Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


k_annamaria
4.0/5

Az ​első 50 oldal után majdnem feladtam. Nem igazán értettem. Túl sok szereplő, ki kicsoda? Nem igazán derült ki számomra. És igen ott az a fránya politika, nem szeretem.
Aztán elhatároztam…..elég volt Szabó Magda neve nem lehet egyenlő Abigéllel! Így hát folytattam. Az első csalódás után viszonylag könnyen rá tudtam hangolódni a könyvre. Szépen minden lassan a helyére került. Tudtam ki kicsoda,értettem és szerettem. Egyszerűen jó:)


kratas
4.0/5

Nem ​is tudom. Nagyon kellett koncentrálni, hogy ki kivel van és miért. Viszont pont az összetettsége, a káosz tetszett benne, mert így lett életszerű. Nehéz volt, nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem, de az író kreativitása megvett magának.


woolfe
5.0/5

Nagyon ​nehéz egy ilyen érzelmileg és tartalmilag is összetett regény olvasása után bármit is írni. Most csuktam be, alig egy perce. Nagyon intenzíven lüktet még bennem. Eddig azt gondoltam, Szabó Magda főleg az érzelmekkel operál, most pedig egy intelligens nő köszönt vissza az oldalakról, és valami olyat mondott nekem a hazámról, hazaszeretetemről, az életemről egyáltalán a viszonyítás gyűrűjében, amin még hosszú ideig fogok rágódni, az biztos. Bravúros a szerkesztés, nekem kellett összeraknom, ki kicsoda, hogyan kapcsolódnak egymáshoz, a váltott szemszögek pedig egyszerre mutattak teljes képet a történetről, és arról is, mennyivel egyszerűbb lenne, ha néha leülnénk beszélni egymással. Őszintén. Bármiről.


Nagyon ​aktuálisnak érzem ezt a regényt, amelyben egy szerelmi történeten keresztül Kelet- és Nyugat-Európa kerül szembe egymással, az összehasonlítás és a folyamatos szembesítés szinte elkerülhetetlen. Állandó félreértések, súlyos vádak adódnak a történelmi, kulturális és értékrendbeli különbségek miatt, de talán ennél is fontosabb az a fájdalmas mód, ahogy mi, keletiek látjuk saját magunkat, kiszolgáltatva kedvezőtlenül alakuló történelmi múltunknak.
Az aktualitása abban rejlik szerintem, hogy még mindig nem sikerült megemésztenünk a szerencsétlen múltunk okozta lélektani, erkölcsi konfliktusokat, cserébe vádaskodunk, gyűlölködünk. … mert valakinek tovább kell adni a rúgást, amit mi kaptunk, és ha bennünket valamikor lenéztek és semmibe vettek, hát majd mi is lenézünk és semmibe veszünk másokat, és ha hozzánk kegyetlenek voltak, azok legyünk mi is, mihelyt lehetőség nyílik rá.
Emiatt nem találhat egymásra a szemlélők alaptörvényét megsértő Roland és az értelmiségiként is előítéletekkel küzdő Anna. Emiatt nem tudunk ma sem továbblépni, és a ténylegesen fontos dolgokkal foglalkozni.


Néhol ​szerettem volna hagyni a fenébe a könyvet, máskor meg alig tudtam letenni. Feltettem olvasás közben a kérdést, meg néhányszor meg is néztem, hogy ezt tényleg 1973-ban adták ki? Hihetetlen. A történet érdekes volt, Az elején kicsit elbizonytalanodtam, hogy ki kicsoda, de aztán helyre rázódott minden. Kedvelem az írónő stílusát.


icu79
4.0/5

Nagyon ​szeretem Szabó Magdát, viszonylag sok könyvet olvastam már tőle. Ebben is nagyon tetszik a stílusa, ahogyan ír és nagyon érdekes maga a történet is. De nekem ez most nyomasztó volt, ráadásul befejezetlennek éreztem. Egy kicsit a Katalin utcához tudnám hasonlítani, ott éreztem hasonlót, már ami a nyomasztó hatást illeti. Persze, azért Szabó Magda fanoknak kötelező!


Ene
5.0/5

“És ​most köszönöm, ami mégis szép volt, és Isten veled, és vége.” És komolyan vége.És komolyan köszönöm.Csodálatos könyv volt, bár belátom, nagyon nehezen indult, túl kaotikus volt.De nem adtam fel, mert tudtam hogy Szabó Magdába nem fogok csalódni.És nem is csalódtam ám! Lenyűgöz minden egyes szava, és az,hogy milyen szívhez szóló mondatokat alakít belőlük. Ide már csak egy idézet,ebből a könyvből : “Magadtól is tudhatnád, hogybazért szerettem meg az egyiket, mert szerettem a másikat.” Ha szeretsz egy Szabó Magda könyvet, akkor megszeretsz másat is.:)


lakri70
3.5/5

Ebben ​a regényben is különböző nézőpontokból ismerhetjük meg a valóságot, amit szeretek Szabó Magdánál. Reális képet fest az akkori társadalmi helyzetről, történelmi viszonyokról. Olykor igen erősen. Nem szeretem azt a kort, amiben a regény játszódik.. A szereplők sem lettek szimpatikusak, de ettől függetlenül nem volt rossz.


Ardid
5.0/5

Nem ​tetszett a történet. Egyáltalán. Miért adok rá mégis 5 pontot? Mert imádtam a stílust, a mondatokat magukban. Az már az én hibám, hogy nem érthetem, amiről a történet szól. Én is már csak egy szemlélő vagyok. De akkor is tudom, hogy zseniális.

ui.: Majd idézek belőle, hogy bizonyítsam az igazam, csak nem az enyém volt a könyv.


Elsie
-/5

A ​metróban sokszor szembejött velem a hirdetéseken, előtte nem hallottam Szabó Magdának erről a könyvéről. Az új, Jaffa-kiadású Szabó Magda-életműsorozat nagy kedvencem, a borítók gyönyörűek, Szabó Magda pedig egyszerűen fantasztikus, így nem volt kérdés, hogy megveszem a Könyvfesztiválon.
Az elején kicsit megijedtem, nehezen rázódtam bele, de az utolsó harmadban, az Ítéletben már minden a helyére került. Mindig meglepett, hogy Szabó Magda milyen érzékenyen tud reflektálni más emberek lelkére, élethelyzetekre.
Nem volt olyan katartikus vagy akkora meglepetés, mint pl. A pillanat vagy a Mózes egy, huszonkettő, de azért nem bánnám, ha én tudnék ilyet írni…


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
3.5/5

Statisztika

7.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók