Ajax-loader

A ​jóga évezredes rendszere a testi-lelki egészség megőrzését célozza. Nem csoda hát, hogy napjaink nem éppen egészséges életmódot élő embere nagy érdeklődéssel fordul felé. Ugyanakkor kétségei is támadnak: vajon a több ezer éve keletkezett indiai gyakorlatrendszer mit nyújthat a korszerű sportot és egészségügyi szabályokat ismerő európai embernek? Nem avultak-e el ősi elvei, módszerei és gyakorlatai?
Jogosak ezek a kétségek, hiszen aligha képzelhető el, hogy ez az ókorban keletkezett rendszer maradéktalanul kiállná korunk tudományának a kritikáját. A jóga mellett szól viszont az a tény, hogy nemcsak átvészelte az évezredeket, hanem gyakorlatai szinte az egész Földön elterjedtek, s a civilizált országokban éppen az utolsó ötven – száz év alatt! Mindezek ellenére mégis alig ismerik, aminek az az oka, hogy hirdetői közül sokan maguk sem ismerték, sokan pedig igyekeztek titokzatosságba burkolni.
A szerző – maga orvos, és évtizedek óta foglalkozik a jógával – arra vállalkozott, főként az orvostudomány szemszögéből elemezve mutassa be a hatha jóga rendszerét, tehát nemcsak ismerteti a gyakorlatokat és módszereket, hanem felhívja az olvasó figyelmét arra is, ami elavult vagy felesleges. Felhasználta a különböző országokban működő jógakutató intézetek eredményeit, de azt sem hallgatja el, ha valamely módszer vagy gyakorlat további kutatást igényel.
A könyv használhatóságát növeli, hogy szerzője az arra alkalmas gyakorlatokból időseknek, betegeknek, sportolóknak stb. külön jóga-tréningeket állított össze. Fontos helyet kapnak a legkevésbé vitatható légzésgyakorlatok, s a sok tekintetben nagyon is vitatható egészségügyi szabályok. A gazdagon illusztrált könyvet a szellemi jóga kivonatos ismertetése zárja.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók