Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


sztimi53
4.0/5

Elég ​az hozzá, hogy az isten háta mögötti Varacskán Szögi Bernát a szabad szellemű lelkész megpróbálja pártfogásban venni az elárvult lelkeket, de a Talyigás Irmáé az Ürdögnek jut. Hát a cím az már megfogja az embert, és milyen jó, hogy vannak még Irmák (Borbálák, Margitok) a regényekben.
Tetszett ez a református falu mind összes lakóival, boszorkányaival, táltosaival, a babonáival, hiedelmeivel, meg az is, hogy a férfiak gyöngyvirágszagúak. A szottyantott Talyigás Irma az Ürdöggel cimborál, elébb csak a hivatali kerékpár kell neki, aztán egyre magasabbra tör. És mint minden esetben ha az ember a Ürdögnek adja a lelkét, jóra nem számíthat. Nagyszerűen lefesti Kálmán Mari ezt a korszakot, utálatos főhőst teremt és ad egy igazán szerethető mellékvágányt. Az unokájának mesélő, hóttighű Talyigás Borbála nagyon rokonszenves. Nem is zárhatnám mással soraimat, csak azzal, amivel az író is teszi. „Az Ürdög csak bennünk létezik. Ott kopogtat mindannyiunk lelkében, s ha egyszer szállást adunk neki, többé nem verhetjük ki onnan.”


Amadea
4.5/5

Érdekes ​történet, a cím és a borító senkit ne tévesszen meg, nem egy Indul a bakterház-klónról van szó, hanem a címszereplő Irmuska negatív jellemfejlődéséről. Nagyon jól ábrázolja a falu közösségét, az ott élők egymáshoz való viszonyát, a népi babonákat.
http://amadea.freeblog.hu/archives/2010/12/10/Az_Urdog_tancba_visz/


Kellemes ​meglepetés volt a könyv. A maga stílusával, és könnyed népiességével (no meg vezetékneveivel) nagyon szórakoztató volt. No nem a hahotázós értelmében, mert ez nem valami népi-komédia. Nagyon is reális leírása a vidéki faluk életének, az ott élők “mindenki ismer mindenkit és mindenki rokona mindenkinek” kapcsolati érhálózatának. Nehéz Valakinek lenni, viszont egyetlen rossz lépés, vagy akár önhibánkon kívüli hiba elég ahhoz, hogy a szájára vegyen a falu, és azt le nem mosod magadról soha.
Az Ürdög sosem alszik, és igen széles háta van, elfér azok minden, ami terhet rája akarnak ruházni, levéve a sajátjukról. Irmuska saját rossz döntéseit is mindig jól meg tudja magyarázni azzal, hogy az emberek rosszak hozzá, de az Ürdög mindig ott volt, hogy irányt mutasson neki, és így elérje, amit akar. Mi lenne, amire Irmuska annyira vágyik, hogy bárkin átgázol érte? Az, hogy Valaki legyen. Hogy bosszúból megmutassa az egész falunak, hogy hiba volt rosszul bánni vele, mert ő bizony képes Valakinek lenni. Ez annyira felőrli, hogy a végén már minden iránt érzéketlenné válik. Mikor összedől az általa felépített kártyavár, akkor is csak a saját lelkiismeretét igyekszik megnyugtatni és a felelősséget azokra hárítani, akik régen lenézték őt.


tgorsy
4.5/5

45 ​fokban, idebent a kellemes 30 fokos szobában, hála @sztiminek igen kellemes olvasmány, ha a hőmérséklet elfogadhatóbb lenne lehet, h. nem tetszett volna, de így nagyon. Tetszik a népballadai nyelvezete, a 20 századvégi Magyarországon történik, de kicsit olyan Hrabalos, meg Pázmány Péteres. Nekem Jiri Menzel kamerája után kiált.


Engem ​untatott. Ürdög tudja, miért.


F_Kira
-/5

Hát, ​én nem tudom, mire számítottam ennél a könyvnél. Biztos, nem erre. De a neve alapján én valami ökörségre gondoltam volna. De nem az volt. Érdekes volt látni Irma fokozatos lezüllését, mit jelent szottyantottnak lenni. Furcsa, számomra valahol érthetetlen, miért probléma, de a kultúrákat nem szabad bírálni, ha objektívek akarunk maradni. Teherbe esni, az apa kilétét nem lehet elárulni, stb. Másra, többre vágyni egy falunál. Folyamatosan feljebb lépni, női bájakat kihasználni… Aztán bosszút állni, ami visszacsap. Sok minden benne van ebben a rövid könyvben. Valahol elszomorító…


robinson
4.0/5

Nekem ​tetszett Irma története. Több magyar közmondás is eszembe jutott olvasás közben. A népi humort azt nagyon hiányoltam belőle.
Amúgy pedig érdekes és kerek a történet. Tanulság is akad.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/09/irma-es-az-urdog.html


Joeymano
3.5/5

Az ​elején még érdekesen indult a történet, a végére viszont egy összecsapott össze-visszaság lett. A fejezetek története szépen követte egymást egy ideig, majd a szerző hirtelen el akart mondani egyéb sorsfordító eseményeket is, aminek aztán az lett a következménye, hogy már nem értettem, mi van. Vagy fejtse ki jobban, vagy egyáltalán ne foglalkozzon vele. Amennyire akartam ezt a könyvet, most olyan szívesen meg is válnék tőle.


Tama113
4.0/5

Sokszor ​olyan volt, mintha a nagymamám pletykálását hallgatnám (néhol a sok szereplő miatt elvesztettem a fonalat, de hamar visszataláltam, eszembe jutottak a már megkapott információk).
Nagyon tetszett a történet, a szereplők, de még jobban a borító (nagyon el van találva).


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

25.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók