Ajax-loader

Kun ​Miklós, az ismert történész, közel egy évtizedet töltött azzal, hogy feltárja az 1968-as “prágai tavasz” fehér foltjait. Az egykori barikád két oldalán álló interjúalanyok sok olyan titkot fednek fel, amelyek az eddig megjelent levéltári anyagokban és memoárokban nem voltak fellelhetők. Ám nélkülük lehetetlen rekonstruálni az 1968-as csehszlovákiai eseményeket. Bepillantást kapunk például abba, hogy milyen szerepe volt a Kremlnek Alexander Dubcek első titkárrá választásában, miféle titkos moszkvai kapcsolatokkal rendelkezett Ludvík Svoboda államelnök, hogyan kötött alkut Vasil Bilak Pjotr Seleszttel az augusztusi intervenció előtt egy hónappal Balatonaligán, Kádár János nyaralójában. Érdekes, eddig ismeretlen részleteket tartalmazó kép rajzolódik ki Kádár szerepéről is a megszállást megelőző folyamatban.
Az interjúk bevezetőiben Kun Miklós szembesíti a történelmi kutatások eredményeit az interjúkban elhangzottakkal. Bár e kettő nem mindig egyezik meg, és az interjúk néha egymásnak is ellentmondanak, az elbeszélések emberközelbe hozzák a harminc évvel ezelőtt történteket.

Mindenkinek!
Valamennyi alakulat kétszeres lőszerellátással rendelkezzen és a hátországban még eggyel! Élelemről öt-két napra gondoskodjanak! Semmiféle kiegészítő parancs nincs a jelszón kívül: VLTAVA- 666! A feladatot egyénileg hajtják végre az elkövetkező két napban! Van valakinek kérdése?! Mindenki hallgatott. Kérdés nem volt… Valamennyiünk fejében az járt, hogy ez azt jelenti: kitört a háború!

Alekszandr Majorov, hadseregtábornok, 1968 és 1972 között a Csehszlovákiát megszálló szovjet csapatok parancsnoka

1968-nak óriási jelentősége volt. De húsz évvel később már sokan láttuk, hogy a dubceki típusú szocializmushoz való visszatérés egyszerűen lehetetlen.

Ludvík Vaculík, író, a “Kétezer szó” szerzője

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók