 60-as évek "ellenkultúrájának" beharangozása és majdani Bibliája, általános kritikusi értetlenség, valamint hatalmas közönségsiker. Sal Paradise és Dean Moriarty (Kerouac és Cassady fiktív megfelelője) szédületes dzsesszfanfárral került be az amerikai és a világirodalom halhatatlanjai közé.

Fiala János - Kuss! ​nemzeti [...] nyalóka
Fiala ​János harmadik kötetének már a címe is: "Kuss! nemzeti [...] nyalóka" indulatkeltő. Hát még a folytatás! "Keljfeljancsi" című rádióműsora a trambulin, hogy korosztályát meghazudtoló érzékenységgel kotorja ki, amit hallgatói és olvasói - mi - gondosan, évek sora alatt szőnyegeink alá sepertünk. Az önmagát árbockosárból jelentő matrózként definiáló író elvileg ugyan mindenen kívül áll, attól még kioszthat bennünket: nála mindenki megkapja a magáét. Politikai mutyikból, médiapaktumokból kimarad, más személyközi (szeretői) viszonyokból nem. "Az elhangzottakról hazaérkezésünk napján, késő este, részletesen beszámoltam a feleségnek - írja a Vitray Tamásról szóló részben Fiala. - Már akkor éreztem, hogy ostobaságot csináltam, amikor leraktam a kagylót, pedig nem tudhattam, hogy az ura kérdésére: ki a frászkunyhóval tereferélt éjnek évadján, nem tér ki, hanem azon melegében, a hitvesi ágyban továbbadja az összes információt." Nem öncélúan leplez le. Titkok tudójaként csak azok szobrát próbálja ledönteni, akik - a tévedés kockázatával - rászolgáltak erre, miközben könyve, a "Kuss!" nem az ellenőrzőbe írt intő.

Sigrún Eldjárn - Elveszett ​szemek
Stína ​és Jonni elindulnak haza. Picikoca, a minden lében kanál, ám okos és ravasz malac is velük tart. Köd és sötétség ereszkedik a tájra, a gyerekek pedig hamarosan elszakadnak egymástól. Csapdákon, vad lávamezőkön és sűrű erdőkön kell keresztüljutniuk, titkokkal és rejtélyekkel megküzdeniük, miközben számtalan furcsa szerzettel is összeakadnak. Nemegyszer csak a vakszerencsének vagy a lélekjelenlétüknek köszönhetik az életüket: lelepleznek egy körmönfont bűntettet, megoldanak egy több évtizedes mágikus talányt, és még csak nem is szükséges minden esetben varázserőt alkalmazniuk. Hogy azt honnan merítik? És hogy hazajutnak-e végül? Lapozz bele a Nordic Book Award 2003-as díjazottjának, Izland egyik legkedveltebb ifjúsági írónőjének izgalmas kötetébe, és merülj el ebben a sodró lendületű kalandban!

Kotra Károly - KRESZ ​könyv személygépkocsi-vezetők részére
A ​kötet a legkorszerűbb oktatási módszernek, a számítógépes KRESZ oktatásnak a könyve. A "KRESZ oktató-CD autósiskolák részére" c. program teljes szöveganyagával, tematikai felépítésével, fotó és ábraanyagának egy részével egyezik meg ez a könyv. A könyv tartalmazza mindazt az ismeretanyagot, amelyet az eredményes számítógépes KRESZ vizsga eléréséhez a tanulóknak meg kell tanulni. Főbb tartalmi elemei: - közlekedési ismeretek, - vezetéselmélet, - szerkezeti és ellenőrzési ismeretek.

Keményné dr. Pálffy Katalin - Bevezetés ​a pszichológiába
Új ​pszichológia-tankönyvet tart kezében az olvasó. Új abban az értelemben, hogy nem az évtizedeken át sikerrel használt, dr. Geréb György által szerkesztett Pszichológia című tankönyv utánnyomásáról vagy átdolgozásáról van szó. E könyv újdonsága, hogy - a pedagógusképző intézmények tantervi elképzeléseivel összhangban - szakít a korábbi, immár hagyományosnak mondható tudománytani rendszerrel, felépítéssel (az általános, fejlődés- és pedagógiai pszichológia egymásutánjával), s az ennek megfelelő "hagyományos" témakezeléssel. E kötet (mint a címe is mutatja) csupán bevezetés a pszichológiai tanulmányokba; nem foglalja magában mindazt, amit a pedagógusképzés során pszichológiából szükségesnek tartunk. A folytatást a régi tankönyv 2. és 3. része, illetve a készülőben lévő újabb kötet(ek) tartalmazzák. (A szerző)

Wilbur Smith - Lángoló ​part
A ​háború dúlta Észak-Farnciaországban, 1917 tavaszán Michael Courtney, az angol légierő rámenős, fiatal pilótája beleszeret egy gyönyörű, ifjú arisztokrata nőbe, Centaine de Thirybe. Boldogságuk rövid életű. A reményt, hogy együtt élhetnének Afrikában, Michael szülőhelyén, szétzúzza egy szörnyű légicsata, melyben a fiú életét veszti. Magányában és kétségbeesésében Centaine elhatározza, hogy gyermeküket, akit a szíve alatt hord, Afrikában fogja megszülni. Michael nagybátyja, Sean Courtney tábornok meg is szervezi útját Afrikába, ám egy tengeralattjáró megtorpedózza a kórház-hajót, amelyen Centaine utazik. A várandós ifjú asszony a namibiai sivatag félelmetes partján ér földet? A felkavaróan izgalmas, szenvedélyekkel, rejtélyekkel, életveszélyes kalandokkal teli történet Centaine de Thiry útját követi nyomon Afrika titokzatos vadonjában. Rátalál-e ismét a szerelemre és a szerencsére a bátor ifjú hősnő.

Peter Robinson - Mérgező ​emlékek
Az ​Angliában született és felnőtt Chris Lowndes, aki utóbbi éveit Hollywoodban töltötte mint Oscar-díjas filmzeneszerző, már korábban elhatározza, hogy a 60-at betöltve visszatér az óhazába. Ám mire a tervét megvalósíthatja, imádott felesége már a temetőben nyugszik. A veszteség miatti fájdalommal és bűntudattal a szívében beköltözik egy dombon található, lakatlan, de módos udvarházba. Hamarosan kiderül, a régi házzal annak történetét is megvásárolta: egy rejtélyes bűnügy helyszínén lakik, az előző tulajdonost a felesége megmérgezte, ezért felakasztották. A régi ház különös zajai és a tükörben megjelenő képei, saját zaklatott állapota is arra készteti, hogy utánajárjon a történetnek. A megszállottsággá váló nyomozás Londonba, Párizsba, sőt Fokvárosba is elszólítja. Mire jut Chris az igazság hajszolásával? Milyen nem sejtett hátborzongató történetek tárulnak fel a még élő tanúk és a fellelt írásos dokumentumok révén? Készül-e a tervbe vett meghallgatásra szánt mű, a zongoraszonáta? Fel tudja-e oldozni magát a saját bűnei alól az igazság kiderítésével? Új életet kezdhet-e Heatherrel, az ingatlanügynökkel, akiben odaadó segítőre, majd izgalmas szeretőre talál? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Peter Robinson (Démoni kapcsolat, Rosszfiú) legújabb regénye.

Jude Deveraux - Fénylő ​lovag
A ​csinos fiatal amerikai nő Dougless Montgomery egy angliai autókirándulás során "tragikus hirtelenséggel" magára marad. Szerelmese hagyja el, a férj-jelölt sebész. Reménytelenségében Dougless a kis Ashburton városka templomába téved és ott egy márvány síremlék előtt kuporogva kétségbeesetten fohászkodik: bár küldené el az ég azt a "fénylő lovagot", aki védelmezője lehet... a csodálatos férfit, minden nő álmát. Ekkor fantasztikus módon megéled az 1564-ben Erzsébet királynő korában felségárulásért kivégzésére váró Nicholas Stafford gróf, vagyis az a lovag, akit Dougless a síemléken dombormű formájában maga előtt lát. Elképesztő időutazás kezdődik, nevettető és megindító szerelmi történet, ám a kalandok nem érnek véget a XX. századi Anglia tájain. Mert Dougless hirtelen visszazuhan a középkorba, és ... és... és... Nem áruljuk el az olvasónak a poént, sőt a poénok sorát. Izgalmasan áradó történetét Jude Deveraux megannyi fondorlattal beszéli el, a romantikus fantáziaregény műfajának egyik maradandó remekművét teszi asztalunkra.

Kinley MacGregor - Vágyak ​vonzása
A ​gyönyörű Lady Emily, egy háborúban álló angol nemes legkisebb lánya egész életében a szerelem és a házasság örömeire vágyott, és az élete egy napon fenekestől felfordul, amikor rejtélyes idegen érkezik atyja várába. Vajon ez a lélegzetelállítóan jóvágású lovag az, akiről álmodott? Való igaz, Draven de Montague, Ravenswood earlje Emilyért jött... csak hogy ennek semmi köze az álmokhoz vagy a szerelemhez. Draven soha a lábát sem tette volna be halálos ellensége otthonába, ha a király - aki mindenáron békét akar teremteni a harcoló felek közt - meg nem parancsolja, hogy gyámként vigyázzon annak leányára. S ami ennél is rosszabb, az eleven leányzó mindent elkövet azért, hogy Draven megszegje esküjét, amelynek értelmében a férfi egyetlen ujjal sem érintheti a rá bízott kincset. Emily tudja, hogy a szenvedély heve képes meglágyítani a harcos vasakaratát, ám a megadás olyan lavinát indít el, amely maga alá temetheti mindekettőjüket.

Lévai Richárd - Közösségi ​kalandozások
Mi ​kell az üzleti sikerhez a Facebookon? A technikai tudást könnyű megszerezni, azonban stratégiai módszereket, gyakorlati példákat, tapasztalatokat nehezen találni, főleg Magyarországról. Ezen változtat ez a könyv. 20 olyan esetet mutat be, amelynél a különböző cégek sikerre vitték a kommunikációjukat a közösségi médiában, és üzleti hasznot is hozott jelenlétük a Facebookon. Ha eddig csak gondolkodtál azon, hogyan érdemes nekikezdeni, vagy újabb ötletekre van szükséged az eredmények növeléséhez, akkor ez a könyv Neked szól! Használd ügyesen a leírt eseteket, tanulj más sikereiből, hibáiból, és legyen a te céged a következő sikersztori!

Evelyn Richardson - A ​vonakodó örökös
Lady ​Sarah Melford mindeddig boldogan élt bátyja, Cranleigh márkija, és szédületesen szép felesége, Rosalind árnyékában. De amikor megörökli nagyanyja hatalmas vagyonát, hirtelen irigy tekintetek kereszttüzében találja magát. Rosalind sármos és tékozló bátyja, Richárd, Sarahban látja a megoldást égető anyagi problémáira. Rosalind figyelmes imádója, Evron lovagja szintén benne keres szövetségest legromlottabb játékaihoz. És mindennek a tetejében Lord Alistair Farringdon, London legsikeresebb nőcsábásza olyan kihívást lát benne, amelyhez foghatóval soha nem találkozott korábbi hódításai során. Bár Sarah sosem ábrándozott vagyonról, az örökség mégis az ölébe hullott. El kell tehát döntenie, mit tegyen a kegyeiért versengő férfiak seregével. Mert ha a pénz boldogságot nem is jelent, veszélyt mindenképpen, és remélhetőleg szerelmet is...

Claire Evans - Apolló ​álma
Egy ​káprázatos görög szigeten ismerkedtek meg, és varázslatos éjeket töltöttek egymás izzó ölelésében. Diana Williams, az énekesnő, oly hatalmasnak és gyönyörűnek látta Stefanos Meletioust, mint egy álmot. Az pedig, kegyetlenül és szeszélyesen, akár egy álom, eltűnt az életéből. Diana egy évvel később fáradtan és kiábrándultan próbálja kipihenni turnéja fáradalmait, s váratlanul viszontlátja Stefanost, aki újra belép elhagyott kedvese életébe, és megpróbálja visszahódítani a szívét. Micsoda vakmerőség! Diana hiába küzd a szenvedély ellen, amely egyszerre szabadítja fel, és igázza le...

Suzanne Elizabeth - A ​szenvedély tüze
Samantha ​James tűzrőlpattant, filigrán teremtés, aki szokatlan módszerekkel tanítja móresre hűtlen szerelmesét. Úgy dönt, kézbe veszi sorsa irányítását, és hogy kiheverje a csalódást, tanári állást vállal a szomszédos államokban. Apja megkéri egykori munkatársát Barrett békebírót, hogy kísérje el lányát a hegyeken át. Samanathát akkor éri a meglepetés, amikor kiderül, hogy védelmezője cseppett sem az a meglett korú, biztonságot nyújtó férfi, akire ő számított, Nagyon is fiatal és nyugtalanító, akivel nem könnyű kijönni, s aki a szüntelenül folytatott szócsatákban mindig felülkerekedik. Max Barrett ígéretet tett, de ez nem is olyan könnyű, ha olyan nővel áll szemben, mint Samatha James. Két tűz közé kerül, melyben adott szava és vágya viaskodik egymással, de itt is beigazolódik a mondás: a szerelem mindent legyőz.

Lőrincz L. László - A ​gyilkos mindig visszatér
Lebilincselően ​izgalmas új könyvében a Szovjetunió városaiban öngyilkosságnak álcázott gyilkosságok történnek. A szálak a titokzatos keselyűhöz vezetnek. Célja merénylet a főtitkár ellen. - Elkaptalak, Ilmet - morogta vészjóslóan és megragadta a fehérszemű csuklóját. - Kandahár óta szerettem volna a szemedbe nézni... - Nyugodtan belenézhetsz - lihegte a másik, és felhúzott térddel ágyékon rúgta Vainót. - Tudod, Heinaste, hogy mindig is jobb voltam nálad, és az is maradok! Szóval... nem robbantál fel? ... Hazudott az a szaros kölyök! Így is jó! Legalább most biztos leszek a dolgomban! Felnyögött, amikor Vaino nyitott tenyérrel a nyakára csapott. Pisztolya koppanva a padlóra hullott. - Megöllek, Jaan! - Én ... téged, te .... rohadt. Hát nem.. döglöttél meg Afganisztánban? Bár a tér szűk volt a verekedéshez, Ilmet értette a dolgát. Megragadta Vaino nyakát, felhúzta a térdét, hogy védje ágyékát, miközben másik kezével a kesztyűtartó felé nyúlt, hogy ahol a vadászkését tartotta.

Covers_381508
elérhető
1

S. Bardet - Lathea ​1.
1938-at ​írnak. Lathea tudja, mit várhat az élettől és megbékél azzal, ami jut neki. Ám felbukkan egy férfi, hogy a feje tetejére állítsa az érzéseit, megkísértse a nagyúri élet pompájával. Hogyan lehet ellenállni a vonzásnak? Egyáltalán érdemes-e, mialatt egy háborúhoz töltik a fegyvereket? Ami előbb kitörhet, mint bárki gondolná, a biztos rosszat elsöpörheti, hogy helyébe a kiszámíthatatlanság tolakodjon. A világégés előestéjén Lathea egyedül marad, belehabarodva egy rejtélyes oroszba, akire nem támaszkodhat. Aki visszatér a maga világába, ő viszont ott áll egyedül a világot felemésztő örvényben, ami elsodorja addigi életét és vele együtt mindenkit, aki a szívének kedves.

Igor Markevitch - Befejezett ​jelen
"... ​életem hitvallása lett, hit elsősorban a zenében, hit a művészet etikusságában, hit az emberben" - ez volt ars poeticája a főúri ukrán családból született, gyerekkorától Svájcban élő nagy muzsikusnak. Párizsban tanult, ott kapcsolatba került a húszas-harmincas évek művészvilágának leghíresebb figuráival. Fiatal volt, tehetséges - szerették. Barátjának mondhatta Szergej Gyagilevet és Coco Chanelt, Stravinskyt és Cocteau-t. Nizsinszkij lányát, Kyrát vette feleségül - itt Budapesten: a menyasszony nagyszülei, Márkus Emília és férje rendezték az esküvőt. De ismert olyan érdekes személyeket is, mint Liszt Ferenc unokája, Gravina grófné, azaz Blandine von Bülow. Többszörösen kár, hogy a karmesternek, embernek, írónak egyaránt kiváló Igor Markevitch életrajzának csak ez az első része, a "Múlt" készült el: véget ér a második világháború kitörésével. A "Jelen" megírásában halála megakadályozta.

Augusta Trobaugh - Sophie ​és a felkelő nap
Az ​álmos georgiai kisvárosban mindenki beleüti az orrát a más dolgába. Amikor 1939-ben az idősödő, keleti férfi, a titokzatos Mr. Oto közéjük csöppen és Miss Anne kertésze lesz, azonnal szárnyra kel a pletyka. Miután az első világháborúban elvesztette szerelmét, a fiatal Sophie az édesanyját és a nagynénjeit gondozza. Halálukkal magára marad, és úgy érzi, már kiveszett belőle minden szenvedély. Egy napon azonban a nő felfigyel Mr. Otóra, aki titkon, távolról az első találkozásuk óta szereti. Közös történetük éppen kibontakozna, amikor megérkezik a Pearl Harbor-i támadás híre. Sophie-nak döntenie kell, eldobja-e megszokott életét a férfiért, akiről oly keveset tud, de aki mégis felszította benne a szerelem lángját.

Kollekciók