Ajax-loader

Jelen ​kötet az Európai Közösségeket alapító Szerződések egyik eredeti jogintézményét, a tagállamokkal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat mutatja be. A Szerződés rendszerének részét képezi az a lehetőség, hogy a kötelezettséget megsértő tagállammal szemben a közösségi jog betartása fölötti őrködésre hivatott állandó szerv, a Bizottság lépjen fel, s adott esetben az ügyet a jogsértés megállapítása végett az Európai bíróság elé vigye. Az eljárás hatékonyságát fokozta az a szerződésmódosítás, amely lehetővé tette a kötelezettségszegő tagállammal szemben pénzügyi szankció kiszabását.
A könyv monografikus jelleggel dolgozza fel a kötelezettségszegési eljárásokat – kiemelten az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 226., 227. és 228. cikkeiben foglaltakat -, illetve azok fejlődését jogdogmatikai, jogpolitikai, közigazgatási-szervezési szempontból. A magyar, az angol és a francia nyelvű szakirodalmi eredmények mellett bemutatja az Európai Bíróság esetjogát, annak alakulását a kezdetektől napjainkig.
A könyv további jellegzetessége, hogy az angolszász “text, cases and materials” szerkesztési mód mintájára tartalmaz jogszabályszövegeket, a főtanácsnoki indítványokból, bírósági ítéletekből vett idézeteket, fontos részleteket más szerzők munkáiból, illetve hivatalos dokumentumokat is.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók