Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Angele
4.5/5

Egyre ​kevésbé tudom, hogyan keletkezett a Világegyetem és mostmár egy sor mást sem tudok.


Ibanez
5.0/5

Lenyűgöző ​könyv. Nem lehet percek alatt kiolvasni, sőt, nekem napokra kellett osztanom, mert voltak olyan fejezetek, amelyeket bizony többször is át kellett olvasni, megpróbálni :-D átgondolni és úgy folytatni a könyvet, avagy másnap folytatni, mert meg is kellett emészteni a dolgokat. Az első fejezetek szerintem könnyűek, ráadásul nekem izgalmasabbak is, jobban szerettem azokat a részeket, amelyek ténylegesen a világűrről szóltak, az mindig is egy érdekes téma volt számomra. Aztán jött Einstein, az E=mc2, amiről megvallom őszintén (bár ismertem a “formulát”) fingom nem volt, hogy micsoda :-D De csak volt! :D A relativitáselméletet is csak kb. annyiban foglaltam volna össze korábban, hogy “minden relatív, attól függ, honnan nézzük”, amivel mondtam igazságot is, de azért messze van attól, amit a kócos zseni gondolt :-D Szóval most végre átolvastam ezt a részt is és érhető is. Aztán jött a nagy falat. Nekem megvallom a kvantumgravitáció valamint a húrelmélet volt a legnehezebben emészthető és érthető, a kvantummechanikai részt este kezdtem pont el, a második oldalon megakadtam, újraolvastam a bekezdést, rájöttem, hogy nem fog az agyam abszolút, úgyhogy másnap kezdtem újra az egész fejezetet (azért a teljes semmitnemértés helyett valamennyi átjött, de nem lett a kedvenc részem). Viszont a könyv nagyon sok részénél kedvet kaptam a megelőző, részletesebb kötetre, be is fogom szerezni és átolvasni.

A könyv (főleg a gravitációról, az időre gyakorolt hatásáról, szökési sebességről szóló részeknél) olvasása közben eldöntöttem, hogy sürgősen újranézem az Interstellar filmet :-D

Azért mekkora lehetett már (milyen jó volna látni élőben), mikor Scott űrhajós végrehajtotta a kísérletet a Holdon a kalapáccsal és a pihével és egyszerre értek “földet”?! :-D

Egy zavaró dolog a könyvben: az utolsó fejezetben nagyon zavart az “isteni” jelenlét. Nem az zavart, hogy természetesen helyet kap a “lehetőség”, hogy mi van akkor, ha… Hanem az, hogy fel sem merül annak lehetősége, hogy márpedig nem létezik. Végig azt éreztem az utolsó fejezetben, hogy márpedig igenis létezik, és próbálják megmagyarázni, hogy ha így lesz, akkor igen, ő alkotta, de nem avatkozik be, csak megalkotta a törvényszerűségeket is és aztán “ránk hagyta”, vagy más módok. De egyáltalán nem merül fel, hogy Isten nem létezik. Ezt nem érzem igazán természettudományosnak, illetve nem érzem azt, hogy teljesen függetlenül az írók vallási világnézetétől íródott volna ez a szakasz.

Ui: Isaac Newton: elképedtem… :-O

Ui2: a könyv a polcomon marad (legalábbis a másik kötet beszerzéséig biztosan), ezt örömmel olvasom majd újra (mikor már elfelejtettem a jó részét, ami szerintem nem tart soká :-D Legalább hősiesen bevallom, na :-D )


dwistvan
5.0/5

Sokkal ​követhetőbb és érthetőbb, mint Az idő rövid története. Jót tett az átdolgozás, a társszerző letisztultabb fogalmazása. A tudománytörténet oldaláról is tetszett, meg a kutatások legújabb vívmányainak érthető megfogalmazása is erőssége ennek a könyvnek. Ahogy olvastam, nem voltam mindig meggyőződve arról, hogy a ma tudósai mindent tévedhetetlenül eltaláltak. De az az út, ahogy kérlelhetetlenül fejlődik a gondolkodás, nagyon szimpatikus, és magában rejti a lehetőséget, hogy egyre közelebb jussunk a világ szerkezetének és működésének rejtélyéhez.


kormix
4.5/5

Ennek ​a könyvnek a címe csak kétszer három betűvel tér el egy először 1988-ban megjelent könyv címétől.
Így kezdődik Az idő még rövidebb története, amely elődjével összehasonlítva nemcsak címeiket tekintve, hanem tartalmilag is hasonló arányokat mutat. A fülszöveg tehát nem árul zsákbamacskát, tényleg Az idő rövid története főbb gondolatait tartalmazza a könyv, kiegészítve némi frissebb elmélettel és kutatással.
Közvetlenül Az idő rövid története után olvastam ezt a könyvet, mégsem volt unalmas. Ez főként annak köszönhető, hogy rengeteg elméletet vonultatott fel Hawking, amelyeket nem tudtam előzőleg első olvasás után megjegyezni, így volt olyan, ami most is hozta az első olvasás érzését. Illetve szó volt benne a két könyv megjelenése közötti 17 évben megszületett elméletekről is, amelyek mindenképpen újdonságként hatottak.
Nem mondom, hogy Hawking feltétlenül elérte a célját, mert még ebben a könyvben is voltak elvétve sorok és bekezdések, amelyeket újra kellett olvasnom és azután sem értettem meg, de tény, hogy jóval könnyebben emészthető, mint az elődje.
Nagy bosszúságomra pedig ugyanaz a csúnya folt éktelenkedik ebben a könyvben is. Azt hittem, 17 év elég lesz arra, hogy rájöjjenek, Istennek nincs szerepe egy ilyen műben, hogy ront a minőségen. #Számomra legalábbis.# De szerencsére most legalább jóval kevesebb alkalommal említették meg. Még a fordítói munkára térnék ki, amely egy kis tényleges munkán kívül zseniálisan kimerült a copy+paste funkció ismeretében.
Összességében hozta ugyanazt a szintet, amit Az idő rövid története, tömörsége és hogy újabb, talán még élvezhetőbbé is teszi. Azonban sok érdekességből marad ki, aki csak ezt olvassa el.


pdaniel
4.0/5

Ez ​a vékonyka kötet a híres korábbi kiadás végletekig butított verziója, amely korunk égető természettudományi kérdéseit tárgyalja kiherélt, a nagyközönség számára előemésztett formában. Ennyit a könyvről, én pedig remélem, hogy van még olyan rajtam kívül, aki ezek után is csak a háromnegyedét érti a leírtaknak. Második olvasásra.


nyirog
5.0/5

Egyértelműen ​alapmű, akit érdekel a csillagászat, a természeti törvények mélyebb ismerete, az mindenképpen olvassa el. Meglepően olvasmányos, és könnyen érthető a szövege, jót tett neki az Idő rövid történetéhez képesti átdolgozás. Ettől függetlenül nem egy könnyed esti olvasmány, többször is előfordult hogy valamit kétszer átolvastam mire tényleg felfogtam. Persze nem is biztos hogy mindent felfogtam, inkább arra jöttem rá, hogy milyen sok mindent nem tudunk még


Panni777
3.5/5

Az ​elején nem tudtam, hogy mi a különbség Az idő rövid története és e között a könyv között, de kb. az egynegyede után azért érezhető volt, hogy ez a könyv jobban fókuszál a 19-20. század tudományos eredményeire. Talán nem kellett volna ilyen hamar elolvasnom A mindenség elmélete után, mert ez most nem nagyon kötött le. Igazából a három könyv közül szerintem az egyik tök fölöslegesesen lett kiadva, de persze ez csak az én véleményem. A könyv fülszövege alapján azért kellett ezt is megírni, hogy könnyebbé tegye a másik könyvnek a megértését, de őszintén szólva nekem a másik jobban érthető volt. Ha annyira érdekelnek valakit a részletek, akkor irány a Wikipédia meg a könyvtár, azért ez nem egy tankönyv. Nem lett olyan közérhető, mint amilyennek szánták. Vegyészként ez a véleményem: rég volt már az elméleti kémia, de onnan egy jobb képet kaptam, mint most ebből a könyvből, ahol csak tessék-lássék voltak elmagyarázva a dolog. Vagy legyen alapos (amit nem várok el) vagy legyen közérhető. Sajnos itt nem sikerült úgy eltalálni az arany középutat, mint a másik könyvben.


DeathQueen
4.5/5

“Az ​elmélet kizárólag a tudatunkban létezik, ezen kívül semmilyen valóságtartalma sincs (bármit jelentsen is ez).”

Most már kezdem érteni, hogy miért szerettem meg pár hónappal ezelőtt Stepen Hawking könyveit. Egyszerűen lenyűgözően ír. Mondjuk ebben a könyvben most volt olyan fejezet, aminek kétszer is neki kellett állnom, mire elfogtam, hogy miről is van szó. Először könnyebb témákról ír. Utána beleveti magát az “élvezetekbe”. Volt olyan rész, ami rendesen mondhatni megfeküdte a gyomromat. Gondolok itt a kvantumgravitációs részre. A húrelméleten könnyebben átrágtam magam. Az utolsó fejezettel volt egy kis gondom, de az mellőzhető.


heysunny
3.0/5

Azért ​kezdtem ezzel a könyvvel, mert elvileg közérthetőbb, mint a másik fele, de szerintem ez baromira nem így van… már csak azért sem, mert nem igazán voltak kibontva a dolgok, és nem voltak túl jók a felhozott példák, ezért sok minden volt, amit nehezen vagy egyáltalán nem értettem (főleg a kvantumfizikás részeket, azok alapjáraton se valami egyszerűek). Szerintem jobban jár az ember, ha inkább hosszabb terjedelmet olvas adott témáról, mert akkor valószínűleg jobban ki lehet bontakoztatni a dolgot és többet magyarázni róla, nem csak így átrusholni, ahol itt történt sok helyen. Pedig amúgy érdekes dolgokról értekezik a könyv nagyon, és mindig is akartam végre már Hawkingtól olvasni, de ez nem volt túl jó kezdésnek. Ja, és engem is baromira idegesített a végefelé isten belekeverése a dologba… egy tudománypárti ember szerintem nem igazán ezt várja el egy tudományos könyvtől, nem is igazán értem, hogy ez a fajta felfogás hogyan kerülhetett bele egy ilyenbe.


nalla
5.0/5

Remek, ​remek, remek!!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

29.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók