Ajax-loader

Gyárfás ​Miklós három korábban megjelent és nagy sikert aratott kisregényét gyűjtötte kötetbe. Mindhárom írás színházról szól, színházban játszódik. Színházban akkor is, ha Thália szolgái egy kisvárosi színkör falai közt lépnek fel, akkor is, ha a színészek épp saját családi drámájukat játsszák, és akkor is, ha ez a színház egy hadifogolytábor barakkja.
Tors Gyula, A szerep főhőse tehetséges színésznek indul: karrierje egy kisvárosból ível fel, s hamarosan a főváros legnagyobbjai közé emelkedik. A csúcsra, nagy példaképe szintjére azonban mégsem jut fel, mert hiányzik belőle a kellő erő és tartás.
Bizonyára sokan emlékeznek a butuska vagy nagyon is okos (?) színésznő feleség, Kabók Katalin belső monológjára. A Butaságom története hősnője kettős szerep eljátszására készül: egy színházi és egy családi drámában kell föllépnie, s csak az „örök női" bölcsesség segít, hogy egyikben se valljon kudarcot.
A kötet utolsó darabja Gyárfás Miklós életművének egyik tartópillére, a Volt egyszer egy színház. ,,A varázsló leánya" című produkció színészei valamennyien műkedvelők, az előadáson mégis sikerül a nagy varázslat: feledtetni tudják önmagukkal és a közönséggel a hadifogság keserűségét, s a nagyoperett katartikus élmény mindannyiuk számára.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók