Ajax-loader

Két, ​egymástól igen különböző növénykultúra metszési tudnivalói találhatók egy kötetben az Olvasó. A szőlőét, amely finom gyümölcsével és jó borával fizet a gazda törődéséért, valamint a díszkert fái, bokrai metszési fogásait, amelyek pedig formás szépségükkel hálálják meg a kertész munkáját. A közös bennük, hogy valamennyien az ember értő gondoskodására szoruló fás növények, elhanyagolásuk, szakszerűtlen kezelésük előbb-utóbb a kert gazdájára is visszaüt; csalódottság, bosszúság lesz a „jutalom”. És óhatatlanul fölmerül a kérdés: ha már van kertem és benne növényeim, miért nem szépek, miért nem gyümölcsözőek? Miért nincs bennük öröm?

A metszés nem ördöngösség. Kell hozzá ismeret, tapasztalat és a szándék, hogy hogy a kertünkbe ültetett (fogadott) növényünk igényéről, jó közérzetéről tőlünk telhetően gondoskodjunk. Mert így lesz jó mindannyiunknak; így lesznek növényeink társaink a kertben.

A metszés, a formálás csak az igények egyike, ami a szőlő esetében például elhagyhatatlan. Kell hozzá mind az elméleti ismeret, mind a gyakorlati tapasztalat. A kettő együtt teszi, hogy amikor metszünk, már látjuk is beavatkozásunk következményét: mi fejlődik a rövid csapból, mi a hosszúból és hogyan születik meg a bőven termő szőlőlugas.
Díszfáink, díszcserjéink többsége is igényli metszőollót; arányosra formáljuk, gazdagon virágzóvá tesszük, megszépítjük őket vele.

Mostani kötetünkkel, és a már korábban megjelent – Metszés a gyümölcsöskertben – cíművel átfogó képet adunk a kertben leggyakrabban adódó metszési feladatokról. Ajánljuk figyelmükbe.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók