Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Robert Pies-Schulz-Hofen könyvének kiadása fordulópontot jelent a magyar állatkertészet történetében. Fordulópont, mert eddig még sohasem volt mód egy ilyen átfogó, ugyanakkor kellően részletes és kimondottan a szakma számára írt művet megjelentetni magyar nyelven.
A könyv hiányt pótol, mégpedig igen nagy hiányt. Hasznos, minden nap forgatható és forgatandó az állatkertekben dolgozók számára és tankönyve lesz azoknak, akik az állatkerti ápolói szakképesítést kívánják megszerezni. Részletes és korszerű ismereteket nyújt.
Az állatkertészeken kívül ezt az igényes munkát mindazoknak ajánljuk, akik vadonélő állatokkal foglalkoznak, vagy érdeklődnek irántuk.
Kapcsolódó könyvek
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 1. - Szarvasmarha, juh, ló
Az állattenyésztési kézikönyvek első kötete a szarvasmarha, a juh és a ló tenyésztését foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati sajátosságait, ápolásának módjait, a tartás feltételeit, gazdaságos takarmányozását, szaporodásbiológiájukat, a szaporulat ellátásának kívánalmait, gondozásukat, az anya-, illetve apaállattartás feltételeit, végül a beteg állat gyógyításával kapcsolatos teendőket. A fajtákat a tartás célja (hízó, tejtermelő szarvasmarha; gyapjútermelő, bárányadó juh; igás és sportló, stb.) szerinti csoportosításban mutatja be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Armin Spürgin - A méhek világa
A méz mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében, hiszen az egészséges életmód fontos része. A méhészet barátai között szinte minden szakma képviselői megtalálhatók. Az embert lenyűgözik a méhállamban található bámulatos szervezeti struktúrák és racionális folyamatok. Akik méhekkel foglalkoznak, a mindennapos taposómalomból való kikapcsolódást, valamint értelmes szabadidős tevékenységet találnak. A méhtartásra ösztönzést adhat az, hogy így saját termelésű természetes termékhez juthatunk.
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 3. - Sertés, nyúl, prémes állatok, hal
Az állattenyésztési kézikönyvek harmadik kötete a sertés, a nyúl, a prémes állatok és a hal tenyésztését foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati, biológiai sajátosságait, értékmérő tulajdonságait, ápolásának módjait, a tartás feltételeit, gazdaságos takarmányozását, nemesítését, szaporítását, a szaporulat gondozását. A fajtákat a tartás szerinti csoportosításban mutatják be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 2. - Baromfi, haszongalamb
Az állattenyésztési kézikönyvek második kötete a tyúk, a pulyka, a gyöngytyúk, a lúd, a kacsa és a haszongalamb tenyésztését, valamint a baromfikeltetés tudnivalóit foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati sajátosságait, értékmérő tulajdonságait, ápolásának módjait, tartása feltételeit, gazdaságos takarmányozását, gondozását, tenyésztését és szaporítását. A fajtákat a tartás célja szerinti csoportosításban mutatják be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Veress László - Dunka Béla - Fejezetek a magyar állattenyésztés történetéből
Őseink keletről sajátos félnomád pásztorkodási kultúrát hoztak magukkal, amit több mint ezer évig kisebb-nagyobb módosításoktól eltekintve meg is őriztek, sőt tovább is fejlesztettek.
Az ország a 16. századig, a török hódoltságig, az európai gazdasági és kulturális fejlődéshez igazodott...
Tizenkét évszázad múltán...
a szilaj pásztorkodás a 20. század közepéig egyre szűkebb területre zsugorodva ugyan, de tovább élt...
Írásunkban emléket kívántunk állítani a hajdani rideg pásztorkodásnak, az évszázadok alatt felhalmozódott tapasztalatoknak.
Az anyag öszszeállításában példaként szolgáltak Herman Ottó, Győrffy István, Szalay László, Ecsedi István és Balogh István munkái.
Zöldág László - A háziállatok öröklődő betegségei
A könyv kisebb részben a megértéshez elengedhetetlen általános állatgenetikai alapokat, majd nagyobb részben a háziállatokban jelenleg ismert és nagyobb jelentőségű genetikai hátterű rendellenességeket tárgyalja szervek és szervrendszerek szerinti csoportosításban.
Ismeretlen szerző - Sertéstenyésztők kézikönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Peter Grün - Nyúltartás
Ezt a könyvet azoknak az állatszeretőknek ajánljuk, akik folyamatosan szeretnének friss nyúlhúshoz jutni.
Ennek az a feltétele, hogy legyen hely, megfelelő ketrec, ismerjük a házi nyúl tulajdonságait, igényeit és annak megfelelően tartsuk. Figyeljünk a viselkedésükre, a táplálkozásukra, gondoskodjuk elegendő nyúlfészek kialakításáról, és a fiatal nyulakat koruknak megfelelően takarmányozzuk és legyen lehetőségük a szabadban is tartózkodniuk.
Ha még gazdaságosabban akarjuk tartani egyre szaporodó nyúlállományunkat, akkor mi magunk is termeszthetünk nekik takarmányt.
A szerző ezekhez a tevékenységekhez szükséges tudnivalókat írja le, de kitér az egészségvédelmükre is, a nyúl levágásának, feldolgozásának módjára is.
Ez a kiadvány a Mezőgazda Kiadó Házunk táján című könyvsorozatának része.
Ismeretlen szerző - A húsmarhatenyésztés gyakorlata
„Arany és ezüst marhái bőven valának” – a középkori krónika a szlávoktól átvett „marha” szó alatt a pénzt, a gazdagságot érti, de hasonló jelentéstartalmú a török „barom” kifejezés is. Nem véletlenül, hisz az Árpádok korában az állat, azon belül a húsáért nevelt, ridegtartású szarvasmarha volt a legfontosabb ingóság. Példa erre, hogy – bár már első királyunk is veretett ezüstpénzt – sokáig a tinó maradt a fő értékmérő.
A XVI. század elején Európa-szerte keresik és szeretik a magyarországi marhát. 1526-ban a feljegyzések szerint Augsburgban a magyar ökröt tartották a legkiválóbbnak, s – hogy a mészárosok nehogy becsaphassák a vásárlókat – tilos volt másféle marhahúst árulni olyankor, amikor magyarországi marhát vágtak.
A húsmarhatartás súlyának történelmi csúcspontja talán 1580. Ekkor kérték Rudolf császártól a magyar rendek azt, hogy a marhakereskedés jövedelme Magyarországot illesse. Ennek fejében vállalták, hogy az ország minden (!) kiadását fedezik, 15000 állandóan szolgáló lovas katonát tartanak, az udvartartás költségeire 15000, „tornára” pedig további 4000 forintot adnak.
A húsmarhatenyésztés története részben a magyarság történelme is. Az osztrák megszállók elleni küzdelem, a marhapásztor hajdúk és Bocskai szövetsége, a Rákóczi-féle szabadságharc, a XVIII. század vámvitái, a reformkori országgyűlési küzdelmek, 1948-49, az abszolutizmus, a dualizmus kora megjelenik a tőzsérek leveleiben, szerződésekben, gazdaságföldrajzi leírásokban, s persze a néprajzban, az egész gulyákat elhajtó, s azt a szegények között szétosztó betyár legendákban.
A húsmarhatartás ma is biztos megélhetést jelenthet a felkészült gazdáknak. Az Európai Unió kiemelten támogatja az ágazatot és ez várhatóan hosszú ideig így marad. De hogyan juthatunk uniós forrásokhoz? Milyen fajtát válasszunk a tenyésztéshez? Milyen keresztezések ajánlhatók? Hogyan igazítsuk a takarmányozási, tartási technológiát a piaci igényekhez? Mik a leggyakrabban előforduló állat-egészségügyi problémák, hogyan előzhetjük meg ezeket?...
Ezernyi kérdés – kötetnyi válasz kezdő és gyakorló tenyésztőknek.
Horváth Zoltán - A kutya és a macska betegségei, egészségvédelme
A szerzők elsősorban a tenyésztéssel tudatosan, szakszerűen foglalkozóknak állították össze a könyvet, a gyakorlatban nap, mint nap felmerülő igények alapján. Írnak a különböző fertőző betegségekről, a belgyógyászati problémákról, a gyakoribb mérgezésekről. A sebészet, szemészet valamint a szülészet és szaporodásbiológia önálló fejezetekben szerepelnek a műben. Az egyes fejezetek felépítése egységes: ismertetik a betegség kóroktanát, tüneteit és a védekezés, kezelés módjait.
Heinrich Mackrott - Galambtenyésztés
A galamb tartása, tenyésztése régen, a falusi házaknál alig igényelt szellemi, anyagi ráfordítást. Ma már a galambtartás jobbára üzlet vagy hobbi, ami más hozzáállást, főként elmélyült szakértelmet kíván. A könyv szakmai segítséget nyújt a galambok tenyésztéséhez, tartásához. Leírja a madarak elhelyezésének ideális módját, a takarmányozás, a tartás és gondozás követelményeit. Ismerteti a párosítás és tenyésztés menetét, az alapvető örökléstani ismereteket. Tájékoztat a betegségekről, bemutatja a galambfajtákat és a különböző, galambokkal űzött sportokat.
Varga János - Tuboly Sándor - Mészáros János - A háziállatok fertőző betegségei
Könyvünk mindazokat az ismereteket tartalmazza, amelyek az állatorvostan-hallgatók számára szükségesek a háziállatok fertőző betegségeinek megismeréséhez és segítséget nyújt a gyakorló állatorvosoknak a betegségek felismerésében, gyógyításában és megelőzésében. Foglalkozik az általános járványtannal, a baktériumok és a vírusok okozta betegségekkel, valamint a fertőző encephalopathiákkal. A betegségek leírása egységes: szerepel benne az előfordulás, a járványtan, a kóroktan, a kórfejlődés, a tünetek, a kórbonctan, a kórjelzés, a megelőzés, a védekezés és a közegészségügyi vonatkozások.
Dr. Hans Hinrich Sambraus - Haszonállatok színes atlasza
Minden haszonállatfajnál egyes fajták nagyon erősen dominálnak. Ezeket gyakran ismertetik és ábrázolják.számos más fajtát viszont, melyek régi honos fajták maradványállományai, más országokból exoták vagy olyan fajták, amelyek kezdettől fogva csak korlátozottan terjedtek el, alig említenek meg. A könyv fontos szándéka, hogy a kevésbé ismert állatfajtákat ismertté tegye és fontosságukat mint kultúrkincset ismertesse.
Irmgard Diemer - Hobbi méhészkedés
Saját méheink méze ízlik a legjobban. Ezért nem is csoda, hogy egyre többen foglalkoznak szabadidejükben méhészettel. De a sikeres méhészethez alapvető ismeretekre van szükség. Irmgard Diemer méhszakértő és agrármérnök szemléletesen és könnyen érthetően ismerteti meg az olvasókat a méhtartással, mézszerzéssel és az ezekhez szükséges tevékenységekre vonatkozó hasznos tudnivalókkal.
Várkonyi József - Áts Irén - Kecsketenyésztés kisgazdaságokban
A szerzők saját tapasztalataik és nemzetközi kapcsolataik alapján leírt gyakorlati javaslatai teszik igazán hitelessé könyvüket azok számára, akik az állatitermék-piacra szállítani akaró vállalkozóként választják a kecskét, ezt a különleges biológiai termelőeszközt. Ez a mű szakkönyv és szaktanácsadói kézikönyv egyszerre.
Ismeretlen szerző - Baromfi a kisgazdaságban 2.
Az árutermelő (főként az integrált árutermelésbe vont) kisgazdaságoknak szóló három kötetre tervezett könyv e második kötete a pulyka-, gyöngytyúk- és galambhústermelés ismereteit foglalja össze. Rövid, e termékek kistermelői árutermelésének fejlődését, jelenlegi helyzetét ismertető bevezető után az adóztatás tudnivalóiról és a hitelfelvétel módozatairól tájékoztatják a szerzők az olvasót, majd az egyes ágazatokban kialakult integrációs formákat, a pulyka, a gyöngytyúk és a galamb beszerzésének, elhelyezésének, takarmányozásának, tartásának árutermelő kisüzemekben megvalósítható módszereit ismertetik. Szerződési minták alapján mutatják be a kistermelő és az integráló gazdaság kapcsolatait, jogait és kötelességeit.
A gördülékeny stílusú, a szakma kiváló ismerőiből alakult szerzőgárda által írt könyv remélhetőleg hasznos segítője lesz az árutermeléssel foglalkozó kistermelőknek és az integráló gazdaságok szakembereinek egyaránt. A mondanivaló megértését jól szerkesztett táblázatok, szemléletes ábrák segítik.
Ismeretlen szerző - Házi emlősállatok mesterséges termékenyítése
A mesterséges termékenyítő szakma ismert és elismert művelői adják át több évtizedes tapasztalatukat a termékenyítés gyakorlata terén. E hiánypótló mű első részében megismerjük az új élet létrejöttének hallatlanul bonyolult folyamatát, a termékenyítés anatómiai, biológiai, ökológiai, emberi és tárgyi feltételeit. A könyv második részében az állatfajonkénti specialisták írják le a szarvasmarha, a sertés, a ló, a juh, a kecske, a házinyúl, valamint a kutya mesterséges termékenyítésének lépéseit, hazánkban kialakult módszereit, eredményeit, az előkészítés, a végrehajtás és a szaporodásbiológiai gondozás lehetőségeit. Ajánljuk ezt a művet e nagy jelentőségű szakterületen tevékenykedőknek, az állattenyésztés és az állatorvoslás érintett szakembereinek.
Ismeretlen szerző - Az állattenyésztés alapjai
Az állattenyésztést szinte forradalmasította az immuno- és biokémiai genetika, a cito- és ökológiai genetika, az állattenyésztési biotechnológia, szemléletben hozott változást a géntartalékok megőrzésének felismerése, a környezetbarát gazdálkodás. E tudományok legkiválóbbjai fogtak össze, hogy az állattenyésztés mai ismereteinek szintézisét nyújtsák át az olvasóknak.
J. Horváth László - Vidám rajzos sertéstenyésztés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Hans-Joachim Schiller - Tyúklexikon
A kötet elsősorban azoknak ajánlható, akik tyúktenyésztéssel foglalkoznak, vagy éppen azt tervezik, hogy belevágnak. Választ kaphatnak szinte minden felmerülő problémára. Megismerhetik a tyúkfajtákat, tippeket kaphatnak megfelelő tartásukkal kapcsolatban. Azok, akik kiállításra tenyésztenek állatokat, megismerkedhetnek a legfontosabb követelményekkel, standardokkal. 118 tyúkfajtáról kaphatnak széles körű ismereteket, képekkel illusztrálva.