Ajax-loader

Dr. ​Oláh György akadémikust a szénhidrogén-kémiával kapcsolatos munkásságáért 1994-ben Nobel-díjjal tüntették ki. Oláh professzor a Los Angelesben levő Dél-Kaliforniai Egyetem Loker Szénhidrogén Kutató Intézetének igazgatója.
Hogyan kerül a két világháború között Magyarországon felnőtt fiatalember a második világháború végén a budapesti Operaházban a törmeléktakarítástól és a zongoraszállítástól a kémiai Nobel-díj elnyeréséig? Oláh György rendkívüli utat tett meg Budapesttől Clevelandig, Los Angelesig – útját közben rövid időre Stockholmban megszakítva. Oláh György, az innovatív tudós valóban olyan egyéniség, akinek a rendkívül erős savakkal és ezek új kémiájával kapcsolatos bámulatos kutatásai azt eredményezték, amit manapság általában szupersavas “mágikus kémiaként” ismerünk.
Az Életem és a mágikus kémia bensőséges bepillantást enged meg az Oláh György által megtett hosszú útra – a magyarországi korai kutatási és oktatási tevékenységétől Észak-Amerikába költözéséig, ahol az iparban eltöltött évei alatt folytatta a szén nehezen elemezhető kationjainak tanulmányozását, visszatérését a clevelandi egyetemre, és végül Los Angelesbe költözéséig, ahol felépítette a Loker Szénhidrogén Kutató Intézetet, hogy új megoldásokat találjon a Föld csökkenő kőolaj- és földgázkészleteinek súlyos problémájára, valamint a szén-dioxid szénhidrogén-tüzelőanyagokká és -termékekké történő újrafeldolgozásával enyhítse a globális felmelegedést.
Oláh professzor meghívja az olvasót, hogy végigkövesse – kemény munkával, fantáziával és a felfedezés soha véget nem érő keresésével jellemzett – rendkívüli pályáját, amely végül a Nobel-díjhoz vezetett. Kutatási és oktatási tevékenysége egyedülálló egyéni írási stílusával összefonódva az Életem és a mágikus kémia című könyvet valóban megnyerő olvasmánnyá teszi. Önéletrajza nemcsak érdekfeszítő életútjával és az új kémia keresésével foglalkozik, hanem a tudomány megértésre és megismerésre való állandó törekvésének mélyebb jelentőségét is tükrözi.
Oláh György professzornak 2001-ben, a Nobel-centenárium évében a világhírű Wiley-Interscience kiadónál megjelent önéletrajzi regénye magyar kiadását a Szerző születésének 75. évfordulója tiszteletére jelentettük meg.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

8.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók