Háziasszonyaink -elsősorban a fiatalok- meg akarják tanulni a tésztás ételek elkészítésének csínját-bínját. Ennek feltétele, hogy a főtt, sült, zsírban sült tészták, különféle felfújtak, pudingok, krémek, fagylaltok és sütés nélkül készített édességek pontos receptje mindíg kéznél legyen. Miért oly kedveltek a tészták? A tésztás ételek változatossá teszik a család étrendjét, a tejjel készült különféle pudingok, krémek jól kiegészítik a gyermekek kosztját, a sós és édes sütemények a vendéglátás bevált kiegészítői. Az étrendbe iktatott tésztás ételek bizonyos mértékben csökkentik a konyhára fordított kiadások összegét. Nem utolsó sorban pedig éppen az édes tészták készítése bizonyítja leghatásosabban a háziasszonyok szakácsművészetét.
Kapcsolódó könyvek
Borbás Marcsi - Egy nap egy recept
Talán nincs is olyan tájegysége hazánknak,ahol még ne járt volna a szerző. Minden utazás során a helyi értékeket gyűjtötte össze, melyek közül a legnagyobb érdeklődés a jellegzetes, tradicionális ételek elkészítését kísérte. Minden adás után számtalan levél és telefonhívás érkezett, melyben a recepteket kérték. Mint ahogy minden helyhez tartozik egy anekdota, ugyanúgy ezeknek az ételeknek és készítőiknek is van története. Tehát ez a könyv nemcsak recepteket tartalmaz, annál több! Mégpedig egy országjárás ízeinken keresztül!
Marlies Sauerborn - A varázslatos wok
A wok az a nagyszerű ötlet a háztartásban, amelynek használatával - és e praktikus könyv segítségével - mindenki könnyen és gyorsan megtanulhat kínai módra főzni. A gyorsaság titka a jó felszerelésen kívül (rács, lapát, kanál, kosár és az optimális hőelosztást biztosító félgömb alakú főzőedény) az, hogy mindent a legkisebb falatokra kell aprítani. Bár az előkészítés így időigényesebb, az eredmény kárpótol a fáradságért. Vendégeinknek kellemes élményben lesz részük, ha az univerzális edényben készítünk számukra keleti ínyencségeket.
Joanne Harris - Fran Warde - A francia konyha
Anouchka, Madame Douazan, Simone nagynéni... Tévedés ne essék, ők nem Joanne Harris valamelyik regényének szereplői, hanem a francia konyha ínyencségeinek megihletői. Mint Framboise, az Ötnegyed narancs hősnője, Joanne Harris - francia gyökereivel együtt - is megőrizte a nemzedékről nemzedékre öröklődő családi recepteket, és szerencsére közkinccsé tette őket A francia konyha című szakácskönyvben. A raguk, sültek, saláták, torták és desszertek ellenállhatatlanul csábító gyűjteményéből semmi sem maradt ki, még a nagymama hagyományos kalácsa, vagy az olyan klasszikus francia finomságok sem, mint a marinált kagyló vagy a párolt hátszín. Az író, aki szeret főzni, és az egykori főszakács, aki szeret írni róla, együtt "főzte ki" ezt a különleges receptes könyvet. A francia konyha igazi családi hagyaték.
Francine Segan - Shakespeare konyhája
Mit szólna valami vadonatúj recepthez? Nagyszerű, de legyen legalább négyszáz éves! A Shakespeare konyhájának legtöbb fejezete egy-egy Erzsébet-kori szakácskönyvírót mutat be. Ismerjék meg ezeket a csodálatos Erzsébet-kori szakácsokat, receptjeiket, a 16-17. századi európai ételeket és étkezési szokásokat, miközben visszautazunk Shakespeare Angliájába.
Polcz Alaine - Főzzünk örömmel!
"Polcz Alaine - talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan - életpárti.
Azaz: ételpárti.
Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása.
A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza..." /Szilárd Gabriella/
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb péksütemény
Mostani gasztronómiai kirándulásunkat kezdjük egy igazi péküzlet meglátogatásával. Nem ide tartottunk ugyan, de az utcán terjengő illat egyszerűen bevonzott ide. Nagy, kerek zsemlék tülekednek az átlátszó plexiüveggel fedett tárlókból, s szinte kiáltanak: engem kóstolj meg, harapj bele a húsomba! A félhold alakú kiflik girbe-gurba szövevénye mint nászra gyűlt kígyók sokasága tekereg a szemünk előtt, és mindegyik kifli azt kiáltja: gyere, harapd le a csücskömet! Mártsál tejbe! Vágjál félbe, kenj meg vajjal! Mire vársz?! És ó, azok a fényes, barna hátú fonott kalácsok! Hát van ember, aki ellenállhat szép copfjaiknak? Nini, hát ez meg mi? Mintha a pupák pék pókja összepötyögtette volna ezeket a fényes csigaházakat -- lepődünk meg a mákos briósok láttán. És ezek a gyöngyös gömböcök vajon mik lehetnek? -- Mivagyunk a szezámmagos zsemlék -- pirulnak pattanásos arccal. Most már aztán nem szabadulunk innen, amíg valami finomságot nem vásárolunk. No de melyiket? Hiszen valamennyi olyan, hogy nem lehet ott hagyni! No, ha a pénztárcánk nem bírja, és a gyomrunk sem akkora, hogy minddel megbirkózzunk egyszerre, akkor nem marad más választásunk, mint megvenni azt, ami a legjobban csábít, majd elolvasni ezt a könyvecskét, amiből megtudhatjuk azoknak a finomságoknak az elkészítési módját, amelyekről lemaradtunk. E kis könyvecske lehetővé teszi számunkra, hogy sorra-rendre magunk elkészíthessük a legjobb péksüteményeket és finom péksüteményeket, s azokkal másokat is megörvendeztethessünk. Jó sütögetést kívánunk hozzá!
Christa Schmedes - Bögrés sütemények
Szívesen enne egy süteményt, de nincs kedve a fáradságos méregetéshez? Akkor a bögrés sütemények éppen Önnek valók: a csokis kuglóf, a mandarinos-mandulás süti, vagy a meggyes lepény rövid idő alatt elkészül. Minden hozzávalót egyszerűen kimérünk bögrével vagy műanyag pohárral, és máris süthetünk! Így az egyszerűen és gyorsan elkészíthető bögrés sütemények hamar a család kedvenceivé válnak.
Ismeretlen szerző - Egészséges nyers ételek
A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba szervezetünknek, amely biztosítja az egész napi aktivitást. A nyersen tálalt, hőkezeletlen ételek rendkívül egészségesek, hiszen természetes formában, a legmagasabb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és enzimeket, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. A nyers zöldségek ezenkívül természetes orvosságok is, hiszen lúgosítanak, magas az ásványianyag- és nyomelemtartalmuk, energiával töltenek fel, de nem telítenek el bennünket. A nyerskonyha-művészet előnye a könnyű és gyors elkészíthetőség, de mellette szól az is, hogy a nyers ételben megmaradnak azok a rendkívül fontos összetevők (enzimek), amelyek az étel főzésével tönkremennének. Szakácsunk szinte korlátlan választékban, levesek, saláták, fasírtok, töltött ételek, pudingok és turmixok formájában álmodta meg azt a harminchárom ételkülönlegességet, amelyet Ön lépésről lépésre, vele együtt haladva készíthet el. A kétadagos receptek mindegyiket kipróbáltuk, ezt bizonyítják az önmagukban is étvágygerjesztő ételekről készített fotók. Az ételek leírását több hasznos információval egészítettük ki, így az elkészítés módja, ideje, nehézségi foka és árfekvése sem marad ismeretlen.
Ron Kalenuik - Főzzünk egyszerűen és finoman 2.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Randé Jenő - A világ ételcsodái - 45 ország konyhája
A szerző, dr. Randé Jenő így foglalja össze e könyvének koncepcióját egyetlen mondatban: "Mint a jó ételek-italok kedvelője mindig azt vallottam, s azt kívántam szüntelenül érzékeltetni, hogy a világ megismeréséhez a nyelv nemcsak mint a beszéd, hanem mint az ízlelés eszköze is nélkülözhetetlen. Bejárva a világot kelettől nyugatig, északtól délig, és bele-belekóstolva a világkonyha óriási kínálatába, mindig kívülállóként, elfogulatlanul igyekeztem ítéletet formálni."
A magyar gasztronómia nagy örege, könyvünk szaklektora idézi Lénárd Sándornak, a magyar származású orvos-ételtudósnak fundamentális gondolatát A római konyha című könyvéből:
" A zupát az itáliai partok mentén mindenütt másképp készítik. A cataniai ember hallani se akar róla mazsola nélkül, és a szicíliai ínynek általában kell az édeskömény...
...Tudok olyan zupákról, amelyeket sáfránnyal sárgítanak, amelyekbe babérlevél, kömény és narancshéj kerül...Ismerek halleveseket, amelyeknek védő és ihlető szellemei mintha Neptun kíséretébe tartoznának, ilyen a toszkán partok cacciuccó-ja, amelyhez az olajban piruló halakat elébb borral öntözik, vagy a bouillabaise (A franciák halászléje. _A szerkesztő megjegyzése._), Marseille büszkesége, mely fokhagymán kívül hagymát és póréhagymát is tartalmaz..."
Benne van ebben az idézetben a világkonyha egyik alapvető jellegzetessége: ugyanazt - másképp. Köztudott, hogy a bécsi szelet, ami az egész világon elterjedt, nem eredeti bécsi fogás, Savoyai Jenő hozta magával Itáliából.
Annie Pavlowitch - Anna Pavlowitch - Tündérek konyhája
A kötet több mint 50 mesébe illő és könnyen elkészíthető receptet tartalmaz. A legízletesebb és legegyszerűbben elkészíthető fogásokat gyűjti egybe, hogy a hét minden napja igazi ünnepnappá, életed tündérmesévé váljon. És még az is lehet, hogy az illatok odavonzzák a királyfit is...
Ismeretlen szerző - Teljes tápértékű reformkonyha
Az új burda szakácskönyv finom és egészséges, teljes tápértékű alapanyagok felhasználásával készült fogásokat ajánl mindenkinek: frissen kevert müzlit, ropogós salátákat, ínycsiklandó leveseket és egytálételeket, főételeket, gabonafélékből, hüvelyesekből, zöldségekkel, halakkal, húsokkal, édességeket és vitaminokban gazdag italokat. Az új és különleges receptek egyszerűen elkészíthetők, és az alapanyagok többsége is könnyen beszerezhető. A burda konyhastúdiójának szakácsai minden receptet többször kipróbáltak.
Péter Jánosné - Nyári édességek fagylaltok
Nagy melegben nincs kedve a háziasszonynak a sütő bekapcsolásával még nagyobb meleget csinálni. Az édes szájú család részére gyorsan lehet krémekkel, habokkal stb. finomságokat az asztalra varázsolni. Ez a füzet sokat segít ebben a varázslatban.
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb sütemény
Amikor gyerekek voltunk, nem akadt olyan hétvége, hogy anyácskánk ne sütött volna valami finomságot. Ha jártamban-keltemben valahonnét sütiszag csapja meg az orromat, ma is eszembe jut, hogyan kíváncsiskodtunk a konyhában. Jó volt csipegetni a nyers, margarinos édestésztából, és milyen öröm volt kis állatfigurákat gyúrogatni a maradékból! Anyánk mindig annyival több tésztát gyúrt, hogy kiélhessük alkotóvágyunkat. Borsból helyeztünk szemet, orrot a kis figurákra, és alig vártuk, hogy megsüljenek. És persze segítettünk `megtisztítani` a keverőtálat, nehogy a finom krémből egy picinyke is a mosogatóba kerüljön...
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb bögrés sütemény
A "Terülj, terülj asztalkám!" sorozat e kiadványában 100 receptet találunk hétköznapokra, délutáni csemegézéshez, tízóraira, kávéhoz, valamint teához. Elolvashatjuk hogyan készül többek közt a Csokoládés parány, a Nagyi gyömbéres sütije, vagy az Amerigo torta.
Jamie Oliver - The Naked Chef
When I started out I was pretty much making it up as I went along. I just wanted to share my favourite recipes and a bit of what I'd learned from all the great chefs I'd worked with. That's why the recipes are still so great to cook: they're simple and honest and fresh. Tehy've aged better than my haircut anyway.
Big Love,
Jamie
Korpádi Péter - Különleges muffinok
A muffinok meghódították az egész világot, nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek kedvencei is. A kezdetben nem túl látványos - bár annál finomabb - sütemények káprázatos változáson mentek át, mivel a tetejükre krémek, mázak, gyümölcsök és diófélék formájában tetszetős és ínycsiklandó díszítések kerültek. Ezzel a sütemény változatainak a sora még inkább megsokszorozódott, hiszen elég az alaptészta összetevőit vagy a rákerülő finomságokat módosítani, és máris új ízek születnek. A muffinokat nem lehet megunni. Ráadásul rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthetők, amiről ebből a könyvből egyértelműen meggyőződhetünk. Sok színes és fantáziadús recept közül válogathatunk, amelyekkel garantáltan sikert arathatunk.
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb csokoládés recept
Az édességek között kiemelt helyet, mondhatni külön kategóriát képeznek a csokis finomságok " a jelen kötetben csupa ilyesfajta receptet találunk, a világ cukrászművészetének a legjavából összeválogatva. Sok egyéb mellett a választékban olyan nassolni valók elkészítési útmutatói kaptak helyet, mint a csokihabos piskótavár, a csokis mokkatorta, a krémsajtos-csokis keksz, az indiáner, a márványkuglóf, a trópusi csokihab, a profiterol vagy a vaníliás csokifelfújt. A kedvünkre való desszert kiválasztását a kiadvány végén levő receptmutató segíti.
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb aprósütemény
Mai rohanó világunkban szokássá vált, hogy a betoppanó vendégeket mindenféle, készen vett csipszekkel, kekszekkel traktáljuk. Ám az igényesebb háziasszonyok (és -urak), akik adnak magukra, nem érik be a boltokban kínált választékkal, hanem saját maguk készítette aprósüteményekkel kedveskednek vendégeiknek. Mennyire más az, amikor a foci VB-re, egy alkalmi videózásra, vagy csak egyszerűen egy könnyű, baráti csevegésre összesereglett vendégeket olyan ropogtatni, majszolni valóval kínálhatjuk, amiről kijelenthetjük: igazi, házi sütés. Bizony, jobban csúszik a bor, a sör, és a kávé, tea is jobban esik a vendégeknek, ha tudják: a hozzá kínált sós vagy édes aprósüteményt a vendéglátó gazda maga készítette.
Toró Elza - A 100 legjobb torta
Az ünnepség rendezője figyelmet kér, mindenki abbahagyja pillanatnyi foglalatosságát és feszülten vár. Lekap-csolják a világítást, majd gördülő asztalon betolják az égő gyertyákkal díszített szépséges remekművet, a gyönyörű, emeletes tortát, amit mindenki lelkendezve, tapssal fogad. Tűzijáték petárdái durrannak, és rajzolnak az égre színes tűzcsokrokat, a zenekar rázendít, vakuk villannak...
A tortáról mindenkinek az ünnep jut eszébe. Valamilyen ünnepi alkalom: esküvő, eljegyzés, születésnap, névnap, házassági évforduló, egy fontos esemény, siker megünneplése. De hát nem is véletlenül, hiszen a torta jellegzetesen ünnepi desszert.
Mert az igazi torta egyik legfőbb alapanyaga az a szeretet, figyelmesség és törődés, amivel a szeretett vagy tisztelt személy számára készül!
És persze áldozat, mert hiszen egy szép és ízletes torta nem éppen olcsó, főleg, ha cukrászüzemben, rendelésre készül.
A torták felszolgálása is különleges szertartás, mely mindig az ünnep fénypontja, mintegy betetőzése. Királyok, fejedelmek udvarából hozta magával a torta ezeket a ceremóniákat, amiket aztán mindenütt az éppen aktuális eseményhez igazítanak.
Persze nem a ceremóniák látványossága, a költséges kellékek a legfontosabbak, hanem a szeretet és a tisztelet. (Azért egy kis taps és éljenzés még a legszerényebb körülmények között is kijár az ünnepeltnek.)