Ajax-loader

A ​felfedezés örömével bocsátja közre az Európai Kiadó ezt a kötetet. Mindeddig alig-alig ismertük a viszontagságos történelmében, sorsában és nyelvében velünk rokon észt nép gazdag, sokszínű irodalmát, holott az észtek a “nagyobb fivérnek” kijáró tisztelettel és rokonszenvvel szinte az egész magyar irodalmat bemutatták már olvasóközönségüknek.
Mi tehát valóban régi adósságot törlesztünk, amikor egy kötetre való összefoglalást adunk ennek az alig milliónyi kis népnek az irodalmáról, költészetéről s képzőművészetéről, bizonyságul, hogy művészi alkotó tevékenységében egy lélekszámra kicsiny nép is a nagyok mellé emelkedhet.
Az észt irodalom Európa-szerte ismert képviselői közül nemrégiben mutatta be az Európa kiadó Anton Tammsaarét és Eudard Vildét egy-egy nagy sikerű regénnyel. Rajtuk kívül jó néhány szuggesztív tehetsége van még az észt prózának és lírának, aki hazája határain kívül is hírnevet szerzett. Antológiánk – melyet Jaan Kross észt író és irodalomtörténész állított össze – azt a célt szolgálja, hogy bőséges szemelvényanyaggal és a közbeiktatott ismertető szövegekkel végigvezesse az olvasót az első érdemleges irodalmi emlékektől kezdve az észt nemzeti irodalom megszületésén s a huszadik század kiteljesedő művészi életén keresztül egészen Szovjet Észtország új utakon elinduló irodalmának kialakulásáig.
A ma élő generáció tagjait – egy-két kivételtől eltekintve – kötetünk nem tárgyalja, mivel e szerzők alkotói portréja még nem befejezett.
A gazdag észt népművészet s az európai rangú szobrászat, festészet, grafika reprezentánsait mintegy ötven illusztráció képviseli kötetünkben.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók