Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Baraby
3.0/5

Elég ​vegyes érzéseim vannak. Néhány novella nagyon tetszett (például a szeméttelepes), de volt aminek alig vártam, hogy végére érjek


Tetszett, ​végre valami magyar mitológia, meg hasonló, no gyilkosság, érdekes sztori, ez az igazi Lőrincz L. László :)


Lőrincz ​L. László tibetológus a népszerű, de ma már teljesen egy kaptafára gyártott ponyvakrimik és teljesen ingadozó színvonalú sci-fi művek írója, gondolom, nem kell bemutatni. A Sámán átka egy novella- és kisregénygyűjtemény tőle.

A címadó írás, a Sámán átka tehetséggel megírt, összességében véve mégis jelentéktelen, maga után csak némi kellemetlen borzongást hagyó művecske, kiemelését pusztán terjedelme indokolja. Nagyjából ugyanezt a kaptafát dolgozta ki újra, bár az érdekes ősmagyar szál helyett krimiként induló köntösben, a sokkal, de sokkal jobban sikerült Kegyetlen csillagok c. regényében.

Amiért érdemes ezt a könyvet megvenni, az a máshol tudtommal soha meg nem jelent Szeméttelep c. zseniális sci-fi novella. Hogy miről szól, azt nem lövöm le előre, értékét nem is pusztán a cselekmény adja, hanem a benne megrajzolt, enyhén paranoid atmoszféra, amely Hilfegott alakján keresztül leginkább a Rákosi-rendszer félelmetes légkörét idézi, noha témája egyáltalán nem a diktatúrák természete. A sci-fi elem és a a szeméttelep embereinek a helyettes vezető által koordinált küzdelme a főnökei idiotizmusa ellen, amely utóbbi a két cselekménydimenzió találkozásához vezet, mesterien ötvöződik benne, noha maga a cselekmény önmagában nem olyan nagy durranás, egy dráma iránt érzéketlen flegma elbeszélő, vagy egy tehetségtelen író mindössze két mondatban fogalmazná meg.

A kötetben található még néhány érdekes novella, többségükben gyengécskék (a Poe-i légkört megidézni akaró Púpos és a Hatlábú jegesmedve c. szösszenet), kivéve a Százhetvenedik ország címűt, amelynek megvan a maga sajátos ereje és humora, mintegy a Szeméttelep témáját tálalja új körítéssel (valakik igencsak elcsesznek valamit, emiatt valami egy látszólag teljesen idegen világban is csaknem végleg elcsesződik).

Egyszóval: A Szeméttelep és még egyszer a Szeméttelep!


A ​százhetvenedik országon kívül az összes többi mű nagyon jó ebben a kötetben, de főleg a Szeméttelep! Az valami zseniális :-)


Sonyx
2.0/5

Kész! ​Ennyi! Vége! Nem olvasok több novellát, feladom!!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

7.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók