Ajax-loader

Sarkadi ​több műfajú életművében jelentős helyet foglal el publicisztikája. A felszabadulást követő években számos riportsorozata, szociográfiai cikke foglalkozott a megváltozott társadalmi körülmények következtében átalakuló paraszti sorssal, falusi élettel. Cikkei középpontjába azonban nemcsak a társadalmi változások felmérését állítja. Egyéni sorsok, személyes gondok elevenednek meg a minden iránt izgatottan érdeklődő publicista írásaiban. Sarkadi fáradhatatlan ezekben a cikkekben. Szüntelen figyelemmel, a csillapulatlan szenvedély hangján szól az alakuló szövetkezetek problémáiról, az egyéni megélhetés nehézségeiről, a falusi kultúra gondjairól. Ma már történelmi dokumentumokként olvashatjuk ezeket az írásait, amelyek hiteles keresztmetszetét adják az akkori magyar falu világának, átalakulásának, fejlődésének.
Kötetünk második részében gyűjtöttük össze Sarkadi irodalmi, művészeti, irodalom-politikai kérdésekkel foglalkozó írásait. Irodalmi és színházi kritikái, a magyar film egy jelentős korszakáról szóló cikkei, az ötvenes évek fontos irodalompolitikai, művészeti vitáiról szóló írásai a szellemi életben mindig jelenlevő és állásfoglaló íróról nyújtanak hű képet. Az irodalmi lapokban, folyóiratokban megjelent cikkeit egészítik ki az ebben a kötetben először közölt, hagyatékából előkerült feljegyzések, személyes dokumentumok tanulmánytöredékek, levelek, irodalmi, vitákban való felszólalások.
A cikkek, tanulmányok a Sarkadi életműsorozat harmadik köteteként lát napvilágot. A publicista Sarkadi fejlődésvonalát követhetjük nyomon e kötetben: a felszabadulás utáni években a falu arcának változásait érzékenyen közvetítő író egyre inkább az irodalmi, szellemi élet felé fordul. Az összegyűjtött írások nemcsak izgalmas olvasmányt ígérnek, hanem egy tehetséges és sokoldalú pályáról és egy jelentős korszak társadalmi gondjairól és szellemi mozgásáról is hűségesen beszámolnak.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.