Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Bur3sz
4.5/5

Annak ​ellenére, h a kedvenc írónőm, ez a regény nem a legjobban sikerült számomra. Nehezen vettem a hármas tagolást. Igaz, a végére belejöttem, ám mégis azt mondom, olvastam Phylippatól jobbat is.


cinegér
4.0/5

Sokkal ​rosszabbra számítottam, mint amilyen volt.Úgy tűnik a pesszimizmusnak is meg van az előnye :). Az igazi gond az volt, hogy túl lassan haladt a történet és a lényegről igazán nem volt szó, hogy hogy jutott el Mária a vérpadra, mintha ez mellékes lenne.
És ami még zavart az a szóismétlés, bár ez lehet fordítási hiba is.


Demóna
2.0/5

Őszinte ​leszek, ez volt az első regénye az írónőnek,ami nem igazán tetszett. Mondhatni untam.Igazából semmi történés nem volt benne, Mária rögeszmésen csak azt tudta mondani, hogy “Én királynő vagyok, hercegnő voltam,velem nem bánhatnak így,én királynő vagyok…” A többi szereplő is szinte az egész történetben ugyanazt hajtogatta, jóformán más szavakkal kiegészítve.Nekem most ez a regény csalódás volt, pedig eddig mindegyiket élveztem,le sem tudtam tenni őket. Ennél pedig már az oldalakat számoltam néha, hogy mikor lesz vége.


Amargant
3.5/5

Nagyon ​kíváncsi voltam erre a könyvre, amelynek főszereplője a brit történelem talán legkiemelkedőbb női alakja, de sajnos Philippa Gregory most csalódást okozott ; az írónő általam olvasott könyvei közül ez a leggyengébb darab.
Stuart Mária élete, uralkodása, életútja nagyon izgalmas,ennek ellenére Gregory a legkevésbé mozgalmas és érdekes epizódot emelte ki a skót királynő életéből, angliai raboskodásának éveit, amit három szemszögből követhetünk végig: Márián kívül “fogvatartói”, Shrewsbury grófja és felesége, Bess narrálja a történetet.

Természetesen ez a Gregory-regény se mentes ármánykodástól, összeesküvéstől, hiszen Mária mindent megtesz, minden eszközt megragad azért, hogy visszaülhessen Skócia trónjára, Erzsébet királynő és tanácsadói pedig semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy ebben megakadályozzák, viszont nem volt a könyv letehetetlen, a történetvezetés kicsit langyos volt. A szereplők sem voltak annyira kidolgozottak,mint az írónő más munkáiban.
Bess alakja kifejezetten érdekes volt, még sosem hallottam Shrewybury grófnéjáról, aki házasságainak és protestáns szellemiségének, valamint az udvarhoz fűződő jó kapcsolatának köszönhetően tett szert komoly vagyonra és befolyásra tett szert nőként, és mindent megtett azért, hogy nevét és vagyonát függetlenítse, és csak a saját ura legyen.
Ez a könyv azonban nem róla, hanem Máriáról kellett volna, hogy szóljon, annak viszont sajnos gyenge kötet volt.


Izgalmas ​és érdekes könyv. Tudor Erzsébet uralkodásához hozzá tartozik a Stuart Máriával folytatott “háború”. Ez a könyv az ellentétük végkifejletével ismertetett meg. Zseniális volt Philippa Gregory ezen műve is, akár csak a többi. Többet tanulok belőlük, mint amennyit a tőri órákon tanultunk. =)


Silmantin
4.0/5

Érdekes ​olvasmány volt, és rengeteg új információval gazdagodtam a XVI. századi Angliáról és magáról Stuart Máriáról is.


Lonely
4.0/5

Eléggé ​egyhangú könyv. Hiába a naplószerű fejezetek, én úgy éreztem , egyik szereplőről sem tudhattam meg eleget és nem kerülhettem közel igazán senkihez sem… Többször éreztem úgy hogy az irónő , csak ismétli önmagát és valahogy megrekedt az egész középszinten… Nagyon sokszor tényleg ugyan azt ismétlik a karakterek…Nem kerűlűnk bele semmilyen konkrét eseménybe …
Kíváncsi volnék, van_e ennél jobb regény Skót Máriáról ?


Keikorca
4.5/5

Nagyon ​jó volt a hármas tagolás, hogy több nézőpontból láthat rá az ember ugyanarra a problémakörre és így még világosabbá válik, mennyire labilis volt Mária helyzete.


Már ​többször megfordult a fejemben, hogy a Gregory könyveknek jót tenne, ha több nézőpont mesélné el a történetet és örömmel tapasztaltam, hogy ezt a könyvet így építették fel. Nem éppen cselekmény dús, itt nincsenek csaták és hadjáratok, helyette egy karakterdrámát kaptam.
Tipikusan az a helyzet, ahol mindenkinek igaza van és mégis senkinek. Mária gondolatait olvasva tudjuk, hogy Erzsébet és Cecil legvadabb félelmei is igazak, de a másik királynő igényei is törvényesek. Ennek ellenére mégis ez volt az első Gregory könyv, ahol kifejezetten utáltam néhány figurát.

Akármennyire is hangsúlyozták, hogy George-nak mennyit jelent a tisztesség, még sem tartottam annak. Nem törődött egy pillanatra sem a gyerekeivel, de egy másik nő gyerekét felnevelte volna sajátjaként, sőt ahogy ő mondta erre tette volna fel az életét. A feleségét lenézte a származása miatt, sőt még azért is, mert saját maga végezte az intézők munkáját, hogy biztosra menjen. Az pedig csak hab a tortán, hogy elpazarolta a vagyonukat egy csinos, de csalfa arcra.

Máriával sem tudtam szimpatizálni, megállás nélkül hazudozott és gátlástalanul felhasználta maga körül az embereket. Miután az egyik terve nem sikerült, egy pillanatra megsajnáltam, de amint úgy tűnt számára, hogy újabb lehetős érkezett rögtön fordított a köpönyegén és ugyanolyan visszataszítóan viselkedett, ahogy azelőtt…

A harmadik nézőpont Bess lett a kedvencem. Erős, határozott nő, aki követte kora kegyetlen politikáját, hogy életben maradjon és gyarapíthassa vagyonát mégsem mondanám kegyetlennek. Férjével ellentétben többször is a családja körül forogtak a gondolatai és tetszett, hogy próbálja biztosítani gyermekeinek a megfelelő anyagi hátteret.

Ebben a könyvben hallottam először Bess Hardwick történetét és már csak ezért megérte elolvasni. Ráadásul, akárcsak a többi Gregory könyv ez is ad egy kis történelmi ismeretet és jól bemutatja a kor világát. Bár azt sajnáltam, hogy csak katolikus szemszögből volt szó a vallás megváltozásáról. Mármint értem ,hogy az emberek ragaszkodnak a régihez, de a reformáció rengeteg előnnyel járt: több emberhez eljutott az anyanyelvén a biblia, jelentősen csökkentek az egyházi adók és a régi babonák is veszítettek a súlyukból.


Vikiwi
3.0/5

Nem ​volt ez rossz – csak jó sem.
Pedig én valóban szeretem PG könyveit, de ezzel már ott kezdődtek a gondok, hogy nem voltak szimpatikusak a szereplők(főleg Mária nem), így az elejétől kezdve élvezni sem tudtam.
A nagyobb gond azonban, hogy unalmas volt. Az egész könyv abból állt, hogy költöztek egyik várból a másikba. Nem érdekelt, valljuk be őszintén.
Mindegy, remélem a következő jobb lesz! :)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

30.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók