Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


MissFortune
4.5/5

Emlékszem, ​általánosban kivételesen elolvastam ezt a könyvet. Emlékeztem belőle erre-arra, de érdekes volt azzal szembesülni, hogy gyerekként mennyire másképp fogtam fel ezt a történetet. Gyerekként mindenre figyeltem, csak a lényegre nem.
Könnyed kis könyv ez, ami a falusi életet mutatja be. Sokat lehet mosolyogni a régmúltban élő falusiakon, olyan kis hiszékenyek, butuskák, na meg persze a pletyka mindenekfelett. :D Gondolom, ez elég hiteles korrajz lehet.

Fél csillagot levontam, méghozzá azért, amit Veronkával művelt az író. Ennyire szörnyen buta karaktert a földkerekségen ritkán találni. Sokat nem rontott az élményemen, attól még szórakoztatott, de mégis elgondolkodtató ez az ábrázolás.


pannik
5.0/5

Nagyon ​tetszett a történet.

Aranyos, kedves, szívet melengető, régiesen romantikus, ízes, szép folyású, remekbe szabott, vicces és korszakrajzot is ad valamelyest.
Nagyon jó szereplőket vonultat fel Mikszáth, nagyon jó a történet, csűri-csavarja, jól megforgatja és ennek köszönhetően letehetetlen. Nagyon szeretem ahogy ír, ez a könyve kedvesebb, aranyosabb mint a korábbi olvasásaim tőle (vagy lehet, hogy csak sok idő telt el és megcsal az emlékezetem).

Bírtam Bábaszék agyamentségeit is, annyira magyar, annyira de annyira érvényes ez ma is, hogy mi mindenre képesek emberek, szervezetek, hogy többnek, nagyobbnak, jobbnak mutassák értékeiket, portájukat, magukat… Mindezt nagyon viccesen tárja elénk Mikszáth de ezt kár is tovább ragozni, ez csak egy kis mellékzönge.

Szóval, nagyon tetszett, jó volt olvasni, jó volt a befejezés még úgy is, hogy nem erre számítottam.


Nekem ​ez a könyv nagyon tetszett!
Még középiskolás koromban olvastam a Beszterce ostromát, azt is imádtam, kb egyedül az osztályból, egyrészt fura, h nem olvastam Mikszáthtól többet.
Másrészt viszont láttam gyerekként a filmet, és utáltam, fura, h mégis rávettem magam, h elolvassam.
Imádtam!
Leginkább a humorát. Meg a kalandosságát. A végére pedig krimi-i magasságokig fokozta az izgalmakat, jjjaaajjj, nagyon aggódtam én is!
Egy piros esernyô kalandjaiból ennyire vicces, szórakoztató történetet tudott kerekíteni.
Mikszáth egy zseni!
Nnu, újra néztem a filmet! Hát imádtam azt is! Nem értem, miért nem tetszett ez nekem gyerekként, valszeg a fél happy end miatt.


Úgy ​érkezett alá ez az olvasmányom tegnap, mint Szent Péter esernyője abban az eget-földet megmozgató nagy viharban. Furfangosan.
Ó, de hogy imádtam ezt az egész gombolyagot. Kálmán Bátyánk csak adogatta át egyik kezéből a másikba, kicsit lecsavarintott belőle, kicsomózta, leejtette a döngölt padlóra, elgurult az ágy alá, előkerítette jó poros-pókhálósan, ráfújt egy nagyot, a szemem tele is lett porral és pókhálóval, hol igen jókat kacagtam, hol elszomorodtam. Annyi bizonyos, hogy többet jelentett már felnőtt fejjel olvasni, mint kisiskolásként szorongva és értetlenkedve felette.


sophie
5.0/5

Hát ​persze, hogy a könyökömön jön ki ez a kis történet, gyerekkoromban évente átlagban kétszer leadta a tévé, általában vasárnap délután. Törőcsik Mari gyönyörű. No ettől még nagyon jól esett most újra elővenni. Ilyen jó kedélyűen, ráérősen senki más nem tud történetet mesélni, esetleg még egy-két öregapó valamely faluban (inkább Erdélyben) a ház előtt, a kispadon. El is hiszem, hogy némely középiskolások az ilyen pepecselést nem bírják, más ma a tempó. Pedig lehetne tanulni is belőle, például úri furfangot, meg diplomácziát. És míves beszédet persze.

Én különben most éppen arra a laza eleganciára kattantam rá, ahogy kifiguráz, megfricskáz bizonyos hölgyeket és urakat. Karikatúra csupa szeretetből. A bábaszéki jelenetek például. Mindegyik egy külön vicc. Mert Bábaszék város akar lenni, de nagyon. Egyszer pedig találtak egy akasztott embert, össze is kellett hívni a szenátust, roppant kellemetlen eset, főtt is a feje a nobilitásoknak.

Lehet, hogy nem ez a kis kötet a Mikszáth-életmű csúcspontja, de hogy egy nagyon szívmelengető mese, az biztos.


Ez ​nagyon aranyos könyv volt, tetszett, ahogy az eddig olvasott összes könyv a szerzőtől.
Könnyed hangvételű, kedves történet volt, humorral és szerelemmel. A főszereplők nagyon szimpatikusak voltak, de aranyosak voltak a mellékszereplők is. A történet is pörgős volt, igaz rövidebb volt mint a többi könyv, még szívesen olvastam volna tovább is, de természetesen kerek egész volt.


beasechoes
4.5/5

Ez ​a kötelező valahogy kimaradt eddig az életemből, de örülök, hogy végighallgattam és megismerhettem, mert meglepően jó volt és tetszett.


Hoacin
4.5/5

Naiv ​bonyodalmak egy piros ernyő körül, benne knikkerekkel, krakélerekkel, poltronokkal és selymákkal, akik többek közt riposztíroznak, distrahálnak, exelválnak, és isznak, mint a szivárvány. Megannyi dibdábság sorakozik elénk ebben a könnyed történetben, amiből kiderül, hogy a kocsi nem kar, az éj szuverén, a fa szép dolog a flörtre, és hogy otkolonos üveg híján nem komfortos elájulni. A titokzatos esernyő valóságos klenódium, ezt több argumentum is alátámasztja, amiket nehéz lenne falsifikálni. A ledehonesztált lovak mindenesetre elkedvetlenednek a cirkumstanciáktól, de minden jó, ha a vége jó: a fű le lesz borotválva, és a csúnya nagy lepke is megfog.
Szerethető kötelező olvasmány, a hatására mindig piros ernyőkre vágytam. :D
A patvarba is, most ennék egy kis marcifánkot!


Youditta
4.5/5

Ez ​olyan kedves történet, hogy megérte néha küzdeni a nyelvezettel, ami azért figyelmet követelt. Kíváncsi voltam, hogy mi is lesz az esernyő és a fiatalok sorsa, ki nyeri el jutalmát, ki nem.
És azt kell mondjam, hogy Mikszáth jól fejezte be a művet, mint egy igazi népmese. {{Bár akkor gazdag is lett volna Gyuri.}}


csakegyluca
5.0/5

Egyszercsak ​kipattant a fejemből, hogy valami kötelező olvasmányra vágyom. Olyanra, amit még nem olvastam. Egy más írótól, más történetet. Legyen a Szent Péter esernyője. Volt ez egy hirtelen gondolat. Ami később a valósággá vált.
Bele is kezdtem úgy bizony! Éreztem újra azt a régi, melengető, fantasztikus érzést, azt a hangulatot amit akkor veszel észre, ha kötelezőt olvasol. Veled is volt már ilyen ugye? Nos, én is ezt éreztem. Már készültem, hogy ebben is lesznek kicsit unalmas, kicsit nem annyira szeretni való részek. Mert hát szinte mindegyikben van. Ám itt, nagyon kevés ilyen volt. Maximum a leíró mondatok, de azoknak is hamar végük lett. Már az eleje csattanósan, izgalmasan kezdődött. Ami az egész regényen át úgy maradt. Volt olyan, amikor nem akartam abbahagyni. Folytatni és folytatni míg a végére nem járok mi is történt valójában. Na, és ha már itt vagyunk, egy kicsit belevezetlek titeket a storyba, miért is volt ez annyira izgalmas.
Egyik nap az új Glogovai paphoz hoztak egy gyermeket, a húgát, akiről azt se tudta, hogy él. De azt is kicsikarta a futárból, hogy édesanyja elhunyt. Míg a pap imádkozott a gyerekért a templomban, eleredt az eső. Jaj, a kicsi meg kint maradt! Meg fog fázni. De nem. Amikor a pap szélsebesen futott kicsinyke testvéjéért, látta, hogy a kosárka fölött, amiben a gyermek alszik, egy piros esernyő van betámasztva. Az egyik ember azt mondta:
-Egy fekete alakot látott erre, biztos az hozta.
-Nem, dehogyis, ezt a Szűz Mária ajándékozta!
-Ó, beszélsz itt butaságokat, meg vagyok győződve róla, hogy az a Szent Péter volt!
Mindenki a Szent Péterre szavazott. Ám ez varázsesernyő volt. Ahova a pap ment temetésre, a halottak feltámadtak. A betegek megygyógyultak, a szerelmesek örökké szerették egymást. Így vált legendává az egész. De az esernyő története ezzel nem ért véget.
Szóval ez volt nekem az eddigi legjobb kötelező! Tudom, mindegyiknek megvan a maga varázsa, de nekem ez tetszett mindközül. Kalandos, néhol ijesztő, relytéjes, hol meg romantikus, de még a vicces jelzőt sem hagyhatjuk le. Az biztos, hogy a vége, az utolsó mondat, mindenkit megkacagtat, de csak akkor, ha nyomon követted a cselekmény szálát. Jó érzésekkel tettem le a könyvet. Valami gyönyörű volt! Egyet megtanultam, ezzel az olvasmánnyal Mikszáth Kálmán, belopta magát a szívembe.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2020/03/a-legjobb-kotelezo-olvasmany-esernyovel.html


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

9.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók