Ajax-loader

A ​megrendítő hirtelenséggel lezárult, de szigorú törvényszerűségek jegyében született Sarkadi-életmű egyik legizgalmasabb és legmaradandóbb részét novellái, elbeszélései adják.
Már a felszabadulást követő időkből való első írásai is kivételes tehetségű írót sejtetnek. A mitikus és népköltészeti élményekből fakadó írásai középpontjában a történetek mögötti általánosítható emberi problémák, gondolatok állnak. (Kőműves Kelemen, Ödipusz megvakul, A szatír bőre) A későbbiek során egyre inkább magára talál, eszközeiben és kifejezésmódjában felfrissül, megújul. Legnagyobb hatású műve ezekben az években A szökevény – a háború utolsó hónapjaiban átélt szorongató halálfélelem mesterien szerkesztett és tömörített története.
Hiteles, jól komponált és hangulatilag kerek, egységes írások születnek következő írói periódusában. (Népítélet, Igazság) Alakjait általában nehéz küzdelmeken, sőt néha tragédiákon át viszi keresztül. Novellái a paraszti életforma megváltozásával, az egyéni illetve közös gazdálkodás gondjaival foglalkoznak. A riporter szemével fedezi fel a valóságot. A gondok, bajok, nehézségek bemutatása ellenére is az új élet, a parasztság megújhodott élete mellett tesz hitet.
Legjobban sikerült elbeszéléseiben (Barla Mihály szerencséje, Kútban) a modern, főként a paraszti élet erkölcsi kérdéseivel viaskodik, s a morális jóság utáni nosztalgia szívszorító hangjait megszótagoltatva, kivételesen művészi hitellel teremti meg figurái számára a tragikus vagy tragikomikus szituációkat. A korábban – A szökevény című – kötetben megjelent valamennyi novelláját közöljük itt. Külön ciklusba foglaltuk össze a napilapokban, hetilapokban elszórva megjelent és eddig kötetben még nem szerepelt novellái, elbeszélései. A kötet e zárszó ciklusában találhat az olvasó néhány, a hagyatékból előkerült olyan elbeszélést, amely nyomtatásban itt jelenik meg először. Kötetünk a Sarkadi-életműsorozat negyedik, utolsó darabjaként jelenik meg.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók