Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Van ​két hírem: egy jó és egy rossz. Mondom először a jót:
Megjelent egy tudományos ismeretterjesztő könyv, amely széles olvasóközönséghez akar eljutni. A témaválasztása kitűnő: a civilizációs betegségekkel – anorexia és bulimia, elhízás és cukorbetegség, alkoholizmus és droghasználat – foglalkozik, ráadásként idekapcsolja a szexet is, mert külön fejezetben tárgyalja a szexuális szelekciót, az ember párválasztási szokásait, illetve a prostitúciót.
(A könyvhöz a Kossuth-klubban előadássorozat is kapcsolódik, a következő március 22-én lesz: Miért és hogyan választ párt a nő? Erre keresi a választ Miklósi Ádám: Hölgyválasz és kitekintés (A szexuális szelekció elemzése és a megszaladási jelenségek jövője) című előadása. Az este másik előadója Demetrovics Zsolt addiktológus, egyetemi docens, aki Alkohol és drogok című esszéjében a szenvedélybetegségekig vezető utat elemzi.)
A kötet szerzői tudósok, akiknek részben egyetemen tanítanak, részben rendszeresen foglalkoznak tudományos ismeretterjesztéssel, ezért a szakszerűség és a világos, érthető fogalmazás garantált. Eddig a jó hír.

A rossz hír az, hogy ez a könyv nem tiszta lapokkal játszik. A könyv bombasztikus borítója, az illusztrációként felhasznált látványos, bár fekete-fehér fényképek, és a kötet megjelenését kísérő reklámhadjárat a különböző internetes oldalakon, azt sugallják, hogy könnyen fogyasztható, különösebb előképzettség nélkül is befogadható művel van dolgunk.
Ez azonban nem igaz. Ez a látszat megtévesztő. A kötet tanulmányai akár a Mindentudás Egyetemén is elhangozhatnának, illetve tudományos folyóiratokban is megjelenhetnének. (Zárójelben jegyzem meg, hogy szerény véleményem szerint ez utóbbi, talán nem is ártott volna. A kötet alapkoncepcióját jelentő evolúciós megszaladási jelenség kiterjesztése a kultúra által befolyásolt emberi viselkedésre, eléggé vitatható gondolat. Dawkins mémelméletéhez talán illeszkedik, de Darwin evolúciós elméletéhez, a genetikailag öröklődő, szelektálódó változásokhoz már nem annyira.)
Talán célszerű lett volna a könnyen érthető alaptételeket és összefüggéseket a bonyolultabb magyarázatoktól formailag-tipográfiailag is elkülöníteni, és így megkönnyíteni a különböző háttértudással rendelkező olvasók számára a befogadást.

Összefoglalva mit gondolok erről a könyvről? Egy Olvasd El És Dobd El külsejű, ugyanakkor nagyon érdekes és elgondolkodtató tanulmányokat tartalmazó kiadvány, amely olyan témákkal foglalkozik amelyek szinte minden felelősen gondolkozó embert érintenek, és amelyet jó szívvel tudok ajánlani a tudomány nyelvezetét ismerő, vagy azt megismerni kívánó igényes olvasó számára.
(A könyvet a Typotex Kiadónak köszönhetően olvashattam.)


Elsie
4.0/5

Ahhoz, ​hogy valamivel kezdeni tudjunk valamit hosszú távon #túl sok lesz már a konkrétum#, meg kell érteni a hátterét és az okait. Ez a könyv elég széles látókört és jó kiindulási alapokat ad hozzá. Csak már nagyon kéne kezdeni vele valamit.


kvzs
4.5/5

A ​könyv témaválasztása nagyon jó, a benne tárgyalt problémák érdekesek, azonban a megvalósítás egy kicsit furcsára sikeredett. A tanulmányokat különböző szerzők írták, ezért a nyelvezetük, a tudományos szóhasználatuk szintje, és a felépítésük is különböző, ami az egyszeri olvasónak néha zavaró lehet.
A tudományos magyarázatok nem tudom mennyire megalapozottak, nem is értek mindegyikkel egyet (hol is vagyok én ahhoz?), de nagyon érdekes kérdéseket tesznek fel, és elgondolkodtató magyarázattal szolgálnak rájuk. Akit egy kicsit is érdekelnek pl. az étkezési zavarok, a prostitúció (itt mondjuk lehetett volna szó egyéb szexuális devianciák megszaladásának magyarázatáról is…) vagy a droghasználat terjedése, annak érdemes kézbe vennie a könyvet.


danka
5.0/5

gimiben ​kotelezonek tennem. nagyon erdekes, jol valogatott irasok.


Érdekes ​könyv, és sok információt tartalmaz. Azonban kissé tankönyv jellegű, nem könnyű olvasmány, sok szakkifejezéssel.


papppege
5.0/5

Új ​nézőpont, a globalizáció káros hatásainak új szempontú ( evolúciós) értelmezése.
Mindenkinek javaslom elolvasásra, persze legjobb lenne ha mindenki a közügyekkel foglalkozik, elsősorban országos és helyi politikusok is forgatnák.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók