Ajax-loader

Ez ​a kötet “a római császár kedvelt olvasmánya lehetett volna” – írta a Times Literary Supplement kritikusa az angol változat megjelenésekor.
A két angol szerző – Tim Cornell és John Matthews – összefoglaló munkája átfogó képet kíván nyújtani a római világról és kulturális életéről. Azt az időszakot mutatja be, amely Róma alapításával és a korai fejlődésével kezdődik, majd a város irányította terjeszkedéssel, Itália és a Földközi-tenger medencéjének meghódításával folytatódik. Foglalkozik azzal, miképpen hozta létre Augustus a császárságot, s ezt követően hogyan alakult ki az új politikai és vallási rend. E korszak története a Nyugatrómai Birodalom összeomlásával fejeződik be, illetve annak a bemutatásával, hogyan hódítja vissza Itáliát egy keresztény bizánci császár a germán királyoktól. Az áttekintés a történelmi események elbeszélésére épül, és a szerzők az időrendhez tartották magukat, mivel több mint ezerháromszáz évről adnak számot, és a vizsgált változások rendkívüli méretűek.
E könyv olvasója tehát megismerkedhet Róma alapításának nemcsak legendájával, hanem a korai Latinum, az etruszkok, az archaikus város történetével. Megtudhatja, milyen volt a mindennapi élet – városon és falun – a köztársaság és a császárság idején, milyen szertartások kísérték az államvallás ünnepeit, miként közlekedtek a római világban, hogyan működött a bürokrácia, a birodalmat a hadsereg és a vallás mellett összetartó igazgatási apparátus.
Ez az első magyar nyelven megjelenő művelődéstörténeti mű, amely több mint félszáz térképpel segíti az eligazodást: Itália földrajzi, éghajlati térképei mellett megtalálhatók – többek között – a régészeti lelőhelyeket, a háborúk menetét, a provinciákat, a birodalom nyelvi megoszlását részletesen bemutató térképek is.
A kitűnő minőségű, többségében színes illusztrációkat grafikai ábrázolások egészítik ki, kislexikon, időrendi táblázat, bibliográfia, a tárgykörben magyar nyelven hozzáférhető olvasmányok a témában elmélyülni szándékozóknak tartalmaz hasznos tudnivalókat.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók