Ajax-loader

A ​vizsla szoktatásáról a Nimród Vadászujság hasábjain írtam le gyakorlati eljárásomat. Jelen munkámban is rá fogok térni, de mielőtt belekezdenék, szükségesnek tartom, hogy a vizslával való vadászatról beszéljek, hogy annál érthetőbbé tegyem a szoktatás módozatait.

A fiatal vadászt az öreg vadász tanítja meg vadászni. A fiatal vizslás az öreg vizslástól sajátítja el azt a modort, melyet a vizslával való bánásmód megkíván. Minél jobb mestere volt a növendéknek, annál nagyobb élvezetet nyújt a vizslázás.

Én ezen könyvemet fiatal vizslásoknak írom, akik nem fogják rossz néven venni, hogy tapasztalataimat okulás céljából javukra feljegyzem. Azonban kérem az öreg vizslásokat is, hogy ők is vessenek bele egy pillantást. Nem okulás céljából, hanem azért, ha észreveszik munkámon, hogy rosszul nevelem a fiatalokat, – tegyenek velem úgy, mint azzal a fiatal vadásszal, aki az első nyulat lövi.

Ha azonban metódusomat jónak látják, intsék a kezükben levő fiatalságot arra, hogy kövessék példámat s akkor a vadászatban sok örömet fognak lelni, melyet vizslájuk fog fűszerezni bámulatos intelligenciájával, megbecsülhetetlen munkájával, sok kedvességével és még több szeretetével.

Móriczhida, 1929 július hó.

Felix Endre

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók